Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței BPN – 3 aprilie 2013

Crin-Antonescu-pnl.ro_”Am discutat, am redus agenda discuțiilor de astăzi la situația care ne-a preocupat și ne preocupă pe toți și decizia luată de către Biroul Permanent Național este următoarea: în condițiile în care premierul Victor Ponta persistă în formula pe care a insistat și în propunerile de numiri pe care le-a făcut în înțelegere cu Traian Băsescu, PNL nu-și mai asumă responsabilitatea pentru Ministerul Justiției și pentru tot ceea ce decurge de aici. Nu acceptă, așa cum v-am spus – este o poziție validată unanim de toți colegii mei din Biroul Permanent Național – nu se angajează în niciun fel de schimb, nu solicită un alt minister, nu acceptă un alt minister. Ținem, în continuare, guvernarea în stare funcțională, pentru că cetățenii așteaptă atât de mult de la această guvernare.

Suntem gata oricând să preluăm responsabilitatea și portofoliul Ministerului Justiției, în condițiile în care se desfășoară toată procedura de desemnare, de propunere din partea ministrului Justiției, în conformitate cu criteriile și cu solicitările și ale Asociației Magistraților din România, și ale Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, și ale Consiliului Superior al Magistraturii, și ale Comisiei Europene, nu în urma unei înțelegeri politice cu Traian Băsescu.

Alegerea este a premierului și dacă ea rămâne cea pe care am discutat-o în această seară, atunci poziția noastră este cea pe care v-am făcut-o cunoscută la intrarea și la ieșirea din această ședință.” 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: După ce v-a expira mandatul de interimar și după ce vor fi numiți procurorii sau când?

Crin Antonescu: Eu nu știu cum va evolua acest proces, nu știu ce va face Traian Băsescu, nu eu sunt cel care am construit această combinație, nu eu sunt cel sunt părtaș la această combinație. Eu știu că există niște criterii și știu, și v-am spus și dumneavoastră, cum considera Partidul Național Liberal că trebuie aceste lucruri abordate și rezolvate. Fără o astfel de abordare, noi nu ne asumăm responsabilitatea acestui minister și, repet, pentru a nu crea o criză de guvern, pentru a rămâne în continuare în respectarea angajamentelor noastre față de alegători, mergem mai departe cu guvernul fără nicio răspundere pentru chestiunea justiției, care este exclusiv în acest moment pe responsabilitatea cuplului, binomului, cum doriți să-i spunem, Victor Ponta – Traian Băsescu.

Jurnalist: Vedeți posibilitatea ca Laura Codruța Kovesi să nu mai ajungă șef la DNA? Cum vedeți această posibilitate? Din ce ne spuneți acum, se înțelege că dumneavoastră încă vedeți posibilă varianta ca aceste numiri să nu aibă loc.

Crin Antonescu: Din punctul meu de vedere, ceea ce i-am spus și azi premierului, nu mai reiau, premierul ar trebui, mai ales în fața reacțiilor – lăsând CSM-ul la o parte – în fața reacțiilor corpului de magistrați din România, vorbesc de Asociația Națională a Magistraților, de Uniunea Națională a Judecătorilor și de poziția Comisiei Europene, pentru că s-a vorbit despre un compromis pentru România, s-a vorbit sau s-a sugerat presiunea Comisiei Europene sau, știu și eu, a altor factori externi, pentru ca această înțelegere între domnul Ponta și domnul Băsescu să fie aplicată. Vedem azi, din ce spune oficial Comisia Europeană, că nu este așa. Deci eu cred că un lucru înțelept ar fi retragerea acestor propuneri, desemnarea unui ministru al Justiției sau asumarea, dacă domnul Ponta dorește neapărat, asumarea parcurgerii unor proceduri normale, la capătul cărora să nu fie o înțelegere politică, ci o încercare cu adevărat de a da șanse independenței justiției.

Jurnalist: Veți mai avea discuții în USL?

Crin Antonescu: Nu, dar eu cred că este foarte clar, nu există nicio concluzie la reuniunea PNL care să nu concorde cu ce am discutat la USL. Practic, ce am angajat noi acolo, reprezentanții PNL, a fost confirmat și susținut de colegii noștri din Biroul Politic Național.

Jurnalist: O să-i mai spuneți premierului că cei de la Comisia Europeană nu vor așa?

Crin Antonescu: Dar credeți că eu sunt un intermediar între Comisia Europeană și premier? Toată lumea știe, nu?

Jurnalist: Dar sincer, ați înțeles argumentele pe care le-a dat domnul Ponta în propunerea doamnei Kovesi?

Crin Antonescu: Le-am înțeles, dar nu le accept, adică nu mă conving, în sensul acesta. Sigur că am înțeles ce mi-a spus omul, înțeleg repede și eu și, după cum v-a spus, și domnul Ponta.

Jurnalist: Mai există posibilitatea ca dumneavoastră sau PNL să preia acest minister după ce se va încheia această problemă cu numirile?

Crin Antonescu: Eu personal parcă nu m-aș băga, să preiau ministerul vreau să spun. Partidul Național Liberal, dacă domnul premier rămâne pe poziția sa actuală, persistă în aceste numiri, nu. Am spus limpede: PNL nu mai asumă responsabilitatea politică a Ministerului Justiției. O preia domnul Ponta, PSD și mergem mai departe.

Jurnalist: Domnule președinte, cum au primit colegii dumneavoastră această situație?

Crin Antonescu: În unanimitate, după cum ați văzut. V-am spus, s-a discutat, s-au discutat diferite variante, s-a analizat situația, a fost un votul unanim la sfârșit și asta arată că Partidul Național Liberal înțelege prin guvernare altceva decât, cum vă spuneam la intrare, cramponarea de niște bucățele de putere.

Dacă Partidul Național Liberal nu a pus problema, în cursul acestei crize, de ieșirea de la guvernare, de ruperea Guvernului, de ruperea înțelegerii noastre, n-a făcut-o pentru că rămâne cu orice preț la guvernare. Am dovedit asta renunțând la un minister. A persistat, deci, în a face parte înainte din Guvern și a încerca să mergem mai departe pentru că în joc nu sunt părerile, opiniile, orgoliile noastre, ale PSD sau ale altor oameni politici, ci sunt nevoile și așteptările a milioane de oameni.

Jurnalist: Domnule președinte, aveți un mandat din partea din partea Biroului Politic Național de a nu mai accepta niciun compromis din partea premierului Ponta în relația cu președintele Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Nu pot eu să-mi iau mandat ca să accept sau să nu accept compromisuri pe care le fac alții.

Jurnalist: Conducerea USL este restrânsă, în sensul acesta mă așteptam.

Crin Antonescu: Eu v-am spus, în ce-l privește pe domnul Traian Băsescu și relațiile cu domnia sa, eu nu am acceptat niciun compromis cu titlul că e ultimul. Nu. Singurul compromis este acela de a păstra relații instituționale formale, corecte pentru că nu avem cum să facem altfel și suntem oameni întregi la minte și civilizați. Dar compromisurile de conținut, compromisurile politice, cum ar fi pactul zis de coabitare sau cum ar fi rezolvarea problemei procurorilor, pe astea nu le-am acceptat și le-am taxat ca atare, adică ne-am spus părerea. N-avem o listă și spunem: “Hai, încă un compromis și după aia gata”.

Jurnalist: Domnule președinte s-a pus problema în cadrul ședinței de o ieșire de la guvernare a PNL?

Crin Antonescu: Nu. Trebuie să vă spun foarte clar că toți colegii mei, chiar cei care au, cum e și normal, nemulțumiri și față de guvernare și față de miniștrii noștri – că sunt, e normal, e un partid viu în care se discută aceste lucruri – niciunul dintre ei nu a pus problema ruperii USL, pentru că ieșirea de la guvernare asta înseamnă.

Toată lumea știe foarte bine, nu au trecut decât trei luni de când am mers în fața oamenilor într-o formulă pentru cel puțin patru ani și facem tot ce ne stă în putință și eu sunt optimist că ea va dura cel puțin patru ani.

Jurnalist: Dacă nu accepta PNL această decizie de a ceda portofoliul Justiției, se mergea mai departe cu Laura Codruța Kovesi, ce se întâmpla, practic?

Crin Antonescu: Uitați, eu am spus că PNL este gata să-și asume responsabilitatea Ministerului Justiției și să desemneze un ministru, evident, pe care-l propunea și-l discuta cu premierul, cum s-a făcut totdeauna. Premierul, care și-a schimbat poziția, era întru totul de acord ca noi să desemnăm un ministru acum, cu condiția ca nominalizările, propunerile pe care le-a făcut, să rămână în vigoare și noi am spus că așa ceva nu e acceptabil.

Jurnalist: Deci v-a pus această condiție până la urmă.

Crin Antonescu: Păi sigur că da, că altfel am fi luat ministerul, am fi retras propunerile și am fi parcurs procedurile. E simplu.

Jurnalist: Premierul s-a tot răzgândit în ultimele zile legat de aceste propuneri. Dumneavoastră credeți că premierul s-ar mai putea răzgândi și să nu mai facă aceste două numiri?

Crin Antonescu: Nu-mi mai puneți întrebări despre viitor sau în orice caz referiți-vă doar la intențiile mele. Nu știu.

Jurnalist: Veți discuta cu premierul, chiar dacă ați spus că nu mai asumați ministerul, nominalizarea pentru Ministerul Justiției?

Crin Antonescu: Nu. Ministerul din acest moment e în responsabilitatea PSD. Pot pune pe orice. Aș putea face chiar niște sugestii, că doar nu s-a terminat cu doamna Kovesi lumea. E domnul Morar liber, e doamna Macovei.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: