EVZ: Lista scurtă a problemelor care vor frământa clasa politică

Remanierea guvernamentală, reducerea numărului de parlamentari, creşterea pensiilor şi salariilor sunt numai câteva dintre temele anului 2012.Anul 2012  înregistrează pe agendă o serie de teme importante. Puține dintre acestea, însă, vor trece de la nivelul simplului discurs politic la acela al faptelor

Reducerea numărului de parlamentari, reforma constituţională, suspendarea lui Traian Băsescu: acestea vor fi principalele teme de discuţie în spaţiul politic, în 2012, chiar dacă nu toate se vor concretiza.

Sigure

Alegeri locale şi parlamentare comasate. Anul acesta alegerile locale şi parlamentare vor avea loc în aceeaşi zi, în luna noiembrie, data exactă urmând să fie stabilită. Suprapunerea alegerilor le va da candidaţilor la funcţii publice o singură şansă, fără varianta de rezervă în care îşi puteau încerca norocul la Parlament dacă ratau la primărie.

Reforma sănătăţii. Noul proiect al legii sănătăţii se află în dezbatere publică şi va fi adoptat în cursul acestui an. Casele judeţene de sănătate se vor transforma în case private, iar românii îşi vor face o asigurare de sănătate suplimentară pentru consultaţii mai rapide şi servicii complexe. Specialiştii estimează că astfel va creşte calitatea serviciilor medicale. În cazul urgenţelor, nu se va ţine cont de plata sau neplata asigurării, iar cei care au boli grave vor avea acces la tratament, indiferent dacă au sau nu asigurare. O altă modificare vizează spitalele, care pot fi organizate ca instituţii publice, asociaţii, fundaţii, fapt ce se va reflecta şi în salariile personalului.

Posibile

Remanierea guvernamen­ta­lă. Luna ianuarie ar putea aduce cu sine o remaniere guvernamentală. Amânată în ultima jumătate a anului trecut, în contextul amplificării crizei din spaţiul UE, ideea primenirii guvernului a redevenit în discursul liderilor PDL în luna decembrie. Lista remaniabililor, aşa cum a fost ea vehiculată în ultimele luni, îi cuprinde pe Teodor Baconschi (Externe), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Traian Igaş (Interne), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Valerian Vreme (Comunicaţii). Pe listă s-ar putea trezi şi Ion Ariton, ministrul Economiei, după ce acesta a fost criticat public de preşedintele
Traian Băsescu.

Creşteri de salarii şi de pensii. Instituţiile financiare inter­naţionale au cerut Guvernului prudenţă în privinţa cheltuielilor bugetare, dată fiind incertitudinea existentă la nivelul economiei UE. Cu toate acestea, au fost acceptate creşteri ale salariilor bugetarilor şi pensiilor din a doua jumătate a anului viitor, în funcţie de evoluţia economiei româneşti, dar şi de contextul economic european.

Incerte

Reprezentanţii Coali­ţiei bătuseră palma pe reducerea numărului de parlamentari: 389 în loc de 471 câţi sunt în prezent. Senatorii şi două treimi din deputaţi să fie aleşi prin vot uninominal pur, iar restul deputaţilor pe listă naţională. După trei săptămâni, însă, au dat-o la întors, pentru că atât PDL, cât şi UDMR au ajuns la concluzia că nu agreează varianta stabilită în coaliţie. Soluţia nu fusese nici pe placul şefului statului, acesta amintind PDL-ului că a promis electoratului reducerea numărului de parlamentari la 300.

Astfel, anul va debuta cu noi negocieri pentru găsirea unei formule privind reducerea numărului de parlamentari, dar şi pe redesenarea colegiilor uninominale potrivit recensământului din octombrie anul trecut. Rămâne de văzut dacă, în final, se va rămâne la actualul număr de parlamentari, va fi operată o reducere pur simbolică a acestora sau Traian Băsescu îşi va impune punctul de vedere şi aleşii vor fi simţitor împuţinaţi.

Exerciţii de retorică

Câteva teme, deşi fundamentale pentru reforma insti­tuţională a României, vor fi folosite doar la nivel discursiv, fără ca partidele să facă eforturi să le şi pună în practică.

Revizuirea Constituţiei. Cel mai important proiect legislativ se află pe masa parlamentarilor din 23 iunie, anul trecut. Este cel privind revizuirea Constituţiei iniţiat de preşedintele Traian Băsescu, asumat ulterior de grupurile parlamentare ale PDL. Reţinerea, arestarea sau trimiterea în judecată a parlamentarilor fără acordul Parlamentului, reţinerea unei persoane pentru 48 de ore (faţă de 24 în prezent), trecerea la un Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari – sunt câteva dintre cele mai importante modificări ale Con­stituţiei. Pentru a trece de Parlament e nevoie însă de votul a două treimi. Puterea nu are însă atâtea voturi, iar demersul are şanse mari să rămână blocat. Liderii USL vor modificarea Con­sti­tuţiei după alegeri, pe motiv că acest Parlament ar fi „ilegitim”.

Şeful statului a mai propus la sfârşitul anului revizuirea Constituţiei şi pentru introducerea criteriilor de deficit stabilite la nivelul UE, însă preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat scepticismul şi cu privire succesul acestui demers.
Reorganizarea teritorială. Lansată în iunie de Traian Băsescu, tema reorganizării României în opt regiuni teritoriale a provocat ample ecouri mediatice, dar mult mai puţin entuziasm politic.

Pe lângă opoziţia făţişă a UDMR, nici PDL nu a îmbrăţişat ideea cu încântare. Ca urmare, subiectul s-a împotmolit în stadiul de negociere în interiorul coaliţiei, cu privire la numărul de regiuni şi la componenţa acestora. În lipsa susţinerii politice, şansele regionalizării României sunt extrem de reduse.

Suspendarea preşedintelui. Tema a fost lansată de PSD şi PNL la finele lui octombrie 2011, în plin scandal provocat de excluderea lui Geoană din PSD. Motivul invocat de opoziţie este încălcarea Constituţiei, deşi liderii PSD şi PNL nu au reuşit să indice cu exactitate în ce anume ar fi constat aceasta.

În tot cazul, aceştia au constituit o comisie care să redacteze un raport cu toate derapajele constituţionale pe care şeful statului le-ar fi comis. De aproape două luni, raportul se lasă aşteptat. Şansele opoziţiei de a obţine suspendarea preşedintelui sunt oricum reduse, pentru că îi lipseşte majoritatea parlamentară.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: