B. Mateescu: Reacţia României la proteste – regiune istorică cu regiune istorică

Sursa: IMAS via Adevărul.

Hai să comparăm scorurile forţelor politice în fiecare regiune istorică cu cele de acum o lună. Schimbările sunt foarte interesante.

Transilvania: USL +6,6%. PDL (predictibil) -7%. SMURD-ul a început la Târgu Mureş, iar prima manifestaţie pro-Arafat a avut loc la Cluj.

Moldova: Situaţie practic neschimbată. Scorul PNG se măreşte cu 250% în termeni relativi, dar totul se petrece în interiorul marjei de eroare (1,7% -> 4,2%).

Muntenia (exclusiv Bucureşti). USL rămâne la fel. PDL pierde 8 procente (!), aproape jumătate din intenţia de vot şi trece pe locul trei. PP-DD saltă patru procente şi jumătate. PRM o creştere mică (+1,8%), în marja de eroare.

Bucureşti. USL a câştigat 3,5% (atenţie, sondajul nu măsoară impactul miting-ului USL). PDL a pierdut 2% – adică aproape nimic, pentru că este o evoluţie în marja de eroare. Scorul PP-DD practic s-a dublat! (de la 6,9% la 13%). UNPR practic dispare.

Rezumând: PP-DD capătă forţă în Bucureşti şi nu numai. În Moldova susţinerea pentru partid deja a atins un nivel dificil de depăşit – palierul limită? iar moldovenii se radicalizează întru PNG. Principalul partid de guvernământ pierde masiv în Transilvania, singura regiune unde avea rezultate mai acătării. USL capitalizează. Dar practic doar acolo. Situaţia PDL în Muntenia e critică. Primarii PDL din Valahia ar trebui să mulţumească Curţii Constituţionale că nu se va face o comasare, pentru că ar fi putut pierde tot.

Nota bene: datorită sondajul din ianuarie nu măsoară întreaga reacţie a puterii (împăcarea cu Arafat, discursurile preşedintelui) şi nici cea mai evidentă reacţie a opoziţiei (mitingul USL). Dacă PDL va recupera/a recuperat procente, situaţia aparent se re-stabilizează. Dacă nu, PDL a pornit pe tobogan în jos.

Cadou de final pentru cine a citit până aici:
Scorul partidelor anti-/para-sistem (PRM+PNG+PPDD)

Bucureşti: 18,2%
Transilvania (excluzând voturile etnicilor maghiari): 20,8%
Moldova: 25,1%
Muntenia: 25,9%
La nivel naţional: 22,1%.

22,1% ?! Ca să înţelegem ce înseamnă asta, două repere: 22,1% este o dată şi jumătate procentul votanţilor PDL. În acelaşi timp, 22,1% este un pic mai mult decât a luat PRM în 2000.

sursa: Sociollogica

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: