Transcrierea declaraţiilor de presă susţinute de Preşedintele Interimar al României, Crin Antonescu, 21 august 2012

”Bună ziua, doamnelor, domnişoarelor, domnilor.

Am luat act de hotărârea Curţii Constituţionale şi primul lucru care trebuie spus este că atât eu, ca Preşedinte Interimar al României, cât şi PNL vom respecta, aşa cum am anunţat, şi cum este corect, hotărârea Curţii şi, ca atare, cursul procedurilor care urmează va fi parcurs. Nimeni nu pune la îndoială respectarea deciziei Curţii Constituţionale. Al doilea lucru, la fel de clar, este că socotim această hotărâre a Curţii nedreaptă; nedreaptă pentru că ignoră votul a opt milioane şi jumătate dintre cetăţenii români; nedreaptă pentru că ignoră de fapt prin aceşti opt milioane şi jumătate o majoritate reală a cetăţenilor care ar fi trebuit, conform tuturor legilor în vigoare, invocate chiar de Curte, să constituie cvorumul; nedreaptă pentru că ignoră legile pe care însăşi Curtea le invocă, fie că vorbim de Legea referendumului, fie că vorbim de Legea pentru alegerea preşedintelui României, există articole, le-am citat în repetate rânduri, s-au dezbătut public, care spun foarte clar cum şi din cine se constituie cvorumul.

În mod paradoxal, în mod contradictoriu cu propriile sale decizii, cu propriile sale hotărâri, cu propriile sale solicitări, Curtea Constituţională a refuzat să ia act de situaţia că cel puţin peste două milioane de alegători români nu puteau figura în listele permanente şi, ca atare, nu puteau fi luaţi în calcul la cvorum. Al treilea lucru pe care vreau să-l anunţ este următorul: chiar dacă respectăm decizia Curţii Constituţionale şi chiar dacă în baza acestei hotărâri Traian Băsescu va redeveni, din punct de vedere legal, preşedintele al României, pentru noi Traian Băsescu nu mai este preşedinte al României sau este un preşedinte ilegitim pe care din punct de vedere politic nu îl recunoaştem. Şi nu îl recunoaştem pentru că noi avem de ales între a recunoaşte o hotărâre, aşa cum a fost ea luată, a Curţii, pe care din punct de vedere legal nu o respingem, şi a recunoaşte voinţa cetăţenilor români care s-au exprimat la acest referendum. Iniţierea procedurii de suspendare şi referendumul au fost încercarea noastră de a soluţiona – cât mai repede, cât mai democratic, cât mai transparent şi cu consultarea voinţei populare – marea problemă a României politice de azi care este regimul Băsescu. Şi vedem foarte bine cum astăzi, din punct de vedere birocratic, regimul Băsescu forţează o victorie, forţează revenirea în funcţia de preşedinte a unui om care a fost în măsură copleşitoare delegitimat de majoritatea românilor. Un om ales preşedinte cu cinci milioane trei sute de mii de voturi şi destituit efectiv din această funcţie de şapte milioane patru sute de mii de voturi. Nu putem să punem problema coabitării, pentru că nu e vorba de coabitarea noastră cu Traian Băsescu, ci e vorba de coabitarea acestor şapte milioane şi jumătate de români, şi aceşti oameni nu mai doresc să coabiteze cu Traian Băsescu.

Traian Băsescu poate să coabiteze cu Parchetul General, poate să coabiteze cu majoritatea Curţii Constituţionale, poate să coabiteze cu serviciile secrete, poate să coabiteze cu instanţe internaţionale, nu mai poate coabita cu şapte milioane şi jumătate dintre români, o majoritate copleşitoare a corpului electoral care a fost şi rămâne activ în România şi, ca atare, nu mai poate coabita cu noi, pentru că obligaţia noastră poltiică nu este faţă de Curtea Constituţională, nu este faţă de Traian Băsescu şi de prietenii săi dinăuntru şi din afară, ci este faţă de aceste şapte milioane şi jumătate de oameni.

Da, am spus limpede în Parlamentul României şi am repetat după aceea că dacă Traian Băsescu nu va fi demis de voinţa alegătorilor români mă voi retrage definitiv din politică. Ei bine, spun astăzi foarte clar: nu mă retrag din politică pentru că Traian Băsescu a fost demis în realitate pe fond, pe temeiuri de legitimitate, de majoritatea ceţăţenilor români. Eu mi-am luat angajamentul demisiei în faţa expresiei de voinţă a românilor. Nu mi-am luat angajamentul de demisie nici în faţa Comisiei Europene, nici în faţa Departamentului de Stat, nici în faţa majorităţilor construite, ele ştiu cum, ale Curţii Constituţionale. Astăzi rămân şi eu, şi PNL, în serviciul oamenilor care sunt nedreptăţiţi. Astăzi rămân în serviciul oamenilor care şi-au spus cuvântul şi l-au spus copleşitor – cel care trebuie să demisioneze este Traian Băsescu; că nu o face, e problema domniei sale. Eu nu fug în faţa tuturor combinaţiilor de putere pe care Traian Băsescu le face. Cum aş putea pleca în momentul în care doamna Monica Macovei anunţă public lista cu oamenii politici care trebuie arestaţi pentru că au iniţiat o procedură democratică susţinută de opt milioane şi jumătate de oameni. Cum aş putea să le cer acestor oameni să creadă în continuare în democraţie, să creadă în continuare în puterea votului, să creadă în continuare în faptul că România este o ţară independentă dacă eu aş fugi? O aştept pe doamna Monica Macovei să mă aresteze, aştept Parchetul Partid sau Partidul Parchet, care impune minoritar voinţa sa românilor, să mă aresteze pe mine şi pe toţi cei care suntem în slujba acestor oameni.

Recunoaştem şi vom aplica hotărârea Curţii Constituţionale deşi e nedreaptă, pentru că noi nu putem să folosim armele regimului Traian Băsescu, pentru că noi credem în regurile democratice, pentru că noi credem în puterea răbdătoare a democraţiei şi pentru că noi credem că voinţa oamenilor din această ţară trebuie respectată. PNL rămâne în serviciul celor şapte milioane şi jumătate de oameni cu toate riscurile, cu toate eforturile, cu toată frustrarea şi dezamăgirea pe care astăzi o simţim şi noi ca toţi acei cetăţeni români care îşi văd votul şi voinţa batjocorite.

Şi apelul meu şi al nostru la aceşti cetăţeni este să creadă în continuare în democraţie, să respecte în continuare reguli, dar în acelaşi timp apelul nostru este şi următorul: dragi români, care vedeţi astăzi votul vostru batjocorit, dragi români, care vedeţi că soarta României este dictată astăzi pe alte raţiuni decât cele democratice, manifestaţi-vă şi apăraţi-vă puterea de cetăţeni, respectaţi legile, respectaţi Constituţia, dar faceţi-vă simţită voinţa şi prezenţa. Nu putem fi la nesfârşit ignoraţi, nu putem fi la nesfârşit călcaţi în picioare. Sunt pe deplin solidar cu premierul Victor Ponta, cu Guvernul USL şi chem toţi membrii PNL, toţi oamenii care ne-au votat, toţi oamenii care au încredere în noi, să sprijine acest guvern. Sunt absolut convins că menţinerea USL nici nu trebuie pusă în discuţie, că USL este formula, alianţa politică în care românii au avut şi trebuie să aibă în continuare încredere şi cred că toţi trebuie să ne unim eforturile pentru a lupta democratic în continuare pentru înlăturarea regimului Traian Băsescu.

Regimul Traian Băsescu înseamnă combinaţia între voinţa unui om care a încălcat – şi probabil va mai încălca de câte ori va avea ocazia – Constituţia şi instituţii ale statului sau oameni care conduc aceste instituţii ale statului care se socotesc deasupra legii. Nimeni, o spune Constituţia României, o spunem noi, Partidul Naţional Liberal, o spune Uniunea Social Liberală şi trebuie să o spună majoritatea cetăţenilor României, nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu e stat în stat, nici Traian Băsescu, nici Parchetul General, nici Consiliul Superior al Magistraturii, nici Curtea Constituţională. Nimeni, deşi suntem parte a Uniunii Europene, a Alianţei Nord-Atlantice, nimeni nu poate dicta în România ca într-o colonie şi toţi cetăţenii – conştienţi, curajoşi şi convinşi de dreptatea lor – ai României trebuie să continue lupta.

Eu îmi voi relua activitatea politică în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi copreşedinte al Uniunii Social Liberale. Noi toţi va trebui să ne facem exponenţii politici ai tuturor oamenilor care doresc schimbarea regimului Băsescu şi, mai devreme sau mai târziu, regimul Băsescu va cădea, pentru că România nu poate rămâne singura ţară a Uniunii Europene în care cei care au în spate votul popular să fie acuzaţi de lovitură de stat, nu poate rămâne singura ţară a Uniunii Europene în care cineva din afară să vină să dicteze verdicte şi nu poate rămâne singura ţară a Uniunii Europene în care oameni desemnaţi să ia decizii atât de importante, precum cei din Curtea Constituţională, să se joace cu legile, să le încalce, să-şi încalce propriile hotărâri.

Sunt momente dificile şi aş vrea să închei adresându-mă tuturor oamenilor care astăzi resimt frustrare, dezamăgire, neîncredere în democraţie şi tuturor acestor oameni le spun: am făcut ceea ce trebuia făcut, aţi făcut lucrul corect în democraţie. Aţi venit, v-aţi dat votul, v-aţi spus părearea în legătură cu destinul acestei ţări. Nu renunţaţi la convingerea că votul vostru contează, nu renunţaţi la convingerea că solidaritatea noastră, oameni politici, societate civilă, simpli cetăţeni este cea care va impune, în cele din urmă, destinul acestei ţări. Traian Băsescu nu-şi va da demisia, Traian Băsescu va continua să mintă. Propaganda sa, plătită gras în continuare, direct sau indirect din bani publici, va continua să mintă. Partidul Popular European deja face comentarii în legătură cu ce ar trebui să facă instanţele şi instituţiile României.

Nu avem de ales, trebuie să continuăm lupta cu încredere în democraţie, cu respectarea legii şi cu convingerea că avem fiecare un singur vot, avem o singură viaţă, avem o singură ţară. Pentru aceste lucruri mergem înainte, mergem până la capăt fără să fim intimidaţi, fără să fim timoraţi, fără să fim dezamăgiţi, pentru că toţi cei care astăzi serbează victoria împotriva poporului român se bazează pe lehamite, se bazează pe dezamăgire, se bazează pe teamă. Partidul Naţional Liberal, Uniunea Social Liberală, eu, Victor Ponta, toţi oamenii care ne-am angajat în această bătălie nu suntem dezamăgiţi, nu ne permitem să ne fie lehamite, nu ne permitem să fugim, nu ne permitem să renunţăm la speranţă. Vom lupta până la capăt şi vom elibera ţara de regimul Traian Băsescu.

Vă mulţumesc. Dacă sunt câteva întrebări, vă rog să le puneţi”.

Întrebări din partea mass-media:

 Jurnalist: Domnule preşedinte, spuneaţi că Traian Băsescu nu poate coabita cu noi. Acest „noi” face referire la PNL sau la USL? Şi dacă v-aţi consultat cu primul ministru, Victor Ponta, înainte să transmiteţi acest mesaj, având în vedere că se fac declaraţii deja

Crin Antonescu: Şapte milioane şi jumătate de oameni nu vor să mai coabiteze cu Traian Băsescu; coabitează de opt ani cu Traian Băsescu, ştiu ce înseamnă regimul Traian Băsescu şi prin votul lor au spus foarte clar că nu mai vor să coabiteze cu Traian Băsescu. Dacă aceşti oameni nu mai vor să coabiteze cu Traian Băsescu, PNL cel puţin nu îşi permite să coabiteze cu Traian Băsescu şi nu va coabita cu Traian Băsescu.
Jurnalist: V-aţi consultat cu primul-ministru înainte de asta?
Crin Antonescu: Vorbesc în numele PNL şi m-am consultat cu oamenii care conduc PNL. Cunosc punctul de vedere al premierului. Este corect ca domnia sa să-l exprime şi este, de altfel, foarte probabil că împreună, poate chiar în cursul zilei de astăzi, vom avea şi o conferinţă de presă comună.
Jurnalist: Aş dori să vă întreb cum veţi duce această luptă împotriva regimului Traian Băsescu, având în vedere că cele două luni de interimat s-au reflectat asupra economiei româneşti. Am văzut şi mesajul lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR; aşadar, cum veţi lupta împotriva regimului fără a afecta economia?
Crin Antonescu: Doamnă, să nu amestecăm lucrurile. Această poveste cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu noi nu o înghiţim. Economia României a fost pusă pe butuci de guvernările regimului Traian Băsescu. Niciodată, dar niciodată, pentru un om care crede în democraţie – şi mă refer acum la un simplu cetăţean – nu va fi convingător argumentul ‘Taci, înghite, nu-ţi exprima voinţa că scade leul!’. Nu mă interesează din acest punct de vedere nici măcar comentariile guvernatorului Mugur Isărescu. România are dreptul la democraţie, referendumul este un instrument democratic, iar ceea ce trebuie să facă şi ceea ce face Guvernul pentru însănătoşirea situaţiei economice este o cu totul altă problemă. Vom continua lupta împotriva regimului Traian Băsescu cu toate armele democratice şi legale, aşa cum am făcut-o şi până acum.

Jurnalist: Dar faptul că leul se depreciază îi va afecta şi pe cei şapte milioane şi jumătate de români care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Crin Antonescu: Doamnă, dacă dvs credeţi că eventual dizolvarea tuturor partidelor politice în afară de PD sau eventual dizolvarea tuturor partidelor politice în afară de Parchetul General şi conferirea de puteri totale lui Traian Băsescu ar duce la un leu foarte puternic, eu mă îndoiesc şi nu iau în calcul o asemenea ipoteză.

Jurnalist: Vineri declaraţi că sunt şanse infime ca preşedintele să se întoarcă la Cotroceni. Cum aţi primit astăzi această veste şi cum vedeţi verdictul Curţii Constituţionale? Astăzi s-a discutat doar trei ore şi s-a dat un verdict.
Crin Antonescu: Eu declaram că sunt şanse, apreciam că sunt şanse infime, coroborând nişte date, nişte articole de lege, nişte hotărâri ale Curţii înseşi şi nişte cifre, pornind de la premisa raţionalităţii şi corectitudinii deciziei pe care judecătorii – indiferent de originea lor la numire – o pot lua. Evident, în sensul acesta, am fost surprins de decizia Curţii, sunt dezamăgit, sunt frustrat ca atâţia şi atâţia oameni din această ţară de decizia Curţii, în acelaşi timp, ştiu şi le spun şi acestor oameni că sub orice formă ne-am manifesta nemulţumirea şi este normal să o facem, nu avem altă cale în democraţie decât să respectăm regulile şi, dacă această hotărâre a fost luată cu o majoritate calificată, ea trebuie aplicată, ea trebuie respectată.

Jurnalist: Domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi, decizia pe care aţi luat-o astăzi de a nu coabita cu preşedintele Traian Băsescu afectează în vreun fel stabilitatea guvernamentală?

Crin Antonescu: Nu, în niciun fel. PNL este implicat, după cum ştiţi, la guvernare, participă, este parte a acestei guvernări. Tot partidul, aşa cum am spus înainte, sprijină guvernul, sprijină atât miniştrii noştri, cât şi ceilalţi miniştri ai Cabinetului Ponta, sprijină, evident, pe primul-ministru, şi îl sprijină pentru că prin guvern putem face ceva pentru cetăţenii acestei ţări, pentru toţi, nu doar pentru şapte milioane şi jumătate.
Jurnalist: Două mici întrebări: aţi spus că veţi cere românilor care au votat, au participat la referendum, să-şi apere drepturile ca cetăţeni. Sub ce formă ar trebui să-şi apere aceşti români drepturile? Şi, doi la mână, aţi spus că veţi continua lupta şi nu veţi demisiona. Şi domnul Traian Băsescu a spus la un moment dat că va demisiona după cinci minute dacă va fi suspendat. N-a făcut acest lucru. Nu vă e teamă că aţi putea fi comparat cu domnul preşedinte? Mulţumesc.

Crin Antonescu: Cetăţenii români aleg formele sub care îşi apără drepturile prin manifestări civile. Singura mea recomandare, dacă pot să îmi permit, sau ce cred eu despre aceste forme, este că trebuie să fie unele legale. În rest, nu dau eu sugestii, dar spun ceea ce putem constata toţi, că e o ţară în care nu e suficient ca oamenii să voteze; votul lor poate fi foarte uşor ignorat, ca să nu spunem batjocorit, aşa cum s-a întâmplat acum. Nu văd niciun fel de legătură între declaraţia lui Traian Băsescu cu demisia în cinci minute şi declaraţia mea. V-am evocat înainte care au fost termenii declaraţiei mele politice. Consider că în termenii declaraţiei mele politice românii l-au demis la referendum pe Traian Băsescu şi Curtea Constituţională a hotărât altceva. Deci, nu văd… Dacă mi-e teamă? Păi, dacă mi-ar fi teamă ar trebui să mă las de politică la capătul fiecărei zile în care văd tone de calomnii, tone de mizerii, tone de injurii, tone de răstălmăciri în toată presa dedicată şi finanţată regimului Băsescu şi de către regimul Băsescu. Nu am din punctul acesta de vedere dreptul să mă las descurajat, intimidat sau scârbit, pentru că nu răspund în faţa presei lui Băsescu şi nu consider că am vreo obligaţie în faţa presei lui Băsescu, ci în faţa oamenilor care şi-au pus speranţa în mine, în partidele noastre, în colegii mei.

Jurnalist: În prespectiva coabitării cu preşedintele, chiar şi instituţional vorbind, e posibil să vă gândiţi la o altă procedură de suspendare dacă preşedintele nu respectă litera Constituţiei?

Crin Antonescu: Fără doar şi poate. Mulţumesc foarte mult.

(Sursa: RADOR)

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “Transcrierea declaraţiilor de presă susţinute de Preşedintele Interimar al României, Crin Antonescu, 21 august 2012”

  1. Mihai Georgevici 23 august 2012 la 12:12 AM #

    O concluzie esenţială după acest referendum: democraţia nu a reuşit încă să schimbe năravul comuniştilor, hoţia!
    comunicatpentruromani.blogspot.ro

    Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: