Transcrierea conferinței de presă a secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache – 9 noiembrie 2012

 

”Bună ziua!

 

Eu simt nevoia să fac această conferință de presă pentru a răspunde unui comunicat penibil al Agenției Naționale de Integritate. Având mai mult simț al umorului, am adus cu mine un abac. Dacă domnul președinte Horia Georgescu nu este în stare să numere mental zilele, îi trimitem cadou după această conferință de presă această jucărie să numere zilele pe bile.

 

Adică, de pildă, să vadă că între momentul în care eu am fost învestit într-o funcție publică și momentul în care am părăsit orice fel de activitate într-o societate comercială n-au trecut 30 de zile, dar va spune el 1,2,3,4, își ia abacul, dacă nu este în stare mental.

 

Doi, să vadă de pildă că Agenția Națională de Integritate – și aceasta este o chestiune destul de gravă, nemăsurabilă cu abacul, dar mă rog, probabil că abacul va fi util – nu avea dreptul să-și spună un punct de vedere în ceea ce mă privește, pentru că nu trecuse intervalul de timp de 15 zile de la notificarea mea oficială, de la momentul în care am luat cunoștință de sesizarea Agenției Naționale de Integritate.

 

Deci această jucărie va pleca la domnul Horia Georgescu, să se bucure de ea și să învețe să numere zilele, dacă nu poate cu mintea, poate reușește cu biluțele, sunt și cifre aici, îl ajută foarte tare.

 

Acum, trecând în registrul mai serios, eu cred că ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că Agenția Națională de Integritate funcționează ca o oficină de propagandă politică, și nu ca o instituție a statului de drept, așa cum se prezintă ea și în interior, și în exterior, nemaivorbind de comicul situației – apropo de abac – că ea nu funcționează nici măcar după calendarul creștin gregorian, ci probabil funcționează după calendarul electoral pe care-l dictează Partidul Democrat Liberal și era nevoie astăzi, în prima zi de campanie, de un asemenea comunicat.

 

Solicit public Consiliului Național de Integritate, aflat în subordinea Senatului României – că domnul Georgescu nu este chiar așa de capul lui, cum lasă să se înțeleagă – să se reunească și să analizeze acest abuz incalificabil al Agenției Naționale de Integritate, să analizeze probele care s-au depus, deciziile care s-au dat și conformitatea lor în raport cu legile în vigoare.

 

În ceea ce mă privește, repet, eu tratez comunicatul de astăzi, dacă n-ar fi foarte complicat din punct de vedere al funcționării statului de drept, ar fi comic. Dar eu cred că acest comunicat, în ceea ce mă privește, este o glumă. Eu am urmat toate procedurile prevăzute de lege pentru ieșirea din raporturi contractuale dintr-o societate comercială în momentul desemnării într-o funcție publică. N-am, ca atare, nimic de ascuns, nimic a-mi reproșa.

 

Dacă aveți întrebări…”

 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

 

Jurnalist: La ce dată ați încheiat raportul cu acea societate comercială?

 

Dan Mihalache: Demisia mea a fost depusă – și este aici doamna Iulia Huiu, care este și ea acționar în această societate – cu o zi înaintea desemnării mele ca secretar general al Guvernului, este vorba de un act intern al societății. Adunarea Generală a acționarilor a avut loc în intervalul de 30 de zile prevăzut de lege, respectiv pe 8 iunie 2012, ea a fost notificată Registrului Comerțului.

 

Jurnalist: În comunicatul ANI se arată că ați continuat să exercitați calitatea de administrator până în luna august 2012, așa cum rezultă din documentele transmise de CNAS.

 

Dan Mihalache: Nu aveam cum să exercit această funcție atâta vreme cât deja la Registrul Comerțului se înregistrase schimbarea administratorului, nu avea cum. Poate că este o eroare materială a unei contabile, dar asta nu-mi este imputabilă mie, verificați la Registrul Comerțului. Dar, repet, dați-i domnului Georgescu abacul să numere zilele și să respecte totuși calendarul creștin, nu calendarul electoral.

 

Jurnalist: La adresa la care figurează acea firmă este doar sediul social. A cui este acea locuință?

 

Dan Mihalache: Aceasta este o chestiune privată și nu am de ce să vă răspund la această întrebare. Nu am de ce să vă răspund, este o chestiune privată și nu vreau să intrăm în anumite lucruri care țin de relațiile noastre între oameni care se asociază într-o firmă, care nu sunt supuse scrutinului public, sunt într-o zonă privată.

 

Jurnalist: Dar adresa să știți că e trecută pe documente.

 

Dan Mihalache: Sunați-l pe domnul Boda.

 

Jurnalist: Îmi permiteți o întrebare?

 

Dan Mihalache: Vă rog!

 

Jurnalist: Aceeași ca pentru domnul Hellvig: dacă ați avut o discuție pe această temă cu domnul prim ministru Victor Ponta?

 

Dan Mihalache: Nu, n-am avut și nici nu intenționez să am.

 

Jurnalist: Dar cu domnul președinte Crin Antonescu, președintele PNL, ați avut o discuție?

 

Dan Mihalache: Nu, și nici nu intenționez să am. Lucrurile sunt foarte limpezi, clare din punctul meu de vedere, din punctul de vedere al legii. Nu am ce să discut, să mă explic. O să-l dau în judecată pe domnul Horia Georgescu. Repet încă o dată, solicit ca instituția care supervizează Agenția Națională de Integritate, respectiv Consiliul Național de Integritate, care n-ar trebui să fie, așa, o instituție pro forma, să vadă că în aceste cazuri, și mă refer și la colegii mei, s-a comis un abuz politic incalificabil și să ia măsurile de rigoare.

 

Jurnalist: Spuneați că vreți să-l dați în judecată personal pe domnul Georgescu.

 

Dan Mihalache: Asta e o chestiune a mea. Deocamdată vorbim instituțional.

 

Jurnalist: Dați în judecată ANI sau pe domnul Georgescu?

 

Dan Mihalache: Domnul Georgescu e domnul președintele ANI.

 

Jurnalist: Eu v-am întrebat dacă îl dați în judecată pe dânsul sau pe ANI, nu cine e președinte.

 

Dan Mihalache: Deci, deocamdată eu constat așa: 1. Că Agenția Națională de Integritate a dat un comunicat de presă și nu mi-a comunicat mie decizia, ceea ce, în sine, e un abuz incalificabil. 2. Că acest comunicat de presă, cel puțin în ceea ce mă privește, a fost dat într-un interval de timp în care eu încă aveam dreptul să discut cu ANI despre această problemă, ceea ce arată elementul de comandă politică. Că de lunea trecută, de când eu am primit notificarea de la ANI, și până astăzi nu sunt 15 zile. Cu abacul. Nici măcar după calendarul domnului Horia Georgescu.

 

Aceste elemente mă fac să mă întorc în justiție împotriva acestei instituții. Șeful politic al acestei instituții este această jigodie frustrată numită Horia Georgescu.

 

Jurnalist: Domnul Hellvig a fost angajatul S.C. Dib Media Consultancy. Spuneți-mi, vă rog frumos, până la ce dată a rămas dumnealui angajat în cadrul societății în perioada în care și dumneavoastră erați ca administrator…dacă aveți cunoștință de acest aspect.

 

Dan Mihalache: În momentul în care domnul Hellvig a devenit ministru i-au încetat raporturile de muncă cu societatea. El fost suspendat o anumită perioadă, contractul de muncă, conform unui articol din Codul Muncii, după care contractul a fost desființat. Deci nu s-au plătit salarii în acea perioadă. Ca să înțeleagă lumea: de la data la care Eduard Hellvig a devenit ministru nu i-au fost plătite salarii, nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale. S-au trimis, într-adevăr, la Casa de Asigurări de Sănătate documente prin care spuneau că e zero-zero-zero.

 

Jurnalist: În același comunicat al ANI se arată că domnul Hellvig a fost angajat la firma la care erați administrator în calitate de cercetător în științe politice, în condițiile în care societatea nu se încadrează la societățile cu activitate de cercetare.

 

Dan Mihalache: Asta este o prostie administrativă, un fel de chițibuș pe care acest individ frustrat, Horia Georgescu, îl caută. Societatea Dib Media Consultancy are profil de consultanță politică. De fapt și acționariatul ei era, la momentul respectiv, alcătuit din consultanți politici cred eu de o oarecare clasă, calibru și așa mai departe și Edy Hellvig era colaboratorul nostru în această perioadă pe consultanță politică. Cred că nu-l puteți acuza că nu știe a face consultanță politică.

 

Jurnalist: O să mergeți în paralel sau etapizat cu cele două acțiuni? Sesizarea Consiliului Național de Integritate și acțiunea în justiție.

 

Dan Mihalache: Nu. Aici e o componentă care ține de dimensiunea instituțională, respectiv sesizarea Consiliului Național de Integritate. Acest individ mic, frustrat, Horia Georgescu, nu poate el chiar să se joace de-a politica cum vrea el. Trebuie să existe o instanță care analizează activitatea și acesta este Consiliul Național de Integritate și după aceea Senatul care numește Consiliul Național de Integritate, pe de-o parte, și pe de altă parte chestiunea mea personală cu Agenția Națională de Integritate care va urma cursul justiției.

 

Jurnalist: Coordonați și Departamentul de Comunicare al PNL. În această calitate aș vrea să vă întreb cum vedeți aceste comunicate ANI, venite astăzi în campanie. Ce înseamnă asta, mai exact, pentru PNL?

 

Dan Mihalache: Înseamnă faptul că această campanie electorală din păcate nu debutează printr-o luptă între partide, ci prin lupta unor instituții cu partidele politice.

 

Jurnalist: Nu pierde PNL la capitolul imagine?

 

Dan Mihalache: Vom vedea votul din 9 decembrie.

 

Mulțumesc!

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: