EIU: Vulnerabilitatea României este relativ scăzută la criza din zona euro şi din Grecia

Bucureşti, 26 sep /Agerpres/ – Vulnerabilitatea României la criza din zona euro şi din Grecia este relativ scăzută comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est, arată rezultatele unei analize The Economist Intelligence Unit /EIU/, prezentate miercuri la Bucureşti de Laza Kekic, directorul Departamentului de prognoze la EIU, la conferinţa de risc de ţară Coface.

În raport cu indicele de vulnerabilitate la criza din zona euro, calculat de EIU în funcţie de indicatori precum ponderea în PIB a exporturilor către zona euro, a investiţiilor străine directe din zona euro, a împrumuturilor de la băncile occidentale, de riscul sectorului bancar, de riscul valutar, de deficitul bugetar, România se situează undeva la mijloc în rândul statelor din regiune.

De asemenea, chiar dacă Grecia se conturează ca o ameninţare pentru regiune, expunerea directă a României la situaţia din Grecia este mai mică decât în cazul unor state precum Bulgaria, Macedonia sau Muntenegru. Spre exemplu, băncile greceşti deţin15% din activele sistemului bancar românesc, în timp ce în Bulgaria deţin 30%.

În ceea ce priveşte situaţia regiunii, EIU afirmă că sunt o serie de semne bune – dezechilibrele economice din anii 2008-2009 s-au corectat sau în unele cazuri s-au atenuat, băncile sunt într-o situaţie mai bună, dar atrage atenţia că, deşi fundamentele economice s-au îmbunătăţit, riscurile sunt mai mari decât în trecut, spaţiul fiscal pentru stimulente este chiar mai redus, băncile occidentale nu mai susţin subsidiarele din regiune, investiţiile străine directe se retrag din regiune.

Kekic a mai spus că riscul de dezastru al zonei euro este unul real, iar probabilitatea ca Grecia să iasă sau să fie scoasă din zona euro este mare, însă scenariul de bază al EIU arată că zona euro şi va supravieţui cu Grecia cu tot.

Referindu-se la economia globală, reprezentantul EIU a arătat că nu este de aşteptat o redresare solidă în 2013, ci va fi o revenire modestă în 2014, iar revenirea din recesiune poate dura 4-6 ani, iar drumul este plin de obstacole.

Kekic a mai atras atenţia că statele din regiunea Europei Centrale şi de Est sunt predispuse la instabilitate politică pentru că democraţiile sunt neconsolidate, nivelul de nemulţumire a populaţiei este ridicat, corupţia este ridicată, iar nivelul de încredere în instituţiile politice este scăzut.AGERPRES/(AS-Ady Ivaşcu)

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: