Transcrierea conferinței de presă a ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellvig – 9 noiembrie 2012

”Bună ziua!

În primul rând vreau să vă mulțumesc că ați venit atât de repede la solicitarea mea pentru organizarea acestei conferințe de presă. Sincer, aș fi vrut să încep campania electorală cu totul și cu totul altfel, aș fi vrut să vorbesc de problematicile pe care la am în colegiul 4 Ilfov, unde candidez, aș fi vrut să vorbesc despre ceea ce se face la Ministerul Dezvoltării.

Astăzi de dimineață, după cum bine știți, am fost informat de televiziuni, n-am primit nici până acum nimic oficial din partea Agenției Naționale de Integritate, dumneavoastră ați făcut informare către cetățeni, către public a unui comunicat din partea Agenției Naționale de Integritate prin care eu și fi declarat incompatibil.

Vreau să fac câteva precizări de formă și câteva precizări de fond. Remarc cu amărăciune că anumite lucruri care s-au spus în perioada trecută despre anumite instituții ale statului se confirmă. Agenția Națională de Integritate, din păcate, astăzi intră, se pare, în campania electorală alături de partidele politice și vreau să spun cu toată responsabilitatea că regret enorm că instituțiile statului, care ar trebui să se ocupe cu precădere de problematici de stat de drept, de problematici care să protejeze cetățeanul, se ocupă și se implică activ în campania electorală și o spun cu responsabilitate.

Ceea ce voi prezenta demonstrează că practic sunt total nevinovat și ca atare îmi susțin teoria că, din păcate, astăzi Agenția Națională de Integritate a intrat în campania electorală alături de partidele politice.

Cel de-al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez ține de faptul că atunci când m-am apucat de politică, acum 20 de ani, la începutul anilor ’90, am crezut și cred în continuare în valori și în credințe care țin de statul democratic, de statul occidental de valorile europene, de valorile occidentale. Ca atare, tot ceea ce voi spune azi nu este în contradicție cu valorile pe care le am și modalitatea pe care am ales-o, de comunica cu dumneavoastră prin conferință de presă, arată că am toată disponibilitatea de mă pune la dispoziția dumneavoastră și să prezint lucrurile așa cum stau.

Așa cum am spus, nu am primit nici până în acest moment nicio informare oficială de la ANI. Aș vrea să vă spun câteva lucruri pe fond. Am văzut și eu documentul pe mass-media, acuzațiile care mi se aduc. Veți primi fiecare dintre dumneavoastră o mapă de presă în care tot ceea ce susțin va fi probat cu documente. Cu alte cuvinte, sunt acuzat că în perioada cât am fost ministru al Dezvoltării Regionale am fost concomitent și director executiv la o societate din Oradea. Fac precizarea că în 2004, deci este vorba de o situație din 2004, la sfârșitul anului 2004 am devenit parlamentar. În acea perioadă eram director executiv la acea firmă și m-am suspendat pe perioada mandatului la 1.01.2005. La sfârșitul mandatului de parlamentar, în 2008, am convenit de comun acord cu societatea respectivă că nu îmi reiau poziția de director executiv la compania respectivă din motive foarte simple: societatea era la Oradea și eu stăteam în acel moment la București.

Cu alte cuvinte, de la 1.01.2005 între Hellvig Eduard și societatea S.C. Sintezis Birotica SRL nu mai există niciun de contract de colaborare, de finanțare, de administrare, de ce vreți să-i spuneți între mine și această societate, astfel încât e absolut ridicol să spui că în perioada în care am fost ministru am administrat și societatea respectivă sau am fost director executiv.

Din aceste considerente eu am și solicitat celor de la Sintezis să-mi prezinte un punct de vedere. Vă citez din adresa pe care o să aveți și dumneavoastră în care spune negru pe alb: “Confirmăm așadar că începând cu data de 1.01.2005 între societatea noastră și domnul Hellvig Eduard nu s-au mai desfășurat raporturi de muncă, ca de altfel niciun fel de alte relații de colaborare, patrimoniale sau nepatrimoniale ”.

Asta e legat de marele caz de incompatibilitate; lucruri pe care le-am trimis în data de 6.11.2012 către ANI, adică alaltăieri, și astăzi am văzut că ANI a fost foarte dispusă să prezinte un punct de vedere. Tot la anexa dumneavoastră veți avea o adresă pe care am primit-o de la  Agenția Națională de Administrate Fiscală, adresă pe care eu am solicitat-o și în care se spune negru pe alb, în perioada cât am fost ministru, care au fost raporturile de muncă și pentru ce am fost remunerat. Ca să se vadă foarte clar că nu am avut nici un fel de alt contract cu nicio altă societate în perioada cât am fost ministru.

Am văzut cu surprindere că al doilea cap de acuzare, că altfel nu pot să-i spun, este că aș fi primit niște bani de la o societate medicală. Fac o precizare și am o rugăminte către inspectorii care se ocupă de dosarele de la ANI: am rugămintea să fiți profesioniști. Nu este nimic altceva decât o sumă de bani lunară care intră în contul familiei în urma unui contract de muncă pe care soția mea îl are cu o societate medicală.

Cu alte cuvinte, în documentul care mi se trimite mie, pe care l-ați prezentat dumneavoastră de la ANI, eu sunt acuzat că primesc bani de la o societate, nefiind altceva decât salariul soției. Dacă aveau disponibilitate să facă o adresă către bancă, se vedea pe ordinul de plată că este salariul pe care soția îl primește lunar de la acea societate. În familia noastră există un cont în bancă și un singur card. Fac o precizare: ca să întreții două conturi înseamnă 100 euro pe an. Acesta este motivul pentru care există un singur cont în familie. Contul este pe numele meu și al soției și cu drept de ridicare și al soției. Ca atare, faptul că eu aș fi primit bani de la nu știu ce societate este absolut o altă aberație.

Cel de-al treilea lucru, legat de faptul că aș fi primit bani de la o societate, Dib Media. A existat o relație contractuală între mine și Dib Media din 2011 până în momentul când am fost numit ministru, iar în acel moment, pe 7 mai, când am ajuns ministru, contractul a fost suspendat. Se vede în adresa primită de la ANAF, la fel, că am fost plătit în luna mai doar pentru patru zile.

Toate documentele de care vă povestesc au fost prezentate la ANI în data de 6 noiembrie, le-am trimis prin avocat. Din păcate, se pare că cei de la Agenția Națională de Integritate erau mai preocupați să înceapă campania electorală, decât să se ocupe să facă dreptate în țara asta.

Vreau să vă spun că acest caz, personal mă deranjează enorm de mult și vă spun de ce. Așa cum v-am spus de la început, am credința în valori, cred în statul de drept, cred în normele democratice și cred că instituțiile statului trebuie să protejeze cetățeanul și nu să-l alerge și să-l intimideze. Din aceste considerente, toate documentele pe care le-am avut și le-am prezentat le voi trimite tuturor ambasadorilor statelor Uniunii Europene la București, ambasadorului Statelor Unite, să-i arăt, să le arăt tuturor documentele pe care le-am pus la dispoziția Agenției Naționale de Integritate, documente care nu au fost luate, din punctul meu de vedere, în considerare. Vreau să se înțeleagă odată pentru totdeauna  că nu se poate accepta abuzul până la capăt fără să ripostezi.

Un singur lucru aș putea să spun la sfârșit, poate chiar pentru președintele instituției, pentru domnul Georgescu. Pot să-i spun și lui și tuturor colaboratorilor săi că da, probabil că sunt incompatibil, dar sunt incompatibil cu următoarele lucruri: sunt incompatibil cu poliția politică și cu toate demersurile și metodele de intimidare și de amenințare și că indiferent de ce metode se vor utiliza și se vor uzita împotriva mea, nu voi ceda pentru că am valori și credințe democratice și cred în ele. Nu m-am apucat să fac politică din conjunctură, ci din credință și din valori.

Ca atare, aș putea să spun că nu e bine ce se întâmplă, nu e în regulă și că am să merg până la capăt să-mi apăr dreptatea pentru că știu că sunt curat și că indiferent de ce avize sau de ce rapoarte primesc de la anumite instituții, am să merg în justiție și am să contest acest verdict pentru că știu că sunt nevinovat.

Dacă aveți întrebări, vă rog.”

 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Dacă îmi permiteți, vorbeați de acel prim contract cu firma Sintezis. Dumneavoastră spuneați că ați încheiat relațiile contractuale încă de când ați devenit parlamentar. În comunicatul ANI se spune că Ministerul Muncii a notificat ANI că acest contract a fost încheiat abia în 31 octombrie 2012.

Eduard Hellvig: Am văzut și eu această precizare. Probabil că cei de la ANI au solicitat de la ITM.  Așa cum au căutat la Registrul Comerțului dacă sunt acționar la nu știu câte firme și nu au găsit nimic, au căutat peste tot să găsească ceva și au solicitat probabil la ITM care este situația în revisalul oficial. Eu am făcut o adresă în momentul când am auzit că am primit de la ANI o hârtie prin care am fost înștiințat că aș putea să fiu în situație de incompatibilitate, am făcut o adresă către societatea respectivă în care i-am întrebat ce se întâmplă, pentru că neavând contract cu ei, mi s-a părut absolut stupid. Eu din 2005 nu am mai avut nicio relație, nici contractuală, de nicio formă cu această companie. Faptul că cei de la ITM au trimis, nu știu ce s-a întâmplat, nu este treaba mea, nu este responsabilitatea mea. Responsabilitatea mea era să nu am un contract, să nu fiu plătit și să nu exercit o altă funcție în perioada în care sunt ministru. Eu nu am exercitat această funcție.

 

Jurnalist: Vorbeați de acea societate medicală, spuneați că veniturile sunt pentru soția dumneavoastră, care bănuiesc că are contract de muncă. Ați trecut în declarația dumneavostră de avere?

Eduard Hellvig: Declarația de avere pe care am depus-o a fost depusă pentru perioada, anul fiscal trecut până la momentul în care am fost pus ministru, iar contractul este din luna august.

Jurnalist: Deci soția a fost angajată în august în acest an?

Eduard Hellvig: Da, așa este. Sau iunie, nici nu știu…

Jurnalist: Ați discutat cu premierul?

Eduard Hellvig: Sigur că da, am vorbit de dimineață, la 9.30, când am aflat și eu pe surse, cum aflați și dumneavoastră, că există posibilitatea să se dea un comunicat privind incompatibilitatea mea. Am vorbit cu domnia sa, i-am explicat situația, i-am spus că sunt total nevinovat, că nu există niciun element care ar putea să pună în discuție incompatibilitatea mea. A rămas să mai discutăm.

Jurnalist: Deci știa?

Eduard Hellvig: Eu la ora 9.30 l-am informat, aflasem pe surse că este posibil ca la ora 10.00 ANI să dea un comunicat.

Jurnalist: Spuneți că nu ați fost informat de ANI în legătură cu acest raport de evaluare. În comunicat se arată că ați fost informat în data de 11…

Eduard Hellvig: Eu am spus că nu am primit raportul final, în care am fost declarat incompatibil. Eu am primit pe data de 22 un document, în care mi se spune că există suspiciunea de incompatibilitate legată de faptul că în perioada în care am fost ministru am deținut și funcția de director executiv la compania respectivă. Este singurul document al ANI, de pe data de 22 octombrie.

Jurnalist: Comunicatul spune că ați primit din 11 octombrie…

Eduard Hellvig: Pe data de 10 octombrie, conform ANI, se spune că există o sesizare – că așa se întâmplă în țara asta, întotdeauna există niște oameni de bine de pe stradă care vin și fac o sesizare, nu știu cine a făcut-o, nici nu mă interesează – în care mi se spune că există suspiciunea, s-a declanșat procedura de verificare a posibilei incompatibilități. În data de 22 octombrie, la ora 9.45, mi se aduce la cunoștință că au fost identificate elemente privind nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților și având dispoziție 15 zile ca să pot să mă prezint, da? Eu am făcut pe data de 6 noiembrie – termenul expira pe data de 7 noiembrie – la ora 16.30. Într-o zi au avut timp să verifice toate actele pe care le-am trimis și nu mi-au mai trimis nimic oficial, să mă informeze și pe mine.

Jurnalist: Pentru că ceea ce ați primit în 22 octombrie a fost hârtia oficială…

Eduard Hellvig: Nu, nu, ceea ce ați primit dumneavoastră astăzi ca și comunicat nu vi se pare normal că ar fi trebuit să primesc și eu?

Jurnalist: V-a anunțat pe 22 octombrie.

Eduard Hellvig: Nu, pe mine m-au anunțat că există posibilitatea aceasta. Eu am supus atenției pe data de 6 noiembrie documente care probau că nu sunt incompatibil. Din păcate, de pe 6 noiembrie până pe 9 noiembrie, ei astăzi deja au dat comunicatul. Nu am ce să discut. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Este o comandă politică, suntem în campanie electorală, îmi pare rău să spun asta. V-am mai spus, nu sunt ipocrit, chiar în democrație și în valorile ei, dar nu așa se face democrație și nu așa se face un sistem de stat sănătos și puternic. Pentru că astăzi îl judecăm pe Hellvig, mâine îl judecăm pe Popescu în funcție de cine are instrumentul și cine poate să controleze acolo. Nu este normal și vreau să înțelegeți că eu oricând pot să plec acasă, mâine sau poimâine. Sunt fericit cu ceea ce fac zi de zi în viața mea, dar nu este normal ca țara asta să fie supusă unor asemenea mizerii, pentru că este vorba de o țară, este vorba de un sistem și oamenii au murit la Revoluție în 1989 și nu este normal ca în 2012 să avem un asemenea tip de comportament care, sub o formă sau alta, să lezeze ceea ce înseamnă sistemul democratic.

Jurnalist: Ce faceți mai departe, mergeți în instanță?

Eduard Hellvig: Evident, o să contest, merg în instanță, am convingerea 100% că sunt nevinovat și sunt convins că voi câștiga. Eu am încredere în justiție.

Jurnalist: Spuneați că vreți să trimiteți documentele acestea către ambasadorii Uniunii Europene acreditați la București. Ce sperați exact să obțineți prin acest lucru?

Eduard Hellvig: Știți ce vreau să fac? Vreau să-i informez, pentru că, din păcate, lipsa noastră de înțelegere a mecanismelor lor, a celorlalți, care sunt pe o altă parte a puterii statului român, a modului cum se comportă în relațiile cu cei din străinătate, dacă nu-i informez pe ceilalți iau de bună ceea primesc. Eu nu accept ca cei cu care am relații permanente să aibă informare despre mine de la o instituție pe care eu astăzi o contest. Este normal să-mi prezint punctul de vedere și o să-l fac. Am vorbit de dimineață cu avocatul, l-am rugat frumos să-mi facă un punct de vedere, cu toate anexele, va fi tradus în limba engleză și va fi trimis la toate ambasadele, tocmai pentru o informare cât mai corectă și cât mai exctă, să nu există o singură informare.

Jurnalist: Doar o precizare legată de societate din Oradea. Ce anume intenționați să puneți la dosarul pe care îl veți face către instanță, cu care veți ataca această decizie a ANI legat de faptul că nu mai există raporturi patrimoniale și contractuale din 1 ianuarie 2005?

Eduard Hellvig: Ceea ce trebuie să arăt, exact cum am arătat la ANI, că sunt nevinovat – documente probatorii prin care arăt foarte clar că de la 1 ianuarie 2005 nu a existat nicio relație contractuală de nicio formă cu acea societate. Nu pot să fiu acuzat că am fost director executiv într-o societate atâta timp cât din 2005 eu nu am mai avut nicio relație de nici un fel cu acea societate. Este absolut absurd.

Jurnalist: Înțeleg că este vorba de documente pe care le aveți deja?

Eduard Hellvig: Am documente aici și probabil că dacă va mai trebui să prezentăm și alte lucruri, le solicităm, evident.

Jurnalist: Legat de cont…

Eduard Hellvig: Stimate domn, dumneavoastră sunteți căsătorit? Când o să fiți căsătorit probabil că o să înțelegeți de ce este nevoie să fie un cont de familie și un cont separat. Noi am considerat că este normal să existe unul de familie, în care dreptul de ridicare al banilor să existe pentru două persoane. Nu este nimic anormal, nu este nimic incorect, nu este nimic depășit de situație, nu este nimic ilegal.

Jurnalist: Ați informat instituțiile abilitate în legătură cu contul, pentru a nu crea confuzii?

Eduard Hellvig: Dar era de datoria mea sau a celor de la ANI, dacă mi-au scris în document acel lucru să verifice ce s-a întâmplat? Era de datoria mea sau de datoria dânșilor? Atâta timp cât faci o acuzare față de cineva este bine s-o probezi. Este prima dată când am aflat de dimineață… Eu de societatea respectivă astăzi am aflat, la televizor, eu până acum nu am știut. Nu este nimic ilegal ce am făcut. Vorbim de faptul că sunt acuzat că am primit banii în contul meu, care este salariul soției? Eu astăzi am aflat din document că aș putea fi învinuit că am luat bani…

Jurnalist: Când le-ați comunicat celor de la ANI că ați încetat contractul de muncă la firma respectivă nu v-ați gândit să le spuneți și că aveți un cont comun?

Eduard Hellvig: Sincer, puteam să le dau o hârtie prin care le arătam că în societățile în care am fost acționar din 1994, societate pe care au căutat-o – să nu intrăm în alte detalii – în care eu nu mai am… Sincer, nici nu am crezut că este vorba să fac așa ceva, nici nu mi-a trecut prin cap.

Etichete:, , ,

6 comentarii pe “Transcrierea conferinței de presă a ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellvig – 9 noiembrie 2012”

 1. berenger1 9 noiembrie 2012 la 4:54 PM #

  „Fac o precizare: ca să întreții două conturi înseamnă 100 euro pe an. ”
  ar fi de ras daca n-ar fi de plans… chiar atat de jos ati cazut?

  Jurnalist: Deci soția a fost angajată în august în acest an?
  Eduard Hellvig: Da, așa este. Sau iunie, nici nu știu…
  … oricum, era vara, anul nu conteaza…

  Apreciază

 2. gabriela 9 noiembrie 2012 la 5:13 PM #

  Basescu se foloseste de toti securistii sa isi atace adversarii politici. La sfarsitul anului 2004, Eduard Hellvig a devenit parlamentar. În acea perioadă era director executiv la acea firmă si s-a autosuspendat pe perioada mandatului la 1.01.2005. In 2008, dupa terminarea mandatului, a convenit de comun acord cu societatea respectiva sa nu isi reia postul , unul din motive fiind acela ca societatea era la Oradea iar Hellvig locuia in Bucuresti. In perioada in care a fost ministru nu a existat niciun contract de colaborare intre Hellvig si aceasta societate.

  Apreciază

 3. oana 9 noiembrie 2012 la 5:38 PM #

  Eduard Hellvig a devenit parlamentar in 2004 de atunci a renuntat la postul de director executiv la o firma. Dupa terminarea mandatului acesta a convenit de comun acord cu societatea respectiva sa nu isi reia postul din motive precum: societatea se afla in Oradea iar Hellvig locuia in Bucuresti.

  Apreciază

 4. manuella 9 noiembrie 2012 la 7:15 PM #

  Intre S.C. Sintezis Birotica SRL si Eduard Hellvig nu mai există niciun de contract de colaborare de la 1.01.2005. A inceput campania electorala si bineinteles ca Basescu se foloseste de toti securistii sa isi atace adversarii politici.

  Apreciază

 5. gabriela 9 noiembrie 2012 la 7:42 PM #

  Intre Eduard Hellvig si societatea S.C. Sintezis Birotica SRL nu mai exista niciun contract de colborare de la inceputul anului 2005. Hellvig a renuntat la postul de director executiv la acasta firma la sfarsitul anului 2004, cand acesta a devenit parlamentar.

  Apreciază

 6. berenger1 10 noiembrie 2012 la 8:27 AM #

  vezi ca postacii ti-au inundat blogul 🙂

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: