Transcrierea dreptului la replică exprimat de preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca urmare a intervenției europarlamentarului PDL Monica Macovei în dezbaterea publică ”Democrația românească: Abuzul politic și reacția cetățenilor”, organizată la Parlamentul European

”Nu voi ceda și eu tentației, sau cel puțin invitației de a face noi aici o dezbatere cum știm să facem în România, că acasă am spus suntem și aici. Sigur, sigur, mărturisesc că aș fi tentat să port cu onorabila doamnă europarlamentar Monica Macovei și cu oricine o discuție despre dosare, despre amenințări, despre terori reale sau din umbră. N-am venit de asta aici.

                 Dacă, așa cum onorabilul coleg Cristian Preda spunea, un apetit recent pentru dialog s-a deschis în inimile dumneavoastră, în mințile dumneavoastră, îl putem face oricând la București, cu lux de amănunte. Aici în fond am venit să spunem niște lucruri pe care le credem despre realitatea din România, nu am venit să cerem arbitraj, n-am venit să ne denunțăm reciproc. Am venit doar să spunem că în România este mai mult sau altceva decât un protest, uzual azi în vestul Europei, împotriva unor măsuri de austeritate. Am venit să spunem că opoziția din România este într-un anumit sens, profund, la fel de reprezentativă pentru națiunea română ca și puterea sau majoritatea de azi din România. Am venit, în fine, să discutăm despre amenințările care în România, știm noi mai bine, dar poate nu numai, planează asupra unor reguli, unor criterii, unor valori care ne-au adus pe toți în decursul vremii în această construcție solidă, admirabilă, care este Europa unită!

                 Noi am vorbit în fond despre faptul că nu doar în România poate să existe tentația guvernanților de a invoca lucruri reale – criză economică, nevoie de măsuri hotărâte, nevoie de guverne care să acționeze în sens democratic, dar în forță, toate lucruri adevărate, o tentație care poate nu-i doar în România de a face aceste lucruri fără a le discuta suficient, fără a consulta suficient opoziție politică, societate civilă, societate în general. Poate că nu numai în România se întâmplă acest lucru și pentru că suntem în familie am venit să discutăm iată ce s-ar putea întâmpla în România.

                 Așadar eu, mulțumindu-vă încă o dată, închei, asigurându-vă că România va ști să își apere democrația și România va dovedi că este un membru valid, sănătos și pe picioarele sale al comunității democratice europene. Și așa cum spuneam, oricând, dacă nu o alianță inteligentă, dar măcar un dialog inteligent este binevenit.

                 Și până una alta rețin din discuția de azi următorul lucru. Nimeni n-a spus ”Da, nu e normal ca în țara noastră președintele tuturor românilor să prezideze la vedere ședințele unuia și aceluiași partid. Nu-i normal așa ceva. Recunoaștem. Hai să deschidem un dialog!! Da, nu-i normal că în România, pentru prima dată în 20 de ani, cineva modifică unilateral și fără nicio consultare, măcar formală, regula jocului electoral. Renunțăm la asta. Nu-i normal. Haideți să dialogăm. Da, nu-i normal pentru că pentru prima dată ministrul de Interne din România propune, ca de exemplu, un prefect în exercițiu să poată fi și candidat în alegeri, în același timp în care are responsabilitatea de a asigura corectitudinea și legalitatea procesului electoral. Renunțăm la asta și deschidem un dialog”.

                 Nimeni, constat consternat, nimeni din numeroșii colegi, reprezentanți ai puterii din România sau ai  PPE, care deși au bagatelizat această reuniune – au fost prezenți și ne bucurăm, nimeni la afirmațiile tranșante, clare, pe care le-am făcut că în România azi, puterea din România, statul din România sunt mai corupte, mai clientelare, mai costisitoare ca niciodată, nimeni nu a venit să spună: ”Nu e adevărat, nu suntem corupți, nu suntem clientelari, nu suntem costisitori și nu suntem ineficienți”. Nimeni n-a negat asta. Am auzit încă o dată din gura doamnei ministru Sulfina Barbu afirmațiile despre reformă, care mi-au adus aminte, ca unuia mai în vârstă că și înainte de ’89, dacă cineva reclama în vreun for internațional o încălcare a drepturilor omului în România comunistă veneau diplomați comuniști în regimul lui Ceaușescu care citeau din Constituția României că drepturile omului sunt inviolabile și apărate.

                 Sunt premise și există necesitatea unui dialog, însă din punctul nostru de vedere acest dialog trebuie să țină cont, nu de fățărniciile și alianțele inteligente și oportune pe care le putem noi face, ci în ultimă instanță de ceea ce un om tânăr căruia îi aparține România, în mai mare măsură decât nouă, pentru că va trăi mai mult în acea țară, și chiar Europa, le-a spus astăzi aici. Asta cred că se poate conchide și concluziona despre fondul dezbaterii noastre. Restul doamnă Macovei sunt detalii și chiar aș fi și eu curios să le discutăm”.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

19 comentarii pe “Transcrierea dreptului la replică exprimat de preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca urmare a intervenției europarlamentarului PDL Monica Macovei în dezbaterea publică ”Democrația românească: Abuzul politic și reacția cetățenilor”, organizată la Parlamentul European”

 1. tinnyturner 31 ianuarie 2012 la 10:32 PM #

  Regret enorm ca nu am vizionat emisia in direct. Sa aud si eu ce aberatii a mai emis madame macovei. GONDOLIN dragalas, nu reproduci emisia? Sau e prea lunga? Scuze daca te deranjez. Sau multam, daca reusesti…si dacaa nu:))…

  Apreciază

  • Scrie opinia ta 1 februarie 2012 la 4:34 AM #

   au fost tzatzismele cu care ne’a obisnuit Macovei.

   Imi pare rau ca Antonescu nu a pomenit despre cine conduce Romania: un individ, recte Basea, cu imunitate cvasitotala. Asa l’a declarat Morarul de la DNA, dupa care i’a albit si suspendat niste dosare, fiind normal mangaiat de Macovei si pastrat de Prezidel.

   Nu’i asa ca toti suntem egali in fata legii?

   Cam asta e ideea despre regimul autoritar din Romania, fara indoiala incropit si cu largul concurs al Europei si al Statelor Unite.

   Ca nu le vad pe nici unele preocupate de imunitatile cvasitotale.

   Apreciază

  • Gondolin 1 februarie 2012 la 1:54 PM #

   interventia lui Florin Craciun aici: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wKs–Wh0Ei0

   Apreciază

  • berenger 1 februarie 2012 la 1:52 PM #

   s-inca o problemuta: citind cu atentie intrebarile monicai si replica lui crin se poate constata un lucru: la intrebari punctuale, scurte si clare, crin fie da inapoi, fie se eschiveaza. cert este ca nu a raspuns la intrebari.

   Apreciază

   • Gondolin 1 februarie 2012 la 1:56 PM #

    intrebarile au fost scurte dar claritatea a fost aparenta, caci nu erau decat modalitatea arhcunoscuta ca la intrebari sa se raspunda cu alte intrebari care or fi fost simple dar care necesitau raspunsuri complex elaborate, deci imposibil practic de dat in respectivele circumstante,

    Apreciază

 2. berenger 1 februarie 2012 la 3:24 PM #

  ce raspuns complex si elaborat solicita asta: „Care este pozitia oficiala a dumneavoastra cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare? Aveti obiectii majore la rapoartele de tara facute de Comisia Europeana? Daca nu aveti obiectii, pentru ca in aceste rapoarte, de exemplu, Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate sunt laudate de ani de zile pentru investigatii impartiale, atunci cum reconciliati pozitia dumneavoastra cu cea a liderilor PSD, care ataca constant aceste institutii.” raspunsul era posibil in cateva cuvinte: (nu) suntem de acord cu mecanismul de cooperare si verificare. (nu) avem obiectii. (nu) sprijinim reactia psd. simplu

  Apreciază

  • Gondolin 1 februarie 2012 la 4:15 PM #

   pai un raspuns elaborat ar inseamna cam asa (aici varianta scurta): pozitia noastra, madam Macavei, o stiti: si anume ca MCV-ul este facut la comanda politica si falsifica realitatile romanesti, astfel ca avem obiectii majore dar nu le afirmam public pentru a nu supara PE. DNA si ANI nu sunt impartiale, da sunt laudate, in tim ce judecatorii sunt mult mai obiectivi, dar sunt tinta atacurilor presedintelui Romaniei si ale MCV. Dupa care ar urma o suita de argumente, adica cazuri concrete.

   Apreciază

   • berenger 1 februarie 2012 la 6:02 PM #

    pai si de ce nu a avut curajul sa spuna asa?

    Apreciază

    • Gondolin 1 februarie 2012 la 6:22 PM #

     pentru ca nu vorbesti la gazda in casa ca baietii aia din Comisia de verificare (niste bieti functionari, la urma urmei) sunt manipulati grosolan de catre Macovei and Co. La urma urmei, cei din PE trebuie sa aleaga: cine are derptate: Justitia (recte judecatorii) sau administratia (recte procurorii, de la DNA sau controlorii ANI. Care nici independenti, nici de prezumtia de impartialitate nu se pot bucura – devreme ce seful lor este numit politic).

     Apreciază

   • berenger 1 februarie 2012 la 6:03 PM #

    a, vezi ca nenea bitdifender imi spune ca site-ul tau nu e in regula.

    Apreciază

    • Gondolin 1 februarie 2012 la 6:17 PM #

     si eu tot bitdefender am si mie nu imi spune nimic. Dupa cum sti, intr-un blog pe wordpress eu nu postez practic nimic de la mine de pe calculator (eventual fotografii) asa ca daca sunt ceva gandacei, nu sunt ai mei, ci ai serverului. 🙂

     Apreciază

   • berenger 1 februarie 2012 la 6:36 PM #

    chiar asa? asta-i scuza: „avem obiectii majore dar nu le afirmam public pentru a nu supara PE”? sau: „niste bieti functionari, la urma urmei?” iar pana una alta eu n-am auzit laude la adresa judecatorilor, ci la adresa celor din ani si dna. asta-i un fapt

    Apreciază

    • Gondolin 1 februarie 2012 la 6:50 PM #

     nu este o scuza, ci este o (cruda) realitate. Obiectiile sunt de substanta, dar din postura de „cercatat” nu poti face obiectii asupra celui care face cercetarea, chiar daca sti ca este nedrept si partinitor. In Comisia pe justitie, Macovei are un loby mult mai bun decat Romania.

     Apreciază

 3. tinnyturner 1 februarie 2012 la 7:34 PM #

  Domnule Godolin asa de mult imi placu discutia dumitale cu Domnul berenger. Sunteti prieteni? Ca vad ca ajunsarati la „consens”(:)) ).

  Apreciază

  • Scrie opinia ta 2 februarie 2012 la 4:58 AM #

   eu sincer nu raspund decat la o sleahta de pupari. Unu’ singur e insuficient.

   Pana la urma e spre gloria sa!

   Nu;i asa?

   Apreciază

  • Gondolin 2 februarie 2012 la 8:30 AM #

   Domnu’ Berenger si cu mine nu suntem nicidecum amici, dar asta nu inseamna ca ne dam in cap. De altfel este si mai greu, pe blog, chestia asta :))

   Apreciază

 4. Scrie opinia ta 2 februarie 2012 la 5:07 AM #

  Claudiu Craciun a fost fabulos. Cum pana mea nici un om dintre politicieni nu poate sa vorbeasca pe aceeasi limba?

  Omul le’a spus pe nume, each by one.

  Excelent.

  Asta e adevarul, oamenii nu mai cred in democratie, ei vor schimbare si din pacate multi dintre ei traiesc cu cultul lui Vlad Tepes in cap. Din pacate.

  Excelent speech.

  Apreciază

  • Gondolin 2 februarie 2012 la 8:29 AM #

   De acoord un discurs foarte bun, din care vorbitorul a uitat in mod convenabil sa mentioneze principala tema a demonstrațiilor: Demisia lui Basescu, cu subiect si predicat.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: