Mediafax – Liderii organizaţiilor maghiarilor din România salută aprobarea Strategiei naţiunii ungare 2020

Liderii organizaţiilor maghiarilor din România au salutat, joi, aprobarea Strategiei naţiunii ungare 2020, în ultima zi a Conferinţei Permanente Maghiare (MAERT), informează MTI.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat că este important ca implementarea strategiei să fie un efort comun. Hunor şi-a exprimat acordul pentru principiul susţinerii instituţiilor de importanţă naţională din Ungaria, subliniind că trebuie luate în considerare şi performanţele din ultimii 20 de ani.

Liderul UDMR a subliniat că acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din străinătate este în concordanţă cu aşteptările acestora, notând că Universitatea maghiară Sapientia din Transilvania va primi în curând acreditare. Kelemen Hunor urma să aibă o întrevedere cu premierul Viktor Orban joi seara.

Laszlo Tokes, liderul Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a declarat că, datorită „schimbării regimului politicii naţiunii maghiare” în Ungaria, anul trecut, maghiarii din afara ţării fac parte acum din sistemul de cooperare la nivel naţional. Tokes a încurajat coaliţia de guvernământ de la Budapesta să dezvolte şi mai mult cooperarea naţională, propunând ca etnicii maghiari din străinătate să poate avea ceva de spus în procesul decizional din Ungaria.

Szasz Jeno, preşedintele Partidului Civic Maghiar din România, a subliniat că şi eforturile pentru autonomie sunt foarte importante. Eforturile pentru autonomie au fost o precondiţie pentru încurajarea etnicilor maghiari să nu plece din România, a subliniat Szasz Jeno.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: