23 Octombrie – Despre cultură și neam

Andrei Șaguna, primul președinte al Astrei

La 23 Octombrie 1861 lua ființă la Sibiu Astra (Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român) probabil cea mai influentă organizație nonguvernamentală (în vocabularul de plastic al zilelor noastre) din istoria poporului român. Nimeni nu va putea sublinia îndeajuns aportul Astrei la dezvoltarea culturală a românilor ardeleni, dezvoltare ce înainte de 1861 se bazase doar pe pilonul (solid, este adevărat) al Bisericii Unite cu Roma. Pentru mine și azi, la atâtea decenii depărtare, Sibiiul înseamnă Festivalul de Jazz și după amiezile petrecute în sala de lectură a  Bibliotecii Astra, aflată nu departe de liceul al cărui elev eram în anii 80.   Mă plec în fața acestei amintiri, și înaintea marilor făuritori de cultură și adânc sentiment patriotic pe oasele cărora stă azi Transilvania, parte a României.

Tot la un 23 Octombrie izbucnea la New York panica bursieră ce a însemnat semnalul cel mai evident al începerii marii crize economice mondiale. Criză care a schimbat nu numai modalitatea de a concepe economia și mecanismele de funcțioinare ale acesteia în raport cu statul, ci și preludiul unei înfricoșătoare conflagrații militare. Oricum, un fenomen economic, social și politic asupra căruia oamenii politici (și, poate, și popoarele) ar trebui să mediteze mai des în aceste zile când ne pregătim să tragem linie și să vedem bilanțurile financiare ale anului 2012.

și pentru cititorii mei fideli, una dintre parodiile muzicale ale lui ”Weird” Al Yancovic, născut și el pe o zi de 23 Octombrie

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: