Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, cu prilejul lansării candidaților USL Gorj – 9 noiembrie 2012

“Bună seara!

Suntem într-adevăr aici, în această formulă completă, pentru că noi, cei din Uniunea Social Liberală, am înțeles că azi începe campania electorală și am înțeles că în campania electorală și am înțeles că în campania electorală trebuie să te întâlnești cu oamenii. Alții îl trimit pe un domn Ungureanu, altul, unul cu mai multe riduri, se războiesc în continuare cu noi. Noi ne-am dus să ne întâlnim cu oamenii, am făcut-o la Argeș, am făcut-o la Teleorman și o facem acum, seara, în lumina reflectoarelor, în întâlnirea vedetă, ca să spun ca în sport, la dumneavoastră, la Gorj.

Ca să-i pun eu lui Victor Ponta o vorbă bună, să-l votați dumneavoastră, o fac, nu-i nicio problemă, dar mă tem că după ce domnul Cârciumaru a făcut-o la început, e un pic superfluu. Ca să vă spun eu dumneavoastră despre cariera politică a lui Victor Ponta, iarăși cred că nu este nevoie pentru că eu o cunosc, dumneavoastră ați trăit-o în bună parte. Aș vrea, însă, să spun câteva lucruri foarte simple, așa, ca între oameni normali, indiferent de culoarea noastră politică, despre relația dintre noi.

Domnul Dragnea, nu știu de ce, a venit și a spus aici că se aude că nu ne înțelegem, că sunt fisuri, că sunt rupturi. Eu vreau să vă spun și dumneavoastră, spre că nu e nevoie atât dumneavoastră, dar aș vrea să le spun tuturor celor care sunt îngrijorați de acest lucru, și sunt îngrijorați pe bună dreptate, următorul lucru: oamenii sunt îngrijorați pe bună dreptate și adversarii noștri politici – ia uitați-vă ce frumos vorbesc despre ei – joacă într-adevăr ultima carte încercând să răspândească acest zvon plauzibil. “Domne’ sigur, ăștia o să câștige alegerile, dar se vor certa, nu durează mult”.

De ce spun că e plauzibil și de spun că mulți oameni pot fi îngrijorați? Că, din păcate, lucrul acesta s-a mai întâmplat. Istoria coalițiilor politice din România, indiferent că ele s-au numit Convenția Democratică, Alianța DA sau aceea mare, PSD cu PD, nu mai știu cum se numea, au sfârșit prost și foarte repede. Au început de altfel prost cu conflicte care până la urmă au dus la ce-au dus.

Ce trebuie să știe toată lumea, și prietenii noștri, și ceea ce vreau să comunic și adversarilor noștri, ca să se liniștească, este următorul lucru: de data asta nu se va întâmpla așa ceva. Acum doi ani, aproape, cam pe când au început aceste discuții pe care Liviu Dragnea oarecum indiscret le evoca aici turnându-ne pe toți și cu anticipații, care am fost, cum am fost, d-astea de care nu știa Băsescu. Mai am avut niște întâlniri de care nu știe domnul Dragnea, între mine și Victor Ponta. Atunci domnule Dragnea, atunci!

Victor m-a întrebat atunci foarte serios, deși, sigur, într-o formă de glumă:  „Dacă încercând noi să facem acest USL – care părea o grozăvie la vremea aceea – dacă pe mine mă dau afară ai mei de la partid și pe tine te dau afară de la partid ai tăi, unde ne ducem noi doi?”

Dincolo de gluma asta, nu a fost ușor să pornim și să facem. Am pornit-o noi, am făcut-o toți, cea mai mare construcție politică din istoria României.

Cum va fi guvernarea noastră,  sunt convins că va fi excelentă, dar rămâne să vedem, dar știm sigur astăzi și asta este o garanție, că noi, noi acești lideri și dumneavoastră, mii de oameni în această țară, vorbesc numai despre oamenii care activează în politică, am reușit să construim cea mai mare alianță politică din istoria României. Ea se numește Uniunea Social Liberală.

Am reușit să o construim, între altele, nu doar pentru că oamenii doreau o alternativă împotriva unei puteri pe care nu o mai descriu, împotriva unui regim pe care nu îl mai numesc și nu îl mai descriu, toată lumea îl cunoaște, ci și pentru că am avut încredere ca oameni politici și ca oameni unii în alții.

Pe scurt, ceea ce trebuie să afle susținătorii noștri, trebuie să afle și adversarii noștri ca să nu se mai ostenească, este că acum nu se va mai întâmpla ceea ce s-a întâmplat altă dată. Pur și simplu pentru bunul motiv că dincolo de a fi aliați politici, eu și Victor Ponta suntem prieteni. Simplu.

Au încercat să creeze breșe, au încercat să dezvolte suspiciuni, la mine împotriva lui Victor, la Victor împotriva mea, au încercat să spună oamenilor că între noi ar fi tensiuni în aproape fiecare moment de la nașterea Uniunii Social Liberale.

Am trecut prin toate aceste momente știind să fim, așa cum cred ați văzut, întotdeauna (…) unul în sprijinul celuilalt. Din acest motiv, suntem doi oameni pur și simplu, nu doar doi oameni politici, care avem încredere unul în altul și suntem prieteni  și acest lucru nu îl schimbă nici Băsescu, nici propaganda lui cât vom trăi.

Avem împreună o treabă de făcut pentru România, avem de făcut așa cum o spunem, ne angajăm în această campanie cu o Românie puternică. O vom face. O vom face noi împreună cu toți românii pentru toți românii.

Acesta este angajamentul pe care la Pitești, la Alexandria, la Târgu Jiu sau la București îl luăm împreună, aceasta este răspunderea pe care ne-o angajăm împreună și în fața unui asemenea angajament, în fața unei țări întregi nu mai încercăm să ne păcălim unul pe altul sau unii pe alții, pentru că de fapt, problema se pune să nu-i mai păcălim și noi pe români.

Eu sunt prieten cu Victor Ponta nu pentru că sunt aliat cu el. Vă închipuiți ca nu sunt prieten cu el pentru că este PSD-ist, nici el cu mine pentru că sunt liberal. Sunt prieten cu el pentru că am văzut de pe când nu era președinte al PSD, de pe când nu eram președinte al Partidului Național Liberal. Nu se punea în mintea nimănui problema că ne-am uni vreodată în ceea ce ne-am unit apoi, dar am văzut pur și simplu că e un om inteligent, că e un pesedist care are simțul umorului și că e un om care vrea să facă politică așa cum se face în Europa și în lumea civilizată și de atunci sunt prieten cu el și voi fi prieten cu el.

Vă invidiez pe dumneavoastră, cei din Târgu Jiu și pe cei din Gorj, nu doar pentru că aveți și veți avea în continuare primul ministru. Asta nu e puțin lucru și ar fi suficient ca să vă invidiez și vă invidiez. Vă invidiez  pentru că dumneavoastră veți avea în următorii patru ani cel mai puternic prim-ministru pe care l-a avut România după comunism.

Veți avea cel mai puternic prim-ministru pentru că nici un prim-ministru din 1990 încoace nu a avut în spatele lui majoritatea parlamentară și populară pe care o va avea Victor Ponta. Va fi cel mai puternic prim-ministru al României de după 1990 pentru că nici un prim-ministru al României nu a fost supus unor atacuri atât de nedrepte, atât de violente așa cum a fost supus din primăvară până acum Victor Ponta. Și cum se spune, dacă nu l-au omorât politic la urne și nimeni nu a trecut prin asemenea încercări și de aceea el va fi cel mai puternic prim-ministru al României.

Observați că nici nu pun problema că am putea să discutăm cu cineva dacă Victor Ponta e sau nu prim-ministru. Nu Traian Băsescu și nici măcar noi nu decidem asta, este un singur decident, acela este alegătorul român. Dacă dumneavoastră și toți românii votați în așa fel încât Uniunea Social Liberală obține peste jumătate din mandatele parlamentare, atunci fără nicio discuție Victor Ponta va fi prim-ministru. Și va fi.

Și atunci un prim-ministru puternic cu o alianță politică puternică, cu o majoritate puternică, cu o majoritate categorică a românilor în spatele nostru vom putea face România puternică și vom face România puternică în interiorul Uniunii Europene, în raporturile cu partenerii, în raporturile cu aliații ei și mai ales vom face România puternică prin puterea fiecăruia dintre cetățenii ei.

Vă invidiez pentru că un prim-ministru de la Gorj va intra de la început în istoria acestei Românii puternice și având în vedere că am auzit astăzi în scrisoarea domnului primar, în fine recunoscute meritele unui mare prim-ministru liberal, Gheorghe Tătărescu – chestiune pe care PSD-ul nu o prea făcea prin ‘90-92 –  nu am  niciun fel de reținere sau de nemulțumire să spun că da, iată acum, acest prim-ministru cu noi toți din alianță în spate, va fi un social democrat. Înainte de toate,însă, va fi prim-ministrul României, va fi prim-ministrul nostru și nu va uita nici domnia sa, nici eu și sunt convins că nici dumneavoastră că este un și un prim-ministru al Gorjului și pentru Gorj.

Vă mulțumesc foarte mult, vă doresc victorie, vă doresc sănătate și vă doresc multe mandate de prim-ministru pentru Victor Ponta! ”

Etichete:, ,

Un comentariu pe “Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, cu prilejul lansării candidaților USL Gorj – 9 noiembrie 2012”

 1. dragos serban popovici 10 noiembrie 2012 la 5:54 AM #

  TE SALUT CU DEOSEBIT RESPECT DOMNULE PROF. RADU ZLATI
  TE ROG FRUMOS SA GASESTI TIMPUL NECESAR PENTRU A NE INTALNI FACE TO FACE SI A DISCUTA IN LINISTE
  NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR
  PE CRIN ANTONESCU NU L-AM MAI INTALNIT FACE TO FACE DIN 3 IULIE 2012
  AR FI NECESAR SA VA FACETI TIMP SA NE VEDEM PERIODIC
  INCA AVETI IN MINE UN ALIAT
  UNDE EU PUN MANA…DUMNEZEU PUNE UMARUL…
  NIHIL SINE DEO !!!
  DRAGOS SERBAN POPOVICI
  presedinte executiv
  FEDERATIA SOCIETATEA CIVILA ROMANEASCA
  10.11.2012

  Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: