B. Mateescu (Sociollogica): Câteva observaţii despre Mehedinţi

1. Aparent judeţul Mehedinţi este un judeţ „roşu”, adică un judeţ în care Ion Iliescu a ocupat locul unu până şi în 1996. De fapt, în acest judeţ candidatul PSD la preşedinţie a ocupat întotdeauna locul unu, atât în primul tur cât şi în al doilea tur al prezidenţialelor.

2. Judeţul Mehedinţi nu reprezintă o miză considerabilă în vederea alegerilor viitoare. Doar cinci judeţe au mai puţini votanţi pe liste. Doar nouă judeţe au avut mai puţine voturi valid exprimate la ultimele parlamentare. Prezenţa la vot a fost însă întotdeauna peste cea de la media naţională, ceea ce mai balansează un pic lucrurile, dar nu cu mult.

3. În ultimii zece ani, PSD a obţinut la parlamentare sau prezidenţiale un număr stabil de voturi în Mehedinţi (aproximativ 55 de mii), cu o excepţie şi anume penultimele parlamentare la care a obţinut 35 de mii de voturi. PNL este de asemenea la o cotă stabilă: 23-25 mii voturi.

4. La alegerile locale Mişcarea pentru Noul Mehedinţi – construcţia electorală prin care Mihai Stănişoară dorea să ajungă preşedinte de consiliu judeţean – a avut o performanţă remarcabilă, obţinând 56 de mii de voturi.

Mai mult decât ADA în 2004.
Mai mult decât PSD în 2008.
Mai mult decât Traian Băsescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009.
Mai mult decât Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009…

… şi tot a terminat la 10 mii de voturi în urma USL.

5. Între locale şi parlamentare, USL a crescut cu 10 mii de voturi.
ARD a ajuns la 22 de mii de voturi, pierzând treizeci şi patru de mii de voturi faţă de Mişcarea pentru Noul Mehedinţi (MNM).

La momentul parlamentarelor, 34 de primari din cei 66 din judeţ aparţineau Mişcării pentru Noul Mehedinţi, printre care şi cel mai important, primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Şi aici vedem o poveste similară cu cea din alte judeţe:

În municipiu, ARD a primit 12 mii de voturi din 43 de mii exprimate (28%).

În restul judeţului, ARD a primit 10 mii de voturi din 73 de mii exprimate (13%).

Să comparăm situaţia cu performanţa lui TB în primul tur din 2009:
16 mii de voturi în municipiu – cu 4 mii mai multe decât ARD
33 de mii în restul judeţului – cu 23 mii mai multe decât ARD

În concluzie, vorbim de încă un judeţ unde o reţea de obţinut voturi din mediul rural şi-a dat duhul.

6. Situaţia de la parlamentare nu avea cum să reprezinte o surpriză, întrucât la referendum prezenţa a fost de 69%. Repet, într-un judeţ în care mai mult de jumătate din primari aparţineau MNM. Câteva nivele de prezenţă la referendum în localităţi cu primari MNM: 92%, 71%, 99% (!!), 71%, 87%, 94%, 58%, 77%, 79%, 94%, 81%, etc.

7. La alegerile parlamentare, în mod oarecum neobişnuit pentru un judeţ din Valahia PPDD nu a depăşit ARD în Mehedinţi.

Concluzie: dacă ne concentrăm exclusiv asupra judeţului şi nu asupra persoanei lui Stănişoară, este vorba de o mutare mică în vederea prezidenţialelor. Captarea de către PNL a primarilor PSD nu este fezabilă, aşa că partidul lui Crin Antonescu se întăreşte cum poate. Sunt zeci de judeţe în care schema se poate repeta.

sursa: Sociollogica

Etichete:, , , , , ,

4 comentarii pe “B. Mateescu (Sociollogica): Câteva observaţii despre Mehedinţi”

  1. redguy73 12 martie 2013 la 4:32 PM #

    Una e intarirea locala a PNL si una e captarea persoanelor gen Stanisoara,pe cand Udrea?

    Apreciază

    • Gondolin 12 martie 2013 la 7:43 PM #

      Udrea – NU. Una dintre (foarte) puținele personaje politice din aria PDL pe care PNL-ul nu va avea stomac să le înghită. Părerea mea!

      Apreciază

  2. redguy73 12 martie 2013 la 9:46 PM #

    Ar fi pacat sa ii revedem in PNL pe Stolojan,Stoica,Boureanu si alti ”trepadusi” ai lui Basescu.Iar o functie de vicepresedinte pentru Stanisoara e prea mult .

    Apreciază

    • Gondolin 12 martie 2013 la 10:00 PM #

      Cei despre care pomeneati NU vor fi ]n PNL, daca opinia marei majoritati a liderilor PNL va conta. Nu bag mana in foc insa despre un Flutur, ca sa zic si eu un nume. Sau un Scripcaru, ca tot se facu vorbire mai deunazi despre el… sau Hava.

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: