Bună seara vă spun și eu! Îmi cer și eu scuze de întârziere, nu mi s-a datorat. Soarta dumneavoastră este mult mai bună decât a altor confrați, pentru că totuși ați fost primiți înăuntru, spre deosebire de cei care au așteptat la Cotroceni și care azi au fost ținuți în curte. Li s-au lăsat hainele ce e drept, deci au putut suporta. Mă bucur să vă revăd și trec repede la subiecte în legătură cu care consider că există un interes special pentru dumneavoastră. După aceea sigur stau, împreună cu colegii mei, la dispoziția dumneavoastră pentru întrebări.
Cum spunea domnul președinte Scutaru, sunt aici și cu prilejul întâlnirii anuale pe care colegii de la Buzău o organizează, dar și în chip special pentru că socotesc această întâlnire anuală un bun prilej ca să îi asigur pe toți că ceea ce s-a discutat la nivelul Uniunii Social Liberale și ceea ce s-a stabilit la nivelul național al Uniunii Social Liberale pentru județul Buzău, nu a fost nicio secundă și nu poate, și nu va fi pus nicio secundă sub semnul întrebării.
Domnul senator Bîgiu este candidatul Uniunii Social Liberale la președinția Consiliului Județean și dacă asupra acestui lucru nu există și n-a mai existat, de fapt, nici un fel de discuție, mai rămâne de lămurit atitudinea pe care din anumite declarații, repetate de altfel, văd că o au partenerii noștri la nivel local din Partidul Social Democrat. Dânșii sunt cei care trebuie să ia o hotărâre și e cazul să o ia, dacă vor să o ia singuri, ceva mai repede, și anume aceea dacă sunt în Partidul Social Democrat și, implicit, în Uniunea Social Liberală, alicând hotărârile acesteia, sau dacă, ceea ce este libertatea oricui, doresc vor să înființeze sau să se transfere la alte formațiuni politice, lucru pe care nici legile nu îl interzic, și după cum vedem în ultimii ani în România, nici practica nu ni-l arată drept excepțional.
Sigur că eu nu îmi doresc așa ceva. Nu și-l dorește nici președintele Partidului Social Democrat, nu își dorește așa ceva niciunul dintre colegii mei de la Buzău. Avem în continuare speranța că maturitatea – tot e un cuvânt la modă, responsabilitatea, sentimentul din care toți am pornit la această construcție politică și anume că oamenii, oamenii cei mulți, care nu sunt nici pesediști, nici penelișiti, nici altceva, au nevoie de această construcție, vor prevala – maturitatea și responsabilitatea aceasta.
Sunt oameni politici la Partidul Social Democrat și domnul Boșcodeală, și domnul Mocanu, cred cu sufiecientă experiență măcar, dar nu numai, încât să înțeleagă acest lucru. Eu am convingerea că, în județul Buzău, Uniunea Social Liberală va câștiga detașat toate alegerile – la Consiliul Județean, la Primărie, la cea mai mare parte dintre comune, în celelalte orașe, fără nici un fel de discuție, cu condiția să acționeze coerent, organizat și solidar. Astea sunt de altfel condițiile valabile pentru întreaga țară, nu doar pentru Buzău, și din punctul acesta de vedere nu ne rămâne ca, odată trecând și sărbătorile de iarnă în preajma cărora ne aflăm, imediat după începerea anului nou, să pornim pas cu pas la aceas tă bătălie foarte grea, care va marca tot anul viitor.
Cert este că, la începutul anului viitor cel târziu, va trebui să știm foarte clar cine cu cine se luptă. Pentru noi, pentru liberali, adversarul politic este clar, partenerii, aliații politici sunt clari, scopul acestei bătălii și scopul pentru care am făcut Uniunea Social Liberală – fără de care altfel puteam toți trăi, am trăit fără ea, scopul acesta este foarte clar și sentimentul pe care îl avem față de, repet, cetățenii, care așteaptă de la noi schimbarea politică din această țară, este acela de repsonsabilitate.
Înțeleg și nemulțumiri și în raport cu negocieri, nemuțumiri există totdeauna și în interiorul aceluiași partid, aceleiași organizații, nu încăpem întotdeauna toți pe posturile de conducere pe care le avem la dispoziție, nu obținem întotdeauna toți atât cât ne dorim, există județe în care liberalii sunt nemulțumiți, de exemplu Prahova. Nu avem altă soluție decât să înțelegem că importantă este victoria acestei alianțe și importantă este măsura în care reușim să răspundem așteptării cetățenilor români, pentru că România este într-o derivă pe care în fiecare zi o vedem, în fiecare zi o descriem, și din care nu poate fi scoasă decât de o forță politică solidă, temeinică, a șa cum este Uniunea Social Liberală.
S-au făcut foarte multe sacrificii pentru a se constitui Uniunea Social Liberală, mai mari decât acela că un om sau altul dintre noi, dintr-un partid sau altul, nu a obținut o candidatură, mult mai mari. E suficient să citiți, și dumneavoastră o faceți și desigur o și consumați, presa ultimului an, ca să vedeți cât de atacat am fost eu sau Partidul Național Liberal pentru isprăvi de ale, măr rog, nu știu, ale lui Ion Iliescu în 1990, cât de atacați au fost cei din PSD pentru faptul că merg în continuare pe impozite, nu de 40%, ci de maxim 16%. Am fost atacați din toate direcțiile, și eu, și Victor Ponta, și partidele noastre. Toți facem sacrificii, am făcut și le vom mai face, și nu putem să câștigăm decât da că înțelegem că înaintea fiecăruia dintre noi și a interesului nostru strict, trece victoria acestei construcții. Dacă această construcție va fi victorioasă fiecare dintre noi vom avea și satisfacții politice de ordin personal.
Mă opresc aici cu acest subiect care cred că trebuia să fie și este, probabil, cel mai important la Buzău. Declarațiile președintelui Victor Ponta, cu ceva vreme în urmă, nu s-au schimbat, cred că sunt la fel de clare și ele. Nu am nici un fel de îndoială, am discutat din nou zilele acestea cu domnia sa, nu am nici un fel de îndoială, bănuială sau temere că ele s-ar schimba, pentru că suntem oameni serioși, care am pornit la un drum greu, la o construcție serioasă, și la un război, pe care nu îl putem câștiga decât prin seriozitate și, într-o anumită măsură, prin sacrificiu.
Despre discuțiile de la Cotroceni am vorbit deja și în presa centrală, dacă există și alte întrebări pe care doriți să le puneți pe acest subiect sau pe altul stăm la dispoziția dumneavoastră.
Întrebări mass-media:
Jurnalist: Nu era mai normal să veniți aici cu domnul Victor Ponta pentru a lămuri, o dată pentru totdeauna, împreună cu cei doi lideri, situația..
Crin Antonescu: Ascultați-mă doamnă. ”Normal” e greu de spus ce e. Omul se naște și moare singur. Omul în principiu, v-o spun ca liberal, este o ființă singură, care se asociază din când în când cu alții. Eu și domnul Ponta nu suntem un personaj colectiv. Eu și domnul Ponta putem umbla separați. Eu și domnul Ponta avem multe lucruri care ne fac diferiți. Nu suntem nici măcar așa de apropiați precum Putin și Medvedev sau Băsescu și Boc, suntem doi oameni cu deplina lor personalitate, conducem două partide foarte, foarte distincte, am construit o alianță și pentru a da semnalul unității de foarte multe ori, am apărut împreună, am mers și în multe județe împreună. Era bine dacă astăzi puteam veni și cu Victor Ponta.
Eu am protestat – nu-mi spuneți că nu e normal să umblu singur, că intru la idei. Pot să umblu și singur și foarte normal. Adică, repet, am autonomie. Și domnul Ponta la fel. Ce să mai zic de domnul Daniel Constantin…Dar sunt chestiuni de agendă, vreau să vă spun că dacă nu era vorba despre această situație, putem să îi spunem într-un fel, dacă nu era vorba de o organizație și de un om la care țin într-un mod cu totul și cu totul special, și care este Cristi Bîgiu, nu era deloc nici în agenda mea astăzi, care, în afara consultărilor ca să le spunem așa de la Cotroceni, este foarte încărcată în aceste zile. Domnul Ponta nu a putut veni astăzi.
Nu am nici un fel de reţinere în a vă spune sau promite, dacă vreţi să o luaţi aşa, că o să ne vedeţi şi împreună cât de curând la Buzău, şi că vom spune acelaşi lucru pe care l-am spus eu astăzi, dacă asta este cumva cu alte cuvinte curiozitatea. Altfel domnul Ponta trăieşte, e sănătos tun ne-am despărţit adineauri, simţiţi-vă în siguranţă!
Jurnalist: Traian Băsescu a decorat astăzi cam mulţi primari USL. Cum vedeţi acest lucru?
Crin Antonescu: Nu ştiu foarte bine, s-a făcut caz de decorarea domnului Vanghelie mai mult am văzut. Unde este decorat Vanghelie, poţi să nu îl decorezi şi pe Johannis? Era să fac alte consideraţii care mă duceau direct în faţa Consiliului de Combatere a Discriminării, ca pe domnul Băsescu. Eu cred, vă spun aşa cu candoare, eu mi-am păstrat ceva candoare în ciuda vârstei, că este vorba de primari care şi-au făcut treaba bine, au avut multe mandate, că altfel nu văd ce i-ar putea uni pe domnul Vanghelie, pe domnul Johannis, pe domnul Boşcodeală, nu mai ştiu care mai sunt acolo. Faptul că domnul Boşcodeală a fost decorat, cred că este un lucru normal, înseamnă că a fost u n primar bun, cred că oricum este un primar apreciat, îl felicit pentru chestiunea asta, nu este de glumă acum. Indiferent de cine este preşedinte, o decoraţie de la preşedinte este o decoraţie de la preşedinte, decoraţie în fond de la statul român şi îl felicit cu această ocazie.
Jurnalist: În ultima vreme, în Buzău, conducerea PSD repetă obsesiv că o eventuală vizită a lui Ponta, ar schimba ceva în candidatura la Consiliul Judeţean Buzău. Astfel de afirmaţii vor atrage sancţiuni din partea conducerii PSD sau le veţi cere chiar dumneavoastră?
Crin Antonescu: Nu sunt chiar aşa de apropiat de această formaţiune politică. Nu sunt chiar un intim, nu ştiu ce va atrage, este problema lor, chiar nu cunosc. Îmi îngădui un comentariu timid că este o specie de misticism politic să gândeşti că o venire fizică a domnului Ponta sau a mea ar schimba lucrurile deodată. Şi domnul Ponta, ca şi mine, suntem nişte oameni politici care, repet asta obsesiv, ca şi conducerea PSD Buzău, am pornit la o construcţie în temeiul seriozităţii. Vă aduceţi aminte că, recent, în îmbulzeala generată de excluderea lui Mircea Geoană, atunci chiar când oameni cu vechi ştate de serviciu în PSD, domnul Iliescu, domnul Năstase, au venit şi au spus că poate ne răzgândim, că poate mai vedem, în tradiţia răzgândirii, nu imi dau seama. Domnul Ponta a spus foarte clar că: „eu sunt un preşedinte al acestui partid, atâta vreme cât voi fi, care înţeleg că eu ca preşedinte am obligaţia să pun în aplicare ceea ce partidul a hotărât, şi când partidul a hotărât ceva, eu pun în aplicare. Deci, pe unde mă duc eu, pun în aplicare, nu mă duc să schimb.” Aşa a făcut şi în cazul acela şi cred că a câştigat foarte mult, şi eu unul m-am bucurat sincer, nu am nici o îndoială că aşa va face în continuare, noi pe unde trecem nu schimbăm nişte hotărâri pe care le-am luat, după destulă chibzuinţă, după destule discuţii, după destule negocieri. Desigur că şi domnului Ponta i-ar fi plăcut să aibă şi poziţia de Consiliu Judeţean la Buzău. Şi mie mi-ar fi pl ăcut să am, repet, de exemplu Prahova, exemplele pot continua. Am înţeles şi unii şi alţii, am avut discuţii cu domnul Boşcodeală la Bucureşti, chiar şi eu, fără domnul Ponta, îi acordăm şi îl tratăm cu tot respectul şi toată deferenţa. Nu am hotărât cum s-ar spune, peste capul lor şi nu am hotărât în ultimă instanţă domnul Ponta şi cu mine. Decizia a fost luată de forurile Partidului Social Democrat, respectiv Partidului Naţional Liberal, sigur într-o formă în care a fost propusă, dar care a fost votată acolo. Deci din punctul asta de vedere, nu sunt dubii. Tipul acesta de declaraţii bine nu fac, se întâmplă şi în alte părţi şi acolo le dau colegi de-ai noştrii, deci nu este vorba că numai PSD-ul, deci avem această variantă unde nemulţumirea lor se manifestă. Trebuie însă să existe un capăt şi trebuie să existe înţelegerea ideii următoare că în USL ori eşti, ori nu eşti. Dacă esti, tu PSD-istule, eşti împreună cu liberalii, altfel nu există USL. Dacă eşti în USL tu, liberalule, eşti cu PSD-iştii, îţi place, nu îţi place, altfel nu există USL. Dacă nu vrei tu, liberal, să fii cu PSD-iştii, pleci din PNL, cât există USL-ul şi bătălia asta. Dacă nu vrei tu, PSD-ist, să fi cu liberalii, să faci liste comune cu liberalii, acolo unde este cazul sau să sprijini candidaţii care sunt comuni, atunci pleci din PSD. Este simplu ca bună ziua!
Jurnalist: S-a zvonit că există o rebeliune în PSD pentru spargerea USL, pentru că sunt foarte mulţi membrii ai PSD nemulţumiţi de alianţele astea în teritoriu şi care, ar avea girul domnului Ponta.
Crin Antonescu: Este nu doar un zvon, dar este un zvon caraghios. Partidul Social Democrat este un mare beneficiar al acestei alianţe, ca şi Partidul Naţional Liberal. Eu am spus că am făcut şi trebuie să facem sacrificii dar, dacă această alianţă s-a făcut şi dacă alianţă câştigă, cele două partide câştigă mult mai mult decât ar fi câştigat fiecare separat. Nu în procent sau în număr de voturi. Teoretic, cine ştie, poate că unul dintre cele două partide sau ambele chiar, ar fi luat ceva mai multe voturi decât va fi partea lor din sumă, dar noi vorbim aici politică, nu aritmetica. Este greu de socotit că PSD-ul are motive de nemulţumire, după cum este greu de socotit că Partidul Naţional Liberal are motive de nemulţumire.
Partidul Naţional Liberal poate fi de exemplu mulţumit de faptul că, la nivelul ţării există o paritate cu un partid foarte mare şi care are structuri în administraţia locală mult mai puternice decât noi în acest moment, mult mai mulţi preşedinţi de Consiliu Judeţean, mult mai mulţi primari, e adevărat, dar nu uitaţi că PSD-ul pe această paritate are primul ministru, o poziţie excepţională, cea mai puternică efectiv din punct de vedere politic în statul român, dacă preşedintele respectă Constituţia şi primul ministru nu e maimuţoi. Deci PSD-ul şi PSD-iştii nu au motive, dacă există motive de nemulţumire individuale, astea pot fi oricând şi nu pot duce la rebeliuni şi încă patronate de preşedintele partidului respectiv. Nu este nimic adevărat în aşa ceva. Pot să spun că nu este nimic adevărat, nu numai că nu cred.
Jurnalist: A fost o întâlnire cu scântei la Cotroceni…
Crin Antonescu: N-aș zice.
Jurnalist: N-au existat incidente acolo la întâlnirea cu președintele?
Crin Antonescu: Și noi ne-am gândit că s-ar putea să aibă loc chiar bruscări fizice, când am văzut că nu e presă, nu e nimic, ne uitam îngrijorați. Am văzut că nu e decât domnul Turcan, în fine…și o doamnă care era pașnică și chiar era. (…) N-au fost incidente.
Au existat niște schimburi mai dure, dar dure politic, nu dure la nivelul limbajului. Cu alte cuvinte, în deschiderea discuției pe subiectul pentru care președintele ne invitase, respectiv iminentul Acord – că el nu există, iminentul Acord fiscal, să-i spunem, fiscal-compact, așa îi zic, ăsta era subiectul și aderarea României la un asemenea Acord, în introducere, i-am cerut permisiunea domnului președinte să fac, totuși, în calitate de liberal destul de vechi, altfel de liberal decât domnia sa, care n-am fost 20 de ani în Partidul Comunist și încă 15 în Internaționala Socialistă, câteva considerații și să-i spun că da, împărtășesc ideea că statul social…
Să vorbim puțin de reforma statului că noi ajungem, inclusiv la acest Acord dacă ajungem și am ajuns oricum în a-l discuta ca pe o problemă foarte importantă și este, pe fondul unei reforme de mare amploare a statutului, pe fondul discuției dramatice din Europa și din România a reducerii cheltuielilor publice etc. etc. etc. Și atunci i-am spus, sunt de acord că statul social, așa cum l-a cunoscut Europa și cum l-a cunoscut România, deși în România e o discuție dacă de fapt a fost vreodată stat social cu adevărat, e într-o criză și trebuie căutate noi forme, poate și noi concepte.
Numai că, în România, de trei ani de zile, statul social, care a fost demolat, nimicit, s-a terminat, asta s-a rezolvat, n-a fost înlocuit cu statul performant, decât poate performant la propagandă și filaj, cum am și spus, cu statul despre care vorbește domnul Băsescu, cu cu un stat mai clientelar ca niciodată și mai corupt ca niciodată, și i-am spus că, în sensul acesta, pentru noi, există o realitate la care nu putem să nu ne referim atunci când începem o discuție așa frumoasă despre acorduri europene. Și anume că, sub conducerea domnului Băsescu, conducerea politică a domnului Băsescu, directă, sub protecția domnului Băsescu, această țară este jefuită de un grup de oameni, de o armată de oameni care fură tot, tot, tot. Bani publici, voturi, prim ari, oameni supărați, tot felul de lucruri. Că, în condițiile astea, noi avem austeritatea cea mai puternică din Europa, și probabil domnul Băsescu s-a lăudat la ceilalți 26 de confrați, în care avem o austeritate pentru pensionari, pentru profesori, pentru medici, pentru polițiști, pentru micii funcționari, pentru toată lumea, pentru întreprinzătorii care nu cotizează, pentru salariații lor, pentru toți și l-am întrebat când începe austeritatea pentru clienți, pentru hoți, pentru hoții lor, pentru clienții lor, adică ai actualei puteri.
La chestiunea asta, domnul Băsescu a obiectat și anume a spus că ne consideră și pe noi corupți, pe noi, politicienii. I-am spus că aici n-a fost un schimb de remarci personale sau considerații personale. Dacă ne consideră pe noi personal corupți, eu i-am spus că n-am dovezile despre corupția personală a domniei sale, că nu le am acum, dacă le aveam mă duceam la DNA. Dacă are așa ceva cu noi, cred că știe, face cineva cunoștință cu Daniel Morar, se duce acolo, pârăște, ci am vorbit despre responsabilitatea politică, despre patronajul politic asupra unui asemenea sistem, ceea ce nu poate fi cazul nici la mine, nici la Ponta pentru că n-am condus o țară cum o conduce domnul Băsescu timp de șapte ani.
Domnul Ponta i-a prezentat propunerile noastre și asupra lor s-a discutat serios, președintele a discutat serios de data asta, mai ales asupra celor care presupuneau dispariția Guvernului Boc. Nu știu de ce a fost mai deschis decât altă dată și pentru un guvern de tehnocrați. Dar sigur, nu poate, e un președinte mai slab când e vorba de asta.
N-au fost, să spunem așa, altercații. A fost un gest ciudat, pe mine unul nu m-a deranjat, dar este ieșit din comun și cred că fără precedent, și anume că președintele nu a dat mâna. Eu fac față cu greu acestui moment când trebuie din motive protocolare să ne strângem mâna, noroc că se întâmplă rar. Deci, n-am suferit. Dar, e un pic special. Dar, în rest, s-a discutat.
Noi am spus, mă rog, făcând aceste considerații la început, decupăm toată disputa internă, și să discutăm serios despre chestiunea asta și i-am spus că oricum discutăm, dar să dea ceva, un ordin, să dea ceva, vorba lui Păunescu, Dumnezeu să-l ierte, pe la propagandiști, pe la Emil Boc să înceteze cu hei-rupul ăsta, cu Daciada asta care a început de când s-a întors de acolo: Cine nu semnează Acordul e dușmanul poporului.
Poate Boc nici n-a aflat că nu există încă un Acord. L-am rugat să-l informeze pe Boc, pe Oprea, că ăștia ne calcă în picioare, ne mobilizează pe toți să semnăm acorduri, acordurile neexistând. Discuția despre conținutul Acordului, principiile încep de abia și ea se duce până undeva în martie, ceea ce, în principiu, și președintele era destul de îndoit că se va realiza sau oricum că-i spațiu. Am spus că România trebuie să se ducă să negocieze totuși nuanțe în acest Acord. I-am spus că în PNL sunt îndoieli serioase față de faptul că interesele economice și de dezvoltare ale României sunt servite foarte bine de un asemenea acord, dar se mai poate umbla, sunt oameni care pun clauze. Nu mai insist acum, dar există deja în Cehia, în Ungaria, în Letonia, vorbesc de țări comparabile cu noi, există deja nuanțe, există reacții, oamenii își negociază fiecare, încearcă să-și negocieze, pentru că altfel dacă ne imaginăm noi că rămânem cu mândria că președintele nostru a fost unul din cei 27 de oameni care le-a impus reguli severe francezilor, ne înșelăm. Dacă francezii vor depăși deficitul, știți foarte bine, deja s-a stabilit ce se întâmplă, da? Este o discuție la nivelul șefilor de state din zona euro, care decid dacă pot fi iertați sau nu. Dacă se depășește deficitul în România, tot la nivelul șefilor de state din zona euro care decid dacă România poate fi iertată sau nu, ca să dau un exemplu.
Jurnalist: În ultimele declarații publice, liderii PSD Buzău spun că vor să candideze pe liste separate. E o variantă fantasmagorică?
Crin Antonescu: Depinde ce înțeleg prin liste separate.
Comentarii recente