B. Mateescu (Sociollogica): 7 întrebări importante şi 2 intrebări irelevante despre locale. Noutăţi despre bătălia pentru Primăria Capitalei.

În legătură cu campania electorală pentru alegerile locale, iată câteva aspecte importante în legătură cu care vom primi răspuns peste mai puţin de o lună:

1. Cât de mult va reuşi USL să-şi mobilizeze electoratul, acum că deja a câştigat puterea?

2. Cât de grav va suferi PDL din cauza uzurii guvernării? Este pentru prima dată când la nivel naţional PDL este pus în faţa consecinţelor politice ale acţiunilor şi inacţiunilor sale.

Atenţie deci la următoarele oraşe cu primari PDL, primari dintre care mulţi ar putea fi „măturaţi de val”: Alba Iulia, Arad, Botoşani, Braşov, Cluj, Drobeta-Turnu Severin, Mediaş, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Roman, Suceava, Târgovişte, Tg. Mureş, Tulcea, Turda… şi la următoarele sectoare ale Bucureştiului: 3 şi 6.

Am marcat cu bold comunităţile aflate printre primele 15 din România ca mărime şi în care PDL are primari (este vorba de 5 dintre ele).

3. Care vor fi procentele obţinute de fiecare partid la votul pentru consiliile judeţene? (acesta fiind cel mai „politic” şi de-personalizat vot dintre toate).

4. Poate PPDD să îşi mobilizeze electoratul? Alegerile locale reprezintă primul test important pentru partidul lui Dan Diaconescu. După cum au arătat însă şi rezultatele PRM din 2000, un scor slab la locale nu înseamnă un scor slab la parlamentare.

Avertisment: dacă susţinătorii PPDD nu vin să voteze, procentele USL şi PDL vor creşte simţitor faţă de cele din sondajele de opinie. USL 60% şi/sau PDL 30% la votul pentru consiliile judeţene nu ar fi imposibil.

5. Cât de mult va reuşi Nicuşor Dan să obţină în lupta pentru primăria Bucureştiului? Într-un moment de dezamăgire profundă faţă de partidele politice deja existente, vom avea în faţă un test cu privire la capacitatea outsider-ilor de a pune presiune asupra acestora.

6. Care va fi performanţa PDL în Transilvania? Tradiţional unul din punctele forte ale partidului, PDL-Transilvania a fost lovit năpraznic în ultimul an de traseism şi de arestări/puneri sub acuzare ale liderilor săi din aproape toate judeţele. Alegerea primarilor într-un singur tur favorizează UDMR şi defavorizează candidaţii/primarii PDL, în jurul cărora (în al doilea tur) s-ar fi grupat întreaga populaţie de etnie română din comună/oraş.

7. Vom avea un nou val de migrări în vară? Cât de mare va fi acesta? Va afecta „inima” PDL (Arad-Neamţ-Suceava)?

Trecem la întrebările irelevante…

1. Va pierde sau nu Emil Boc la Cluj?

Parantetic: Emil Boc nu va mai conduce partidul. Dacă pierde la Cluj, el nu va mai putea fi preşedintele PDL pentru că lipsa sa de credibilitate a devenit atât de gravă încât nu mai poate nici măcar să câştige alegeri pe care cu ani în urmă le domina. Dacă câştigă la Cluj, Emil Boc nu va mai putea fi preşedintele PDL pentru că are un oraş important de condus.

2. Cine va câştiga alegerile?

Sub-întrebări la fel de intense şi inutile: Dacă USL va avea mai mulţi primari, iar PDL mai mulţi primari decât în 2008, PDL a pierdut alegerile sau votanţii şi-au arătat susţinerea faţă de guvernarea din ultimii ani? Dacă candidaţi ai USL sau candidaţi susţinuţi de USL câştigă în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa dar pierd în toate celelalte oraşe mari, USL a căştigat alegerile? Dacă USL obţine 49,5% din voturile pentru consiliile judeţene iar PDL ocupă locul doi cu 25%, le-a câştigat USL pentru că a ocupat locul unu sau le-a pierdut pentru că PDL este partidul de pe locul unu?

Sunt sigur că în primele ore de după anunţarea rezultatelor, fiecare dintre organizaţiile politice implicate în luptă va anunţa că a câştigat alegerile, că rezultatele indică susţinerea masivă a electoratului pentru oamenii săi politici, că rezultatele indică în mod evident o performanţă superioară la toamnă, etc. Şi fiecare dintre organizaţiile politice implicate va avea argumente corecte şi valide pentru a demonstra justeţea afirmaţiilor sale.

PS: pentru cei interesaţi de bătălia pentru Primăria Capitalei, conform unui sondaj realizat de CURS: Oprescu 65, Prigoană 17, Horia Mocanu (PPDD) 6%, Gigi Becali 4%, Nicuşor Dan 3%. La votul politic USL 60, PDL 18, PPDD 10.

Prigoană este în mod interesant sub partid, Oprescu ia votanţi de la PPDD. Este de aşteptat ca diferenţa dintre primii doi clasaţi să fie un pic mai mică la momentul votului, dar chiar dacă această ipoteză se dovedeşte falsă numele câştigătorului va rămâne acelaşi ca şi acum. Evenimente radicale pot, bineînţeles, interveni.

sursa: Sociollogica

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii pe “B. Mateescu (Sociollogica): 7 întrebări importante şi 2 intrebări irelevante despre locale. Noutăţi despre bătălia pentru Primăria Capitalei.”

 1. Bogdan 16 mai 2012 la 12:20 PM #

  Vom fi multi votanti ai lui Nicusor Dan, caci dupa mult timp avem cui sa dam un vot pozitiv, unui om caruia ii pasa de acest oras.

  Apreciază

  • Gondolin 16 mai 2012 la 3:15 PM #

   va respect parerea. dar voturile date lui Dan sunt voturi pierdute. ca ia 2% sau 5%, este tot una. Iar 5% nu va lua, ci undeva mai putin.

   Apreciază

   • Bogdan 17 mai 2012 la 8:46 AM #

    Terminati cu teoria asta a voturilor pierdute. Daca Nicusor Dan iese primar nu vor fi pierdute, daca iese consilier general nu vor fi pierdute (ii trebuie sub 2% din voturi pentru asta), daca un procent semnificativ de oameni il voteaza pe Nicusor Dan nu vor fi pierdute pentru ca celelalte partide vor constientiza ca exista si acesti votanti si daca vor sa ii atraga trebuie sa promoveze si oameni de tipul lui Nicusor Dan, nu smecheri si impostori ca Oprescu si Prigoana.

    Apreciază

    • Gondolin 17 mai 2012 la 9:01 AM #

     un candidat la Primaria Generala a Capitalei care ia sub 5% nu este interesant pentru nici un partid mare (cele care ofera platforme de asceniune politica) – nu atat de interesant incat sa il coopteze in leadership.
     In schimb obtinerea unui procentaj redus de catre un candidat eventual viabil arata slabiciunile ideii unui candidat independent nesprijinit de partide.
     Oprescu nu a fost cu adevart independent in 2004, asta explica victoria sa de atunci.
     Constient sa nu, Dan este un „bidon” – noroc ca nu exista turul 2.

     Apreciază

  • Bogdan 17 mai 2012 la 3:03 PM #

   Deocamdata Nicusor Dan e singurul candidat care are potential sa creasca, daca va reusi sa isi creasca notorietatea. Dupa alegeri vom vedea care erau bidoanele si cine chiar avea ceva de spus.

   Apreciază

 2. ilinca 16 mai 2012 la 10:40 PM #

  Domnule Gondolin, doamnelor si domnilor, repet ce a spus Bogdan (si rog sa cititi cu atentie, ca sa nu mai existe confuzii):
  vom fi MULTI votanti ai lui Nicusor Dan. Si MULTI inseamna MULTI!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: