Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la începutul ședinței BPN – 3 aprilie 2013

CA 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: (…)

Crin Antonescu: Nu știu, v-aș invita (…) ca să vedeți? Vreți să fac o repetiție aici? Explic acest lucru așa cum am explicat și PSD-ului, că și ei erau destul de mirați. Nu știu dacă supărați, dar mirați erau. Nu totul se negociază și nu totul se compensează. Nu suntem, asta înțeleg eu, nu suntem la putere ca să ne batem cu hălci din buget. Suntem la putere ca să schimbăm o țară, suntem la putere ca să facem dreptate, suntem la putere ca să nu ne fie rușine de noi. Ori, posibilitatea de a nu-ți fi rușine de tine e mult mai prețioasă decât orice minister, decât toate ministerele la un loc.

Jurnalist: Domnule președinte, domnul Ponta spunea că s-a stins astăzi orice conflict care era în USL. Din punctul dumneavoastră de vedere s-a stins orice conflict?

Crin Antonescu:  Doamnă, uitați, din punctul meu de vedere depinde ce înțelegem prin conflict, că dumneavoastră ușor vă jucați cu cuvintele. Din punctul meu de vedere, ce era înainte e și acum. Cu alte cuvinte, o diferență majoră de abordare și de opinie, de soluții privitor la chestiunea numirii procurorilor. Recapitulez foarte scurt: în ce-l privește pe domnul Ponta, varianta că printr-o încercare de compromis politic cu Traian Băsescu se rezolvă această problemă, din punctul nostru de vedere, cu respectarea legii, cu toate criteriile de exigență și cu persoane noi, dincolo de suspiciunea de partizanat politic. S-a mers pe prima variantă și vom vedea ce va ieși.

Asta așa rămâne, nu era nici un conflict înainte care să se stingă acum. Ceea ce, dacă vreți, s-a rezolvat este o chestiune funcțională legată de Ministerul Justiției. Pentru că s-a tot discutat, iau liberalii, nu iau Ministerul Justiției. În sensul acesta, aș vrea încă o dată să vă rog să vă aplecați asupra a ceea ce s-a spus de către noi și s-a întâmplat și să vedeți că nu e nicio inconsecvență sau răzgândire, un cuvânt care vă e foarte drag. Am spus, în momentul în care am cunoscut probabilitatea ridicată ca domnul Ponta să o nominalizeze pe doamna Kovesi, că dacă face aceste nominalizări noi nu ne mai asumăm Ministerul Justiției. A spus ieri, la ieșirea de la CSM, că nu mai face nicio nominalizare și că va desemna, vom desemna un ministru care să facă aceste lucruri și atunci am spus ‘Sigur, în această situație, nu ne ferim de cartofi fierbinți’, ca să vă citez eu pe dumneavoastră. Da, suntem gata să ne asumăm să rezolvăm această chestiune, așa cum trebuia ea în principiu rezolvată, nu într-o asociere destul de, mă rog, obscură, cu Traian Băsescu.

Pe seară sau azi dimineață, premierul a făcut totuși nominalizările, a venit astăzi, a spus că dorește foarte tare să meargă înainte în felul acesta. Atunci am spus ‘își ia responsabilitatea….’

Jurnalist: De ce nu ați acceptat oferta premierului, cea a unui schimb de ministere?

Crin Antonescu: Pentru că ceea este în joc în chestiunea aceasta privitoare la principiile justiției nu poate fi pus în balanță cu un minister, cu o chestiune, cu o structură birocratică. Rămân ministerele așa cum sunt, merg mai departe, să dea Dumnezeu ca Guvernul să meargă bine.

Jurnalist: Ați spus astăzi la prânz, în conferința de presă, că vă asumați în continuare acest minister…

Crin Antonescu: Am spus că suntem gata să ne asumăm în continuare acest minister. Dacă premierul dorește să-și asume – și a dorit, și ne-a spus acest lucru – noi aveam două variante: să rupem acest Guvern sau să mergem în această formulă, nu? Așa am gândit-o eu, nu așa ne-a prezentat-o premierul. Eu nu-mi permit să rup nici acest Guvern, nici Uniunea Social Liberală, nu din cauză că PNL nu ar putea trăi și în opoziție. PNL este un partid care a stat mai mult în opoziție și care a crescut, de fiecare dată, mai mult în opoziție. PNL nu este un partid care să moară dacă nu este la guvernare.

În legătură cu candidatura la Președinție, v-am spus dimineață și v-am spus așa, în termeni eleganți, puteam să aprofundez. Am făcut sau îmi doresc să facem tot ceea ce trebuie făcut pentru că nu ne putem juca, atâta vreme cât se pot găsi formule de felul acesta, cu milioane de oameni care ne-au dat votul ca să fim împreună și ca să lucrăm împreună.

Jurnalist: Înainte de ședința USL, Tudor Chiuariu tocmai explica că viitorul ministrul liberal poate să revoce, să vină cu alte numiri…

Crin Antonescu: Sigur, dacă noi am fi asumat Ministerul Justiției, fără îndoială că ministrul Justiției desemnat de noi asta ar fi făcut, pentru că noi vedem sau vedeam rezolvarea acestei probleme nu printr-o înțelegere politică cu Traian Băsescu.

Jurnalist: Despre asta a fost vorba la ședința USL și în acest context domnul Ponta a dorit să-și asume răspunderea…?

Crin Antonescu: Da, sigur.

 

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: