Conferința de presă a președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL 22 octombrie 2012

”Bună ziua!

Salut și eu prezența domnului Victor Ciorbea. Se știa, am anunțat că domnul Victor Ciorbea va candida pe listele USL și chiar dacă ar fi fost vorba doar de o înțelegere individuală, PNL și USL ar fi fost onorată să aibă în rândurile candidaților lor un om de talia lui Victor Ciorbea, fost prim-ministru al României, cu o bogată experiență politică, cu o excelentă experiență juridică, dar nu este vorba aici doar de o persoană.

În privința succesiunii PNȚCD, cunoaștem cu toții, cei interesați, toată epopeea politico-juridică. Simplu spus, în acest moment, din punctul nostru de vedere într-o parte – și anume la domnul Pavelescu – există temporar o ștampilă. În partea reprezentată de domnul Victor Ciorbea există definitiv o legitimitate și o ținută. Și în sensul acesta, prezența domnului Victor Ciorbea pe listele noastre înseamnă și practic alăturarea tuturor țărăniștilor, creștin-democraților care recunosc că Victor Ciorbea reprezintă linia și succesiunea legitimă a acestui mare partid, alăturarea lor Uniunii Social Liberale la aceste alegeri.

Noi, la nivelul Partidului Național Liberal, am amenajat și vom amenaja, din punct de vedere formal și juridic, tot ceea ce este necesar pentru ca domnul Victor Ciorbea să candideze pe unul din locurile noastre, la București cum vă spuneam, și pe de altă parte să avem un acord politic cu ceea ce domnia sa numește și noi recunoaștem ca atare, PNȚCD autentic. Și încă o dată, salutându-l pe domnul Victor Ciorbea, îi salut și îi chem alături de noi, pentru aceste alegeri și pe mai departe pe toți cei care sunt țărăniști creștin-democrați autentici în această țară. Și îl rog și pe domnul Ciorbea dacă dorește să adreseze câteva cuvinte să o facă.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: S-a stabilit cine va fi noul șef al CSA? Care va fi propunerea dvs pentru această funcție?

Crin Antonescu: Da, domnul Daniel Tudor.

Jurnalist: În ce colegiu va candida domnul Ciorbea?

Crin Antonescu: Nu știu exact numărul. În București, în Sectorul 2.

Jurnalist: Veți mai avea pe listele USL alți candidați din partea PNȚCD?

Crin Antonescu: În afară de colegii care activează de mai multă vreme în PNL, dar au fost înainte țărăniști, începând, poate, cu exemplul cel mai ilustru, Norica Nicolai, nu, acum nu. E vorba de oameni care au mai fost și sunt în rândurile noastre de mai multă vreme.

Jurnalist: Ca urmare a deciziilor pe care le-ați anunțat vineri, domnul Tăriceanu scria pe pagina de Facebook a domniei sale că veți regreta decizia de înlăturare a unor oameni care au contribuit la istoria PNL. Cum comentați?

Crin Antonescu: 1. Nu voi regreta. 2. N-am înlăturat pe nimeni din partid. Nu a fost exclus nimeni din partid și, în afară de domnul Meleșcanu, care sigur se afla oricum într-o situație de incompatibilitate, nimeni nu a fost exclus din Partidul Național Liberal. Aș putea să vă dau două exemple celebre. Domnul Dinu Patriciu e încă membru. Doamna Adriana Săftoiu e încă membru. Nu a fost nimeni înlăturat, nici acum, nici altă dată. 3. Istoria Partidului Național Liberal e lungă și grea. De exemplu, cei care, și sigur nu mă refer la domnul Tăriceanu, dar cei care azi își dau ochii peste cap, ultragiați de faptul că îndrăznim să pronunțăm cuvântul România sau cuvântul național, ar putea să afle că dintre partidele democratice ale României, în perioada interbelică și înainte de Primul Război Mondial, Partidul Național Liberal a fost cel mai naționalist și că Brătienii au fost niște mari naționaliști. Cum s-a construit istoria după ’90? Am construit-o cu toții. De vreme ce n-a fost nimeni înlăturat, n-are rost să mai discutăm.

Iar în legătură cu postările pe Facebook, ele fac deliciul dumneavoastră. Eu aș fi preferat ca domnul Tăriceanu să fie prezent la ședința respectivă, să-și aducă argumentele, să-și spună punctul de vedere. Iau notă și de pe Facebook, prin intermediul dumneavoastră ce-i drept, iau act, mergem mai departe.

Jurnalist: Ați vorbit foarte des despre modificarea Constituției anul viitor. Spre ce tip de republică ne îndreptăm la anul sau poate spre monarhie? La un moment dat spuneați că ați fi de acord cu monarhia.

Crin Antonescu: Nu la un moment dat. Există oameni care la un moment dat au început să spună că sunt cam monarhiști. Eu am spus tot timpul. Bun, asta este o opțiune intimă, dacă vreți, pe care eu am declarat-o. Ceea ce nu înseamnă că atunci când discutăm despre un amplu proiect la care suntem mai mulți, nu susțin exact articulațiile proiectului comun despre care domnul prim-ministru a făcut vorbire.

Etichete:, , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Monarhismul lui Antonescu « Radu Zlati – deputat de Gherla - 16 ianuarie 2013

    […] Jurnalist: Ați vorbit foarte des despre modificarea Constituției anul viitor. Spre ce tip de republică ne îndreptăm la anul sau poate spre monarhie? La un moment dat spuneați că ați fi de acord cu monarhia. Crin Antonescu: Nu la un moment dat. Există oameni care la un moment dat au început să spună că sunt cam monarhiști. Eu am spus tot timpul. Bun, asta este o opțiune intimă, dacă vreți, pe care eu am declarat-o. (22-octombrie-2012) […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: