Unde ne sunt economiștii?

Că economia este mai degrabă o artă decât o știință și că ea are un rol mai degrabă explicativ post-factum decât unul prospectiv, o arată eșecul economiștilor în a prevedea criza economică izbucnită în 2008. Întrebarea Reginei Angliei – dacă economiștii sunt atât de buni, de ce nu au prevăzut falimentul Lehman Brothers și tot ce a urmat – a pus lumea economiștilor într-un greu impas. Răspunsul laureatului Nobel pentru Economie, Robert Lucas cum că ”nimeni nu ar fi putut-o prevedea” (criza economică), valid dar nesatisfăcător,  nu a făcut decât să sublinieze slăbiciunile principiilor neoliberale cum că piețele sunt bazate pe echilibrul relativ și pe auto-reglare și că, lăsate libere, ajung să ofere cel mai bun răspuns posibil.

Modelele economice neoclasice, bazate pe niște simplificări, au ca rezultat o slabă aderare la economia reală. Noile școli economice emit analize mai corecte asupra felului în care agenții economici acționează și asupra modalităților în care deciziile economice sunt luate. Aceste noi școli economice evită conceptul de agent economic rațional și cel al maximizării profitului în favoarea focalizării pe aspectele psihologice, interacționale și istorice ale luării deciziilor. economice.

În cazul României, nu numai că economiștii noștri nu au prevăzut criza, oferind astfel un timp necesar de reflexie făuritorilor de politici economice în vederea imaginării unor măsuri care să aplaneze efectele crizei sau să determine o mai rapidă refacere economică, dar economiștii au lipsit la apelul oamenilor politici atunci când a fost cazul să fie fundamentate astfel de politici. Sau poate că acest apel nu a fost făcut. Sau poate că varii oameni politici și-au închipuit (pe drept sau pe nedrept) că dispun de expertiza economică necesară. Ceea ce faptele (cruda realitate economică) au negat.

Etichete:, ,

3 comentarii pe “Unde ne sunt economiștii?”

 1. Morar Gabriel 12 februarie 2013 la 10:32 PM #

  Economistii nu mai sunt economisti pentru ca deciziile se iau politic chiar daca se negociaza un act de cultura ,,culturalitatea ,,oamenilor politici va hotarii nu principiul cultural…

  Eu sunt economist si pot sa constat ca Romania nu are o strategie economica macar pe o hirtie nu una reala…Aceste este paradoxul economiei romanesti ca majoritatea oricare ar fi ea nu are caracterul stabil de a adopta o strategie economica pentru tara aceasta…
  Domnule deputat doresc sa va spun ca in tara aceasta cu 500 de parlamentarii politica fiscala, este diferita de politica economica care practic nu exista ( este o brambureala)

  , care la rindul ei difera de politica monetara care nu o face Romania si BNR-ul ci UE si FMI …ce sa mai faca economistii sa-i aplaude pe liberalii care au adoptat programul PSD-ului ..evantual

  Apreciază

 2. berenger 13 februarie 2013 la 4:02 PM #

  cum unde-s economistii? „ză madăr and ză fadăr…” nu e chiar in guvern? si chiar mi-e si senator (bine, eu am doi, da’ nu-mi place de niciunul).
  dincolo de asta, economisti exista, numai ca se tin departe de impostura specialistilor politici in economie. iar ceea ce spun ei e exact pe dos decat fac politicienii. acestora le place sa se joace cu bani multi, economistii seriosi spun ca trebuie ca politicienii sa faca exact invers: sa ramana fara bani.

  Apreciază

 3. Ivi 13 februarie 2013 la 6:21 PM #

  Intrebarea „unde ne sunt economistii” este o intrebare ontologica – raspunsul la ea e simplu – sunt insa aproape in totalitate folosesc „teorii / harti” inadecvate …economistii din curentul principal (neoclasic) odata cu criza au devenit in totalitate inadecvati …problema este ca ei nu recunosc acest lucru si spun ceva de genul „economia inseamna teorie” si e vina voastra a politicienilor ca nu „indesati procustian economia reala in patul procustian al teoriei”
  …problema politicienilor este ca nu au cautat si nu cauta „econommistul cu harta potrivita” unui timp si loc si se lasa fie in „intuitia” (de fapt prejudecata lor) fie asculta de cei notorii cu harti nepotrivite („harta imprejurimi Chicago pentru regiunea carpato-dunareana”)
  Si desigur ca marea problema a stiintei economice este criza epistemica a stiintei economice pe fundalul unei crize globale a stiintei…
  Dar asta ar merita o dezbatere mai larga (inclusiv una cu participarea unor parlamentari politicieni…)

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: