Agerpres – Partidele parlamentare şi-au schiţat primele priorităţi pentru sesiunea Legislativului care începe în februarie

Legea sănătăţii, cea de aplicare a Codului Penal şi finalizarea Codului rutier sunt principalele priorităţi legislative ale Partidului Democrat Liberal pentru sesiunea parlamentară care începe în februarie, în timp ce progresiştii afirmă că importantă este legea privind taxa de solidaritate. La rândul lor, liberalii susţin că se vor concentra pe legea care prevede reducerea numărului de parlamentari, iar PSD pe proiectul privind alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur de scrutin.

Liderul grupului parlamentar PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, pentru AGERPRES, că, în general, priorităţile legislative ale democrat-liberalilor pentru sesiunea care vine coincid cu cele ale Guvernului.  ‘Printre aceste legi se numără Legea sănătăţii, care acum este în dezbatere publică, legea de aplicare a Codului Penal, trebuie finalizat apoi Codul Rutier, care acum se află la comisii, iar tot priorităţi legislative sunt legile secundare pentru Legea învăţământului şi pentru Legea muncii’, a afirmat Mircea Toader. Potrivit acestuia, democrat-liberalii au ca prioritate legislativă şi Legea meşteşugarilor, un proiect care stă la comisii de câţiva ani, dar care este foarte important pentru anumite categorii de meserii. ‘Există anumite meserii care nu se pot face decât în anumite condiţii, cum ar fi aceea de bijutier, iar această lege se adresează acestui gen de meserii. Legea meşteşugarilor este inspirată din legislaţia germană. La noi există deja Legea uceniciei, dar ea nu poate acoperi toate aspectele legate de aceste meserii’, a explicat liderul deputaţilor PDL.

În privinţa revizuirii Constituţiei, Toader spune că, din câte se pare, nu există acord politic pentru ca aceasta să fie făcută în sesiunea parlamentară din februarie, în condiţiile în care în comisia de specialitate nu există cvorum de şedinţă, PSD şi PNL refuzând să participe.

La rândul său, liderul grupului parlamentar progresist de la Cameră, Eugen Nicolicea, a precizat că pentru grupul pe care îl coordonează prioritatea legislativă a viitoarei sesiuni o reprezintă legea privind taxa de solidaritate, sau impozitarea averilor mari, aşa cum a fost ea numită.  ‘Acest proiect a rămas restant din sesiunea trecută, iar pentru sesiunea următoare reprezintă o prioritate a deputaţilor progresişti. Deocamdată, grupul nostru nu s-a întâlnit pentru a stabili şi alte priorităţi legislative’, a declarat, pentru AGERPRES, Eugen Nicolicea.

Liberalii se vor concentra în sesiunea ce vine pe proiectul care prevede reducerea numărului de parlamentari. În acest sens, viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat că, pentru liberali, acest proiect pe care ei l-au depus de două ori în Parlament – în 2009 şi în 2011, este ‘prioritatea absolută’. ‘Deocamdată, iniţiativa noastră legislativă este blocată de actuala putere la Comisia juridică, dar pentru noi este prioritatea priorităţilor pentru că această lege este necesară la alegerile din acest an’, a mai spus Nicolăescu.

El a adăugat că liberalii intenţionează să reia, în sesiunea din februarie, o serie de proiecte din domeniul economic, respinse deja de putere, cum ar fi proiectul ce stabileşte reducerea TVA pentru producătorii agricoli, mai exact 9% din TVA să fie suportat de producători, iar 15% să le fie restituit. ‘Prin această lege ar fi evitată evaziunea fiscală în domeniul producţiei vegetale şi în cel al creşterii animalelor’, a susţinut liberalul. Un alt proiect pe care deputaţii PNL vor să îl reia este cel care stabileşte reducerea contribuţiei la asigurările sociale de stat, considerată de aceştia o măsură pentru stimularea economică.  ‘Potrivit acestui proiect de lege, contribuţiile la asigurările sociale ar trebui reduse cu 10 puncte procentuale pe parcursul a patru ani, iar în primul an în care legea ar fi aplicată acestea s-ar reduce cu minimum patru puncte procentuale’, a explicat deputatul PNL.

Nicolăescu a precizat că restul priorităţilor legislative vor fi stabilite la sfârşitul lunii ianuarie, când vor avea loc primele şedinţe din 2012 ale grupurilor parlamentare.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a menţionat ca priorităţi transpunerea în practică a viziunilor USL în mai multe domenii. ‘Priorităţile legislative ale PSD şi USL vor fi proiectele de legi care să transpună în practică viziunile prezentate de USL pe domeniile economic, fiscal, protecţie socială, sănătate, învăţământ, justiţie. (…) Sunt convins că, din toamnă, USL va prelua guvernarea şi este important ca aceste proiecte de lege să se afle în procedură legislativă, astfel ca odată cu preluarea guvernării şi în prima parte a anului viitor să se poată adopta aceste legi şi să se poată aplica’, a precizat Duşa, pentru AGERPRES.

Tot o prioritate legislativă din 2012 este, în opinia sa, şi proiectul privind alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur. ‘Este important să insistăm pe acel proiect al nostru legat de votul într-un singur tur pentru Parlament şi alegerea celui care ia cele mai multe voturi într-un colegiu să treacă. Cred că acest act normativ trebuie să fie completat cu un proiect de lege care să modifice sancţiunile ce se prevăd pentru mita electorală, în sensul creşterii acestor sancţiuni, nu aşa cum propunea ministrul Igaş ca ele să scadă. De asemenea, trebuie să reglementăm componenţa birourilor electorale ale secţiilor de votare, pentru că în momentul acesta este un ghiveci. Felul în care sunt gândite a fi alcătuite birourile electorale ale secţiilor de votare este un amalgam, partidele care nu participă la parlamentare, dar participă la locale nu au nicio şansă să fie reprezentate în birourile electorale’, a spus Duşa.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, spune că pentru el rămâne o prioritate proiectul iniţiat împreună cu Marton Arpad care prevede majorarea cu 10% a salariilor pentru funcţionarii publici ce lucrează în relaţiile cu publicul în zonele unde minorităţile naţionale au o pondere de peste 20% şi care cunosc limba maternă a minorităţilor respective. Acest act normativ a fost adoptat tacit în decembrie anul trecut de Camera Deputaţilor, urmând ca Senatul să ia decizia finală.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, pentru AGERPRES, că legea minorităţilor naţionale, asupra căreia anul trecut s-au reluat dezbaterile după ce au fost blocate timp de şase ani, este o prioritate legislativă şi pentru 2012. ‘Pentru grupul minorităţilor naţionale prioritate este legea minorităţilor naţionale, rămasă de anul trecut, iar pentru mine personal este legea facturării electronice care este tot de anul trecut’, a afirmat Pambuccian. El a precizat că proiectul său legislativ se află, la fel ca Legea minorităţilor naţionale, la comisiile de specialitate şi speră să fie adoptat în prima parte a sesiunii legislative.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: