Conferinţa de presă susţinută de liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin, 21.08.2012

Crin Antonescu:

“Bună seara! Cum aţi văzut, cu câteva ore în urmă, şi domnul Prim-ministru, şi eu am dat declaraţii privitoare la evenimentul acestei zile. Cred că declaraţiile au fost convergente şi nu o să reluăm cu prilejul acestei întâlniri de presă lucrurile pe care le-am spus. Ceea ce dorim să comunicăm acum, în această formulă, este, înainte de toate, unitatea USL, care este mai presus de orice îndoială şi este mai puternică decât oricând. Fără îndoială, este o zi grea pentru toţi oamenii care cred în democraţie, în democraţie în România, nu în democraţie în general sau în documente internaţionale. Este un moment, cum spuneam, de frustrare, de nemulţumire, de dezamăgire, pentru toţi acei oameni care cred că votul lor contează. Şi îndemnul nostru, îndemnul pe care îl dăm în deplină unitate este, în primul rând, la aceşti oameni să nu îşi piardă speranţa, să continue să creadă că în democraţie lucrurile se rezolvă democratic şi, chiar dacă există astfel de momente de mare nedreptate, astfel de momente în care oameni de la care aştepţi să consacre democraţia o încalcă, nu avem niciun motiv să ne îndoim de valorile democratice, să ne îndoim că lucrurile în democraţie se decid prin votul oamenilor şi că acest vot poate fi ignorat, poate fi sfidat, dar nu la infinit.

Uniunea Social Liberală, aşadar, rămâne în continuare unită, rămâne fidelă angajamentelor sale publice, rămâne fidelă proiectelor sale politice pe care le aplică prin intermediul Guvernului la guvernare, prin intermediul Parlamentului în parlament şi în legislativ şi cu care se va prezenta la momentul alegerilor parlamentare în faţa cetăţenilor României.

Al doilea mesaj fundamental este că lupta noastră cu regimul Traian Băsescu continuă, va continua până la capăt şi până când acest regim va fi eliminat. Când vorbim despre “regimul Traian Băsescu”, înţelegem oameni şi instituţii conduse de oameni contrar spiritului legilor, ignorând voinţa populară, ignorând votul oamenilor şi opţiunile lor şi ignorând până la urmă Constituţia şi Legea României. Asta înseamnă regimul Traian Băsescu, sfidarea a ceea ce cred şi ce vor oamenii şi încălcarea prin forţă a unor realităţi socio-politice şi democratice.

Cu acest regim, nu doar cu o persoană într-o anumită funcţie, USL se va bate până la capăt, până în punctul în care dezvoltarea normală, democratică, a României să fie posibilă, până când în România nimeni nu va mai îndrăzni să creadă, indiferent ce funcţie ocupă, că poate sfida opinia, convingerea şi exprimarea celor pe care îi guvernează.

Astăzi pare că voinţa a şase politruci, cu tot imensul lor aparat de susţinere văzută sau ocultă, a învins voinţa a opt milioane şi jumătate de oameni. Datoria Uniunii Social Liberale, a celor care conducem partidele care compun această alianţă, este să ne luptăm până la capăt şi să îi convingem pe toţi cetăţenii români că nu este aşa şi că, până la urmă, voinţa oamenilor se va impune”.

Victor Ponta:

“Eu vreau să adaug doar foarte puţin, să spun că, atunci când, în urmă cu un an şi jumătate, în această formulă, am construit USL, am avut la baza constituirii două principii: în primul rând, o bătălie despre care ştiam foarte bine că va fi foarte grea, cu un regim politic nedemocratic, antinaţional, regimul Traian Băsescu, şi, în al doilea rând, al doilea obiectiv fundamental a fost acela de a construi împreună un nou model de societate pentru ţara noastră, un model de societate mai echitabil, mai performant şi care să ne asigure o dezvoltare în viitor. Ştiam că nu va fi uşoară bătălia şi nu s-a încheiat. În acelaşi timp, însă, în ianuarie, nu noi, USL, ci oamenii care au ieşit în stradă i-au luat preşedintelui Traian Băsescu legitimitatea de fapt, prin faptul că au arătat că oamenii nu acceptă la nesfârşit să fie umiliţi, să fie furaţi, să fie jigniţi. Împreună, în această formulă, am luat guvernul de la Traian Băsescu, împreună, în această formulă, colegii noştri au câştigat într-un mod zdrobitor şi indiscutabil alegerile locale, de la pedeliştii lui Traian Băsescu, împreună, în această formulă, conducem cele două camere ale Parlamentului.

Sigur, după decizia de astăzi s-a dovedit încă o dată că nu suntem la putere, ci sunt doar la guvernare şi diferenţa e fundamentală. Însă vreau să spun un lucru: cei 8,5 milioane de români care au venit la vot, pentru că aici vorbim de venit la vot, după care sigur 7,5 milioane au votat pentru demiterea domnului Traian Băsescu, au realizat un lucru extraordinar – l-au lipsit pe domnul Traian Băsescu de orice drept real de a mai reprezenta România şi pe români în calitate de preşedinte. Se va întoarce la Cotroceni pentru că asta este decizia celor 6 judecători de la Curtea Constituţională, dar, prin votul lor din 29 iulie, românii ne-au ajutat să facem următorul pas. În acest moment reprezentantul României şi al românilor legitim Traian Băsescu nu mai există, şi asta nu este o realizare a noastră, a USL-ului, ci este o realizare a celor care au venit la vot. În noiembrie, tot în această formulă a USL şi tot alături de oamenii care vor să ne sprijine prin vot, vom avea majoritatea în parlament şi vom forma un nou guvern, după care, cel mai târziu în 2014, vom avea un preşedinte al USL, dar un preşedinte al românilor, confirmat de români prin vot, şi nu trimis acasă de români şi totuşi ajuns pe uşa din spate la Cotroceni sau la masa verde. Tot la anul, împreună, în această formulă, trebuie să facem acea reformă a sistemului constituţional românesc, care să nu mai permită din nou, aşa cum s-a întâmplat până în 1989 şi cum s-a întâmplat astăzi, ca o singură persoană să deţină toată puterea în România şi o singură persoană să poată, controlând instituţii-cheie ale ţării, să se opună voinţei poporului român. Este o lecţie pe care o avem de învăţat şi ştim ce avem de construit pentru viitor. Vreau să vă asigur că, aşa cum ne-am făcut până acum datoria faţă cei care ne-au susţinut, aşa cum am pornit acum un an şi jumătate, când nimeni nu ne dădea nicio şansă şi suntem foarte aproape de o victorie care va însemna o victorie a poporului român, acest lucru îl vom face în continuare.

Eu sunt foarte încrezător că rezultatul a fost doar nu anulat, ci întârziat. Ştiţi cu toţii şi ştie şi dl Traian Băsescu că finalul carierei sale politice este doar o problemă de timp şi că modul ruşinos în care se întoarce acum pe uşa din dos într-o funcţie pe care nu o mai ocupă în mod legitim nu îl ajută foarte mult. Suntem foarte hotărâţi să ne batem în continuare, suntem foarte hotărâţi să nu-i dezamăgim pe oamenii care au avut încredere în noi, şi la alegerile locale, şi la referendum şi vor avea încredere în noi şi la alegerile parlamentare şi sunt absolut convins că un preşedinte legitim, domnul Crin Antonescu, prim-ministru, miniştri, aleşii noştri locali ai USL îşi vor face datoria faţă de oameni. Iar dacă vreodată vreunul dintre noi va primi o asemenea palmă de la electoratul român, aşa cum a primit dl Băsescu în 29 iulie, pot să vă asigur în ce mă priveşte, dar şi ce îi priveşte pe colegii mei, domnul Antonescu şi domnul Constantin, că nu vom sta niciodată în mod ilegitim într-o funcţie publică, din care poporul roman ne cere să plecăm. Fiecare până la urmă îşi alege modul în care iese din politică. Domnul preşedinte Băsescu şi-a ales un mod ruşinos şi nedemocratic. Dar bătălia noastră va continua şi trebuie să ne facem datoria faţă de cei care şi-au pus speranţa în noi şi sunt convins că o vom face. Mulţumesc”

Daniel Constantin:

“Ca membru al Guvernului, ca membri ai Guvernului, de fapt, nu putem decât să luăm act, să constatăm decizia Curţii Constituţionale şi s-o aplicăm întocmai. Ca lideri politici însă şi ca cetăţeni care au mers la vot la referendum şi au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu nu putem să fim decât revoltaţi de o decizie care nu este în conformitate cu voinţa majoritară a românilor, cu voinţa celor 8,5 milioane de români care au participat la acest referendum. O întoarcere la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu nu va rezolva sub nicio formă criza politică pe care o traveresează România în momentul de faţă, nu va detensiona ceea ce se întâmplă în aceste zile în societatea românească, din contră, va agrava, va accentua o stare conflictuală care există în momentul de faţă între preşedintele acestei ţări şi poporul care l-a ales pentru o perioadă în fruntea acestei ţări. De aceea cred eu că o soluţie de bun-simţ, o soluţie care ar rezolva aceste probleme pe care le avem în momentul de faţă în societate ar fi demisia preşedintelui Traian Băsescu. Eu mai cred încă într-o astfel de soluţie, cred că preşedintele vrea să se reabiliteze în faţă celor 7,4 milioane de români şi va proceda în consecinţă. Dacă nu, USL va folosi toate mijloacele democratice pe care le are la îndemână, şi vom analiza în aceste zile astfel încât să punem la un moment dat, cât mai repede sper eu, voinţa majoritară a românilor de a avea un alt preşedinte

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: S-a vorbit în ultimele ore despre un nou scandal, şi domnul Relu Fenechiu spunea că simpla revenire şi prezenţa domnului Traian Băsescu la Cotroceni este de ajuns pentru a fi suspendat… 
Crin Antonescu: Haideţi să clarificăm, dacă nu greşesc chiar dumneavoastră m-aţi întrebat dincolo, la conferinţa de presă. Acum, sigur, libertatea presei poate fi înţeleasă în modul cel mai extins şi, slavă Domnului, vedem chestiunea asta din plin. Dacă veni vorba însă, cred că vă amintiţi măcar dumneavoastră secvenţa de discuţie, întrebarea: “în cazul în care Traian Băsescu revenit la Cotroceni va încălca din nou Constituţia, veţi declanşa sau veţi acţiona din nou pentru suspendare?” 
Răspuns: “Fără doar şi poate”. Dacă asta se transformă, cum am văzut la unii dintre colegii dumneavoastră, în ştire, Antonescu sau USL sau nu ştiu cine doresc acum să înceapă suspendarea lui Traian Băsescu, îl caută la garaj să-l suspende, asta este problema dumneavoastră. Cred că eu am răspuns la o întrebare corectă, inteligibil formulată, în limba română, la fel de corect. Nu avem în acest moment de discutat un asemenea subiect. Dacă Traian Băsescu, după ce va reveni la Cotroceni şi nu îşi va da demisia, aşa cum speră domnul preşedinte Daniel Constantin şi cum, sigur, ar fi fost normal din seara de 29 iulie după aflarea rezultatului, va încălca Constituţia, evident că va avea o reacţie din partea noastră.  Oricum, lăsând la o parte tema suspendării, acest verdict popular masiv, copleşitor, 7,4 milioane de voturi pentru demiterea lui Traian Băsescu - adică mai mult decât a luat orice preşedinte câştigător la alegeri prezidenţiale în România din '92 încoace inclusiv, asta nu rămâne aşa. Deci, dacă Băsescu, politrucii lui, procurorii lui îşi închipuie faptul că bun, gata, i-am păcălit, nu contează ce au votat, nu contează ce au făcut, am rezolvat şi oamenii ăia vor pleca acasă abătuţi, pe câţiva îi mai hăituim pe la procuratură, pe ăştialalţi, ştiu şi eu, îi speriem, îi denigrăm că asta ştim să facem, nu, nu, asta nu rămâne aşa. Deci, Traian Băsescu, fără să vorbim de o altă suspendare, nu mai este preşedinte al României pentru noi. Deci, vă rog să înţelegeţi că respectarea hotărârii Curţii înseamnă că nu-l vom împiedica să se ducă înapoi în Palat, să-şi poarte accesoriile funcţiei, dar pentru noi, politic, moral, România nu mai are preşedinte şi nu va avea preşedinte până când cetăţenii români nu vor alege, când se va întâmpla asta, un nou preşedinte al României.

Jurnalist: În desele apariţii publice nu s-a sfiit să anunţe că va veghea ca toţi care au dus la suspendarea sa să plătească în faţa legii. Cum comentaţi şi vă temeţi de aceste ameninţări?

Victor Ponta: Bun, haideţi să lămurim un lucru. Eu sunt onorat că mă aflu pe lista cu cei care trebuie arestaţi de regimul Băsescu-Macovei, pentru că doamna Macovei, ca orice procuror din vremurile alelalte, ştie să aresteze şi împotriva legii. Eu,fiind procuror doar în democraţie, nu ştiu. Ideea e următoarea. Sunt onorat să fiu pe listă, cu domnul Antonescu, cu domnul Constantin, nu ştiu exact până unde duce lista şi, sincer să fiu, nu mă impresionează şi nu mă intimidează niciun fel de ameninţări ale domnului Băsescu şi ale grupului domniei sale. De altfel, mai vreau să vă spun ceva. În această perioadă m-am imunizat la tot ceea ce poate să mai stârnească fie domnul preşedinte suspendat Băsescu, fie grupul său de oameni. Mai mult decât c-am omorât oameni, că nu ştiu ce am făcut, toate relele din lume, au scris despre familie, despre copii, nu mă mai interesează, recunosc, ce spune domnul Băsescu sau ce spun ziariştii domniei sale. Ceea ce mă interesează şi ceea ce voi reacţiona inclusiv mâine, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, este abuzul împotriva oamenilor simpli. Noi, când ne-am asumat această calitate de lideri ai bătăliei împotriva regimului Băsescu, ne-am asumat şi riscurile mari şi suferim tot ceea ce-i de suferit. Un om obişnuit, din comuna Ţânţăreni din judeţul Gorj, când s-a dus la vot, nu s-a gândit că-i trimite Băsescu pe procurori să-l ancheteze pentru asta. Or împotriva acestor abuzuri pe oameni îi vom apăra, asta e foarte clar.
Mă aştept însă ca după ce..., că de fapt de ce se duceau procurorii să-I ancheteze pe oamenii simpli? Ca să se întoarcă domnul Băsescu la Cotroceni. Acum, dacă şi-au realizat visul, mă aştept ca de mâine să-i lase pe oameni în pace, să nu-i mai abuzeze. Asta voi face mâine la CSM, când voi susţine, de altfel cred că ştiţi foarte bine, este o plângere depusă la CSM de Fundaţia pentru Democraţie, unul dintre semnatari este fostul preşedinte, Emil Constantinescu, dar sunt foarte mulţi
intelectuali şi oameni de o respectabilitate absolută, fără implicare politică, iar abuzurile trebuie să înceteze faţă de oamenii obişnuiţi. Faţă de noi nu pot să vă spun, sincer, nu mi-e teamă, nici de Băsescu, de Macovei cu atât mai puţin, la doamna Macovei, v-am spus, este întotdeauna un caz medical, nu iau lucrurile în serios. Primesc şi pe telefon tot felul de ameninţări, exact ca ale doamnei Macovei, nu pot să simt decât compasiune. În niciun caz teamă. Sper că nu luaţi voi în serios... Dar despre oamenii obişnuiţi, pe aceia trebuie să-i protejăm şi-i vom proteja, pentru că oamenii simpli nu pot să fie anchetaţi pentru că au votat, pentru că şi-au exercitat un drept la vot. Faptul că zice PDL-ul că trebuie să-i ancheteze, că poate nu mai vin în toamnă să mai voteze pentru USL, eu cred că vor fi mai mulţi cei care vin să voteze USL-ul, pentru că, sigur, oamenilor le e teamă, dar, dacă au ocazia, vor veni. 
Eu vă spun sincer şi cred că e un sentiment pe care îl împărtăşesc şi colegii mei, şapte milioane şi jumătate de români care să vină-n miezul verii să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu, după ce o lună de zile cea mai oribilă propagandă, cu lovituri de stat, cu tot felul de doamne şi domni din străinătate, articole care cică erau scrise prin nu ştiu ce ziare, dar de fapt nu erau scrise prin ziare, erau scrise în România şi postate pe site-ul ziarului din străinătate, deci cea mai deşănţată şi mai scumpă, mai costisitoare campanie care a fost purtată vreodată în România, pentru că s-au cheltuit milioane de euro pentru campania din străinătate împotriva României. E, să vină şapte milioane şi jumătate de români să voteze la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu este o cifră uriaşă. Domnul Antonescu v-a precizat, niciun preşedinte, cu excepţia anului 1990, Ion Iliescu, niciun preşedinte n-a luat vreodată şapte milioane şi jumătate de voturi în favoare, să ai 7,5 milioane de voturi împotrivă şi totuşi să vrei să mai stai în funcţie e ceva ce în mod clar n-are nicio legătură nici cu democraţia, nici cu normalitatea. Dar cu teama, nu mi-e teamă, mi-e teamă să nu mă molipsesc de la doamna respectivă.
Jurnalist: Dacă respingeţi pentru moment idea unei noi suspendări preşedintelui, la ce să ne aşteptăm ca şi acţiune politică din partea USL-ului?
Victor Ponta: Nu vrei tu să ... vorbim totuşi... cred că v-a lămurit dl Antonescu, este bine să o luăm de şapte ori?
Crin Antonescu: Nu, se pare că nu am reuşit. 
Victor Ponta: Corect. Eu vreau să vă spun următorul lucru: că USL are în primul rând activitatea guvernamentală şi ne-am ţinut şi ne ţinem de cuvânt cu pensiile, cu salariile, cu ceea ce avem de făcut în agricultură, pentru a-i ajuta pe oamenii afectaţi de secetă, cu măsurile economice pe care le-am luat. Acum am văzut că marea problemă este că nu luăm măsuri economice - asta spune Băsescu. Am luat toate măsurile economice şi le luăm în continuare începând cu faptul că am oprit furtul de la Hidroelectrica, de la Poşta Română, de la ANAF, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, deci de peste tot de unde furau PDL-ul noi am oprit, deja am făcut o mare economie şi vom face în continuare. Deci avem guvernul, în al doilea rând, până pe 15 septembrie vom desemna împreună candidaţii noştri comuni, ai USL-ului, la alegerile parlamentare, avem activitatea parlamentară şi avem programul de guvernare 2012-2016, programul cu care vom guverna România între 2012 şi 2016. 
Cât de mult ne va sabota domnul Băsescu în aceste planuri, asta rămâne de văzut; după cum îl cunoaştem cu toţii, nu va pregeta niciun efort. Şi vreau să mai precizez încă un lucru: că, sigur că acum miza adevărată a dlui preşedinte Băsescu, preşedinte suspendat, şi a PDL este cumva să se întoarcă la guvernare ca să se conecteze din nou la banii publici şi eventual să facă la alegeri ceea ce au făcut anul trecut la Neamţ, că nu s-a sesizat niciun procuror, ştiţi... Eu vreau să vă asigur că avem majoritatea necesară. După cum ştiţi, suntem nu doar cele trei partide, dar avem un acord foarte clar cu UNPR-ul şi cu Grupul Minorităţilor Naţionale, dar suntem patru partide care avem majoritatea necesară în parlament alături de Grupul Minorităţilor Naţionale şi după alegerile din noiembrie USL-ul va forma din aceste partied viitorul guvern. Asta cred că este... de aia am spus că astăzi am dat un mesaj de speranţă, dar şi de stabilitate, pentru că este foarte clar că domnul Băsescu mai mult decât să ne saboteze mereu, să ne mai întoarcă diverse legi de la promulgare sau să ne mai facă nişte dosare penale nu prea are multe alte arme la dispoziţie. 
Jurnalist: Cum comentaţi solicitările liderilor PDL la coabitare, este o soluţie politică viabilă?
Victor Ponta: Eu cred că ...cine sunt liderii PDL?
Jurnalist: Blaga.
Victor Ponta: Bun. Eu cred că domnii de la PDL nu ştiu ce înseamnă coabitare, pentru că ei sunt folosiţi de domnul preşedinte Băsescu pe post de chelneri. Nu coabitez cu chelnerii! Chelnerii vin şi aduc ceea ce le cere muşteriul, domnul preşedinte Băsescu, aşa încât eu vă dau un singur exemplu. Am fost de acord, din prea multă bună-credinţă, să spunem că nu vom numi un avocat al poporului decât prin înţelegere cu toate grupurile politice. Vă este clar că cei de la PDL au zis că ei nu se înţeleg nimic cu noi. Deci, cu cine să discut? Ce rost are să discut cu chelnerul
Blaga sau cu chelnerul Ungureanu?.

Jurnalist: Domnul Blaga spunea să coabiteze formaţiunile politice din Parlament, pe de-o parte şi pe de altă parte Guvernul să coabiteze cu Preşedinţia.
Victor Ponta: Să fie sănătos. Nu pierdeţi timpul să-l ascultaţi pe domnul Blaga. Dacă vreţi să aflaţi ceva, aflaţi de la domnul preşedinte Băsescu, nu pierde timpul cu ceilalţi. Ceilalţi doar îndeplinesc ordine. Or, eu am spus foarte clar, eu nu voi accepta niciun fel de interferenţă a domnului Băsescu în actul de guvernare cum nu am acceptat nici până acum şi lucrul acesta nu se va schimba în niciun fel. Atunci când am acceptat, am acceptat de la preşedintele Antonescu pentru că puteam să colaborăm.
Jurnalist: Astăzi doamna Aspazia Cojocaru spunea că nu vrea să încalce legea şi nu vrea să meargă la puşcărie, în urmă cu două săptămâni aceeaşi declaraţie era spusă în interceptările telefonice de ministrul Ioan Rus. Cum comentaţi?
Victor Ponta: Înţeleg că cei trei judecători care au votat împotrivă merg la puşcărie? Ştiţi că puşcăria, eu nu folosesc termenul pentru că am altă educaţie, eu folosesc termenul penitenciar, dar termenul de puşcărie este un termen extrem de folosit în limbajul domnului Băsescu. Probabil că dl Băsescu i-a zis doamnei Cojocaru că dacă nu votează va ajunge la puşcărie. Nu pot decât să speculez, dar nu cunosc mai mult decât atât. 
Jurnalist: Mâine la şedinţa CSM se va lua act de demisia din CSM şi de demisia din magistratură apoi urmează să fie numită ca ministru al Justiţiei. V-aţi gândit ce se va întâmpla dacă Traian Băsescu nu vrea să o numească ministru?
Victor Ponta: Nu. Nu trebuie să fie validată. Trebuie să se ia act, nu poţi să aprobi o demisie. Nu mă interesează ce vrea domnul Traian Băsescu. Mâine seară preşedintele în funcţie este domnul Antonescu şi l-am consultat şi este de acord să o numim pe doamna Pivniceru, vă poate confirma.

Jurnalist: Dar mâine se publică în Monitorul Oficial decizia CCR.
Victor Ponta: Păi nu. Am o rugăminte. Art.47...
Crin Antonescu: …măcar s-o citească. Nu au redactat-o, staţi aşa. 
Victor Ponta: Articolul 47 din Legea Curţii Constituţionale spune aşa: Decizia Curţii privind referendumul se citeşte în penul celor două Camere după care se publică în Monitorul Oficial. De aia vă spuneam: nu-l ascultaţi pe domnul Blaga că dânsul, nu ştiu, stă degeaba prin Parlament că nu ştie ce spune legea. Eu înţeleg că v-a indus în eroare domnul Blaga care zicea că mâine se publică în Monitorul Oficial. Nu ştie săracu', e vameş. Spune aşa art.47: se citeşte în plenul celor două camere după care se publică în Monitorul Oficial. Din câte ştiu, plenul celor două Camere cel mai repede va avea loc joi sau nu ştiu...
Daniel Constantin: Nu, a anunţat domnul Zgonea vineri. 
Victor Ponta: Vineri, a anunţat domnul Zgonea. Deci mâine domnul Antonescu are dreptul constituţional de a numi în funcţie miniştri şi, repet, e lângă mine, a fost de acord. 
Un singur lucru îmi doresc şi sper să nu ajungem cu penibilul atât de departe: să nu mă trezesc că mâine Curtea Constituţională încep să fugă din plen ca să nu aibă cvorum. Nu Curtea, Consiliul Superior al Magistraturii, că în acel moment, iertaţi-mă, dar ştiţ,i când auzim poveştile alea cu buna funcţionare a instituţiilor nu pot să-mi imaginez că din CSM o să înceapă să fugă oamenii ca să nu ia act de demisia doamnei Pivniceru. Sper, sincer îmi doresc să nu se ajungă la acest vârf de penibil, că doar asta ne mai lipseşte după ce s-a întâmplat astăzi.
Da. 
Jurnalist: Puteţi să invocaţi o culpă vizavi de acest scor electoral, pentru faptul că aţi iniţiat un demers politic a cărui finalitate nu a fost cea dorită?
Victor Ponta: Păi staţi, noi suntem de vină pentru că cei de la Curtea Constituţională nu au dat doi bani pe voturile a 7 milioane şi jumătate de oameni? Eu nu sunt judecător la Curtea Constituţională. Cei 6 judecători trebuie să meargă în faţa celor 7 milioane şi jumătate de români să le spună de ce le-a ingnorat voturile. 
Eu mi-am asumat vina de a fi fost păcălit la momentul acela cu bună-credinţă, şi eu şi domnul Antonescu, când ni s-a zis: dom'le faceţi 50% că ăsta arată legitimitate. După care, după ce am făcut 50%, ca la alba neagra, domnul preşedinte Băsescu ne-a luat cerculeţul acela după care judecătorii de la Curte au spus: da, dar nu se mai face cvorumul cum spune legea din cei aflaţi pe listele electorale permanente, ci cvorumul se face din toţi. Ceea ce nu e prevăzut în lege, e exact invers prevăzut în lege. Dacă am fost de bună-credinţă, dacă asta e o vină, eu, bine, mi-o asum. 
Crin Antonescu: Să lămurim problema cu cvorumul. Nu e vorba numai de buna-credinţă de care primul-ministru amintea aici şi de efortul pe care primul-ministru l-a făcut în mod responsabil pentru imaginea acestei ţări, da? Primul-ministru nu-i Monica Macovei. În vreme ce Monica Macovei umplea e-mail-urile parlamentarilor şi comisarilor europeni şi stătea cu telefonul şi ţipa în mod fundamental mincinos că în România e lovitură de stat, obligaţia politică a primului-ministru era să aducă lucrurile la normal. Şi atunci sigur că având grijă de imaginea acestei ţări, de relaţiile ei, a acceptat acest lucru, acest angajament. 
Dar vă mai aduc aminte încă ceva, şi anume că acest cvorum fusese cerut de Curtea Constituţională. Şi iar cu bună-credinţă, în interior de data asta, noi am dorit să respectăm regulile. Sigur că am avut comentarii legate de cvorum şi le cunoaşteţi, cu Comisia de la Veneţia etc., etc., cunoscând mai bine decât domnul Gordon prevederile în această materie ale Comisiei de la Veneţia. Dar dincolo de asta, eu n-aş numi-o o păcăleală, a fost o atitudine corectă în raport cu un moment politic intern şi internaţional dat.

Iar faptul că la Curtea Constituţională s-a încălcat fără niciun fel de ezitare articolul din Legea pentru alegerea preşedintelui, dacă pe aceea au dorit-o, ca şi articolul din Legea referendumului, pe care în mod normal ar fi trebuit s-o declare sediu al materiei că am fost la un referendum, cred că mai ţinem minte – nu? – la alegerea preşedintelui, precum şi din propria motivare a Curţii care n-a fost supusă niciunei erate unde se spune clar cum se constituie cvorumul, adică din cetăţenii de pe listele permanente şi, de asemenea, la fel de clar cine face parte din listele permanente – astea sunt lucruri simple, ştiţi că le-am discutat, le-am dezbătut. Dvs sau o parte dintre dvs le-aţi dezbătut seară de seară, sunt lucruri absolut clare, pe care Curtea Constituţională, şase oameni din Curtea Constituţională, le-au încălcat. Bun.

Nu văd în sensul acesta care este culpa şi aş adăuga faptul că în politică este important ca fiecare din poziţia lui să facă în mod cinstit şi din toate puterile ceea ce este în stare să facă. Poate că avem culpa că n-am fost mai convingători ca să vină 15 milioane de oameni din România, să dea năvală trei milioane din Franţa, din Canada, din Statele Unite, din Spania, din Italia, toţi la vot. Poate că dacă eram mai atrăgători, mai convingători reuşeam asta.

Deci, n-aş putea spune că n-avem culpa asta, dar în termeni reali, în termeni de onestitate cu care s-a dat această bătălie, în termenii riscurilor asumate, pentru că noi a trebuit totuşi în numele acestei ţări, Primul-ministru în primul rând, pentru că a fost mai expus, după aceea şi eu, să ţinem piept unui asalt de dezinformare şi într-un anumit sens de agresiune din partea unor oameni importanţi din instanţe politice internaţionale importante care până la urmă nu doreau foarte în detaliu să ştie nici legea din România, nici situaţia politică din România, aveau o singură temă: Traian Băsescu să rămână preşedinte, pentru că aşa le convine domniilor lor din motive asupra cărora nu mai revin. Aţi văzut cum astăzi oficial s-a vorbit despre reintrarea României în agenda politică normală. Păi, eu cred că poate pentru unii din afara României agenda normală e să fie Băsescu preşedinte, ceea ce spun este, însă, ceea ce spunem toţi este că agenda României o fac românii, cetăţeni, autorităţi, responsabili politici.

(…)

Jurnalist: Au început o serie de proteste. Consideraţi că dacă ar fi ieşit după referendum ar fi pus presiune pe judectorii CCR şi ce faceţi vă sfătuiţi simpatizanţii, membrii partidelor să participe la aceste proteste? Încep oamenii să iasă în stradă..

Crin Antonescu: (…) Nu vă panicaţi. S-a întâmplat şi în alte ţări, şi în România. Noi am avut preocuparea în toată această perioadă să nu existe, cel puţin din iniţiativa noastră, niciun fel de manifestare publică, fie şi demonstraţie, o manifestaţie care era perfect legală, care să pună în vreun fel presiune asupra Curţii. În senul acesta nu aţi asistat la manifestaţii masive pe care puteam să le organizăm cum le-am organizat şi altă dată, pentru că am socotit că nu prin astfel de mijloace trebuie să încercăm să înclinăm balanţa unei hotărâri a Curţii Constituţionale, într-o direcţie sau alta.

În fond de ce să mai fi organizat noi manifestaţii când aveam, nu sondaje, nu poveşti, ci 7,4 milioane de voturi, 90% aproape din cetăţenii care au venit la vot şi care au fost mulţi. Aşa că n-am făcut aşa ceva. Acum lucrurile, manifestaţiile de care vorbiţi dumneavoastră, sunt curat spontane, nici nu sunt masive deocamdată, şi din punctul meu de vedere, şi acesta e un punct strict de vedere, da aşa cum am spus şi astăzi cred că toţi cetăţenii care sunt nemulţumiţi astăzi în România au tot dreptul şi tot interesul să-şi manifeste public, în cadre legale această nemulţumire.

Jurnalist: Domnule Antonescu, în timpul mandatului dumneavoastră, aţi spus la un moment dat că veţi cere explicaţii de la şefii serviciilor secrete cu privire la denigrarea în exterior a României. Aţi primit vreun răspuns?

Crin Antonescu: Nu am primit un răspuns în afara… Să repetăm foarte iute. Eu nu am întrebat Serviciul de Informaţii Externe, directorul său, nu am spus: “Domne’ voi aţi făcut chestia asta?, De ce aşi făcut-o”, sau “E adevprat că voi aţi făcut-o de ce aţi făcut-o?”. Am solicitat o explicaţie legată de anvergura acestei operaţiuni despre care, încă o dată repet, aşa cum se vede ea, pare cât se poate de bine structurată, ordonată, finanţată, şi am întrebat Serviciul de Informaţii Externe dacă poate prin mijloacele sale specifice să informeze să afle, ce s-a întâmplat pentru că totuşi lucrurile astea au fost la adresa România şi afectează România. Directorul Serviciului a răspuns cu farmecul să inegalabil, aproape egal cu al “dreptului” descris de domnul Zegrean, că nu SIE a făcut ceva rău, ca şi cum eu aş fi afirmat că SIE a făcut ceva rău, şi ca atare se şi pune, asta e o discuţie care a avut loc chiar şi înainte de declaraţiile sale, se şi supune sub un control imediat al Comisiei Parlamentului. Asta a fost singura explicaţie şi nu ştiu dacă vom avea alta foarte curând.

Vă mulţumim mult!
(Sursa RADOR)

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: