Mediafax – Guvernul britanic a aprobat o reformă profundă a sectorului bancar, pentru protejarea deponenţilor

Guvernul britanic a aprobat luni o reformă profundă a sectorului bancar care, în încercarea de a proteja depozitele populaţiei de o nouă criză financiară, merge chiar mai departe decât oriunde în Europa, transmite AFP. Ministrul de Finanţe George Osborne a susţinut în Parlament concluziile unei comisii independente care a cerut în septembrie separarea activităţilor bancare de retail de cele de investiţii, pentru a se evita repetarea crizei din 2008.

Statul britanic a fost nevoit atunci să intervină pentru evitarea falimentului unor bănci mari, între care Royal Bank of Scotland, la care deţine în prezent 83% din acţiuni. Osborne a explicat că importanţa sectorului financiar din Regatul Unit obligă guvernul să ia măsuri specifice. „Guvernul va separa activităţile de retail de cele de investiţii ale băncilor, pentru a proteja economia britanică şi contribuabilii, pentru a se asigura că niciuna dintre aceste instituţii nu este prea mare pentru a intra în faliment”, a spus ministrul.

Osborne a promis că o lege în acest sens va fi adoptată înainte de sfârşitul actualei legislaturi, în 2015. Băncile, care s-au opus proiectului, au obţinut ca punerea în aplicare a legii să fie amânată până în 2019.

Modalităţile precise de aplicare a reformei vor fi făcute publice după o perioadă de consultări. Legea mai prevede consolidarea capitalului în cazul băncilor mari, astfel încât să ajungă la o rată de adecvare de 10% în cazul operaţiunilor de retail, peste obiectivele stabilite la nivel internaţional. Autoritatea Bancară Europeană a impus băncilor mari să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9% până la jumătatea anului viitor.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: