Declarațiile de presă susținute de președintele PNL Crin Antonescu – 3 aprilie 2013

Crin-Antonescu”Bună ziua!

Nu speram să vă întâlnesc atât de devreme, dar, ieșit de la ceremonia celebrării unui secol de existență a Academiei de Studii Economice, m-am întâlnit cu o parte dintre dumneavoastră în stradă, sub ploaie, și cu numiri pentru marii procurori înaintate și atunci v-am invitat pentru a discuta câteva lucruri despre această situație.

Pe scurt, în chestiunea propunerilor pe care ministrul Justiției, interimar în cazul nostru, urma să le facă și le-a făcut către președintele României, conform Constituției, noi ne-am precizat punctul de vedere și îl repet.

Nu suntem parte și nu suntem de acord cu o înțelegere politică făcută cu Traian Băsescu prin care să se împartă aceste poziții. Nu suntem de acord, nu avem cum să fim de acord cu propunerea doamnei Laura Codruța Kovesi, conducător, vreme de șase ani, a Parchetului General în ceea ce am numit cu toții și numim regimul Băsescu.

Această decizie, luată de primul-ministru în calitate de ministru interimar la Justiție, este o decizie pe care domnia sa a luat-o, asupra căreia, pentru prima dată de la înființarea USL-ului, nu ne-am consultat, ci pe care mi-a comunicat-o, mi-a adus-o la cunoștință și de care am luat act și asupra căreia, tot pentru prima dată de la înființarea Uniunii Social Liberale, ne despărțim fundamental.

Asta nu înseamnă desființarea alianței, ruperea alianței. N-are nici un fel de legătură, am mai spus-o, dar o punctez ca atare, pentru că toți cei care ne-au susținut și ne susțin, toți cei care ne-au votat, direct sau indirect, în trei rânduri, într-o proporție copleșitoare în cursul anului trecut, au dreptul de a cunoaște aceste lucruri și noi avem datoria de a le comunica.

Noi am angajat, în calitate de copreședinți ai Uniunii Social Liberale, eu și Victor Ponta, colegii noștri toți, candidați la alegerile locale și mai ales la alegerile parlamentare, nu că vom numi pe cineva sau pe altcineva într-o poziție de procuror general sau de șef la DNA, nu că pe cineva anume nominal nu vom numi, ci ne-am angajat la un lucru simplu și în același timp clar. Ne-am angajat că atâta cât ne stă în puteri, în baza Constituției, ca majoritate parlamentară, ca guvern să luăm toate acele decizii care să scoată justiția de sub dominația politică a lui Traian Băsescu, care să elibereze justiția, parchetele, care să dea șansa cetățeanului român de a beneficia de o justiție cu adevărat independentă.

În sensul acesta și la propunerea pe care noi am făcut-o cu doamna Mona Pivniceru, un independent, la Ministerul Justiției, nu i-am cerut altceva, nu i-am sugerat altceva niciodată decât, cu procedurile recomandate de Bruxelles, fără proceduri, strict în baza legii românești, indiferent cum, să facă propuneri cu oameni pregătiți, calificați și independenți din punct de vedere politic.

Astăzi nu dorim altceva. Nu putem accepta, nu putem fi parte a unui acord sau unui troc politic în care procurorii se împart și în care președintele impune din nou un om al său pentru că nu e spiritul Constituției acesta, pentru că nu sunt cerințele și standardele europene acestea și, mai ales, pentru că nu acesta a fost angajamentul nostru în fața alegătorilor.

Practic, după evoluțiile din ultimele zile, vedem două poziții, două aliniamente. Pe de-o parte, acum s-au clarificat lucrurile. CSM-ul, Comisia Europeană, Asociația Magistraților din România – foarte important din punctul meu de vedere, doresc să se meargă pe calea convenită a unor proceduri transparente în urma cărora Ministrul Justiției să facă propuneri, CSM-ul să avizeze într-un fel sau altul, președintele să numească sau nu. De cealaltă parte, avem o înțelegere politică între premierul României, Victor Ponta, în calitatea sa de ministru interimar al Justiției, și președintele României Traian Băsescu.

Evident că între aceste două căi n-avem niciun fel de ezitare. Evident că prima, deși mai complicată și mai întinsă în timp, este de preferat celei de a doua. Eu am spus, a fost poziția mea personală, că ministrul Justiției putea, luând în vedere toate criteriile pe care le cere și Comisia Europeană și pe care ni le cerem noi înșine atunci când vorbim de independența justiției, putea să facă direct, fără a mai întârzia tot acest calendar, putea să facă direct propuneri, dar în baza acelor criterii și nu în baza unor înțelegeri politice.

În niciun caz nu suntem parte și în niciun caz nu susținem înțelegerea politică, compromisul politic cu Traian Băsescu, care, îmi pare rău că trebuie s-o spun, n-are cum să fie un compromis pentru România. N-are cum să fie un compromis pentru România că nu ne-a explicat nimeni, nici premierul, care a lansat această formulă, ce câștigă România dacă într-o zi domnul Ponta și domnul Băsescu se înțeleg pe niște procurori.

Vedem sau constatăm că ceea ce părea sau se sugera a fi presiunea europeană, nu concordă, Comisia Europeană neschimbându-și poziția oficială și repetată. Nu există în această privință compromis bun. Există doar criterii și voință. Criteriile sunt clare și sunt aceleași pentru noi ca forță politică, le-am spus cetățenilor României și azi suntem ținuți să le respectăm. Ele sunt aceleași cu ale Comisiei Europene. Un compromis pentru România nu se poate face decât atunci când aduci la cunoștința cetățenilor români, aduci la cunoștința Parlamentului României, aduci la cunoștința celor care răspund, într-un fel sau altul, de destinele României de ce acel compromis, care e avantajul României, care sunt rezultatele lui. Un compromis Ponta-Băsescu în această privință, îmi pare rău s-o spun, n-are nimic de-a face cu România.

Spun aceste lucruri și vreau și sper să fiu bine înțeles. Am construit foarte mulți oameni, dar în calitate de copreședinți, eu cu Victor Ponta, Uniunea Social Liberală. Am construit-o pe încredere, pe hotărâre, pe consecvență, pe loialitate. Puțini oameni cred, cred că și din propriul său partid, PSD, au dorit mai mult, s-au luptat mai mult și au făcut mai mult pentru ca Victor Ponta să fie prim-ministru. Cred și acum că am făcut alegerea bună, sunt și acum hotărât să-l susțin până la capătul acestui ciclu electoral, cel puțin, pe Victor Ponta, în această postură, pentru ca angajamentele noastre electorale, toate, să se îndeplinească, pentru asta și nu pentru altceva.

Și, apropo de angajamente electorale, aș vrea să mai precizez un lucru. Unii cred, și mulți dintre ei o spun, că poziția mea sau a Partidului Național Liberal în raporturile din interiorul coaliției sunt influențate de faptul că există obiectivul alegerilor prezidențiale, de faptul că, evident, am și avem interesul ca Uniunea Social Liberală să rămână unită, ca Uniunea Social Liberal să își sprijine și să își ducă la câștig candidatul prezidențial. Fără îndoială, avem acest interes, pentru că el este, la rândul lui, un angajament luat față de cetățenii României. Fără îndoială că, în calitate de candidat la Președinție, am nevoie de sprijinul Partidului Social Democrat, am nevoie de sprijinul lui Victor Ponta, prețuiesc cum se cuvine și sprijinul PSD, cel mai mare partid din România în acest moment și, probabil, și la anul, și sprijinul premierului Ponta. Dar vreau ca două lucruri să fie foarte clare, cât se poate de clare.

Unu, președintele României este decis de către toți cetățenii acestei țări, indiferent că sunt în USL, în PSD, în PNL sau nu sunt în vreun partid. Doi, voi candida la Președinție, îmi doresc și prețuiesc sprijinul tuturor forțelor politice, al PSD ca și al PNL, al tuturor celor care vor să-l dea, dar candidez pentru România și pentru cetățenii ei, nu pentru un partid sau altul, nu pentru o persoană.

Cu alte cuvinte, dacă voi candida, voi candida nu pentru scopul în sine de a fi președintele României, ci de a merge, noi toți, într-o direcție pe care majoritatea cetățenilor României o vor. Nu sunt, așadar, nici eu, nici Partidul Național Liberal, dispuși la compromisuri care să ne abată de la această direcție majoră, de la acest angajament major în fața românilor și de la valorile și opțiunile fundamentale pe care el se bazează. Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de sprijinul cuiva, chiar important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabile și pe care știu că milioane de români le consideră inacceptabile.

Aceste lucruri trebuie să fie clare pentru toată lumea, eu îmi fac datoria și le spun de acum, considerând că există toate resursele, toate șansele ca Uniunea Social Liberală să meargă mai departe, ca Guvernul Uniunii Social Liberale să-și facă datoria către cetățenii români, ca Uniunea Social Liberală să câștige Președinția României, pentru România, la anul.

O ultimă, chiar ultimă, chestiune, la orele 17.00 avem convocată ședința despre care știți, a Biroului Politic Național al PNL și avem, între altele, tema Ministerului Justiției. Partidul Național Liberal este în continuare dispus să-și asume, conform înțelegerii inițiale, responsabilitatea Ministerului Justiției, cu un ministru care să rezolve cele mai importante probleme, cele mai presante probleme din acest domeniu, de la propunerea de procurori șefi până la evoluțiile legate de Mecanismul de Cooperare și Verificare, dar în baza criteriilor, standardelor, procedurilor, dacă este nevoie, pe care, iată, corpul magistraților din România, nu doar CSM-ul, le solicită, pe care Comisia Europeană le confirmă, și pe care noi, ca valori, ca principii, criterii le-am angajat față de cetățenii români.

Nu intrăm, nu ne asumăm responsabilitatea politică pentru înțelegeri politice cu Traian Băsescu, pentru că am spus că nu le vom face niciodată, pentru că nu ni le cere nimeni și, dacă ni le cere cineva, trebuie să avem tăria să le refuzăm, pentru că putem să ducem această țară înainte și putem să facem pași adevărați către independența justiției, numai și numai fără Traian Băsescu și fără înțelegeri politice de parcelare a justiției.

Dacă sunt întrebări pe această temă, vă rog!” 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Ați spus așa, mă despart de Ponta, nu se rupe USL. Ce înseamnă acest lucru?

Crin Antonescu: Vă rog, dacă mă citați, citați-mă exact. Am spus, în această chestiune, propunerea doamnei Kovesi în urma unui compromis cu Băsescu, mă despart pe această opțiune, mă despart fundamental de Victor Ponta, nu este prima dată când o spun.

Jurnalist: Cum veți colabora în continuare cu Victor Ponta și PSD, având în vedere că vă despărțiți fundamental?

Crin Antonescu: Văd colaborarea cu Victor Ponta și PSD în baza documentelor politice care stau la baza Uniunii noastre, acordul politic, programul de guvernare, proiectul pentru România Puternică, toate acestea consfințite prin angajamentul public și prin votul dat de peste 60% din cetățenii României care s-au exprimat la acest vot.

Jurnalist: PC face o propunere pentru o întâlnire astăzi.

Crin Antonescu: Am fost și eu informat despre acest lucru, este un lucru absolut normal, este un membru al acestei coaliții și la o oră pe care urmează să o stabilim, pentru că este o zi foarte încărcată, și noi avem acea ședință la orele 17.00, este și ședință de Guvern, cred că este și ședință de CSAT, oricum, vom da curs, sigur, acestei solicitări și ne vom întâlni pentru a discuta.

Vreau să mai precizez, pentru curiozitățile dumneavoastră, că am văzut că dumneavoastră când sunteți curioși dați știri, adică spuneți ceea ce nu știți. În cursul zilei de ieri, după ce ne-am despărțit de la Academia Română – că vedeți că avem slavă Domnului, un program foarte cultural, ieri am fost la Academie, azi la Academia de Studii Economice – deci după ce ne-am despărțit la Academia Română nu am mai comunicat cu domnul Victor Ponta. Adică domnul Victor Ponta s-a aflat în aceeași situație cu domnul Voiculescu, nu am comunicat.

Jurnalist: Ați spus că premierul Victor Ponta v-a anunțat decizia de a face propunerile pe care le știm. V-a spus și care sunt motivele pentru care a ales acele persoane?

Crin Antonescu: Sigur că discuția s-a dus în jurul doamnei Kovesi, încă o dată o spun, nu pentru că am avea sau aș avea ceva personal împotriva domniei sale, ci pentru modul în care s-au întâmplat anumite lucruri, absolut în neregulă din punctul nostru de vedere, în timp ce domnia sa a condus Parchetul General și, într-o anumită măsură, și DNA-ul a fost în subordinea sa, ierarhic cel puțin, și, de asemenea, pentru faptul că noi, nu altcineva, am spus cetățenilor români, câțiva ani de zile, și mai ales în campania electorală, iată ce a făcut Băsescu din România, cu cutare la Parchet, cu cutare la Curtea Constituțională, cu cutare la Guvern și așa mai departe. Ori, dacă am spus aceste lucruri, eu, cel puțin, nu m-am răzgândit, nu am reevaluat. În legătură cu asta a fost discuția, și discuția a avut, de-o parte și de alta, exact argumentele publice pe care dumneavoastră le cunoașteți. Argumentele mele au fost acestea, despre care discut de câteva zile, argumentele lui Victor Ponta au fost cele pe care, la rândul domniei sale, le-a prezentat public. Nimic ascuns, nimic secret.

Jurnalist: Domnule președinte, v-a spus vreun moment că numirea doamnei Kovesi în fruntea DNA are ca substrat o înțelegere cu Traian Băsescu pe care dânsul o propune, și nu premierul? A fost un compromis?

Crin Antonescu:  Încă o dată vă spun, nu mi-a spus mai mult decât v-a spus dumneavoastră. Nu ne-a spus puțin nici mie, nici dumneavoastră. Ne-a spus mult. Și ne-a spus, evident că e vorba de un compromis cu Traian Băsescu. Că domnul prim ministru îl consideră un compromis pentru România și eu nu, rămâne să vedem ce zice România.

Jurnalist: Domnule Antonescu, dacă colegii din PNL vă vor cere în ședința de diseară ruperea alianței, veți lua în considerare retragerea sprijinului pentru Victor Ponta?

Crin Antonescu: Dacă îmi vor cere unii colegi, dacă vor pune în discuție acest lucru, sigur că îl vom discuta. Personal, voi pleda cu toată tăria împotriva unei asemenea variante pentru că Uniunea Social Liberală înseamnă mult mai mult decât o despărțire fie și fundamentală într-o chestiune fie și importantă între mine și Victor Ponta, înseamnă mult mai mult decât divergențe, nemulțumiri, percepții, frustrări.

Uniunea Social Liberală înseamnă înainte de toate un angajament major între noi și o mare parte a cetățenilor României.

Jurnalist: Au existat discuții cu PPDD sau vor exista?

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Cu domnul Dan Diaconescu?

Crin Antonescu: Nu, n-am avut niciodată.

Jurnalist: Dar știți de vreo discuție cumva între Hrebenciuc, Zgonea și Dragnea cu Dan Diaconescu?

Crin Antonescu: Eu sunt domnul Băsescu, să știu cine cu cine vorbește, sau sunt domnul Ghiță, să inventez cine cu cine vorbește?

Jurnalist: Sunt patru miniștri liberali care lipsesc de la ședința de Guvern în acest moment. Aveți cunoștință, au fost convocați, i-ați convocat pentru discuție, știți cumva motivul pentru care lipsesc.

Crin Antonescu: Există domnul ministru Mihai Voicu, care este și purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal și pe care l-am rugat eu, în măsura posibilităților, dacă poate să-și lase înlocuitor la Guvern să vină să discutăm. Și asta tot pentru dumneavoastră am făcut, nu pentru domnul Voicu sau pentru mine, în sensul că fiind purtător de cuvânt, că fiind un subiect foarte fierbinte, să discutăm despre comunicare și să încercăm să conturăm un mesaj pentru dumneavoastră.

De restul nu știu, dar asta nu-mi schimbă părerea că miniștrii liberali sunt foarte cuminți și foarte disciplinați.

Jurnalist: Domnule președinte, în această chestiune, având în vedere că este pentru prima când nu ați fost consultat, vă simțiți trădat?

Crin Antonescu: V-am mai spus, trădare este un cuvânt mare. Nu. Eu am vrut, tehnic, să precizez niște lucruri. Consultarea e una, comunicarea e alta. Am știut, mi-a spus domnul Ponta ce are de gând să facă, dar pentru prima dată asta a fost o comunicare și nu o consultare.

Jurnalist: Dar de ce această schimbare, pentru că aseară, ieri după amiază, Victor Ponta spunea că va lăsa această sarcină în grija următorului ministru al Justiției?

Crin Antonescu: Nu pot să vă răspund eu. Eu n-am vorbit cu domnul Ponta.

Jurnalist: Nu v-a dat o explicație în acest sens?

Crin Antonescu: Nu, dacă n-am vorbit. Dar cred că nu mie trebuie să-mi dea o explicație.

Jurnalist: Având în vedere că domnul Ponta a făcut deja nominalizările există în continuare varianta ca PNL să renunțe la Ministerul Justiției?

Crin Antonescu: Vom discuta acest lucru, chiar nu vreau să-l prefigurez. Vom discuta aceste lucruri la Biroul Politic Național, dar ideea – a mea cel puțin, vom vedea a Biroului – este următoarea: da, PNL nu se derobează de această responsabilitate, de ceea ce dumneavoastră numiți cartoful fierbinte. Cartoful fierbinte e ceva, aproape joacă, chestiunea asta e mult mai grea.

Partidul Național Liberal nu fuge de această responsabilitate. Partidul Național Liberal, însă, o asumă în condițiile în care, într-adevăr, în cadrul Guvernului, nu așa, de unul singur, sub imperativele programului de guvernare, ministrul Justiției poate face politica în acest domeniu – atenție, nu în justiție, să nu confundăm cu politizarea justiției, politica guvernamentală – poate lua toate acele măsuri care să asigure funcționarea eficientă a unei justiții independente și nu în situația în care el este un fel de element de decor în fața unui compromis cu Traian Băsescu.

Jurnalist: Domnule președinte, aseară, dacă nu mă-nșel, spuneați că dacă va fi numită doamna Kovesi la DNA, nu vă veți mai asuma Ministerul Justiției. De ce v-ați răzgândit?

Crin Antonescu: Doamnă, folosiți foarte ușor termenul “răzgândit”. Se întâmplă, sigur, e normal, te mai răzgândești, dar în ultima vreme nu mi s-a întâmplat.

Jurnalist: Un eventual ministru al Justiției din partea PNL poate întoarce aceste propuneri? Poate veni cu alte propuneri urmărind procedura?

Crin Antonescu: Eu cred că da, dar rămâne de văzut. Despre aceste propuneri nu știm deocamdată că sunt propuneri și pe mine sigur că mă interesează finalul procesului, dar deocamdată eu am vorbit despre propuneri. Eu nu am a-i reproșa domnului Băsescu că vrea să țină justiția pe cât poate în continuare sub control politic. N-o să mă supăr pe domnul Băsescu că o să semneze, eventual, propunerea cu doamna Kovesi. Asta știm. Eu am treabă în chestiunea asta cu partenerul meu și cu ceea ce mă angajează, indiferent ce părere am, și pe mine, și Partidul Național, tot USL.

Oamenii, pe bună dreptate, nu stau să distingă cine ce părere a avut. Oamenii știu așa: “Când v-am dat votul erați împreună și împreună ați spus că veți face A, B, C, D. În momentul în care faci minus A, minus B, eu alegător e normal să te pun să decontezi, pe acela care ai venit să ceri votul, adică pe voi doi, pe voi aceste partide, pe voi această alianță”.

Jurnalist: Deci poate fi asta o condiție pentru eventuala asumare de către PNL a Ministerului Justiției?

Crin Antonescu: Da, eu cred că PNL trebuie să-și asume această răspundere, dar s-o asume cu totul.

Jurnalist: În aceste condiții, procedural cum se va realiza, în condițiile în care propunerile sunt deja trimise PNL va veni cu alte propuneri?

Crin Antonescu: Nu știu, asta este o chestiune de detaliu, vă promit că mai discutăm diseară, dacă mai curioși, după ce vedem care e decizia PNL. Eu am spus deocamdată doar puncte de vedere.

Jurnalist: Spuneați că USL s-a constituit pe baza încrederii. Mai aveți în acest moment încredere în Victor Ponta?

Crin Antonescu: Sigur că da. Oamenii mai greșesc și dacă ne-am pierde încrederea la prima greșeală, n-am ajunge nicăieri. Toți greșim, și eu am greșit și eu greșesc și fiecare dintre noi.

Jurnalist: Domnule președinte, v-a informat premierul Victor Ponta, dacă are siguranța că președintele Traian Băsescu va și semna propunerile pe care le-a trimis?

Crin Antonescu: Nu m-a informat nici că are siguranța, nici că n-o are, nu m-a informat deloc în sensul evoluțiilor de ieri. Deci eu de ieri de la Academie – se pare că acela e un loc bun, ne întâlnim acolo să mai vorbim – eu de ieri de la Academie nu m-am întâlnit cu domnul Ponta. O să vorbim azi, o să ne lămurim cu toate aspectele

Jurnalist: Noul ministru al Justiției, propus să zicem de PNL, poate face alte propuneri decât cele făcute deja de actualul ministru?

Crin Antonescu: Poate face alte propuneri în cazul în care aceste propuneri, nu știu, sunt respinse sau în cazul în care ele sunt retrase. Nici nu știu să vă spun exact procedural aici care e situația, dar nu e treaba mea.

Jurnalist: Veți avea discuții cu Victor Ponta în acest sens?

Crin Antonescu: Voi avea discuții cu Victor Ponta în toate sensurile.

Jurnalist: Se mai pune problema unei rocade în cadrul ministerelor?

Crin Antonescu: Dar nu s-a pus niciodată decât pe un post de televiziune, după care și ceilalți, ca să nu rămână mai prejos, au luat-o.

Jurnalist: Domnule președinte, după referendumul de anul trecut ați vorbit în repetate rânduri despre un președinte legal, dar nelegitim. Cu mișcarea de astăzi dimineață Victor Ponta l-a legitimat pe Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Dar nu prim mișcarea de azi dimineață, l-a legitimat de mult.

Jurnalist: Considerați că Victor Ponta se apropie tot mai mult de Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Nu, știu foarte bine, pot depune și mărturie – că tot vorbim despre justiție – că Victor Ponta nu-l iubește pe Traian Băsescu. Că Victor Ponta a fost foarte sincer atunci când a angajat această bătălie politică majoră împotriva regimului Traian Băsescu.

N-am niciun fel de îndoială în legătură și asta mă face pe mine, și probabil și pe domnia sa, să mergem mai departe pentru că sunt, cum se spune, mult mai multe lucrurile de care avem încredere unul într-altul și care ne apropie. Dar de legitimat, l-a legitimat pe domnul Băsescu mai demult. Nu pentru că l-a apucat dragul de domnul Băsescu, ci pentru că așa a considerat strategic, tactic, cum doriți dumneavoastră, domnul Ponta.

Nu știu, până la urmă vom vedea cine a avut dreptate. Eu, în fond, m-aș bucura ca domnul Ponta să aibă dreptate, dar n-am observat ca în urma legitimării lui Băsescu, ceva din activitatea acestei țări sau din activitatea acestui guvern, atâta cât depinde ea, cât poate fi influențată de piedici prezidențiale, să fi mers mai bine. Din păcate, deocamdată nu văd.

Jurnalist: Nu este prima dată când  aceste poziții sunt divergente în USL, a fost pactul de coabitare pe care dumneavoastră l-ați contestat…

Crin Antonescu:  Aceea nu a fost o problemă a USL, acela a fost un pact încheiat între două persoane fizice și două instituții, dacă vreți, care nu angajau și nu au angajat niciodată Uniunea Social Liberală și sigur, am avut altă părere și atunci

Jurnalist: Credeți că această situație este rezultatul acelui pact semnat între Traian Băsescu și Victor Ponta?

Crin Antonescu: Nu aș putea stabili o legătură de cauzalitate, dar o succesiune, ca să spun așa, le-aș pune pe aceeași etajeră dacă ar trebui să le așez undeva.

Jurnalist:  Ludovic Orban a declarat că este o mare trădare ce a făcut Victor Ponta, trebuie să își dea demisia și aș vrea să vă întreb cum comentați aceste declarații.

Crin Antonescu: Ca excesive și nu le împărtășesc. Nu cred că premierul trebuie să demisioneze, nu cred că premierul a trădat pe cineva.

Jurnalist: Cum explicați oamenilor care au fost anchetați după referendum și celor 7,4 milioane care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu că în ciuda dezacordului pe aceste numiri dumneavoastră continuați  colaborarea cu Victor Ponta, despre care spuneți că l-a legitimat pe Traian Băsescu.

Crin Antonescu: Eu cred că am făcut mai mult decât a exprima un simplu dezacord și continui să fac.  Explicații pentru oamenii la care vă referiți și la care mă gândesc și eu, nu sunt eu primul care să dau și despre asta am și vorbit. De asta am și poziția pe care o am și fac eforturile pe care le fac.

Jurnalist: Dumneavoastră veți cere voturi candidând la prezidențiale, de aceea vă întreb cum explicați cetățenilor această colaborare?

Crin Antonescu: Dar nu o explic, după cum vedeți o denunț și încerc să fac tot ce pot ca ea să nu se petreacă.

Jurnalist: Din informațiile noastre ați avut ieri la ora 18.00 o întâlnire cu Dan Diaconescu prin intermediul domnului Hellvig.

Crin Antonescu: Fals, total fals, nu am avut nicio întâlnire cu domnul Dan Diaconescu. Nu știu cum nimeriți tot persoane cu care nu m-am întâlnit în ultima vreme, Diaconescu, Voiculescu, ba chiar și Ponta pe ziua de ieri. Deci, pe domnul Dan Diaconescu l-am văzut ultima oară și nu am comunicat sub nicio formă de atunci în perioada referendumului când am fost la o emisiune la OTV, funcționa încă OTV-ul. Absolut fals, nu m-am întâlnit  cu domnul Diaconescu și sincer, cu tot respectul, nu am vreo urgență în agendă în această privință..

Jurnalist: Ați spus în discursul dumneavoastră de la început că ați dat un ultimatum lui Victor Ponta și PSD-ului și că vă veți putea despărți de susținerea unuia sau a altuia în cazul în care se mai fac astfel de compromisuri

Crin Antonescu: Nu, în cazul în care, asta înseamnă pentru mine compromisuri inacceptabile. Este altceva.

Jurnalist:  Ce compromisuri inacceptabile ar trebui să facă Victor Ponta pentru a se rupe USL-ul?

Crin Antonescu: Eu nu am vorbit de ruperea USL-ului

Jurnalist: Acesta este un compromis acceptabil peste care trebuie să treceți?

Crin Antonescu: Deci uitați-vă, simplu spus este un compromis pe care încerc să îl împiedic pentru că el, așa cum s-a văzut și ieri, nu îi folosește nici măcar domnului Ponta, ca să nu mai vorbim de România. Cred că am putut vedea cu toții ieri că ceea ce e deja probabil proverb, ceea ce ar trebui să se studieze de la clasa zero, ca să fie copiii de mici preveniți, cine se asociază cu Traian Băsescu o pățește. Acum s-a stabilit și un record de viteză, domnul Băsescu înaintează în vârstă și a început să se grăbească.

Jurnalist: Și cum încercați să împiedicați acest lucru?

Crin Antonescu: Cum vedeți, nu altfel. Fizic nu, vă mai spun odată.

Jurnalist: S-a tot spus în aceste zile că Victor Ponta a fost șantajat în aceste zile. Credeți acest lucru?

Crin Antonescu:  Categoric, nu.

Jurnalist:  Vom avea astăzi un nume la Ministerul Justiției?

Crin Antonescu:  Păi aveți, văd că și acționează de dimineață.

Jurnalist:  Dar din partea PNL?

Crin Antonescu:  Astea sunt discuții referitoare la asumarea de către PNL și la o propunere și la o personalizare a acestei asumări discutăm la Biroul Politic Național:

Jurnalist: Va depinde această nominalizare de o discuție anterioară cu Victor Ponta?

Crin Antonescu: Sper să avem o discuție, așa cum s-a și spus aici, Partidul Conservator a cerut-o, toți o socotim bine venită și în cursul zilei de azi presimt că o să ne mai vedem

Jurnalist: Câți liberali vor participa la ședința CSAT?

Crin Antonescu:  Cei care fac parte din CSAT, sigur.

Jurnalist: Regretați decizia ca Victor Ponta să își asume interimatul la Justiție?

Crin Antonescu:  Nu, pentru că eu am avut încredere și am în continuare încredere și am, așa cum am spus-o de la constituirea primului guvern Ponta, o concepție nu militară, n-am avut onoarea, dar o concepție privitoare la funcționarea unor structuri în baze ierarhice, în ierarhii stabilite pe bază de responsabilitate. Câtă vreme intri într-un guvern care are un prim-ministru din alt partid, nu încerca să știrbești autoritatea acelui prim-ministru sau să o limitezi pentru că nu-i din partidul tău. Nu încerca să o faci la jumătate. Intră în acea echipă, intră în baza unui program, în baza unor reguli de funcționare, dar lasă-l pe cel care a asumat responsabilitatea de prim ministru să fie prim ministru. Din această cauză ați văzut, probabil, că miniștrii liberali, iată se face aproape anul, și cei dinainte și cei de acum nu au generat niciodată vreo criză, vreo tensiune așa cum s-a întâmplat în alte guverne de coaliție cu premierul. Doi, dacă premierul a asumat această dorință de a asuma interimatul și de a face ce a făcut, n-a mai făcut, iar a făcut, asta este o decizie pe care eu nu aveam cum să nu i-o creditez ca partener care, repet, m-am luptat să fie prim-ministru, îl susțin în continuare să fie prim-ministru.

Jurnalist: Nu se poate vorbi de boicotarea ședinței de guvern?

Crin Antonescu: Nu, categoric nu. Eu v-am spus, știu de domnul Mihai Voicu, m-am despărțit de domnul Chițoiu, absolvent strălucit ca atâția alții al Academiei de Studii Economice, zic atâția alții în sensul că așa cum spunea și la Academie, vorbim de rău de politicieni, dar când te uiți la politicieni trei sferturi sunt produși de Academia de Studii Economice, iar restul de alte Academii. Deci, m-am despărțit acolo de domnul Chițoiu, care era presat, să folosesc acest barbarism franțuzesc, era grăbit să ajungă la ședința de guvern.

Jurnalist:  Eventualul ministru al Justiției, pe care ați putea să îl nominalizați astăzi, în baza programului de guvernare pe care l-ați invocat va trebui să retragă sau să mențină aceste numiri?

Crin Antonescu:  Acestea sunt chestiuni de procedură, dacă vă spun eu acum ce să facă ministrul Justiției o să spuneți că sunt dictator. Vă mulțumesc!

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: