Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL – 3 aprilie 2013

12-07-04-07-35-14big_antonescu_senat”În reuniunea pe care am avut-o cu numeroși reprezentanți ai celor patru partide din USL, am decis următoarele. Menținându-ne fiecare poziția pe care o cunoașteți deja, care nu s-a schimbat, în legătură cu tema numirilor pentru procurori și, implicit, cu Ministerul Justiției, am decis următoarele: tema justiției din acest moment este una care rămâne în responsabilitatea exclusivă a domnului Ponta și a partidului pe care îl conduce, probabil, mai departe, și a domnului Băsescu, în funcție de înțelegerile care s-au făcut sau nu s-au făcut.

Partidul Național Liberal, practic, este în situația de a se asocia la această combinație – și nu o face – de a crea o criză majoră, fatală, în Uniunea Social Liberală și nu o face și, în aceste condiții, în mod firesc, asumând totala răspundere pentru ceea ce urmează să se întâmple în justiție, premierul și Partidul Social Democrat au asumat acest minister. Așa cum domnul prim-ministru v-a spus, au dorit în aceste condiții să propună un schimb de ministere, deci să luăm noi un alt minister. Opțiunea mea și a colegilor mei, cu care vom merge și o vom propune și Biroului Politic Național, a fost aceea de a nu face niciun astfel de schimb. Miza unei guvernări nu este numărul de ministere pe care le deții, miza unei guvernări pentru mine, pentru Partidul Național Liberal, nu este segmentul din bugetul public pe care îl gestionezi, miza unei guvernări este coerența, consecvența și loialitatea față de programul de guvernare și față de angajamentele luate cu alegătorii, cu cei care ți-au dat votul și cu cei care te-au adus în situația de a împărți ministere și a conduce aceste ministere.

Mergem, așadar, mai departe. Poziția mea în legătură cu tema justiției rămâne aceeași. Cred că era obligația noastră să găsim prin intermediul ministrului Justiției, cu respectarea tuturor criteriilor, exigențelor și standardelor interne și internaționale, doi oameni în legătură cu care să nu existe discuții, suspiciuni de partizanat politic sau trecut de partizanat politic, evident, așa cum e cazul domnului Morar sau doamnei Kovesi.

Premierul a optat pentru o altă soluție și din acest moment responsabilitatea e a domniei sale.

Dacă sunt întrebări…”

 Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Domnul Ponta nu v-a dat totuși niște explicații de ce totuși a rămas încremenit în numirea Codruței Kovesi?

Crin Antonescu: Explicațiile premierului pentru opțiunile sale, așa cum v-am spus și dimineață, au fost date public și așa cum au fost date public, mi-au fost date și mie. Explicațiile mele pentru poziția mea au fost date public și așa cum au fost date public și premierului. Nimic nou, nimic secret.

Jurnalist: Domnule președinte, nu cereți un alt minister? Ce se întâmplă ce se întâmplă cu acel criteriu al parității, mai sunteți parteneri egali în USL?

Crin Antonescu: Da, suntem parteneri egali în USL și faptul că nu cerem un alt minister nu afectează acest lucru. Paritatea, egalitatea într-o coaliție ține de foarte multe lucruri înaintea numărului de ministere și niciodată Partidul Național Liberal nu a pus aceste lucruri pe primul plan. Niciodată de când suntem în această alianță, vorbesc și eu pe istoria recentă, pe istoria scurtă.

Jurnalist: Premierul v-a dat cumva garanții că ceea ce se întâmplă în justiție va respecta programul politic asumat de USL?

Crin Antonescu:  Da, dar asta pe mine unul nu a fost de natură să mă liniștească. Voi continua să fiu vigilent.

Mulțumesc.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: