B. Mateescu (Sociollogica): Patru scenarii pentru 2014

Scenariile de mai jos au rolul de a sintetiza ce a fost scris pe Sociollogica apropo de prezidenţiale, precum şi observaţii pe care nu le-am prezentat niciodată ca atare. Ele nu reprezintă predicţii, ci avertismente – rute virtuale. Realitatea se va încadra probabil între două din aceste scenarii.

Cifrele din scenarii nu sunt scrise la întâmplare.
Scenariul A. Absalom (câştigător: Crin Antonescu). USL nu se rupe iar PPDD suferă masiv datorită închiderii OTV. Prin forţa împrejurărilor, partidele din ARD se regrupează sub alt nume, unul deja rezervat. În numele prudenţei, Traian Băsescu evită o divizare inutilă şi îl susţine pe principalul oponent al lui Crin Antonescu. Candidatul USL, superior în planul organizării şi consultanţei, ocupă locul unu în ambele tururi de scrutin. Absenteismul este covârşitor.
Turul 1:
Crin Antonescu (USL) 61%
Mihai Răzvan Ungureanu (ADA) 23%
Dan Diaconescu (PPDD) 9%
Alţii: restul.
Turul 2 (aici explic de ce va fi un tur doi, chiar şi în asemenea circumstanţe):
Crin Antonescu (USL) 69%
MRU (ADA) 31%
Scenariul B. Baccarat (învingător: numele său nu este vehiculat public în clipa de faţă). Traian Băsescu şi Mişcarea Populară propun un candidat acceptabil atât pentru electoratul preşedintelui în funcţie cât şi pentru segmente importante din structurile PSD, PDL şi poate chiar PNL. Oficial vorbind, USL nu se rupe. Din motive diferite, leadership-ul PDL şi FC nu susţin planul preşedintelui şi colaborează în turul unu, democrat-liberalii intrând oficial în ADA.
Turul 1:
Crin Antonescu (oficial vorbind: USL) 38%
Domnul X (oficial vorbind: Mişcarea Populară sau independent) 35%
MRU (ADA+PDL) 11%
Dan Diaconescu (PPDD) 9%
Alţii: restul.
Turul 2 (PNL/Crin Antonescu şi jumătate din PDL contra tuturor. Declaraţiile lui Dan Diaconescu devin o miză importantă. În ziua votului lupta este strânsă şi depinde de organizare):
Domnul X 51%
Crin Antonescu 49%
Observaţie: acest scenariu este cel mai puţin plauzibil şi are şansele cele mai mici de concretizare în clipa de faţă.
Scenariul C. Crahul social (învingător: Antonescu). Probleme economice importate şi/sau importante reduc susţinerea pentru PSD. Crin Antonescu speculează momentul şi utilizează mesaje largi pentru a capta cât mai mult din electorat. Stânga e nevoită să apeleze la Sorin Oprescu pentru a pune un obstacol preşedintelui PNL („nu dorim să ne pomenim cu un nou Băsescu!”).
Dreapta anti-PNL, divizată pe axe pro- şi anti-MRU, nu are un discurs credibil pe tema principală a momentului – economia. De fapt, candidatul PDL doreşte doar să demonstreze că are un control puternic asupra câtorva procente care să poată fi negociate în turul doi. Influenţa lui Traian Băsescu se concretizează printr-o susţinere dată cu jumătate de gură lui MRU.
În tot acest timp, Dan Diaconescu face opoziţie de stânga la „guvernarea PSD”, cu destul de mult succes.
Turul 1:
Crin Antonescu (PNL) 33%
Sorin Oprescu (PSD) 26%
Dan Diaconescu (PPDD) 21%
MRU (ADA) 9%
Adrian Videanu (PDL) 5%
Alţii: restul.
Turul 2 (în care se activează alianţa PNL+PDL iar preşedintele Băsescu dă mesaje puternice pro-Oprescu. Elementul decisiv este electoratul PPDD, pentru care Antonescu devine trompeta furiei, un mijloc de o răzbunare pe o stângă percepută drept incompetentă şi coruptă):
Crin Antonescu (PNL) 61%
Sorin Oprescu (PSD) 39%
Scenariul D. Divide et impera (câştigător: Victor Ponta). Începând cu vara lui 2013, fiecare aruncare de zar pare să fie norocoasă pentru oponenţii USL. Uniunea Social-Liberală se rupe, Crin Antonescu devine o fantomă în sondajele de opinie, Dan Diaconescu îşi pierde suflul din 2012…
… dar opoziţia non-pepededistă, ronţăită pe dinăuntru de orgolii, are patru candidaţi, fiecare încercând să demonstreze că el/ea este adevăratul candidat al dreptei, fiecare sperând să obţină mitologicul „bilet de dreapta” pentru turul doi (… toţi ratează).
Traian Băsescu, singurul care ar mai fi putut teoretic să pună ordine, e ocupat să o promoveze pe Elena Udrea, întâi în PDL (eşec) şi apoi sub forma unei candidaturi independente la preşedinţie care-i face până şi pe unii fani radicali ai preşedintelui să ridice din sprâncene. Câteva filiale PDL o susţin, dar degeaba.
Turul 1:
Victor Ponta (PSD) 35%
Crin Antonescu (PNL) 20%
Elena Udrea (Traian Băsescu) 11%
Dan Diaconescu (PPDD) 8%
MRU (ADA) 7%
T. Stolojan (PDL) 5%
Mihail Neamţu (NR) 3%
Alţii: restul.
Turul 2: ca şi în scenariul C, vorbim de o luptă invizibilă între mesajele preşedintelui („Votaţi-l pe Ponta, orice şi oricine e mai bun decât Antonescu!”) şi eforturile maşinăriei de partid a PDL (pro-Antonescu). Spre deosebire de scenariul C, influenţa PPDD nu mai este decisivă.
Victor Ponta (PSD) 64%
Crin Antonescu (PNL) 36%

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “B. Mateescu (Sociollogica): Patru scenarii pentru 2014”

  1. alex 1 aprilie 2013 la 9:44 PM #

    mai e mult pana atunci

    Apreciază

  2. berenger 2 aprilie 2013 la 9:27 AM #

    asa cum i-am spus si lui barbu, varianta cea mai probabila a ignorat-o, adica o combinatie de a, „USL nu se rupe iar PPDD suferă masiv datorită închiderii OTV.” cu d, „… dar opoziţia non-pepededistă, ronţăită pe dinăuntru de orgolii, are patru candidaţi”. altfel spus, maretul crin va iesi primul intr-o cursa in care va alerga singur.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: