Transcrierea interventiilor presedintelui PNL, Crin Antonescu, in cadrul conferintei de presa USL, 30 ianuarie 2012

Bună ziua!
Uniunea Social Liberală a ajuns, după discuțiile cu parlamentarii fiecărui partid component al acestei Uniuni, după discuțiile dintre noi, conducătorii acestor partide, a ajuns, așa cum anunțasem de săptămâna trecută, la o soluție comună privitoare la formula de protest la nivel parlamentar.  Astfel, parlamentarii Uniunii Social Liberale, fără excepție, se retrag din activitatea uzuală a Parlamentului, în toate formele ei, păstrându-și în același timp mandatul și dreptul de vot pe care să-l activeze în situații de maximă importanță, cum ar fi: decizii sau hotărâri, legi privitoare la alegeri anticipate, moțiune de cenzură, suspendarea președintelui sau modificarea legislației electorale. Deci, chestiuni care sunt de maxim interes general și chestiuni care pot să vină și să ofere soluție crizei politice în care deja de bună vreme România se află.
Parlamentarii Uniunii Social Liberale își întemeiază pe protestul lor, pe atitudinea de până acum și mai ales din aceste zile a puterii, care nu dorește să ia act, în fond, de caracterul masiv, major al nemulțumirii publice. Nu dorește să dialogheze în realitate în căutarea unei soluții politice. Încearcă să tragă de timp. Încearcă, așa cum am văzut din ultimii săi pași, să păcălească încă o dată alegătorii români, să promită, să mituiască în ultimă instanță, pe ultimii metri, încă o dată, alegătorii români.
Ne păstrăm mandatele din motivele politice de care vorbeam și anume acelea de a putea fi capabili, în funcție de evoluția unei situații politice schimbătoare, să servim interesele electoratului nostru printr-un vot decisiv și, de asemenea, pentru că legătura noastră în teritoriu, în București, în toată activitatea noastră, legătura noastră cu cei care ne-au trimis în Parlament și de la care avem acest mandat nu încetează.
Este o decizie care are valabilitate, cum spuneam, și va fi aplicată pentru toate partidele din USL și va fi aplicată de toți parlamentarii Uniunii Social Liberale și durata ei, ca să preîntâmpin o întrebare, este până la alegeri, anticipate, sperăm noi, sau până la momentul în care, în urma unui acord oficial încheiat în vederea unor schimbări majore, în vederea alegerilor anticipate, ar trebui transpus în Parlament printr-un vot.
Aceasta este o decizie, repet, pe care nu am luat-o doi oameni sau trei oameni, pe care nu am luat-o un singur partid sau altul, este o decizie care, până la urmă, a fost numitorul comun, acceptat de toate partidele și de toți parlamentarii din Uniunea Social Liberală și ceea ce cred că era mai important și anume ca în aceste împrejurări coeziunea și coerența, soliditatea acestei construcții, inclusiv la nivel parlamentar, să fie dovedită, s-a dovedit. Asta despre chestiunea cu Parlamentul.
(…)
Perfect de acord cu declarațiile domnului Constantin. Aș sublinia, în completare, o nuanță. Din mai 2010 și până astăzi, am spus mereu acestor guvernanți și opiniei publice că se putea și altfel, că se putea ca România să nu ia niște măsuri care nu se regăsesc nicăieri, în ciuda minciunilor repetate ale puterii, nicăieri în Europa. Că aveam posibilitatea și aveau posibilitatea să nu producă dramatice scăderi de venituri, sub limita acceptabilă, sub masca austerității. Au spus mereu că nu se poate altfel. Au spus mereu că este exact ceea ce trebuia să facă și nu se putea o centimă mai mult. Astăzi, nu știu dacă se vor ține de cuvânt sau nu. Știm cam cum se țin ei de cuvânt, dar fie și prin această discuție azi când se află la strâmtoare, se dovedește faptul că noi am avut dreptate. Se dovedește faptul că un guvern, un președinte cărora le-ar fi păsat cât de cât de suferința oamenilor, de nevoile oamenilor și din sectorul bugetar și din sectorul privat, s-ar fi străduit să câștige sau să păstreze fiecare leu în plus pentru veniturile acestor oameni. Și astăzi se dovedește că n-au făcut-o și astăzi se dovedește că și-au bătut joc de acești oameni pe care nu-i credeau capabili niciodată să reacționeze.”

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Dacă împermiteți o întrebare de la care aș dori un răspuns de la fiecare dintre dumneavoastră, care este poziția dumneavoastră în legătură cu faptul că domnul Adrian Năstase a fost condamnat astăzi la închisoare într-unul dintre dosare?

Crin Antonescu: Noi avem fiecare dintre partidele noastre, în orice caz Partidul Național Liberal – dacă ne-ați întrebat pe rând atunci o să vorbesc și în numele partidului, o serie de valori, de principii și de criterii foarte clare, pe care le-am susținut și le-am aplicat întotdeauna în activitatea noastră politică, inclusiv la raporturile între politic și Justiție. Și aceste valori de la care nu ne-am abătut și nu ne abatem, aceste principii sunt deopotrivă prezumția de nevinovăție cu respectarea tuturor sentințelor judecătorești, indiferent de conținutul lor, sunt deopotrivă hotărârea de a nu obstrucționa niciodată și cu nimic mersul corect, normal al Justiției, ca și apărarea drepturilor și libertăților cetățenești de care oricine, inclusiv un politician, se bucură. În sensul acesta, noi nu comentăm în acest moment cele petrecute, suntem convinși că atât domnul Adrian Năstase, cât și Partidul Social Democrat vor lua deciziile nimerite și conforme cu aceste principii, care consider că ne unesc și pentru care sau pe baza cărora suntem și vom rămâne aliați.

Jurnalist: Acum câteva zile ați spus la TVR că în cazul lui Adrian Năstase dacă se dovedește că are o problemă cu Justiția, iar astăzi se dovedește acest lucru, ar trebui să facă un foarte mare pas în spate de pe scena politică, chiar și în cazul unei condamnări care nu este definitivă. Discutăm de doi ani de închiseoare nu cu suspendare, ci cu executare. Vă mențineți același punct de vedere?

Crin Antonescu: Afirmația exactă pe care eu am făcut-o în cursul acelei discuții are valabilitate generală și am spus că: în cazul oricui, că îl cheamă Adrian Năstase, că îl cheamă Antonescu, că îl cheamă Turturică, dacă aș știi exact cum vă cheamă, v-aș pune și pe dumneavoastră în exemplul acesta, eu cred că se impun în anumite situații anumite gesturi. Asta cred, asta am spus, și asta cred în continuare. Îmi schimb greu genul acesta de convingeri. Deocamdată însă noi discutăm despre o chestiune care ne interesează pe toți și e important ce atitudine avem pentru toți. Dar atitudinea este o problemă acum a domnului Adrian Năstase și a PSD-ului și așteptăm poziția domniilor lor. Nu are nici un rost, nu am nicio calitate și nicio dorință să spun eu PSD-ului sau altcuiva ce trebuie să facă, atâta vreme cât sunt convins că știu ce trebuie să facă.

Jurnalist: Despre creșteri sănătoase, nu doar de 5%, aveți în vedere într-o guvernare viitoare creșteri sănătoase?

Crin Antonescu: Avem în vedere într-o guvernare viitoare creșteri sănătoase și avem în vedere într-o guvernare viitoare să vedem și ce creșteri nesănătoase au fost în asta de acum, inclusiv la nivelul unor trusturi. Deci suntem pentru sănătate domnule, acum și totdeauna.

Jurnalist: Legat de protestul dumneavoastră, că am văzut că vă deranjează termenul de grevă parlamentară…

Crin Antonescu: Nu, nu am spus că ne deranjează, dar ca să fie foarte limpede pentru opinia publică faptul că nu este o manifestare de o zi, două, trei, limitată la o anumită lege, la o anumită dezbatere sau la o durată foarte scurtă – pentru că am mai avut o asemenea episoade de grevă parlamentară am preferat să folosim alt termen.

Jurnalist: Ce se întâmplă cu cei care trăiesc totuși doar din indemnizație? Înțeleg că sunteți totuși de acrod la nivelul USL că, dacă tot faceți un protest, acei oameni care nu se duc totuși la muncă să nu primească indemnizație, ce faceți cu suma forfetară, ce faceți cu toți consilierii?

Crin Antonescu: Doamnă parlamentarii noștri nu vor încasa personal drepturile bănești care se cuvin lor. Să deosebim între cabinetul parlamentar care funcționează repet pentru legătura lor cu alegătorii, și care nu înseamnă bani pe care îi ia sub nicio formă parlamentarul, pentru că sunt pe acte, și drepturile sale bănești. La asta renunțăm. Ce vor face cei care, și există astfel de colegi – eu sunt unul dintre ei, nu au altă sursă de venit decât asta, păi vor face ce fac atâția șomeri din România care temporar nu au de muncă: se ajută cu familia, se ajută cu prietenii. Asta vom face.

Jurnalist: Ați decis ceva legat de ieșirea în stradă a USL?

Crin Antonescu: Noi vorbim despre decizii politice. Când am organizat un miting al opoziției l-am anunțat, l-am organizat  în condițiile cât se poate de legale și transparente și dacă o să mai organizăm o să vă anunțăm.

Jurnalist: Ați discutat în USL o asemenea variantă să organizați un miting al parlamentarilor opoziției în fața Parlamentului?

Crin Antonescu: Doamnă eu v-am comunicat tot ceea ce am decis. Mai mult ar fi un număr infinit de întrebări cu lucruri pe care nu le-am decis și dumneavoastră să mă întrebați dacă le-a, decis sau nu. E mai simplu.

Jurnalist: Domnul Flutur de la PDL a afirmat că acest protest al opoziției în Parlament nu înseamnă decât ”o omologare a chiulului în Parlament”. Cum comentați această afirmație a domnului Flutur?

Crin Antonescu: Eu nu îi replic domnului Flutur. Nu am nicio treabă cu tovarășul Flutur. Eu am spus aici și vorbesc pentru dumneavoastră și prin intermediul dumneavoastră pentru cetățenii care sunt interesați ce și de ce face opoziția. Tovarășul Flutur să îl aibă în grijă bunul Dumnezeu și statistica, vorba cuiva.

Jurnalist: Moțiune de cenzură pentru când?

Crin Antonescu: Stați ușor că vă interesa de împrumut. S-ar putea să mă și împrumut, dar nu cu milioane la bănci pentru care după aia să fac reclamă. Dacă înțelegeți ce vreau să spun?

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: