Romania Libera – Oprescu, Prigoană, Chiliman, Vanghelie… Cine urmează?

Cu doar trei luni şi jumătate până la alegerile locale, atât PDL+UNPR, cât şi USL au probleme în a-şi definitiva garnitura de candidaţi pentru Bucureşti. Fie că numele cu şanse nu vor să se înscrie în luptă, fie că cele care vor să intre în cursă nu stau suficient de bine în sondaje, fie că nu se găseşte formula prin care să fie împăcate toate orgoliile.

La PDL este forfotă mare în aceste zile. Pe lângă negocierile cu UNPR pe tema candidaturilor pe liste comune şi discuţiile pentru creionarea mult-discutatei Mişcări Populare, democrat-liberalii trebuie să stabilească şi pe cine aruncă în luptă la Bucureşti. Cele mai mari dureri de cap le provoacă Primăria Generală şi primăriile sectoarelor 3 şi 6.

Actualul primar general, Sorin Oprescu, susţinut de USL pentru un nou mandat, stă suficient de bine în sondaje pentru a-şi adjudeca liniştit victoria, mai ales că, în premieră, nu vom mai avea un al doilea tur de scrutin la alegerile locale din 2012.

Cele mai mari şanse pentru a fi desemnat candidat al PDL la Primăria Capitalei pare să le aibă acum deputatul Silviu Prigoană. Nu ar obţine, potrivit sondajelor efectuate cu mult peste 20%, dar stă mai bine decât ceilalţi democrat-liberali dispuşi să se intre în cursă: Theodor Paleologu şi Costică Canacheu.

La varianta Silviu Prigoană, democrat-liberalii s-ar putea opri după ce au mai vehiculat şi testat pe piaţă nume precum Monica Macovei şi Adriean Videanu. Prima, europarlamentar PDL, nu pare însă tentată de o asemenea funcţie, în timp ce al doilea, fost primar general, nu stă prea bine în preferinţele bucureştenilor. Plus că fiecare dintre ei are proprii critici în partid. Şanse reale ar avea într-o luptă cu Sorin Oprescu primarul sectorului 4, Cristian  Popescu „Piedone”, trecut de la PC la UNPR. Acesta nu are însă prea multe motive pentru a renunţa la Primăria sector 4, a cărei şefie şi-o va adjudeca, cel mai probabil, fără emoţii.

Prigoană: „Partidul este în toate, partidul decide”

Întrebat despre candidatura sa împotriva lui Sorin Oprescu, Silviu Prigoană râde şi spune că o decizie va fi luată de Biroul Permanent al PDL şi de şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea. „Mie nu mi-a spus încă nimeni nimic. Au spus că va fi o competiţie internă şi că va fi desemnat cel mai bine plasat. Nu s-au desfăcut fişele de examen, nu s-au desfăşurat probele sportive ca să vă spun cum e această competiţie internă”, a declarat, pentru România liberă, Prigoană.

Cât despre echipa de primari a PDL cu care ar vrea să intre în lupta pentru Bucureşti, deputatul se mulţumeşte să spună că „partidul e în toate, partidul decide”. „Avem preşedinte pe Bucureşti, avem preşedinte de partid care s-a eliberat de funcţia de la Guvern, aşa că să hotărască”, a mai spus Prigoană.

Probleme la sectoarele 3 şi 6

În privinţa primăriilor de sector, fără emoţii se anunţă competiţia pentru sectoarele 2 şi 4, unde Neculai Onţanu şi Cristian Popescu „Piedone” (amândoi de la UNPR) stau la peste 70% din preferinţele locuitorilor (la distanţă enormă de orice nume testat de PSD şi PNL). De altfel, tocmai din cauza procentelor mai mult decât confortabile pe care aceştia le au, liderii partidelor care formează USL se feresc să-şi arunce în luptă candidaţii.

Apoi, la sectoarele 1 şi 5, situaţia este similară, dar în avantajul USL. Adică, la sectorul 1, Andrei Chiliman stă mult prea bine (este cotat cu o cotă de încredere şi de peste 80%) pentru a putea spera vreun democrat-liberal că-l poate clinti. La sectorul 5, rămâne preferat Marian Vanghelie (PSD), chiar dacă nu stă la fel de bine precum Chiliman în preferinţele locuitorilor. Prin urmare, aşa cum USL îşi va desemna la sectoarele 2 şi 4 candidaţi mai mult de formă, la sectorul 1 şi 5 democrat-liberalii vor lupta mai mult pentru imagine. La sectorul 1, şanse sporite să ducă lupta are chiar Theodor Paleologu. La sectorul 5, în cărţi este deputatul Ştefan Pirpiliu, dar procentele lui sunt foarte mici.

Cu oarece şanse mai rămân pentru PDL, aşadar, primăriile sectoarelor 3 şi 6. La sectorul 3, dacă Liviu Negoiţă revine asupra deciziei de a nu mai candida pentru încă un mandat, democrat-liberalii pot răsufla uşuraţi. Dacă nu revine însă, PDL trebuie să găsească un candidat împotriva lui Mircea Diaconu (PNL) sau Robert Negoiţă (PSD). Primul ar fi cotat mai bine, dar nu vrea să candideze, în timp ce al doilea ar vrea, dar are suficiente probleme de imagine şi nici nu se bucură de susţinerea filialei PSD sector 3.

În schimb, la sectorul 6, problemele de imagine şi de dosare, plus cota scăzută de popularitate a lui Cristian Poteraş, obligă PDL să caute un alt candidat. La rândul lor, liderii USL îşi fac planuri mari cu Primăria sector 6, dar nici unul dintre candidaţii testaţi nu s-a situat prea îmbucurător în sondaje. Momentan, în cărţi sunt Ecaterina Andronescu (PSD) şi Rareş Mănescu (PNL).

Şi liderii PDL, şi cei ai USL spun că vor anunţa oficial candidaţii pe Bucureşti într-una, cel mult două săptămâni.

 

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: