Intervențiile susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinței de presă de la Iași, 23 ianuarie 2013

crin2“Bună seara tuturor!

La mulți ani celor pe care îi văd pentru prima oară în acest an. Sunt din nou la Iași, cu plăcerea obișnuită, dar care nu duce la banalitate niciodată, și pentru celebrarea Unirii, în mod tradițional, mâine, dar și pentru o întâlnire, astăzi, cu mulți dintre colegii mei liberali de la Iași.

Cred că ultima oară când ne-am întâlnit am estimat într-o proporție de 199 la 200 că liberalii ieșeni vor avea în acest Cabinet Ponta II, doi miniștri, domnul Fenechiu, domnul Vosganian. Îmi pare bine că partidul s-a ținut de cuvânt și salut încă o dată, cu toată încredere, cu toată speranța, prezența acestor doi oameni politici în Guvernul României. N-am nici un fel de îndoială că vor fi doi dintre cei mai performanți miniștri ai Guvernului Ponta și, având în vedere faptul că este vorba și de două domenii de activitate, de două portofolii extrem de importante, esențiale chiar pentru bunul mers al economiei și pentru ceea ce înseamnă suma de provocări de această natură, care stau în fața României și a Guvernului României, în primul rând, pentru următorii ani, salut, încă o dată, deci, faptul că doi oameni, pe care noi liberalii îi considerăm competenți în toată puterea cuvântului, dețin aceste portofolii.

Sunt, de asemenea, convins că, împreună cu Cristian Adomniței, președinte al Consiliului Județean Iași, cel mai mare Consiliu județean din țară, cel puțin sau nu numai prin prisma numărului de locuitori, mare parte, dacă nu toate, proiectele pe care acești oameni le au de ani de zile pentru Iași, pentru municipiul Iași, pentru județul Iași vor prinde contur și se vor realiza. Și aici vorbim, cum am vorbit de atâtea ori, sunt proiecte care s-au menținut și pentru care eforturile lor se coordonează, vorbim și de aeroport, vorbim și de autostrada Iași-Târgu Mureș, pentru care premierul Ponta l-a mandatat în mod special pe domnul ministru Fenechiu, chiar dacă autostrăzile sunt, după reorganizarea Guvernului, de resortul altui ministru. Multe alte lucruri pe care, împreună, acești oameni le-au gândit, le gândesc, au făcut o parte dintre ele și le vor face pentru Iași. N-am nici un fel de îndoială și, din punct de vedere politic, Partidul Național Liberal, eu ca președinte, vom fi mereu alături de ei, în sprijinul lor, pentru că sunt oameni care au dovedit că merită din plin acest sprijin.

Eu mă opresc aici pentru că presupun că sunt o serie de întrebări. Subiectele pe care doresc să le abordez cu colegii mei – spuneam că am venit și pentru o întâlnire, nu doar pentru festivitățile de mâine, ci și pentru o întâlnire cu Biroul politic, cu oameni din Organizația liberală de la Iași. Sunt probleme care se îndreaptă, în principal, pe de o parte, sigur, spre temele guvernării, spre temele de administrație publică locală din Iași, dar și, probabil, unele dintre ele legate de apropiatul Congres al Partidului Național Liberal, dacă tot suntem între noi, în familie, în legătură cu aceste subiecte.

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Pentru că ați vorbit de alegerile interne din PNL, dumneavoastră susțineți votul pe listă sau votul uninominal, așa cum a propus Călin Popescu-Tăriceanu?

Crin Antonescu: Înclin către menținerea, nu în aceeași formă, dar către menținerea formulei de listă sau de echipă, dar nu am în sensul acesta o propunere încă formulată. Sunt și vor fi multe discuții pe care le port cu mulți colegi, pe care le poartă și colegii între ei, în diferite formule, o să vedem. În ce mă privește, înclin către această formulă, dar, indiferent care ar fi formula, că s-a constituit așa o tradiție cu procente, cu guverne, facem una și la partid … Eu cred, în proporție de 97%, că cei trei colegi de aici, care sunt pe funcțiile publice cele mai emblematice pentru Organizația Iași, cu alte cuvinte domnul ministru Vosganian, domnul ministru Fenechiu și domnul președinte Adomniței, se vor regăsi în conducerea centrală, indiferent de formula pe care o vom adopta. Asta cred eu. Evident, nu asta decid eu și de aceea am spus că eu cred în proporție de 97%. De decis, decide Congresul.

Jurnalist: Referitor la întâlnirea cu președintele Traian Băsescu și despre comasarea alegerilor. Sunteți de acord cu acest lucru?

Crin Antonescu: Da, am spus, am dat niște lămuriri publice atunci când a apărut acest subiect, astăzi și eu cred că alegeri prezidențiale împreună cu cele europarlamentare, adică în luna mai, mai-iunie anul viitor, n-ar fi rele. E o variantă, cred, bună, pe argumentul premierului, și anume că nu secționează anul în două campanii electorale majore și pe de altă parte pentru faptul că un asemenea tip de comasare nu prezintă riscurile sau inconvenientele democratice pe care alegeri locale cu alegeri locale le prezentau.

Dar, încă o dată, aș vrea să profit de împrejurare să spun ceea ce am spus și astăzi, că nu acesta a fost subiectul întâlnirii pe care președintele a solicitat-o și care a avut loc seara trecută. Subiectul a fost MCV-ul și niște măsuri, niște tehnicalități, dacă vreți, legislative, și așa mai departe. A fost o discuție cu totul colaterală, aș spune marginală în peisajul micului dialog care s-a înfiripat.

Jurnalist: Ați primit vreun răspuns instituțional de la președinte?

Crin Antonescu: Dar nu am întrebat instituțional, ca să primim răspuns. Cred că și premierul Ponta, care a vorbit primul despre asta, a precizat că i-a comunicat președintelui cam ce-ar vrea sau cum am dori noi, căutăm o cale pentru asta. Nu a fost o întrebare formulată către președinte, nu a fost un accept cerut, că nu era cazul, nici măcar în această discuție cu caracter neoficial, cu atât mai puțin instituțional. Deci președintele nu are obligația de a da un răspuns și nu așteptăm un răspuns. Dumneavoastră da, sigur, vă înțeleg.  Noi nu.

Jurnalist: Cum credeți că va fi MCV-ul în privința României?

Crin Antonescu: Îmi e greu de spus pentru că, până la urmă, în spatele acestor rapoarte se găsesc foarte multe modalități de a citi, de a interpreta realitatea. Uneori se găsesc eforturi pe care unii le fac pentru ca lucrurile să pară altfel decât sunt în realitate. E foarte important, însă, ce va putea face Guvernul, în momentul în care draft-ul, așa cum se obișnuiește, acestui MCV, îi va fi înaintat, adus la cunoștință spre observație – asta se întâmplă foarte repede, în câteva zile – să poată, și eu cred că are, să poată avea argumentele prin care, eventual, să corijeze percepții greșite.

Sigur, sunt niște teme – astea de fapt s-au discutat și aseară – care țin de legislație. E vorba de intrarea în vigoare a noilor Coduri, care e de dorit să se întâmple la 1 februarie, și în sensul acesta eu am mai vorbit, că presa a iscodit și atunci, și în chip firesc, și la o întâlnire pe care am avut-o cu doamna ministru Mona Pivniceru. E vorba de o lege care a fost trimisă la reexaminare, este o chestiune de natură formală, dar pe care noi luni o vom rezolva la Senat, în sensul că vom readopta, vom vota această lege. De numirea – ceea ce iar se poate rezolva la Senat – pe niște locuri vacante, un procuror și un judecător în CSM.

De asemenea sau în urma acestor tehnicalități le numesc – intrarea în vigoare a Codurilor – cred  că prelungirea interimatului în fruntea Parchetelor nu e de natură să genereze încredere sau bune impresii pentru cei care fac raportul, dar sigur că aici este mai complicat să vedem cine e de vină. Am discutat foarte puțin despre posibilitatea de a se rezolva și acest lucru și am discutat foarte puțin pentru că eu, cel puțin, ca președinte al Senatului, nu aveam de ce să discut acest subiect sau în ce calitate să abordez acest subiect. Acesta este un subiect, conform Constituției și conform legii, între ministrul Justiției, președintele în exercițiu și CSM.

Așadar, o negociere politică pe care după aceea să o transmitem sau să punem ministrul Justiției să o execute eu nu accept și nu cred că are rost.

Jurnalist: Domnule Antonescu, ați convenit politic cum va arăta România după regionalizare?

Crin Antonescu: Nu, în niciun caz. Chiar cred că despre regionalizare nu s-a pomenit vreun cuvânt. Nu, pentru că, încă o dată, haideți să ne înțelegem. Noi nu am avut acolo o întâlnire de tratative, de negocieri, de schimb de păreri cu domnul Traian Băsescu despre cum trebuie să arate România sau oricare altă țară. A fost o întâlnire pe care președintele a solicitat-o cu primul ministru și președinții celor două camere pe acest subiect exact. Evident că am acceptat-o, cu toate că agenda, și noastră, era foarte încărcată, de aceea întâlnirea a avut loc la Senat, nu a avut loc la Cotroceni. Am discutat, era normal să discutăm, să vedem despre ce probleme este vorba, dar asta nu înseamnă că ne-am strâns, așa, într-un fel de USL lărgit cu Traian Băsescu sau consiliul prezidențial lărgit cu mine și cu Ponta. Nu.

Jurnalist: Dar în USL ați discutat chestiunea asta, ați convenit?

Crin Antonescu: În USL am discutat lucrurile. Urmează ca imediat cum terminăm adoptarea bugetului, pentru că asta este prioritatea săptămânii viitoare sau săptămânilor viitoare, săptămânii viitoare în comisii, celelalte săptămâni în plen, după calendarul nostru, tema principală să devină și în USL și după aceea și în Parlament, reforma Constituției, implicit sau inclusiv, reforma administrativă, să-i spunem așa, un cuvânt poate de preferat, tehnic, termenului de “regionalizare”.

Jurnalist: Și cum va arăta România?

Crin Antonescu: O să discutăm pe larg despre acest lucru. Nu vă răspund acum până la detalii pentru că am convenit să mai avem o discuție cu toate finisajele necesare, cu partenerii noștri, ca să vorbim, să prezentăm până la capăt varianta USL.

Jurnalist: Nici numărul de regiuni nu l-ați stabilit?

Crin Antonescu: Nu s-a stabilit nici asta. Pornind de la realitatea celor opt regiuni desenate acum, dar dacă vom rămâne aici sau nu, asta deocamdată nu vă pot spune.

Jurnalist: În legislația privind legile electorale vor fi introduse și reglementări care să interzică migrația politicienilor?

Crin Antonescu: Noi am avut un demers, ba chiar un proiect legislativ, l-am semnat, l-am inițiat, l-am și trecut prin Parlament și eu și Victor Ponta și, sigur, în numele tuturor colegilor din USL, cel care era cu uninominalul pur și care cuprindea și așa ceva. Curtea Constituțională obiectează și probabil va continua să obiecteze în legătură cu faptul că asta ar introduce mandatul imperativ, ceea ce este neconstituțional și într-adevăr inacceptabil democratic.

Dar avem și aici câteva lucruri care rămân stabile, căutăm orice formulă care poate să împiedice traseismul, dorim o restrângere la 300 de parlamentari la Camera Deputaților și până într-o sută și, probabil, pe altă formulă la Senat, dorim menținerea bicameralismului, chiar dacă atribuțiile vor fi sensibil diferite între cele două Camere și probabil la Senat ar putea să fie vorba despre o Cameră în care să fie reprezentanți ai regiunilor sau ai județelor, deci cu reprezentare teritorială și cu tematică de această natură.

Și, de asemenea, eu cel puțin și cred, bună parte, dacă nu toți dintre colegii mei, insistăm pentru ca legislația electorală să fie schimbată, să dispară turul întâi de la orice fel de alegere uninominală, chiar la primari, chiar la președinți de Consiliu Județean, asta e cel puțin convingerea mea personală, iar în ceea ce privește alegerile pentru Parlament, dacă optăm pentru principiul constituționalității către care din ce în ce mai mulți din diferite partide și direcții politice se întorc, atunci revenim pur și simplu la liste, care ne scutesc de complicațiile și uneori aberațiile actualului sistem electoral și mergem pe uninominal la Senat, atunci uninominal în două tururi.

Jurnalist: Și președintele cum să fie ales?

Crin Antonescu: Președintele așa cum era ales și până acum pentru că nu îmi imaginez o altă formulă. Dacă e vorba de un președinte ales de toți cetățenii este evident că acela nu e decât un uninominal în două tururi, ba chiar cu precizarea că în conformitate și cu legea actuală, ceea ce cred că trebuie menținut, chiar dacă, să spunem, un candidat ar obține 50% plus unu din voturi din primul tur, dacă nu s-au prezentat 50% plus unu dintre cetățeni atunci se merge și în turul al doilea și primul clasat câștigă cu orice scor.

Jurnalist: V-ați dori ca Tăriceanu să fie în conducerea partidului la Congres? Îi veți propune lucrul acesta?

Crin Antonescu: Eu am mai dat un răspuns la o întrebare asemănătoare când a fost vorba despre Guvern, el a fost cu rea credință, cred, răstălmăcit de către unii colegi de-ai dumneavoastră, dumneavoastră nu aveți nicio vină,  n-am nicio îndoială în legătură cu onestitatea dumneavoastră, știu că dumneavoastră nu o veți face dacă vă voi răspunde, dar colegii aceia sunt acolo și o vor face, și atunci nu voi răspunde. O să aflați însă.

Jurnalist: Ca președinte al Senatului, știm că bugetul senatorilor pentru salarii și cazare la senatori ajunge undeva până în octombrie-noiembrie. Cum veți rezolva situația după?

Crin Antonescu: Să știți că dintre instituțiile politice, cred că bugetul Senatului a fost cel mai sever amputat, este un lucru pe care, asemenea strămoșilor noștri romani, l-am acceptat cu multă demnitate, bugetul Senatului a fost votat, toată lumea a înțeles, el a scăzut dramatic, a scăzut cu peste 20% față de ceea ce se prevăzuse la sfârșitul anului trecut, senatorii s-au înmulțit, dar demnitatea lor este intactă, neștirbită în ciuda sporirii numărului și, repet, am primit cu severitate romană aceste măsuri de austeritate.

Într-adevăr, așa cum sunt lucrurile calculate acum, pe la jumătatea lui noiembrie, nu octombrie, nu vor mai fi bani. Așteptăm, așa cum atâtea alte instituții așteaptă și speră la o rectificare și dacă, Doamne-ferește, această rectificare nu va putea să alimenteze niște bugete, vor fi situații mai dramatice decât Senatul. Putem să găsim formule pentru a ne putea manifesta.

 

Jurnalist: Susțineți mandat prezidențial de 5 ani, sau reducere la 4 an, așa cum s-a întâmplat până în 2004i?

Crin Antonescu: Cinci ani mie îmi par lungi, parcă e mult cinci ani, pe de altă parte, revenirea la patru ani ar însemna din nou conjugarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Din câte am discutat cu Victor Ponta, domnia sa e foarte hotărât să pledeze pentru cinci ani și probabil că acest argument, să separăm alegerile parlamentare de alegerile prezidențiale, dorință pe care și eu o am, pentru că nu este normal, am văzut care sunt caracteristicile și gusturile noastre electorale, ale noastre ale românilor în general, e foarte clar, vedem asta de la alegerile pentru primării, am văzut asta și de la alegerile prezidențiale, indiferent cine a câștigat, cine a pierdut, e clar că sunt candidați care tractează. Și nu este normal ca un candidat foarte valoros, hai să vă dau un exemplu, foarte valoros ca și candidat, un candidat puternic și care a tras foarte mult, Traian Băsescu a gonflat, așa cum s-a văzut până la urmă în chip  artificial, un partid, PDL, care a ajuns la 30%, când el nu avea mai mult de, hai să zic generos, un 15% pe structurile sale, pe ceea ce avea el de spus societății. Deci probabil că vom merge pe cinci ani.

Dar repet, acestea sunt părerile noastre în USL, nici acestea definitivate și asumate oficial. Reamintesc că discuția despre reforma Constituției, despre modificările de tot felul, mari sau mici, importante sau mai puțin importante vor fi rezultatul unui dialog larg, public nu doar parlamentar, dar în orice caz parlamentar și cu partidele politice din opoziție. Deci nu vom avea o Constituție modificată sub ștampila exclusivă a USL.

Jurnalist: La alegerile europarlamentare, PNL va merge în continuare cu USL?

Crin Antonescu: Nu știm. Din punct de vedere formal, se pot întâmpla ambele variante. Dacă se merge pe listă comună, sigur, după ce sunt aleși, câți liberali au fost aleși pe listă, pleacă la grupul lor, la grupul nostru, la ALDE, socialiștii la fel.

N-am decis acest lucru, e foarte probabil să mergem și pe liste separate. Nu mai suntem în același context din… Dar asta nu înseamnă, dacă vom merge pe liste separate, că nu mai există Uniunea Social Liberală. E o decizie internă a Uniunii. Există posibilitatea să avem, dacă vor fi, de pildă, iată, în ipoteza asta alegeri simultane, să avem candidat USL care e comun și liste separate pentru Parlamentul European. E la fel de probabil, ba poate chiar mai, candidat comun, listă comună cu ponderea pe care o vom decide atunci și cu identitatea foarte clară pusă pentru fiecare, repet, și cu traseu diferit după aceea în Parlamentul European, fiecare se alătură grupului lui.

Etichete:, , , , , , , , ,

3 comentarii pe “Intervențiile susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinței de presă de la Iași, 23 ianuarie 2013”

 1. adrian 24 ianuarie 2013 la 9:18 AM #

  Ca istoric, am senzatia ca s-ar putea sa va intereseze niste documente inedite (spun eu):
  http://a-craciunescu.blogspot.ro/2013/01/despre-rasucirea-bratienilor-in-mormant.html

  Apreciază

  • Gondolin 24 ianuarie 2013 la 2:51 PM #

   desigur, informațiile îmi sunt cunoscute, ca și mulyte așltele, de altfel, despre sitoria ”adevărată” a dinastiei Brătianu care s-a confundat multă vreme cu istoria PNL și chiar a statului român modern. Cei care invocă ”răsucirea Brătienilor în mormânt” pe motive variate (de la apropierea de socialiști la autoritarismul liderilor) nu cunosc, de regulă, istoria PNL. Dar aceștia sunt mirmidonii alături de care luptăm… nu-i așa?

   Apreciază

   • adrian 24 ianuarie 2013 la 7:10 PM #

    Eu am certitudinea ca nu numai istoria PNL nu e cunoscuta de liberali dar nici macar ceea ce iluzoriu am incerca sa denumim „doctrina”. PNL cred ca a ajuns ca orice partid anonim, un conglomerat de interese si de oameni care nu pot sa-si explice alaturarile dintre ei decat prin simpatie fizica si prin acceptarea unei autocaracterizari de „dreapta” niciodata clarificata. Sunt convins ca in filiale nu se dezbate niciodata o tema din punct de vedere al principiilor doctrinare liberale, astfel ca nu exista niciun etalon real de a vedea cine si cat de alaturi calca de partid. De exemplu, de multa vreme am dorit sa aflu prin ce s-ar evidentia politicile urbane duse de consilierii PNL in orasele tarii spre deosebire de abordarile PDL sau PSD. Remarcam in campania localelor programul PNL pentru Iasi (daca tot e floarea partidului acolo) si reprosam candidatului care s-a si ales si cred ca e deja viceprimar, faptul ca nu se simtea in niciun fel in programul electoral al PNL ca Iasiul este un oras universitar. Nici ca are un patrimoniu care a fost distrus sistematic dar ca ceea tot a mai ramas dar inca trebuie salvat. In schimb, pe undeva prin programul respectiv care nu spunea nimic despre o viziune care sa impleteasca patrimoniu, universitate si caracter local, era foarte precis precizat faptul ca se va mari limita de viteza a autoturismelor pe un pod …
    Revenind la documentele cu pricina, eu tot cred ca sunt necunoscute publicului pentru ca sunt extrase dintr-un dosar cu autorizati de construire, dosar cercetat de mai putin de 15 persoane, dintre care nu cred ca a avut cineva vreun motiv pana acum sa le publice (din cauza ratiunilor practice pentru care ar fi fost cercetat acel dosar si al profilului cercetatorului care investigheaza un astfel de dosar de arhiva). Si in cazul meu, le-am fotografiat nu pentru ca-mi tebuiau in cautarile mele ci pentru anecdotica lor. Asa ca eu le numesc in continuare inedite.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: