Crin Antonescu la emisiunea ”Subiectiv” – Antena 3, 10.02.2012

Răzvan Dumitrescu: Bună seara, doamnelor şi domnilor, bine v-am găsit la „Subiectiv”! Aţi văzut ce s-a întâmplat ieri, după discursul domnului Victor Ponta în Parlament. Au trecut acum 24 de ore de atunci. Este plin de comentarii, dar şi de declaraţii politice interesante. Cele mai multe laude le primeşte preşedintele PSD dinspre zona puterii şi este interesant de văzut cum a trecut Uniunea Social-Liberală peste episodul acesta de ieri. Aşa că l-am invitat, în această seară, într-o primă parte, la „Subiectiv”, pe domnul Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi co-preşedintele Uniunii Social-Liberale. Bună seara, bine aţi venit la noi!

            Crin Antonescu: Bună seara, bine v-am regăsit!

            Răzvan Dumitrescu: Aveţi încredere în Victor Ponta?

            Crin Antonescu: Da.

            Răzvan Dumitrescu: În regulă. Ieri aţi făcut, după discursul acela, o conferinţă de presă. De ce aţi ţinut să faceţi acea conferinţă de presă ieri, după discursul domnului Ponta?

            Crin Antonescu: Din două motive. Pentru că, aşa cum a fost perceput discursul, puteau să existe confuzii în legătură cu poziţia politică de fond a Uniunii Social-Liberale şi implicit a Partidului Naţional Liberal şi acest lucru trebuia clarificat. În al doilea rând, pentru ca declaraţii la cald eventual ale unor colegi din Partidul Naţional Liberal să nu se producă, tensionând şi mai mult situaţia. Aşa încât am reunit conducerea Partidului Naţional Liberal, am discutat cu calm această situaţie şi am reacţionat cred că în măsură.

            Răzvan Dumitrescu: Care e poziţia oficială a USL faţă de Guvernul acesta Ungureanu?

            Crin Antonescu: Poziţia oficială a Uniunii Social-Liberale, deci nu doar a PNL-ului, a lui Crin Antonescu, a Uniunii Social-Liberale, este aceeaşi ca înaintea discursului din Parlament al domnului Ponta. Pentru noi, soluţia pe care regimul Traian Băsescu a găsit-o la criza politică din România nu este o soluţie reală. Este o soluţie improvizată şi nedemocratică. Guvernul Ungureanu este ilegitim şi nereprezentativ din punctul nostru de vedere. Greva parlamentarilor Uniunii Social-Liberale, consumată de altfel şi pe timpul dezbaterii de la învestitură, continuă. Aceasta este poziţia Uniunii Social-Liberale şi este şi poziţia lui Victor Ponta, în mod natural, ca preşedinte al PSD şi co-preşedinte al Uniunii Social-Liberale. Problema, în două cuvinte, cu discursul şi cu tensiunile să spunem şi interpretările care au apărut cred că stă în două privinţe. Unu – într-un fel de inadecvare cum a fost, cred eu, bine numită situaţia asta – unu: deşi discursul era un discurs foarte bun, foarte normal, cu toate punctele corect enunţate şi cu care cu toţii putem să fim de acord, problema este că el se producea şi se adresa ca şi când am fi avut de-a face cu un Guvern nu al nostru, al adversarilor politici, dar legitim şi reprezentativ, ceea ce acest Guvern nu e. De asemenea, ca şi cum ar fi fost un Guvern deja învestit, ceea ce nu era la ora discursului. Şi în al treilea rând noi avem o criză politică în România. Poziţia noastră, a Uniunii Social-Liberale, inclusiv foarte răspicat a lui Victor Ponta a fost şi rămâne aceea că singura soluţie sănătoasă sunt alegerile anticipate, că în orice caz actuala putere, pusă în criză sub semnul grav al întrebării de marea parte a societăţii româneşti şi de protestatarii din stradă, din multe oraşe ale României, ar fi trebuit oricum să caute o soluţie de deschidere într-un dialog real cu opoziţia politică, cu protestatarii, cu societatea civilă, cu toţi cei care pot să reprezinte pe cineva într-o societate care se află în criză. Or n-a fost aşa ceva. A fost o soluţie închisă în cercul actualei puteri şi din acest motiv, repet, a existat o inadecvare a discursului în raport cu decizia politică a Uniunii.  

            Răzvan Dumitrescu: Bun. V-a enervat lucrul ăsta?

            Crin Antonescu: În mod normal, m-ar fi enervat. Numai că, aşa cum vă spuneam şi ieri într-o intervenţie telefonică, noi, cei care suntem în exerciţiul politic, care mai avem şi nişte responsabilităţi suplimentare – lideri politici să spunem, de un nivel sau altul – nu ne putem permite să ne enervăm. Trebuie întotdeauna să avem în vedere că peste starea noastră de spirit, peste prima noastră reacţie există interese mai mari, există interese a milioane de oameni şi în sensul acesta este foarte important să spun şi azi, să reconfirm azi, după ce-a făcut-o şi Victor Ponta şi am discutat şi azi îndelung cu Victor Ponta, să îi asigur, să le garantez tuturor membrilor PNL, PSD, PC, tuturor simpatizanţilor sau celor interesaţi de Uniunea Social-Liberală e că ea merge înainte unită, hotărâtă, pe drumul pe care oamenii ne ştiu, nu pe altul. Asta e o certitudine şi cred că asta e important. Nu faptul că ne putem enerva sau nu. Că oamenii suntem.

            Răzvan Dumitrescu: Foarte mulţi telespectatori au curiozităţi şi au întrebări în legătură cu episodul de ieri. De pildă, una dintre ele este – mă rog, sunt rugat să vă întreb dacă vi se pare normal ca unul dintre liderii unei coaliţii să acţioneze fără a se consulta cu celălalt, mai ales că acţiunea unei părţi se răsfrânge şi asupra celeilalte.

            Crin Antonescu: Domnul Victor Ponta, până la urmă, a făcut în discurs un exerciţiu politic, un exerciţiu retoric neobişnuit. A fost o contradicţie între băncile goale ale opoziţiei şi discursul respectiv, între greva parlamentară care continuă şi – repet – structura şi conceptul discursului. Important este însă că ambii lideri ai USL, toate partidele USL, Uniunea Social-Liberală în întregul ei nu are niciun fel de ezitare să meargă pe drumul pe care l-a anunţat şi să se afle acolo unde oamenii ne ştiu şi ne vor, adică într-o opoziţie intransigentă, raţională cum a fost întotdeauna, dar intransigentă în raport cu actuala putere. Foarte scurtă paranteză, dacă îmi îngăduiţi. Apropo de intransigenţă, raţiune, radicalism şi aşa mai departe: propaganda puterii şi oamenii puterii acreditează încercând să creeze o breşă acolo unde de fapt, ea nu există, un divorţ politic, o despărţire politică între un Victor Ponta şi eventual un PSD care sunt mai apropiaţi de actuala putere, care au rupt ritmul, care au deschis o uşă, care au renunţat la opoziţia şi la limbajul radical, violent şi sigur, au trecut la unul echilibrat, european etc. Nu este adevărat deloc, dar deloc în primul rând că poziţia mea sau a lui Victor Ponta până ieri ar fi fost una violentă sau indecentă. Dacă cineva poate să-mi citeze un pasaj sau un cuvânt indecent din discursul politic al meu, al Uniunii Social-Liberale, eu sunt gata să îmi revizuiesc multe lucruri. Nu există aşa ceva. Există însă o opoziţie cu o atitudine intransigentă. Pentru că noi nu ne-am angajat şi nu am constituit Uniunea Social-Liberală ca să coabităm cumva, să ne facem un loc mai bun, să intrăm în sistemul de putere al lui Traian Băsescu. Nu, am făcut-o şi o vom duce până la capăt pentru a înlocui sistemul de putere al lui Traian Băsescu cu un sistem perfect democratic, legitimat de votul cetăţenilor şi de o guvernare, dacă votul cetăţenilor ne-o va da, de o guvernare modernă, pragmatică, democratică, potrivită cu nevoile acestei ţări.

            Răzvan Dumitrescu: Mulţi se întreabă aşa: sigur că puterea încearcă să speculeze, dar ca să poţi să speculezi bine ceva trebuie să ai un pretext.

            Crin Antonescu: Sigur.

            Răzvan Dumitrescu: Vă întreb dacă v-aţi gândit, înţeleg că v-aţi văzut cu domnul Victor Ponta, ne-aţi spus.

            Crin Antonescu: Categoric, da.

            Răzvan Dumitrescu: V-aţi făcut şi un calcul electoral? Ce înseamnă ziua de ieri pentru USL?

            Crin Antonescu: Calcule electorale poţi să faci atunci când măsori. Putem să avem impresii, dar…

            Răzvan Dumitrescu: Adică pierderi sau câştiguri după ziua de ieri?

            Crin Antonescu: Se poate să fie nişte pierderi, se poate să nu fi fost nişte pierderi considerabile. Se poate, teoretic, să fi fost şi câştiguri. Este foarte greu de spus. Chiar nu mă încumet să fac evaluări după ureche. Esenţial însă nu e asta, esenţial este că Uniunea Social-Liberală, o construcţie pe care toate sondajele, chiar în aceste zile, o dau în preajma lui 60%, nu a lui 50%, nu îşi poate permite – liderii ei, responsabilii ei nu îşi pot permite să strice sau să eşueze o construcţie politică spre care se îndreaptă atâţia oameni. Şi nu o vom face.

            Răzvan Dumitrescu: Astăzi suntem astăzi, ieri am fost ieri, ca să spun aşa.

            Crin Antonescu: Şi mâine suntem mâine.

            Răzvan Dumitrescu: Da. După declaraţia asta a domnului Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, cred că o să o avem şi pe ecran: „Eu am apreciat evoluţia lui Ponta. Ştiţi că i-am reproşat că e nărăvaş ca un cârlan. Văd că acum ăl mai bătrân e mai cârlan. Altfel ar fi o obrăznicie din partea lui Antonescu dacă încearcă să sugereze că în spatele lui Ponta aş fi eu sau Năstase”. Păi întrebarea e dacă s-a stins sau nu s-a stins văpaia din USL.

            Crin Antonescu: Domnul Dumitrescu, subiectul discursului de ieri e mult mai important decât această declaraţie a domnului Iliescu. Foarte pe scurt, eu m-am purtat şi mă port cuviincios cu orice om, cu oamenii în vârstă cu precădere. Deci, şi cu domnul Iliescu. Nu am sau nu aş răspunde. Eu sunt obişnuit de pe când am venit eu în fruntea Partidului Naţional Liberal şi le-am spus să nu se bucure, pentru că acest partid niciodată nu va fi la căruţa lui Traian Băsescu, deci de prin martie 2009 şi până azi nu e zi să nu fiu împroşcat, din diferite direcţii, cu tot felul de insulte. Se adaugă şi astea ale domnului Iliescu. Chiar nu e o problemă. Trebuie spus foarte clar că nu ştiu câţi oameni l-au tras de mânecă pe domnul Iliescu, de când s-a făcut USL-ul şi i-au reproşat: cum, dom’ne? Ai ajuns să te asociezi cu Antonescu? Pe mine m-au tras de mânecă mii de oameni, la propriu sau la figurat. Şi m-au întrebat: cum, dom’ne? Cu Iliescu? Şi a trebuit să le explic tuturor şi o voi face până când această Uniune Social-Liberală îşi va atinge obiectivul, de ce da, chiar şi cu Ion Iliescu în poziţia în care se află domnia sa. Doi: dacă în PSD există o tradiţie a epitetului zoologic, o cultură mai veche în a se califica membrii mai bătrâni cu membrii mai tineri cu nume de animale, este problema domniilor lor. Îl rog cuviincios pe domnul Iliescu să facă aceste exerciţii în ferma proprie, adică la PSD. Mai important, mai e ceva de spus. Nu am sugerat niciodată că în spatele lui Ponta s-ar afla domnul Iliescu sau domnul Năstase. Ci dimpotrivă, cred că am fost omul care am spus cel mai răspicat că, din punctul meu de vedere, PSD are un lider, un preşedinte şi numai unul, care e Victor Ponta, cu care am făcut această alianţă, care va fi prim-ministru al României dacă noi vom câştiga alegerile şi cu care mă voi duce până la capăt. Eu am susţinut acest lucru şi poate că acest lucru l-o fi supărat pe domnul Iliescu, nicidecum invers. Şi în fine, a mai vorbit, nu aveţi în citatul ăsta, asta e chiar mai important decât jocurile de animale, că ar trebui să repunem în discuţie cota unică şi aşa mai departe. Apelez respectuos la cineva mai tânăr din PSD să-i aducă la cunoştinţă domnului Iliescu, pe linie de partid, că nu mai avem în programul USL cotă unică. Avem o cotă diferenţiată, 16% cea mai mare şi după aceea cu două trepte, 12 şi 8. Asta e semnificativ pentru că nu vreau să tulburăm din nou electoratul care să nu înţeleagă unul din lucrurile foarte clare din programul nostru. Deci avem un impozit diferenţiat, dar într-adevăr, cea mai mare cotă de impozitare este 16%.

            Răzvan Dumitrescu: Deci aia era deja stabilit când domnul Ion Iliescu a făcut declaraţi asta.

            Crin Antonescu: Este stabilit de multă vreme. Şi în rest, eu chiar unor asemenea declaraţii nu am de ce să mai răspund. Pentru că vă repet: se fac zeci pe zi la adresa mea. Până acum vreo săptămână şi la adresa lui Victor Ponta. Probabil, peste o săptămână din nou şi la adresa domniei sale. Nu asta e problema noastră. Altă treabă avem.

            Răzvan Dumitrescu: Da. Domnule Antonescu, dumneavoastră de ce nu mergeţi în Statele Unite împreună cu Victor Ponta, săptămâna viitoare? Sau mergeţi?

            Crin Antonescu: Asta este ultima pleaşcă – vorba cuiva – pe propaganda băsistă. Cum nu mai mergem noi amândoi, de parcă era o tradiţie a vieţilor şi familiilor noastre, ca din când eu cu domnul Ponta să mergem împreună şi în Statele Unite, cum mergem în atâtea locuri. Domnul Victor Ponta, cu ceva vreme în urmă, a anunţat – cred că prin toamnă – a anunţat intenţia noastră de a face o serie de acţiuni, de întâlniri în străinătate, în medii politice. Şi între timp, într-adevăr a existat o vizită a mea la Londra, la vice-premierul britanic, o vizită a domniei sale la Copenhaga, vizita împreună la Bruxelles. A evocat atunci şi Statele Unite. Cu, cred două săptămâni în urmă, eu am avut o discuţie cu Victor Ponta în care am căzut de acord, la sugestia mea – nu căzuse Guvernul Boc, criza politică se deschisese – că nu are rost să mergem amândoi. Dacă în calendar se perfectează anumite întâlniri în Statele Unite, nu are rost să mergem amândoi, că unul dintre noi măcar trebuie să rămână aici, în ţară, dată fiind situaţia politică. Am convenit să meargă domnul Ponta. Va merge în fruntea unei delegaţii a USL din care, pe cât ştiu, fac parte senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului şi generalul în rezervă Cornel Dobriţoiu, membru al Partidului Naţional Liberal. Vor merge în Statele Unite în numele USL. Eu voi rămâne, tot în numele USL, să vedem ce se mai întâmplă în România.

            Răzvan Dumitrescu: Deci era stabilit să se întâmple aşa.

            Crin Antonescu: Era stabilit între mine şi Victor Ponta cred, cu cel puţin două săptămâni în urmă.

            Răzvan Dumitrescu: Da. Domnule Antonescu, noi ne-am uitat foarte atent pe declaraţiile domnului Mihai Răzvan Ungureanu, noul premier.

            Crin Antonescu: Da.

            Răzvan Dumitrescu: Deja nu mai e desemnat, e învestit. Oricum, faptul că dânsul vine de la un serviciu secret – nu ştiu dacă aţi identificat vreo ţară din Uniunea Europeană unde să se întâmple lucrul ăsta – poate ne spuneţi, între timp. Haideţi să vedem o declaraţie foarte interesantă în legătură cu cine şi cum trebuie să se concentreze pe alegeri.

            Mihai Răzvan Ungureanu: Ştiţi foarte bine de fapt ce se întâmplă anul acesta. Nu-i un an uşor deloc. Alegerile pentru care Guvernul îşi pune la bătaie credibilitatea. Probabil că aţi văzut ieri cât de important a fost acest mesaj nu doar în clasa politică, ci în general pentru buna întemeiere a acestei ţări. Şi avem nevoie de alegeri corecte, avem nevoie de alegeri organizate în cadrele legii. Dumneavoastră, aici, vă veţi implica fără discuţie, total.

            Răzvan Dumitrescu: Acest mesaj: „Dumneavoastră vă veţi implica fără discuţie, total”, într-o ţară în care i s-a reproşat acestei puteri că încearcă cumva, prin toate mecanismele, să fraudeze alegerile, dumneavoastră cum decriptaţi mesajul ăsta?

            Crin Antonescu: Eu sunt un om bun şi care operez – în pagubă uneori, admit – cu prezumţia de nevinovăţie sau de bună-credinţă. Înţeleg că declaraţia e făcută de premier la MAI şi că această implicare totală şi acest apel are în vedere responsabilităţile legale pe care structuri ale acestui minister le au într-un proces electoral. Ceea ce aş remarca însă, păstrându-mi bunătatea şi prezumţia de nevinovăţie şi bună-credinţă e că ne aflăm într-o situaţie în care prima zi a unui proaspăt prim-ministru ar fi trebuit să găsească loc şi cred să facă prioritate inclusiv la MAI situaţiei dramatice dintr-o bună parte a ţării, din sud şi din est, despre care s-a discutat destul: oameni sub zăpezi, localităţi izolate, 50 şi ceva de morţi deja.

            Răzvan Dumitrescu: 57 de morţi.

            Crin Antonescu: Precum şi – poate nu la nivelul declaraţiilor – dar mai e o chestiune care ar putea din nou să ia o altă turnură, chestiune aparent nu foarte importantă, dar care iată, s-ar părea, după unele declaraţii, că riscă să genereze şi asta nişte mişcări de protest privitoare la chestiunea ACTA. Şi aici cred că e foarte important ca un premier proaspăt să ne clarifice în ce măsură semnătura ministrului Vreme cred, angajează România cu cine a făcut-o, dacă vom avea o discuţie publică până la eventuala ratificare a acestui tratat pentru că din punctul nostru de vedere – e şi poziţia USL, am dat şi un comunicat – a noastră ca liberali, în particular este una foarte fermă în apărarea drepturilor şi libertăţilor individuale. Noi acţionăm şi la Bruxelles. Avem, pe linia grupului nostru, demersuri pe lângă doamnele comisari Vivien Reding şi Nelly Cruz, care trebuie să găsească o soluţie şi în orice caz în România trebuie să discutăm o soluţie aşa încât, ca să ne înţeleagă oricine, să nu ajungem la o idee prostească de felul următor: trebuie să combatem terorismul, trebuie să găsim teroişti. Dar pentru că un terorist a scris o scrisoare, nu înseamnă că poşta trebuie să citească toate scrisorile pe care şi le scriu oamenii între ei.

            Răzvan Dumitrescu: Da. Eu ştiu pe cineva care ar dori ca poşta să citească toate scrisorile.

            Crin Antonescu: Nu. E o chestiune care nu-i priveşte doar pe utilizatorii de net. E o chestiune care priveşte un număr mare de oameni şi drepturi şi libertăţi individuale, civile, foarte importante.

            Răzvan Dumitrescu: Vreau să vă arăt nişte imagini de astăzi. Se întâmplă în colegiul doamnei Roberta Anastase ceea ce veţi vedea. Se împart pungi. Ia priviţi aici, domnule Crin Antonescu, în peretele ăsta video! Pungi împărţite de doamna Roberta Anastase, cabinet audienţe, Andrei Voloşevici, deputatul Roberta Anastase, pungi din sediul PD-L. Cum interpretaţi lucrul ăsta? Ia uitaţi!

            Crin Antonescu: Cum interpretez eu, ştiţi. Pentru că lucrurile nu sunt noi. Cred că trebuie întrebat deja premierul şi trebuie întrebat premierul pentru că – şi asta e încă una din diferenţele de abordare faţă de discursul de ieri – premierul nu conduce un cabinet independent. Premierul nu este el însuşi un premier independent decât formal, în sensul că nu are carnet de partid. Este un premier pus de PD-L, pus de coaliţia majoritară, aceeaşi ca şi înainte, de către oamenii care fac aceste lucruri de ani de zile, fără ca cineva să se sesizeze. Şi deşi e în prima zi de mandat, lucrurile se întâmplă, exact cum ninge. Şi o să mai treacă o zi, două, trei, o săptămână. Va trebui, la un moment dat, să vedem dacă există o concordanţă între declaraţiile generoase de principiu ale premierului şi faptele sale, însă nu aş vrea – o spun de pe acum – aş fi mâhnit, ca membru al opoziţiei, să aud vreo poveste de felul următor: nu ştiu. Este chestiunea Partidului Democrat, nu mă interesează. Eu guvernez aici. Nu, dumneata guvernezi acolo, pus de Partidul Democrat, cu oameni care reprezintă Partidul Democrat Liberal, ba chiar sunt apropiaţi şi beizadele ai fruntaşilor democrat-liberali şi toate lucrurile acestea te privesc, în măsura în care, ca prim-ministru, indiferent de culoarea politică, trebuie să respecţi legalitatea şi regulile jocului democratic.

            Răzvan Dumitrescu: Cred că mai avem cam un minut, un minut şi ceva. De ce credeţi că a fost numit premier tocmai din zona unui serviciu secret? De ce nu din altă parte?

            Crin Antonescu: Am să vă răspund foarte sincer. Nu e o acuzaţie. A fost numit din acea zonă pentru că acea zonă, nu acel serviciu anume, acea zonă a serviciilor, a unor astfel de structuri este de fapt ultima structură de rezistenţă în acest moment a regimului Băsescu şi a preşedintelui Traian Băsescu. Nu mai are încredere în altcineva, nu mai are resurse la altcineva. Se încearcă probabil şi o trecere lejeră şi nedemocratică de ştafetă. Nu ştiu. Astea sunt ipoteze, nu doresc să le lansez. Le lansează alţii, chiar cu multă bucurie. Continui să cred că e normal ca un om care a condus un serviciu de informaţii să poată face cândva carieră politică. Nu e normal ca un şef de serviciu în exerciţiu să poarte negocieri şi să formeze cabinet şi să devină prim-ministru la două ore după ce era şef al unui serviciu de informaţii.

            Răzvan Dumitrescu: Bun. Îi mulţumesc domnului Crin Antonescu, preşedinte PNL şi co-preşedinte USL, pentru clarificările pe care ni le-a adus, în această seară, după ziua aceea de ieri. Rămâneţi cu noi!

(Prin Monitoring Media: Antena 3 – Subiectiv, Ora: 20:30)

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: