B. Mateescu (Sociollogica): Sectoarele Capitalei: 5 non-bătălii, 2 lupte pe muchie

Conform CURS:

Primăria Generală: Oprescu 65, Prigoană 17.

Observaţie: Cine mai poartă încă sigla PDL, e luat cu lopata. Ar fi fost interesant dacă Sorin Oprescu candida din partea PDL. Dar aşa, vorbim de forţa irezistibilă la pătrat (primar popular, USL puternic) contra candidatului unui partid erodat grav într-un oraş cu mulţi, mulţi bugetari şi nu numai.

 Sectorul 1: Chiliman (USL) 75, Paleologu (PDL) 14.

Observaţie: Paleologu, după veţi vedea, e mai simpatic şi mai potrivit profilului de primar de la el din sector decât alţi candidaţi PDL, aparent mai puternici şi capabili. Dar… este totuşi un candidat al PDL, cu siglă portocalie, etc. împotriva unui primar popular şi în funcţie.

Sectorul 2: Onţanu (UNPR) 58, Frumosu (USL) 27, Lucian Iliescu (PDL) 7

Observaţie: USL va lua 65% din voturile pentru consilierii locali. Onţanu a scăpat de valul furiei anti-PDL. Poate pentru că este un primar apreciat, poate pentru că UNPR nu este PDL şi susţine guvernul Ponta. PDL se uită la cazul Onţanu şi speră că este un fenomen uşor de reprodus şi în alte părţi, dar cu candidaţi PDL.

Sectorul 3: Liviu Negoiţă (PDL) 47, Robert Negoiţă (USL) 44

Observaţie: 24% dintre locuitorii sectorului ar vota PDL, iar 17% (!) PRM. Robert Negoiţă are mai multe opţiuni: atacul pe politic (Liviu Negoiţă = PDL = tăierea de sălarii şi mărirea de TVA), cooptarea votanţilor PRM (mutând discuţia pe acuzaţii de corupţie – adevărate sau nu, probate sau nu – la adresa lui Liviu Negoiţă, etc etc). Impactul unui eventual eşec al lui Liviu Negoiţă este greu de supraestimat, el fiind unul dintre simbolurile partidului său.

Sectorul 4: Piedone (USL) 78, Sulfina Barbu (PDL) 8, Richard Ghiţă (PPDD) 8

Observaţie: „Bună ziua. De la ce partid candidaţi? Ce-aţi spus? PDL? Minus douăzeci şi cinci de procente. Următorul!!!”

Sectorul 5: Vanghelie (USL) 60, Atănăsoaie (PDL) 12

Observaţie: Primar USL în funcţie. Game over.

Sectorul 6: Poteraş (PDL) 38, Mănescu (USL) 38, Florescu (independent) 20

Observaţie: La consiliul local: USL 67, PDL 27. Iată ce se întâmplă când susţinătorii USL se rup între două candidaturi. Poteraş ar putea să aibă noroc şi să câştige pentru că votul este într-un singur tur.

Concluzii: 1. Primarii în funcţie ai USL vor fi realeşi cu uşurinţă. Situaţia este pe muchie în două sectoare (3 şi 6), adică exact cele în care PDL are primar.

2. După alegeri PDL va avea un congres extraordinar. Ca să parafrazez un faimos proverb chinezesc, să te ferească soarta de congrese de partid interesante.

3. Dacă congresul nu aduce o modificare majoră, PDL se va prezenta la alegerile din toamnă denudat de primari, lipsit de lideri credibili, blocat în procesul de explicare a ce s-a întâmplat în 2010, fără un proiect de viitor în afară de „Jos USL!” şi vulnerabil datorită asocierii cu un preşedinte de ţară extrem de nepopular. Prin comparaţie, USL trebuie doar să nu gafeze prea mult.

sursa: Socliollogica

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “B. Mateescu (Sociollogica): Sectoarele Capitalei: 5 non-bătălii, 2 lupte pe muchie”

  1. Bogdan 18 mai 2012 la 8:59 AM #

    As vrea sa vad procentele pe categoria celor care zic ca merg sigur la vot, oricum nici macar ei nu vor veni toti.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: