Agerpres – Valeriu Zgonea: Partenerii noştri pentru viitoarea guvernare vor fi cetăţenii de etnie maghiară şi nu UDMR

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Valeriu Zgonea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că partenerii USL pentru viitoarea guvernare vor fi cetăţenii de etnie maghiară din România şi nu UDMR, întrucât maghiarii din România sunt la fel de săraci şi suferă la fel de mult ca şi românii.

‘Institutul Naţional de Statistică a arătat că printre cele mai sărace comunităţi din România sunt comunităţile majoritare de etnie maghiară. De foarte multe ori acest argument a fost prezentat de liderii UDMR. PSD a înţeles că un dialog cu UDMR este un dialog doar cu liderii UDMR şi nu cu cetăţenii de etnie maghiară. În ultimii 20 de ani aceste comunităţi nu au simţit evoluţia societăţii româneşti şi atunci partenerii noştri pentru viitoarea guvernare vor fi cetăţenii de etnie maghiară din România şi nu UDMR. Maghiarii din România sunt la fel de săraci şi suferă la fel de mult ca şi cetăţenii români datorită regimului Băsescu-UDMR’, a declarat Zgonea.

Acesta a precizat că măsurile adoptate de putere în ultimii ani au avut şi girul UDMR şi că din acest motiv Uniunea este asociată ‘regimului Băsescu’. ‘Să fie foarte clar pentru toată lumea, UDMR este asociat regimului Băsescu şi ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani de zile, tăieri de pensii, tăieri de salarii se datorează în mare parte şi şantajului UDMR pe care l-a practicat la dresa voturilor în Parlament, cu PDL-ul. Este o complicitate care nu a făcut bine României, nici pe plan naţional, nici pe plan internaţional’, a accentuat vicepreşedintele PSD.

Zgonea a precizat că apariţia altor partide politice maghiare este un semnal că cetăţenii români de etnie maghiară ‘s-au săturat de guvernarea UDMR, care nu este în favoarea lor, nu simt o schimbare, nu simt că sunt într-o Românie europeană’. ‘Este clar un semnal pentru liderii UDMR şi este un şantaj pe care UDMR l-a practicat la adresa PDL pentru a rămâne la guvernare, concesii în detrimentul cetăţeanului, pe care le-au speculat anumiţi cetăţeni de etnie maghiară, care au spus ‘ajunge, vrem şi noi în zonele majoritar maghiare, să trăim ca în Europa’ (…) Noi vom colabora cu orice formaţiune care respecta Constituţia României şi care va lucra în interesul cetăţeanului României. Nu credem că în 2011 avem nevoie de mesaje şovine, mesaje iredentiste, mesaje de separare pe criterii etnice a populaţiei. Dacă va exista o formaţiune politică a etnicilor maghiari din România care va transmite acest mesaj, ea va avea o colaborare după alegerile din 2012 cu USL’, a mai spus Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea a mai spus că vicepreşedinţii PSD au fost trimişi în teritoriu, în special în zona Transilvaniei, pentru a transmite mesajul USL pe fondul creşterii încrederii populaţiei în această uniune politică.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: