America, americanilor. România, procurorilor!

Cu regretul că amicul Traian Mitrică mi-a luat-o înainte folosind deja sintagma ”România, republica procurorilor”, voi scrie câte ceva despre proaspăta nominalizare pentru portofoliul Justiției.

Este drept, Cazanciuc pare (și este!) o soluție mult mai bună decât Horia Georgescu pentru a trece strada pe acea doamnă respectabilă și oarbă pe nume Justiția. Dar cât de bună? Ceea ce știm despre proaspătul nominalizat este faptul că:

 • a absolvit facultatea in 1985, fiind coleg de generație cu premierul Ponta (lucru care, se vede, i-a adus noroc în viață)
 • timp de 3 ani (1995-1998) a activat cu procuror în Sectorul Agricol Ilfov, dar nu instrumenta dosare, ci doar supraveghea urmărirea penală
 • perioada 1998-200 a petrecut-o la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie dar din nou fără a instrumenta dosare, ci având ca atribuții relația cu media
 • în 2001 a fost preluat în Corpul de Control al primului ministru Adrian Năstase, unde s-a reîntâlnit cu Victor Ponta, ambii combătând pe acest front până în 2004
 • în 2004, a fost avansat secretar de stat în cadrul aceluiași guvern PSD
 • pe fondul venirii alianței DA la putere, Cozmanciuc a găsit un loc cald ca director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor, de unde a fost preluat/reevaluat, până în 2008, ca procuror sef al Biroului pentru relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângî Înalta Curte de Casație și Justiție
 • în 2009 a trecut la ministerul de externe ca Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe (pe vremea când acest minsiter era sub control PSD) unde, cu o scurtă întrerupere în aprilie 2012, și-a continuat activitatea până în prezent. O remarcabilă continuitate sub două guvernări ce se clamează a fi antagonice: PDL/USL, fapt care arată clar experiența și profesionalismul domnului Cazanciuc. Or else.

Ceea ce poate fi remarcat este, în afară de parcursul profesional de anduranță a viitorului ministru al Justiției, este faptul că acesta este geamănul lui Kovesi în materie de profesionalism: un procuror ajunge conducător al întregii Justiții, fără a fi instrumentat vreun dosar de urmărire; aici Cozmanciuc o depășește pe Kovesi, care cu aceeași performanță profesională nu a atins decât rangul de procuror general.

În afară de această poate nu neobișnuită similitudine, încă o barieră doborâtă de vajnicii procurori români: care acum conduc nu doar Procuratura, ANI și DNA, ba chiar și CSM și ministerul Justiției… fără să mai vorbim de Guvern. Așteptăm cu nerăbdare ca un fost procuror să conducă ÎCCJ și CCR… căci doar suntem în țara procurorilor, unde aceștia nu se văd ca avocați ai statului, ci egali ai judecătorilor.

În concluzie: nu știu dacă America este a americanilor sau nu. Dar îmi apare limpede, la orizont, viitorul alternativ în care România este a procurorilor. Adică a unor organe (în esență) de represiune ale statului. Norocul și speranța mea este că viitorul acela este doar alternativ, și ar putea fi evitat.

Etichete:, , , , , , , , , ,

8 comentarii pe “America, americanilor. România, procurorilor!”

 1. Traian 12 aprilie 2013 la 4:57 AM #

  Amicul e Traian si asteapta un miel conform traditiei :))

  Apreciază

  • Gondolin 13 aprilie 2013 la 11:08 PM #

   lol… mărturisesc că am unificat într-un zoon politikon inexistent două persoane reale pe care le cam respect: Traian Mitrică și George Șerban. Dar cu mielul, ai dreptate!

   Apreciază

 2. berenger 13 aprilie 2013 la 12:25 PM #

  spune-i lui crin sa se inscrie la drept si sa se faca procuror. la viteza cu care termina facultatile si ocupa posturi prin concurs, prin 2040 are sansa sa candideze cu succes la presedintie

  Apreciază

  • Gondolin 13 aprilie 2013 la 11:09 PM #

   tz tz tz… chiar atât de jos? pressupun că este primăvara de vină… or else!

   Apreciază

   • berenger 14 aprilie 2013 la 8:01 AM #

    o, da, sunt rau, mojic chiar :). numai ca nu scriu nimic neadevarat. or asta-i trist.

    Apreciază

    • Gondolin 14 aprilie 2013 la 1:03 PM #

     te amăgești doar. Fiind om și tu, greșești ca toți oamenii (de exemplu în răutatea asta a ta ultimă, sordidă de altfel…)

     Apreciază

   • berenger 14 aprilie 2013 la 4:55 PM #

    sordida spui? hai sa fim seriosi. politica romaneasca e o cloaca, iar voi, ca oricare altii, va terfeliti dusmanii de partid in toate felurile, iar crin e campion in asta. din cauza asta nu merita nicio mila si nicio consideratie. iar in a-i ironiza defectele (caci, har domnului, are garla), lui si oricarui politician, nu implica nicio rautate si nu e nimic sordid. e incercarea disperata de a va cobori cu picioarele pe pamant. caci nu mai sunteti de mult aici.

    Apreciază

 3. berenger 18 aprilie 2013 la 6:50 AM #

  observ ca, intre timp, useleii, preluand un proiect pdl, transforma romania in tara avocatilor, in conditiile in care anuleaza interdictia parlamentarilor de a pleda in cauze impotriva statului roman.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: