Conferința de presă – preşedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței BPC 02.04.2012 (+ video)

“Bună ziua,

Vă prezint hotărârile Biroului Central al Partidului Național Liberal, luate în cadrul ședinței de astăzi. Întâi și întâi, Partidul Național Liberal își exprimă indignarea față de modul în care primul-ministru al Guvernului României și Guvernul României înțeleg să abordeze și să decidă o temă de asemenea importanță, și cu asemenea consecințe, cum este tema resurselor naturale ale acestei țări. Noi deocamdată nu discutăm conținutul și oportunitatea deciziilor luate în cazul cuprului, în cazul Transelectrica, în cazul gazelor de șist, deși sunt foarte multe semne de întrebare și sub acest aspect. Ceea ce este strigător la cer și absolut inacceptabil pentru orice țară democratică și în orice caz, pentru Partidul Națonal Liberal, este câ asemenea decizii, cu importanță strategică, legate de patrimoniul național, cu consecințe asupra a ceea ce se numește interes național în domeniul economic să fie luate într-o totală lipsă de transparență. Nu doar că nu a existat o discuție publică, vreo consultare a cuiva pe acest subiect, dar nu a existat nici măcar o informare oficială, așa cum se cuvine a opiniei publice din România în legătura cu decizii ale Guvernului.

Eu nu știu cum este obișnuit domnul Mihai Răzvan Ungureanu să lucreze, nu știu cum a lucrat, pe unde a lucrat, dacă era obișnuit să raporteze numai cuiva care l-a pus acolo, nu îmi e foarte clar. Nu îmi e foarte clar nici cine l-a pus prim-ministru al României, probabil Traian Băsescu, nici nu mai sunt atât de sigur. Lucrul de care sunt sigur este însă că acum, în calitate de prim-ministru în această țară, adică într-o țară care dorește să rămână democratică, domnul Mihai Răzvan Ungureanu nu poate proceda așa ca în alte părți și anume are obligația de a informa, măcar de a informa, cetățenii acestei țări, opinia publică în legătură cu decizii de asmenea importanță. Sigur, noi avem deja anunțată, împreună cu partenerii din USL, o moțiune de cenzură îndreptată împotriva unei alte decizii extrem de grave, cea legată de practic descompunerea, desființarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, așa cum a existat ea până acum, am vorbit despre asta, vom mai vorbi, iar moțiunea de cenzură care are acest subiect va fi depusă și va fi dezbătută, așa cum ați fost anunțați, după Paște.

În legătură însă cu acest al doilea subiect, cerem cât se poate de hotărât primului-ministru să dea explicații publice și pertinente asupra deciziilor pe care le-a luat și de asemenea, această temă va face obiectul unei moțiuni simple, pentru că încă una de cenzură nu se poate, probabil în Senat, vom discuta chestiunea asta și cu partenerii noștri. În al doilea rând, am făcut un inventar al stării frontului politic și este foarte probabil ca în cursul acestei săptămâni, opoziția actuală, Uniunea Social Liberală, să aibă o majoritate efectivă și eficientă în Senatul României. Încă o dată, în momentul în care această majoritate va fi consacrată ca atare, noi ne vom relua activitatea în Camera respectivă, adică în Senat. În fine, au mai fost discuții și decizii legate de o serie de chestiuni organizatorice, privitoare la pregătirea Congresului Extraordinar din 7 aprilie, de la sfârșitul acestei săptămâni, si sigur, chestiuni de parcurs, de pregătire a campaniei electorale.

Dacă sunt întrebări în legătură cu aceste lucruri și poate cu altele, vă rog să le puneți.”

Întrebări mass-media

Jurnalist: S-a făcut nominalizarea domnului Sorin Frunzăverde pentru funcţia de vicepreşedinte?

Crin Antonescu: Da, am discutat această chestiune. Am cerut un acord de principiu Biroului Politic Central. Această propunere, și anume ca domnul Sorin Frunzăverde, în cadrul Congresului Extraordinar, să fie propus spre a fi cooptat ca vicepreședinte al partidului, această propunere pe care am făcut-o a întrunit votul unanim al colegilor din Biroul Politic Central.

Jurnalist: A făcut domnul Frunzăverde adeziune la PNL?

Crin Antonescu: Da, domnul Sorin Frunzăverde este membru cu acte în regulă în acest moment al Organizației Partidului Național Liberal Caraș-Severin.

Jurnalist: Cum au primit membrii PNL această numire a lui Sorin Frunzăverde ca și  vicepreşedinte, în condițiile în care este nou-venit în partid, asta ar fi una și doi dacă îl vedeţi pe Cristi Preda pe viitor ca posibil membru al PNL, în condițiile în care spunea astăzi Teodor Baconschi că Preda a criticat mai mult PDL decât USL?

Crin Antonescu: În legătură cu reacția colegilor mei la această propunere privitoare la Sorin Frunzăverde, repet, a fost un vot unanim, discuţia care s-a purtat aici a arătat că toată lumea salută gestul politic, mișcarea politică a lui Sorin Frunzăverde şi nu am constatat să existe vreo nemulţumire în legătură cu acest fapt. Că Sorin Frunzăverde este nou-venit în Partidul Național Liberal, este foarte adevărat, numai că nu e deloc prima dată când, la diferite etaje organizatorice, Partidul Național Liberal dovedește că este un partid cât se poate de deschis. Personalități consacrate, fie politice, fie civile, din societatea civilă au fost cooptate imediat în multe cazuri, repet, în decursul istoriei de după 1990, la nivelul conducerii centrale uneori şi judeţene sau municipale de foarte multe ori, așa încât nimic neobișnuit. Toată lumea a socotit că este un lucru normal. Vă readuc aminte că vicepreședinții de consiliu județean și primarii marilor orașe din PNL sunt toţi vicepreşedinţi în actuala conducere. Deci, este practic o echivalare sub acest aspect a poziției în administrație pe care Sorin Frunzăverde o deține, nemaivorbind, repet, că este vorba de o personalitate politică de o anumită talie, pe care nu o mai descriu încă o dată acum pentru că este cunoscută. Mă întrebați ceva despre Baconschi, nu știu…că i-am încurcat…

Jurnalist: Cristi Preda.

Crin Antonescu: Da, ce-i cu dânsul?

Jurnalist: Îl vedeți pe viitor ca posibil liberal?

Crin Antonescu: Dar nu e la PDL?

Jurnalist: A fost exclus.

Crin Antonescu: A fost exclus? Domnul Cristian Preda a fost tratat, vedeți, încă un exemplu, cu foarte multă prietenie și cu foarte multă încredere de Partidul Național Liberal. Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, pe când era președinte al partidului și prim-ministru, l-a invitat în partid, l-a numit secretar de stat în guvernul său. Ce a făcut domnul Cristian Preda după aceea, care a fost atitudinea și poziția sa politică în raport cu situația din România, cu Partidul Național Liberal, cu fostul său șef, premierul Tăriceanu, este arhicunoscut și, din punctul nostru de vedere, niciodată un asemenea om nu are ce căuta în Partidul Naţional Liberal. Nu doresc să comentez mai mult. Trebuie să fiu corect și să spun că nu am înregistrat vreun semn oficial sau neoficial privitor la vreo intenţie a domnului Cristian Preda în această privință, dar sunt la fel de corect și spun că nici n-ar fi cazul.

Jurnalist: Legat de candidaturile la primăriile de sector, vorbeați de deschidere, este deschis PNL să susţină candidatura domnului Cristian Popescu Piedone la sectorul 4, dat fiind faptul că dânsul a plecat, a revenit. Domnul Ponta și inclusiv doamna Ecaterina Andronescu au făcut o ofertă către domnul Onțanu. Dacă cumva domnul Onţanu s-ar întoarce în sânul PSD, ar fi dispus PNL să susţină candidatura domnului Onțanu la sectorul 2?

Crin Antonescu: Ce oferte și-au făcut domnii Ponta și Onțanu, nu discut eu că asta este o zvonistică. Eu am văzut poziția oficială a domnului Ponta și această poziție oficială îmi este de ajuns. Domnul Cristian Popescu Piedone a fost fără încetare, din punct de vedere oficial, este primar în funcție, membru al Partidului Conservator. Noi suntem într-o alianță, în interiorul USL, cu Partidul Conservator, care se  numeşte Alianţa de Centru Dreapta, și în cazul în care Partidul Conservator va decide, ceea ce pare cât se poate de probabil, să-și susțină primarul pentru încă un mandat, ,e foarte probabil că Partidul Național Liberal, ținând cont de această Alianță, va susține la rândul său candidatura lui Piedone.

Jurnalist: Cum rămâne cu nemulțumirile de la Sectorul 4?

Crin Antonescu: Îmi dați tot felul de știri care mă tulbură. Mai întâi excluderea lui Cristi Preda, iar acum nemulțumiri la Sectorul 4. Sectorul 4, care partid?

Jurnalist: PNL Sector 4, acolo unde Geani spune că..?

Crin Antonescu: Geani?

Jurnalist: Președintele PNL Sector 4 spune că se uită la Piedone ca la un meci de tenis pentru că nu mai știe unde va fi și ce declarații va mai face.

Crin Antonescu: Îl voi ajuta pe domnul Geani să înțeleagă unde este domnul Piedone.

Jurnalist:Dacă USL va constata că în Senat  există o majoritate ce inițiative legislative intenționați să adoptați?

Crin Antonescu: Păi dată fiind apropierea alegerilor, noi avem o prioritate din legislația electorală. Cred că asta ar fi de maximă urgență, dar nu pot angaja deocamdată un pachet de intenții ale Uniunii Social Liberale fără a discuta acest lucru cu partenerii mei. De altfel, noi avem la ora 17.00 o reuniune a USL, și după aceea, din nou, pe cei care doriți, vom avea plăcerea să vă reîntâlnim.

Jurnalist: Există negocieri cu domnul Seculici, președintele PDL Arad, așa apare în presă?

Crin Antonescu: Doamnă, noi n-am purtat negocieri cu nimeni. N-am purtat negocieri nici cu domnul Sorin Frunzăverde. Domnul Sorin Frunzăverde a luat singur o decizie, și-a motivat-o, ne-a făcut-o și nouă cunoscută, am căzut de acord asupra lucrurilor care au urmat și am mers mai departe. Nu purtăm negocieri cu nimeni. Mai sunt câteva lucruri de negociat cu PSD-ul la București, astea sunt singurele negocieri pe care le purtăm.

Jurnalist: L-ați vedea pe domnul Seculici în PNL?

Crin Antonescu: Doamnă nu mă puneți în postura asta să ghicesc pe cine aș vedea, pe cine n-aș vedea. Partidul Național Liberal cum v-am mai spus, cum mai apare câte unul vă spun dacă îl văd sau nu îl văd. A apărut domnul Frunzăverde, am spus că îl văd. A apărut domnul Cristi Preda, nu-l văd. Când apare câte unul vă anunț.

Jurnalist: La Sectorul 6 rămâne candidatul liberal sau candidatul social-democrat?

Crin Antonescu: Noi nu am definitivat încă, nu am definitivat, repet, nu că n-am discutat, formulele de candidatură, pe sectoarele unde nu avem primar în funcție. Deci în vreme ce e destul de limpede că domnul Chiliman la Sectorul 1, domnul Cristian Popescu Piedone la Sectorul 4 și domnul Marian Vanghelie la Sectorul 5, sunt, din punctul de vedere al PNL privitor la domnul Chiliman 100%, candidați, sectoarele 2, 3 și 6 rămân încă în discuție. Bineînțeles că Partidul Național Liberal îl susține categoric pe domnul Rareș Mănescu pentru candidatura USL la Primăria Sectorului 6, dar lucrurile nu sunt decise, drept care nici nu au fost anunțate.

Jurnalist: Vom afla până mâine, cel puțin așa spunea la un moment dat domnul Ponta, că cel târziu până marți veți definitiva listele…

Crin Antonescu: Vedeți domnul Ponta cu gând bun față de dumneavoastră și vă înțelege nerăbdarea, v-o înțeleg și eu. Să dea Dumnezeu, este foarte posibil. Dacă n-o să fie marți, o să fie miercuri, veți afla în timp util.

Jurnalist: Ați ajuns la o înțelegere cu Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat?

Crin Antonescu: Ce înțelegeți prin asta, că acolo este o situație. Deci, om cu ștampilă, cu acte în regulă, cu PNȚ-ul naționalizat de Regimul Băsescu cum spunea domnul Ciorbea, deci domnul Pavelescu, nu ne interesează, și nici nu avem ce să înțelegem, nici să nu ne înțelegem. Cu domnul Ciorbea continuăm să fim în discuții și sper să ajungem la o formulă care să permită acestui grup de oameni, care și din punctul nostru de vedere reprezintă veritabilul PNȚCD, să își aducă și dânșii contribuția la efortul acesta de reunire a forțelor democratice pe care USL-ul o face.

Jurnalist: Mai am o întrebare legată de PNL Suceava,  acolo unde se va organiza o tombolă cu premii mașini, electrocasnice, ca să încurajeze prezența la vot.

Crin Antonescu: Nu particip.

Jurnalist: Dar este o metodă pe care să o luați în calcul și în alte județe?

Crin Antonescu: Nu aș sistematiza chestiunea asta cu tombolele, astea sunt inițiative locale, fac parte din culoarea, din diversitatea peisajului nostru național, nu avem o linie sistematică în privința asta. Mare plăcere mi-a făcut să vă văd. La revedere.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Conferința de presă – preşedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței BPC 02.04.2012 (+ video)”

 1. gomulea 2 aprilie 2012 la 7:25 PM #

  Asta e atitudine de presedinte de partid, si anume de partid liberal?
  Serios, domnule Zlati, nu credeti ca avem alternative mult mai bune in cadrul partidului?

  Cred cu tarie ca este foarte trist si grav ce se intampla in ultima buna bucata de vreme sub „guvernarea” Antonescu.

  Apreciază

  • Gondolin 2 aprilie 2012 la 7:51 PM #

   ce anume iti displace? Ca sa raspund, ar trebui sa cunosc „acuzatia”

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: