Congresul PNL (I)

Azi am votat, în cadrul Delegației Permanente a PNL, pentru organizarea unui Congres PNL în luna februarie. Nu doar pentru că acest lucru ne-a fost cerut de către președintele partidului. Nici pentru că această propunere fusese deja aprobată de către BPC și CNex. Ci pentru că este convingerea mea că în cadrul PNL este absolut necesară o clarificare… o privire înapoi dar și înainte: înapoi pentru a evalua drumul PNL până în a această clipă (de grație, aș spune – reintrarea PNL în grupa partidelor ”mari”) dar și înainte – pentru a își fixa obiectvele pentru perioada următoare.

Unii liberali, prin anii 90, își doreau un PNL – partid balama. Un partid de 10-18%, reprezentant al categoriilor sociale legate de mediul de afaceri și meseriile liberale, un partid care să își găsească vocația guvernamentală construind majorități parlamentare atât cu dreapta dar și cu stânga. Experiența guvernelor CDR dar și ADA a arătat că acest lucru este posibil, dar că prezența la guvernare, astfel obținută, își are prețul ei: compromisurile ideologice și de altă factură, făcute pentru a rămâne la guvernare, pot compromite partidul care le comite în ochii electoratului dur propriu fără a garanta un succes pe termen mediu și lung. Liberalii nu și-au putut impune propriile linii politice nici în perioada CDR nici în aceea a guvernării ADA. Paradoxal, după eliminarea PDL (social-democrați convertiți la dreapta populară) de la guvernare, PNL a trebuit să facă concesii către PSD de asemeni social-democrat pentru a asigura legiferarea  (Geoană, șeful PSD în perioada respectivă folosea chiar cuvântul ”șantaj”). Unii liberali își doresc și acum un partid mic, pur și dur. Este adevărat, ei nu folosesc calificativul ”mic”. Dar cum altfel ar putea să fie un partid care se adresează unei categorii eminamente restrînse, cum este cea clasei de mijloc românești, clasă aflată (încă) în formare, categorie socială grav atinsă în interesele ei de către efectele guvernării Boc-Băsescu? Desigur, această opțiune își are argumentele ei. Dar experiența istorică a demonstrat că un partid mic, oricât de bine intenționat ar fi, nu își poate atinge obiectivele programatice chiar dacă ajunge partener într-o coaliție de guvernare.

O să mi se spună că nici PNL în actuala coaliție nu își poate atinge obiectivele programatice. Adevărat – nu și le poate atinge decât pe acelea convenite cu partenerii de alianță, am numit în special PSD. Același PSD care impusese guvernului Tăriceanu o politică de protecție socială și salarizare care numai liberală nu era. Dar care a acceptat, în cadrul USL, o viziune economică de tip liberal – ieșirea din criza economică numai prin mijloace liberale poate avea loc, iar această ieșire din criză este o miză prea mare pentru guvernul USL și pentru viitorul politic al premierului Ponta pentru ca acesta să nu accepte un pachet de măsuri liberale destinat încurajării economiei.

Miza Congresului, dacă acest Congres are una, nu este victoria lui Crin Antonescu asupra adversarilor din partid. Victoria deja a fost obținută. La urne – în 10 iunie și 9 decembrie, zile când populația a validat cu deasupra de măsură linia strategică și tactică a președintelui PNL. Miza Congresului este rezolvarea crizei de creștere a partidului. Căci fie PNL reușește să accepte această creștere și odată cu ea necesitatea trecerii aparatului de partid și a activiștilor de la stadiul de quasi-clubiști la acela de quasi-soldați, și acceptând acest fapt se va transforma într-o armată capabilă să facă față, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, într-o competiție politică acerbă, actualului aliat de stânga. Fie PNL nu va putea accepta acest salt înainte și se va regresa, inevitabil, la stadiul de partid sub 20%, trăind din amintirea glorioaselor zile ale Brătienilor. Care, nu-i așa, în acest din urmă caz nu vor avea motive de a se întoarce în morminte.

Etichete:, , , , , ,

5 comentarii pe “Congresul PNL (I)”

 1. berenger 23 ianuarie 2013 la 10:34 AM #

  n-are legatura, dar e mai important: articolul “parlamentarul în stare de incompatibilitate va fi suspendat cel mult 6 luni de la lucrările camerei din care face parte” (din noul statut al parlamentarilor) incalca un articol din constitutie. asta: „calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a camerelor nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces” (art. 70 alin (2) din constitutia romaniei).

  Apreciază

 2. Mihai 23 ianuarie 2013 la 1:02 PM #

  Spuneti :’trecerii aparatului de partid și a activiștilor de la stadiul de quasi-clubiști la acela de quasi-soldați’ ; foarte frumos spus dar practic cum se va infaptui?
  PNL-ul nu are de la plecarea lui Stolojan un adevarat secretar general sau un vicepresedinte cu organizatoricul ca la comunisti sau PSD-isti.

  Apreciază

  • Gondolin 23 ianuarie 2013 la 2:36 PM #

   dacă nu are va putea avea. Dar eu cred că are… Și Hellwig e bun ca secretar general. Numai că secretarului general îi lipsesc instrumentele de coerciție…

   Apreciază

 3. redguy73 23 ianuarie 2013 la 5:09 PM #

  Dupa umilul meu punct de vedere PNL-ul ar trebui sa aiba alegatori din toate categoriile sociale,nu sa fie un „partid de nisa”.Cred ca PNL-ul din perioada interbelica era un partid votat de alegatorii din diferitele categorii sociale.

  Apreciază

  • Gondolin 23 ianuarie 2013 la 10:14 PM #

   După Marea Unire, PNL a fost primul partid cu adevărat național, în sensul în care a atras în rândurile sale oameni de partid (cu electotatul aferent) din toate regiunile istorice, dar și din toate structurile sociale,
   Pe de altă parte, PNL nu va avea șansa să rămână un partid mare, dacă nu se deschide înspre toate categoriile sociale în mod programatic, și nu doar pentru că, fiind la putere, poate smulge voturi din mediul rural.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: