Interventiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, sustinute in cadrul conferintei de presa USL, 12.03.2012

”Aș dori să reafirm, împreună cu colegii mei și în numele întregii Uniuni Sociale Liberale, poziția noastră foarte clară și foarte fermă cu privire la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. Săptămâna trecută am fost acolo, am discutat cu reprezentanții cei mai îndreptățiți și cei mai înalți ai conducerii autonome, Senatului Universității, cu reprezentanții Ligii studenților, cu alți responsabili publici, politici locali.

Și așa cum spuneam și atunci, repetăm această poziție foarte clară, este poziția de sprijinire totală a conducerii Senatului Universității de Medicină și Farmacie, este respingerea totală a oricărei tentative de încălcare a autonomiei universitare și a deciziilor pe care Senatul acestei Universități le-a luat, și așa cum îmi exprimam speranța și la Târgu-Mureș, o exprim și în al 12-lea ceas, că primul-ministru al României nu va asuma o decizie, o hotărâre de guvern care să fie expresia imixtiunii inacceptabile a intereselor electorale ale unei formațiuni politice în destinul unei instituții de învățământ superior dintre cele mai prestigioase și mai performante în România ultimelor decenii.

Se cunoaște poziția UDMR, am constatat poziția echivocă – nu e prima dată, a Partidului Democrat Liberal, și, de asemenea, am constat și din discuțiile de atunci,  și din ceea ce s-a întâmplat de atunci încoace și faptul că, în fond, ministrul Educației Naționale, domnul Baba, care ar trebui să fie primul apărător al autonomiei și al unei instituții, cum spuneam, foarte importante din învățământul românesc, practic se face unealta UDMR în a exercita presiuni și chiar șantaj asupra Senatului Universității.

Noi credem că este o responsabilitate foarte mare și ar fi o decizie de foarte mare gravitate ca printr-o hotărâre de guvern aceste lucruri să fie schimbate fără a se ține cont de opțiunea conducerii Universității, de opțiunea studenților, de opțiunea oamenilor din Târgu-Mureș și de, până la urmă, toate acele instituții ale societății civile care s-au pronunțat în această chestiune.

Eu cred că obligația, prima obligație a oricărui guvern al României, a oricărui prim-ministru ori partid de guvernare este aceea de a apăra instituțiile, de a apăra Constituția, pentru că autonomia universitară este prevăzută expres în Constituția României, nu doar în legile educației, și de asemenea de a apăra identitatea națională și interesele naționale.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș a funcționat de la înființarea ei într-un regim bilingv, într-un regim multicultural, deci nu se pune problema că minoritarii maghiari din România și din această Universitate nu s-ar fi bucurat de drepturile firești de a învăța, de a studia și în limba lor maternă. Chestiunea care se pune însă acum este aceea că și în România trebuie respectate prevederi care există inclusiv la nivelul  Uniunii Europene și cred că este obligația Guvernului României, în plus, de apăra interesul public și dreptul fiecărui cetățean al acestei țări de a putea beneficia de asistență medicală în limba oficială a acestui stat.

Cu alte cuvinte, lucrurile erau corect așezate prin lege și administrativ până acum, în sensul că în UMF Târgu-Mureș se putea învăța și în românește, și în ungurește, dar fiecare absolvent al acestei instituții publice a statului român, finanțată cu bani de la bugetul public al României trebuia să aibă un minimum de cunoștințe aplicate în limba oficială a statului român. Singura limbă oficială a acestui stat este limba română, singura limbă oficială a acestui stat va fi limba română. Și este obligația de căpătâi a oricărui guvern al României, repet, inclusiv a Guvernului Ungureanu, să facă foarte clar acest lucru.

Nu este admisibil, nu este tolerabil, ca din interese conjuncturale și electorale ale UDMR, aceste lucruri să se schimbe, generându-se nemulțumiri de mult mai mare amploare decât pot fi ele evaluate în acest moment strict legat de o instituție de învățământ.

A doua afirmație pe care aș dori să o fac este una legată de un pasaj din recentele declarații sau un interviu al domnului președinte Traian Băsescu. Eu am fost foarte rezervat și voi fi din ce în ce mai rezervat în a comenta comentarii de-ale domnului Băsescu. Există o propoziție în acest din urmă interviu care merită atenția și merită să ne raportăm la ea. Președintele a afirmat că funcția de președinte a constituit pentru domnia sa cea mai mare umilință.

Funcția de Președinte sigur că poate duce în situații dificile. Domnul președinte Băsescu nu a avut de-a face, nu a  fost confruntat, nu l-a confruntat istoria cu momente grele, așa cum a făcut-o istoria cu președintele Iliescu, în anumite împrejurări, sau cu președintele Emil Constantinescu. Sunt doi președinți care, oricum i-am judeca, s-au confruntat cu momente grele din postura de președinți ai României. Traian Băsescu n-a avut nicio problemă cu adevărat grea. Indiferent ce problemă ai avea, nu poți spune asta, pentru că funcția de Președinte al României este cea mai mare onoare cu care compatrioții tăi te pot învesti. Atât aveam de comentat în legătură cu asta.”

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist:  Există legea care prevede clasa pregătitoare și care afectează 200.000 de copii, 400.000 de părinți și 800.000 de bunici. Ați condiționa întoarcerea în Parlament de faptul că PDL, la înțelegere cu dumneavoastră, măcar ar anula această lege?

Crin Antonescu: Noi am declanșat acest protest tot pe chestiuni concrete, dar nu care țineau de o lege sau alta, pentru că nu ni s-ar fi părut normal să părăsim Parlamentul pentru că opțiunea noastră nu a fost îmbrățișată – de aceea suntem, în fond, în părți diferite ale Parlamentului ăstuia, când suntem, ci pe niște lucruri care țin de funcționarea elementară a Parlamentului, ca el să nu fie transformat într-o caricatură, ceea ce s-a întâmplat, caricatură în care nu vrem să figurăm. Condițiile noastre le cunoașteți. Dacă ar fi să discutăm revenirea în Parlament, în funcție de conținutul vreunei legi, eu unul m-aș gândi mai degrabă la, iată, Legile electorale, la revenirea asupra unui aspect nedemocratic și nereprezentativ care înseamnă votul într-un singur tur pentru primari sau la micșorarea numărului de parlamentari, dacă tot aplaudă când domnul Băsescu le aduce aminte de chestiunea asta, sau la atâtea alte lucruri, la TVA-ul pe produse alimentare, multe lucruri. Asta cu clasa 0…

Jurnalist: De ce simțiți nevoia să faceți, înainte de a intra în campania electorală, aceste delimitări apropo de o colaborare cu PDL sau cu președintele Traian Băsescu? Aveți semnale din teritoriu?

(…)

Crin Antonescu: În fond, aici e vorba de decizii, de desemnarea unor candidați de maximă importanță, de adoptarea unor documente politice de maximă importanță și atunci este normal ca aceste lucruri să se facă la nivelul de vârf, la forurile supreme de decizie în fiecare dintre partide pentru a avea deplină legitimitate și pentru a nu mai lăsa, cum să spun, loc inclusiv acestor neclarități pentru cineva. Și, de asemenea, de a arăta, practic, de a propune societății românești o formulă completă ca oameni și ca programe pentru tot ciclul electoral – locale, parlamentare, prezidențiale.

Jurnalist: Dar președintele, de exemplu, nu excludea liberalii dintr-o viitoare construcție.

Crin Antonescu: Dacă cineva mă întreabă sau mă pune să comentez cu ce exclude, cu ce nu exclude, eu chiar mă simt jignit și-mi pare rău că am avut raporturi civilizate. Nu, pentru că eu, în momentul în care am răspuns o dată, de două ori, de cinci ori, de cincisprezece ori, pentru că nu e prima dată – manifestați așa o prospețime și o mirare senzaționale. A câta oară auziți că președintele spune că ar putea face Guvern cu PNL? Atunci când va spune altceva decât lucruri pe care le-a spus de cincisprezece, de cincizeci de ori și la care a primit de la mine, de la domnul Ponta, de la domnul Daniel Constantin, de la toți colegii noștri din conducerea partidelor de fiecare dată același răspuns, chiar nu suntem în situația de a fi niște mori stricate să comentăm acest lucru. Dacă vreodată e altceva de comunicat, o să vă comunicăm, dar e jenant. E jenant ca președintele să se ocupe cu alcătuirea guvernelor – nu e treaba lui. E jenant ca președintele să stea pe la uși, ba la PSD, ba la … Adică, înțelege și necăjitul ăla din stradă dacă-i spui: Măi, n-am mărunt. Lasă-mă! O dată, de două ori, de trei ori, înțelege, își vede de treabă. Deci, haideți să fim serioși. (…) Vor fi decizii de congrese, nu ale președinților, nici măcar doar ale Birourilor sau ale organelor dintre Congrese. Organele supreme care stabilesc strategiile majore ale partidelor noastre.

Jurnalist: Este dispus PNL să accepte să cedeze președinția Consiliului Județean Buzău și…

Crin Antonescu: Stați puțin că intrăm în lucruri prea mici pentru nivelul discuțiilor pe care le purtăm. Săptămâna viitoare, cred, de azi într-o săptămână, luni, vor fi toate nominalizările făcute, în  baza negocierii care s-a făcut deja de acum un an și atunci le veți auzi pe toate, le veți afla și, desigur, le veți comenta.

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “Interventiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, sustinute in cadrul conferintei de presa USL, 12.03.2012”

  1. viteazul mihail 13 martie 2012 la 2:53 AM #

    mai treci prin parlament si nu mai pierde noptile, fatalaule!!!

    Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: