Interventie Crin Antonescu in cadrul sedintei reunite a Biroului Politic Central si Consiliului National Executiv

“Vă rog să îmi permiteţi să deschid şedinţa reunită a Biroului Politic Central şi a Consiliului Naţional Executiv. Vă cer îngăduinţa să permitem accesul presei la partea introductivă şi partea de bilanţ până la urmă, care e normal să fie cât se poate de transparentă şi, având în vedere şi ordinea de zi pe care o vom vota procedural după aceea, în Birou, rămânem împreună şi discutăm şi în Consiliul Naţional, într-o şedinţă care are evident are, înainte de toate, scopul de a evalua rezultatele alegerilor locale pentru Partidul Naţional Liberal şi pentru Uniunea Social Liberală.

Rezultatele se cunosc, le-am urmărit cu toţii, am tremurat cu toţii, am fost solidari cu toţii şi dincolo de a relua câteva aprecieri care deja s-au făcut în legătură cu victoria categorică a Uniunii Social Liberale, daţi-mi voie să spun câteva lucruri aşa cum le înţeleg eu despre Partidul Naţional Liberal în aceste alegeri locale.

Întâi de toate, consider că în aceste alegeri locale, Partidul Naţional Liberal a reprezentat cu adevărat şi a salvat dreapta în România. În vreme ce impostori doctrinari au făcut tot ce se putea face pentru a compromite ideea de dreapta, însuşindu-şi o falsă identitate de dreapta, şi mă refer aici la Partidul Democrat Liberal, s-au prăbuşit în faţa verdictului neiertător al alegătorilor, Partidul Naţional Liberal, partid autentic de dreapta, a câştigat pentru administraţia publică locală câteva poziţii extrem de importante.

În al doilea rând, suntem în faţa celui mai mare succes electoral al Partidului Naţional Liberal de după al Doilea Război Mondial. Partidul Naţional Liberal trece de la cinci consilii judeţene câştigate în 2008, la 13 consilii judeţene câştigate în 2012. Partidul Naţional Liberal, pe nivelul probabil cel mai semnificativ al consiliilor judeţene, este astăzi cel mai puternic partid din Transilvania, cu şapte consilii judeţene conduse. Partidul Naţional Liberal a câştigat, alături de sectorul 1, pe care-l deţinea, un al doilea sector din cele şase ale Capitalei.

De asemenea, Partidul Naţional Liberal a câştigat o serie de primării foarte importante, în plus faţă de ceea ce deținea, și aș menționa aici doar cele mai mari dintre aceste primării Timișoara, Galați, Râmnicu Vâlcea.

Este, fără îndoială, meritul tuturor celor care au candidat, celor care au făcut campanie electorală, celor care ne-au susţinut aceşti candidaţi şi mi se pare corect ca, înainte de a reţine, a ne explica şi a inventaria disfuncţii care au avut loc în aceasta campanie electorală şi în rândurile noastre şi în rândurile aliaţilor noştri, să le mulţumim şi celor care, acelora care, dintre aliaţii noştri, foarte mulţi, au luptat onest, corect, alături de noi, fiind parte la victoria noastră, după cum evident le mulţumesc în mod special şi acelor liberali care, deşi nu au avut un candidat liberal la consiliul județean, la preşedinţia consiliului judeţean sau la primăria reşedinţei de judeţ, au luptat peste tot, cu toate puterile, şi au făcut posibilă victoria Uniunii Social Liberale cu candidaţi social-democraţi sau, în cazul Maramureş sau Deva, victoria unui candidat conservator.

Întâi de toate, cred că trebuie să constatăm că, în ciuda tuturor inconvenientelor, în ciuda tuturor presiunilor, în ciuda tuturor atacurilor şi la urma urmelor în ciuda tuturor îndoielilor pe care probabil chiar fiecare dintre noi le-am avut, ideea, proiectul Uniunii Social Liberale s-a dovedit unul câştigător.

Ni s-a explicat mult de către teoreticieni reputați că unu și cu unu nu fac doi, ba întotdeauna fac mult mai puțin de doi. Astăzi, vedem că în cazul Uniunii Social Liberale, unu și cu unu pot face mult mai mult decât doi, pentru că Uniunea Social Liberală, cu doar 52% din voturi, a obținut președinția a 36 de consilii județene din 41, cu cele maghiare cu tot, a obținut 28 de reședințe de județ din 40, a obținut cinci sectoare din șase, pe lângă Primăria Generală a Capitalei, ceea ce înseamnă procente mult mai mari de succes.

Cel mai spectaculos este faptul că în Uniunea Social Liberală a câștigat la alegerile locale toată lumea. Partidul Social Democrat a câștigat cel mai bun scor din istoria sa la locale, plecând de la 17 județe conduse la 22. Partidul Național Liberal, cum spuneam, a obținut cel mai spectaculos scor din istoria sa – istoria noastră e mai lungă – din istoria sa recentă, de la cinci județe, care în fapt erau patru în momentul alegerilor, la 13 județe, iată, triplarea practic a consiliilor județene conduse. Partidul Conservator, care nu deținea niciun fotoliu de primar, de consiliu județean sau de primărie reședință de județ a obținut câte una din fiecare.

Iată dar că suntem în fața unui proiect câștigător care are toate șansele ca fiind menținut și fiind urmat să obțină rezultate la fel de categorice, la fel de spectaculoase și la alegerile parlamentare.

Le mulțumesc tuturor celor care între dumneavoastră cei mai mulți, copleșitor de mulți, ați fost alături de mine în nașterea și susținerea acestui proiect, în rezistența la toate încercările la care el, proiectul acesta al Uniunii Social Liberale, a fost expus. Am avut momente în care mărturisesc că am simțit nevoia de a fi mai mulți la vedere alături de această idee, au fost foarte multe, zilnice, atacuri pe care le-am încasat pentru această idee. Mi se pare normal să fie așa. Era, până la urmă, obligația președintelui partidului să asume acest lucru. Știu că n-am fost singur. Știu că am fost foarte mulți, chiar toți în acest proiect și de aceea, încă o dată, vă mulțumesc.

Înainte de a da citire câștigătorilor, care sunt, practic, de azi înainte, stâlpi ai Partidului Național Liberal, un partid care deține circa 25% din primarii acestei țări, circa 850, un partid care deține peste 30% din Consiliile Județene în această țară, așadar un partid așezat structural în zona 25-30%, cu o forță de data asta, din punct de vedere aritmetic, de partid mare, indiferent de conjunctură, indiferent de lider, indiferent de alte lucruri. Știm cât de mult a contat ceea ce au făcut cei patru colegi care erau președinți de Consiliu Județean până duminică. Ne închipuim cu toții, cu bucurie, ce vor face treisprezece astfel de președinți, știm ce au făcut primarii noștri și ne gândim că astăzi, cu orașele importante pe care le-am câștigat în plus, vom face mult mai mult.

Dar înainte de a-i felicita și de a-i nominaliza pe cei care au câștigat, aș vrea să facem un gest de onoare și să spunem că ani de zile, cei mai mulți dintre noi au pierdut destule confruntări electorale și puțini le-au câștigat pe toate și cu acești oameni ne-am mândrit, i-am pus în față, le-am fost recunoscători și ne-am bazat pe ei. Se întâmplă că dintre cei care dețineau poziții, președinți de Consiliu Județean sau primari, se întâmplă că, așa e în democrație, unul dintre aceștia a pierdut. Poate cel care a fost ani de zile cel mai puternic. Aș vrea să îi mulțumim încă odată pentru ce a făcut, să îl asigurăm că suntem alături de domnia sa, că rămâne un lider important la nivel național al Partidului Național Liberal și că e un om pe a cărui energie, pricepere și devotament contăm în continuare. Și îl numesc pe domnul Lucian Iliescu, căruia îi mulțumesc și îi urez succes alături de noi în continuare.

Avem noi președinți de Consiliu județean și am să îi numesc, îi știți toți dar vreau în felul acesta să îi felicităm toți pe domnul Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoșani, pe domnul Cristian Adomniței președintele Consiliului Județean, în cel mai mare județ al țării, ca număr de locuitori, județul Iași. În această campanie electorală sunt oameni care au obținut performanțe extraordinare, învingând baroni pedeliști în propriile lor fiefuri, câștigând nesperat sau cu scoruri foarte mari. Cea mai spectaculoasă performanță, în opinia mea, aparține unui om care a trebuit să facă în această campanie aproape imposibilul, adică să se bată și cu PDL-ul și cu PSD-ul și să câștige și acela este Cristi Bîlgiu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Am spus-o și am vorbit aici despre PSD, la vedere, pentru că la vedere PSD-ul a susținut alt candidat acolo la Buzău decât cel al Uniunii Social Liberale. În rest, încă odată am spus tuturor colegilor din PSD, care au fost alături de noi și  alături de care noi am fost, le mulțumesc așa cum vă mulțumesc și dumneavoastră. La Buzău îi mulțumesc doar domnului Cristi Bîlgiu și tuturor care ați fost în jurul său.

În continuare avem un nou președinte de Consiliu Județean în județul Ilfov, domnul Marian Petrache, un președinte mereu tânăr și biruitor la Călărași, domnul Răducu Filipescu, un președinte nou la Consiliu Județean Giurgiu și încă odată îi mulțumesc și domnului Lucian Iliescu pentru aportul la această victorie nu ușoară, domnul Mustățea. La Caraș Severin, domnul președinte Sorin Frunzăverde, dacă nu e aici, e acolo și îl rog pe domnul Marcel Vela, vechi și nou primar de Caransebeș să primească mulțumirile noastre și pentru domnia sa și pentru domnul Frunzăverde.

Avem un nou președinte de Consiliu Județean la Bihor, în persoana lui Cornel Popa, un nou președinte de Consiliu Județean la Satu Mare, în persoana tânărului nostru coleg Adrian Ștef, președinte de Consiliu Județean la Hunedoara, domnul Mircea Moloț, care a câștigat o bătălie extrem de grea și a câștigat-o categoric, fără drept de apel, îl felicit în mod special pentru asta. De asemenea, domnul Aristotel Căncescu, președinte al Județului Brașov, care și domnia sa a dus o luptă grea, nefiind totdeauna și în nici un caz atât cât trebuia susținut de toți aliații oficiali.

Am lăsat la urmă, cu speranța că nu am sărit vreun județ, două victorii cu specială încărcătură, cu specială însemnătate, Ciprian Dobre este președintele Consiliului Județean Mureș și odată cu această victorie a domniei sale parcă ar fi 1918, au ajuns și românii la putere în Mureș după multe decenii și după aceea poate cea mai grea, cea mai muncită, cea mai frământată victorie, dar poate și cea mai importantă, pentru că acolo a luptat și a câștigat un om în legătură cu șansa căruia puțini au crezut. El a crezut cel mai mult și a câștigat. Îl felicit din suflet pe Horea Uioreanu, președintele județului Cluj.

Primarii de municipii reședință de județ sunt:

Marele, neîntrecutul, imbatabilul Romeo Stavarache, care, în ciuda unor sume enorme cheltuite din nou de adversarii săi, nu a putut fi coborât sub 60%, și mă gândesc că unii dintre ei având origini social democrate mai bine ar mai da banii ăia la săraci decât să facă campanie împotriva lui Stavarache. Avem un primar nou și, din nou, cu semnificație foarte importantă pentru că e un are oraș al României și un oraș care a fost socotit roșu prin tradiție, un primar care este după părerea mea o mare șansă pentru acel oraș și o mare șansă pentru liberalismul din acea parte a țării și acel oraș – Marius Stan, Primarul Galațiului. Am recâștigat, în sensul că o câștigasem în 2004, acum am recâștigat-o cu 70% Primăria Călărașiului cu domnul Dan Drăgulin. Am câștigat pentru prima oară, Primăria Râmnicului, adică Râmnicu-Vâlcea, cu senatorul Emilian Frâncu. Mulțumesc în mod special și lui Emilian Frâncu, și lui Cristi Buican, și tuturor celor care au obținut o victorie grea, pentru că astea sunt victorii obținute împotriva unor primari în funcție ceea ce n-a fost deloc ușor.

Nu e capitală de județ, dar din punct de vedere istoric nu putem trece pe la Caraș fără să salutăm menținerea Caransebeșului sub conducerea luminată a fratelui nostru Marcel Vela.

O dorință veche a tuturor liberalilor din România, cred, a fost să avem o dată și o dată primarul în orașul de care se leagă și amintirile noastre cele mai dragi de după 1989, dar și speranțele noastre și anume în ceea ce aș putea în continuare numi Capitala Libertății Românești – Timișoara, și profesorul Nicolae Robu a reușit asta în condiții deosebit de grele.

Unul din primarii cu cele mai mari scoruri înregistrate și de data asta în țară, în condițiile în care au votat mult mai mulți cetățeni, deci cu un mandat cu atât mai reîntărit, pentru care îl felicit din suflet: Ilie Bolojan la Oradea.

Victorie categorică și reînnoire de mandat pentru Radu Căpâlnașiu la Zalău.

Și primarul cu cele mai multe voturi, cu cele mai multe procente cel puțin obținute într-un municipiu reședință de județ din țară, Cătălin Cherecheș la Baia-Mare.

Cu o campanie admirabilă, exemplară, excelentă, pentru care îl felicit, și cu un rezultat dintre cele mai spectaculoase: Rareș Mănescu obține pentru noi ce ne lipsea ca să avem o treime din sectoare.

Felicitări unuia dintre câștigătorii scontați, dar care a confirmat, prin cel mai mare scor din București, supremația în Sectorul 1: Andrei Chiliman.

Sunt oameni pentru care cu toții într-un fel sau altul am luptat, dar care cu siguranță prin victoria lor ne oferă nouă tuturor câte ceva.

Asta este, să spunem așa, scurta istorie a unei victorii categorice, scurta istorie a unui succes pe care Partidul Național Liberal îl merită și pe care Partidul Național Liberal în interiorul Uniunii Social Liberale este dator să îl valorifice și să îl sporească evident și cu prilejul alegerilor parlamentare, dar și în următoarele alegeri locale.

(…) Felicitări lui Mircea Roșca și echipei sale, pentru că în Prahova, unde deși nu am avut candidații de vârf, am avut spectaculoase și am avut o contribuție decisivă la câștigarea Ploieștiului și a Consiliului Județean Prahova.

Sunt mulți oameni cărora ar trebui să le mulțumim. Bineînțeles că o facem, am făcut-o și o vom face. Știm că în spatele tuturor victoriilor sunt foarte mulți oameni, Știm, de asemenea, că în unele rezultate, precum cel al lui Ioan Cristina la Arad care a pierdut pentru 700 de voturi, stau de fapt germenii unor mari victorii viitoare și sunt rezultate excepționale. I-am inventariat pe câștigători pentru că așa se cuvenea. Le mulțumesc încă o dată tuturor. Mulțumesc și presei care cred că are subiecte foarte interesante și pe la alte partide.”

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Frunză Verde de Plăcintă!!! « Popateapa's Blog - 15 iunie 2012

    […] pe 15 iunie 2012 Transfugii politici sunt cel mai mare lest pentru un partid. Sigur vor dezerta din nou când partidul ce le-a dat o nouă pâine de mâncat va ajunge la ananghie. Aşa că domnule Crin Antonescu, dacă […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: