Crin după Crin: Antonescu față cu Piața Universității

În calitate de administrator al paginii oficiale de FB a președintelui PNL Crin Antonescu (alături de Crin însuși și George Tuța) am făcut față, în ultimele 24 de ore, la un val de comentarii după postarea transcrierii conferinței de presă susținute de către Crin Antonescu. Conferință de presă în cadrul căreia acesta afirma că membrii  USL se vor adăuga demonstrațiilor spontane care au loc în Piața Universității. Unele comentarii am fost nevoit sa le șterg: cuprindeau doar obișnuitele lături imunde la adresa liderilor USL pe care oranjgutani decervelați (sau postaci de meserie) le varsă, cu sau fără comandă, asupra liderilor USL. Celelate comentarii, cele care chiar vroiau sa spună ceva, erau extrem de diverse în conținut și în forme de exprimare.

Respectivele comentarii (citatele păstrează ortografia originală) baleiau de la sfatul de a nu amesteca politicul în manifestațiile de la Piața Universității (”Orice consilier de-al dumneavoastra ar trebui sa va spuna sa nu participati, daca o sa faceti asta o sa castigati mai multa simpatie” – Vlad Radu) la aprobarea fără echivoc a acestei alăturări (”Bravo…de acum cu Dumnezeu inainte si cu speranta k se va sfarsii odata pt totdeauna tirania” – Viorica Gheormescu);  mergeau de la indoiala aruncată asupra întregii clase politice (”pt. ce sa iesiti acum in strada, vreti la ciolan, ne-am saturat de policticieni care tot promit si cand ajung la putere uita de noi cei care i-am votat, ne-am saturat de traseistii politici care imbratiseaza ideologia partidelor in functie de cat pot fura, ne-am saturat sa vedem aceleasi fete cand in PSD cand in PNL cand in PC sau PDL in functie de ce contracte avantajoase prind cu statul pe carca noastra si a amaratilor de pensionari, TREBUIE SA INTELEGETI CA NE-AM SATURAT” – Cristian Margutoiu) la chemarea de a se alătura demonstrației (”Domnule Antonescu grabiti-va sa coborati in strada” – Gheorghe Naftanaila)  în sfârșit, last but not least, unele cereau  președintelui PNL organizarea de către PNL/USL a unui miting autorizat (”Sunt unul dintre protestarii PASNICI care sunt apolitic, insa, va rog, daca vreti ca , intr-adevar oamenii sa iasa in strada, la UNIVERSITATE organizati un miting autorizat!!! Oamenii asteapta raspunsul concret al opozitiei si NU doar simple declaratii de simpatie!!! Noi am fost cu mainile goale sau cel mult cu drapelul national!!!Nu putem sa ne luptam nici cu golanii si nici cu jandarmii!” – Ursu Brun).

Pentru cei care s-au grăbit să vadă în declarațiile succesive ale lui Crin Antonescu o succesiune de afirmații contradictorii, să extragem esențialul din diferite poziționări ale președintelui PNL față de relațiile ce pot apărea între USL ca structură politică și manifestările de stradă ale societății civile.

I. ”Trebuie însă să înţeleagă toată lumea că noi nu putem face tot în numele celorlalţi şi că există o mică părticică pe care fiecare e chemat să o dea şi el. De pildă, la un miting, să spunem, atunci când îl vom face în Bucureşti, vreau să nu-l facem cu membrii noştri de la Suceava, vreau să vină şi nişte mii de oameni, care au aceste probleme, aceste nemulţumiri, aceste aspiraţii până la urmă, din Bucureşti./…/ Până la urmă, noi vom încerca, chiar cu riscul şi eu îmi asum acest risc, să facem o manifestaţie la care prima dată să nu vină decât câteva sute de oameni, dar câteva sute de oameni nu aduşi de noi, repet, membri de-ai noştri, oameni care aşteaptă de la noi, fără să fie membri, că presupun că nu sunt toţi sau puţini dintre ei sunt membri ai unui partid politic. Sigur că atunci toată armata de propagandă a domnului Băsescu va arăta, “Ia uite care este audienţa opoziţiei…”, nu ştiu ce, cred că trebuie să ne asumăm acest risc” (emisiunea Punct de întâlnire8.01.2011)

Este limpede că președintele PNL avea în vedere, cu mult înainte de începerea demonstrațiilor din Piața Universității, posibilitatea ca USL să organizeze mitinguri, chiar cu riscul de a avea puțini participanți – ceea ce dorea ănsă ca acei participanși să provină nu numai din aria USL ci și membrii ai societății civile care se regăsesc în problematica abordată de către USL.

II. ”nemulţumirea publică de o amploare fără precedent se va manifesta în continuare şi dacă Partidul Naţional Liberal, repet, n-a fost implicat în organizarea acestor demonstraţii, nu înseamnă că, în cazul lipsei de răspuns din partea puterii, noi vom sta deoparte. Ne vom implica direct prin prezenţa membrilor noştri, prin chemarea în stradă a tuturor celor care nu mai au altă soluţie pentru a-şi apăra drepturile, pentru a apăra democraţia şi pentru a apăra dreptul la o bună guvernare în România” (Declarație de presă, 14.01.2011)

În declarația de mai sus, dată în ziua ce a urmat primei demonstrații din Piața Universității (demonstrație încheiată cu un marș către Palatul Cotroceni) Crin Antonescu afirmă trei lucruri: (a) PNL nu a fost implicat ca partid în organizarea demonstrației, dar că PNL urmează să se implice prin (b) participarea membrilor PNL la demonstrațiile ce vor avea loc urmată de (c) posibila chemare adresată din partea Opoziției către societatea civilă pentru apărarea democrației.

III. ”partidele noastre nu s-au implicat, până în acest moment, în organizarea acestor manifestații. Suntem solidari, însă, cu oamenii care vorbesc despre aceleaşi lucruri despre care și noi în parlament și în activitatea politică vorbim de ani de zile şi suntem alături de ei, înţelegem ca prin mijloacele politice care ne stau la îndemână să acţionăm în convergenţă cu revendicările lor. /…/ începând de mâine, vom cere şi membrilor şi susţinătorilor noştri, ai partidelor noastre, ai Uniunii Social Liberale, să se alăture paşnic protestului public” (conferință de presă USL, 15.01.2012)

Crin Antonescu vorbește din nou (vezi II.a) despre solidaritatea cu demonstranții pașnici și, în concordanță cu declarația anterioară (II.b) confirmă participarea membrilor PNL, PSD și PC la demostrațiile care au loc în București și alte orașe ale țării. În fapt în ziua în care a avut loc respectiva declarație, diferite organizații PNL sau PSD din țară organizaseră deja manifestații spontane în nume propriu (Iași, Cluj, Brașov). până în prezent, doar OFL sector 2 și-a declarat public participarea la demostrația din Piașa Universității, zilnic de la orele 18.00

IV. PNL ” îşi reafirmă solidaritatea cu toţi cei care, în ţară, în aceste zile au protestat paşnic şi vor mai protesta. Îşi reafirmă, de asemenea, intenţia ca împreună cu membrii săi şi  oficial, ca organizator, să iniţieze acţiuni paşnice şi democratice de protest şi, în sensul acesta, am fost mandatat de către Biroul Politic Central să discut la nivelul conducerii Uniunii Social Liberale organizarea unui amplu miting şi a unui marş de protest în zilele următoare, în Bucureşti.” (declarație de presă la finalul BPC al PNL, 16.01.2012)

Ultima declarație de presă reiterează solidaritatea evocată mai sus dar aduce ca element nou decizia PNL de a solicita aliaților ca USL să organizeze în nume propriu ”acţiuni paşnice şi democratice de protest ” printre care și o mare demonstrație și miting în zilele imediat următoare.

Pentru mine se poate observa fără greutate o anumită continuitate în declarațiile de presă din care am citat mai sus dar și un crescendo în ceea ce privește acțiunile avute în vedere: acțiuni de protest avute teoretic in vedere –> solidaritate cu demonstranții (după prima zi de miting și reiterată ulterior) –> alăturare a membrilor USL la manifestații –> organizare  în nume propriu de către USL a unor manifestări de protest, inclusiv un mare miting și marș în capitală.

Desigur, evoluția evenimentelor a necesitat luări de poziție succesive a liderului USL. Dar în nici un moment acesta nu s-a contrazis pe sine. Dimpotrivă putem vedea o continuitatea care, pentru mine, subliniază un echilibru necesar în aceste momente de cumpănă.

Evident vuvuzelele puterii vor continua să pună în seama Opoziției tot ceea ce, pe drept sau pe nedrept, se poate spune rău despre manifestațiile din țară și din București. Dar Opoziția este datoare să se alăture societății civile în măsura în care scopurile celor două forțe coincid și, după cum se poate vedea până în prezent, scopurile lor se suprapun în mare măsură.

În momentul în care strada cere demisia guvernului și președintelui țării, din momentul în care demonstranții cer alegeri anticipate, mișcările, fără a pierde caracterul civic, primesc la modul evident și o coloratură politică. De ce Opoziția, care dorește aceleași lucruri, nu li s-ar alătura? Hony soit qui mal y pense.

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “Crin după Crin: Antonescu față cu Piața Universității”

 1. stejarul 17 ianuarie 2012 la 6:24 AM #

  La Cluj manifestantii au scandat: “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”.

  USL e compromis. PNL –PC au intrat intr-o cocleala in care, sa strige “Jos Basescu” au nevoie de aprobare de la sobolanii rosii… ironic deoarece jmekerii din PSD si portocalii sunt impreuna la guvernare .Basescu nu a avut destui “oameni” si i-a imprumutat treptat de la PSD. Au coclit in 2006 o alianta “pe sub masa” cu Grupul de la Cluj convenind sa imparta puterea. Grupul de la Cluj a luat (treptat) procuratura generala, SRIul, DNAul si primul ministru iar PDLacii restul. Pentru realizarea planurilor lor au inscenat rapirea din Iraq urmata de demisii si numiri “pe spranceana”.
  Grupul de la Cluj au pus umarul la castigarea alegerilor de catre matroz in 2009. Baconski, amicul famigliei Maior, a pus la picioarele matrozului “votul atomic” care nu numai ca le-a asigurat Grupului de la Cluj mentinerea “fotoliilor” din SRI, DNA, procuratura, PM, ci a dus si la rasturnarea lui Geoana si numirea imberbului finut ponta la conducerea magaoaiei PSD. Grupul de la Cluj a ajuns astfel la conducerea Ciumei Rosii. Odata acolo, prin formarea USL, detine controlul si asupra opozitiei facand tot ce le-a stat in putinta sa mentina regimul basescu la putere:
  1. USL au mers tacticosi la serviciu/Parlament desi minoritari intr-un parlament pe post de “bibelou” cu atatea asumari de raspundere. La intelegere cu PSDul, PDLacii mai lasau ca opozitia sa castige ici colo cate o mica victorie ca sa poata USL justifica prezenta lor in Parlament. Un joc mojic pentru adormirea maselor. Se pare ca oamenii simpli nu au cazut in cursa, iar la ora actuala multi dintre ei sanctioneaza USLul pentru inactiune.
  2. La semnalele alarmante ale guvernului ca bugetul pe 2012 e o “catastrofa” care ar putea declansa miscari de mase, PSDul se impusca in aripa si “doneaza” sefia Senatului cu scopul de a face imposibila suspendarea presedintelui de catre opozitie la vremuri de rastriste.
  3. Cand “strada” le-o ia inainte si cere raspicat demisia lui basescu, imberbul ponta dispare undeva prin Europa nu inainte sa arunce peste umar o oferta “sedativa” de colaborare cu puterea pe tema Legii Mortii , Iliescu si-a amintit ca are un polip pe undeva si a mers la spital sa si-l puna in ghips (reteta stanculescu) iar Crin ramane singur sa se lupte cu “lanturile”/aprobarile USL in dorinta de a se solidariza cu amarastenii revoltati. (sugestive declaratiile initiale ale lui Crin in numele PNL)

  Oamenii nu mai suporta regimul basescu dar nu au incredere nici in opozitie. Au iesit initial in strada pentru un om cinsitit umilit de catre Tartorele cu Ghicitori…care in plina criza economica ne testeaza “glanda ghicitului”… “Ghici ghicitoarea mea!” Nimic mai stupid! Se vede ca duce lipsa de consilieri…
  Acesti oameni iesiti in strada vor sa demoleze totul si au nevoie de un simbol sa poata “construi” ceva in loc . Din pacate, opozitia nu poseda asa ceva.
  Cei de buna credinta din opozitie, e timpul sa-si recunoasca neputinta si sa sustina acel simbol in care romanii si-ar pune increderea : REGELE MIHAI!
  E timpul ca Romania sa redevina ce a fost, o monarhie, astfel intrand cu fruntea sus in Europa!
  E timpul sa cerem reinstaurarea Monarhiei! Oamenii nu mai au incredere in politicieni. S-au perindat DIN 89 INCOACE toate culorile la conducerea tarii cu acelasi scop:JAF SI GENOCID si cu acelasi rezultat: MIZERIE ECONOMICA SI DESCONSIDERARE INTERNATIONALA .
  “Bateti fierul cat e cald”, domnilor: Crin Antonescu si Daniel Constantin, organizati mitinguri anti-basescu si pro-Monarhie! Nu mai aveti ce pierde.

  Apreciază

 2. Ivi 17 ianuarie 2012 la 9:01 AM #

  Arc peste timp…
  Replica data de Bratianu, inginerul, lui Iorga, istoricul, a ramas antologica: „ce pot eu invata de la un inginer” intreba emfatic retoric Iorga; „”Masura domnule profesor, masura…” a raspuns simplu Bratianu…
  …mutatis mutandis, vazand „iesirea” la rampa a lui Liiceanu de aseara de pe TVR, va provoc sa va imaginati: ce ar raspunde profesorul de istorie Crin unei intrebari puse de „filosoful peratologic” Liiceanu: „ce pot eu invata de la un profesora de istorie” ?!?
  Eu personal optez pentru urmatorul raspuns posibil si firesc al lui Crin „Onoarea domnule filosof”

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: