Ghimpele.ro: RADU ZLATI: Să reducem salariile „bugetarilor de lux”, nu să le impozităm

radu-zlati-600x423Deputatul PNL Radu Zlati a vorbit pentru Ghimpele despre intenția premierului Victor Ponta de a supraimpozita bugetarii care au salarii peste 1.000 de euro, calificând gestul o mișcare greșită pentru guvernarea USL. Zlati sugerează că mai degrabă o măsură corectă pentru a lărgi baza de impozitare ar fi creșterea veniturilor și numărul locurilor de muncă.

Părerea mea este că din punct de vedere al principiilor noastre, ale USL, introducerea acestui tip de impozit încalcă cel puțin un principiu pe care noi inițial l-am promis – acela al impozitării unice. Dacă Guvernul, sau premierul dorește să introducă impozitarea diferențiată, atunci s-o introducă și să fie pentru toată scala salariilor, nu doar pentru cele mari.

Eu zic că dacă vrem să facem economii, hai să le reducem salariile acelor oameni, nu să le impozităm. Știu că bugetul este suferind, dar dacă vrem să atragem bani pentru stat, o putem face lărgind baza de impozitare prin creșterea veniturilor, numărul locurilor de muncă. Faptul că impozităm câteva sute de bugetari cu o anumită sumă, un anumit procent pe salariile lor, nu aduce beneficii concrete economiei. Așa nu cred că este corect să acționăm din punct de vedere economic. Este adevărat: ca măsură de câștigare a popularității ar putea să dea rezultate. Dar nu cred că Guvernul USL ar trebui să umble după câștigarea popularității prin mijloace ieftine precum este acest mijloc de impozitare. Îl voi întreba pe domnul premier care este diferența între un salariu de 1000 de euro și unul de 999 euro.

În al doilea rând, evident că este o măsură discriminatorie în sensul că nu afectează și pe cei din economia privată, ar putea fi considerată un fel de pedeapsă. Dacă însă se dorește ca funcționarii publici, angajații la stat să nu câștige atât de mult, nu trebuie să impozităm, ci să dăm o altă lege a salarizării. Și sunt perfect de acord că unii salariați ai statului câștigă salarii foarte mari, dar nu cei din sistemul bugetar propriu-zis, cât cei din agenții pe care noi le considerăm că se autofinanțează, autobugetează, și care își pot stabili salarii imense rapoartate la ceilalți bugetari. Dar nu impozitându-i cu 1%, cu 10%, sau cu 30% vom rezolva problema, ci rearanjând salariile”, a spus Radu Zlati pentru Ghimpele.

Etichete:, ,

5 comentarii pe “Ghimpele.ro: RADU ZLATI: Să reducem salariile „bugetarilor de lux”, nu să le impozităm”

 1. alexc 11 aprilie 2013 la 3:52 PM #

  Constitutia tarii e o constitutie comunista sau socialista, cum vreti sa-i spuneti. La revizuire trebuie sa se propuna macar principii de dreapta(asta daca seful liberalilor se considera de dreapta) , adica : eliminarea din constitutie a grevei(interzicerea ei) si a sintagmei „stat social”, desfiintarea codului muncii, desfiintarea salariului minim, arme la liber, pedeapsa cu moartea, disparitia protectiei sociale.

  http://capitalismpepaine.ro/carta-libertatii-fiscale/ ––>>>Asta trebuie sa fie biblia dreptei romanesti. Din pacate politicienii romani nu au curajul lui balcerowicz, thatcher sau reagan, pentru ca politicienii romaniei sunt niste politruci ce se finanteaza de la buget. Cred ca imi racesc gura degeaba…

  Apreciază

  • Ivi 12 aprilie 2013 la 4:36 AM #

   @alexe
   O constitutie nu e nici de dreapta nici de stanga…
   …si daca tot nu vrei un „stat social”, eu propun ca pentru voi cei cu „capitalism pe paine” sa vi se faca „un substat animal”, reducand totul la aristotelicul „zoon” sau la zicerea lui Hobbes „homo homini lupus …eu personal raman la Seneca, cu a lui „omul e ceva sacru pentru om”

   Apreciază

 2. Incognito 15 aprilie 2013 la 1:05 PM #

  O rearanjare a salariilor pornind de la salariul minim actual ar duce la taieri din salariile mari unde ar fi creeate nemultumiri.
  Nemultumitii ar invoca pe drept principiul inviolabilitatii dreptului castigat.

  Rearanjarea salariilor pornind de la salariile maxime actuale ar duce la marirea salariilor mici, dar si la cresterea inflatiei si scaderea monedei nationale.
  Totusi, facand abstractie de complicatiile economice (preturi la producator, tranzactiile import-export, s.a.), solutia ar fi cea mai cinstita.
  Impozitul proportional in procentaj unic, chiar daca, in functie de problemele bugetare, ar putea fi marit sau micsorat la nevoie, ar apasa proportional cu venitul fiecaruia, ca si inflatia (valoarea leului).

  Radacina cuvantului „liberal” este „LIBER”.
  Mai stim ca Libertatea fiecaruia se termina acolo unde incepe Libertatea celuilalt. Asta nu inseamna ca eu am forta de a-mi spori libertatea in dauna libertatii altuia.
  Statul de drept (Constitutia) trebuie sa legifereze principiul „Ce tie nu-ti place / Altuia nu-i face!”.

  Apreciază

  • Gondolin 15 aprilie 2013 la 1:14 PM #

   Salariile nu sunt un drept câștigat de natura pensiilor, ci o conveție între părți. Cu alte cuvinte, micșorarea salariilor în mod unilateral de către angajator poate fi atacată eventual în instanță (dacă ea contravine unui alt contract anterior) dar nu este neconstituțională. Așa încât o nouă lege a salarizării ar putea rezolva problema în mod satisfăcător.

   Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Atunci cand face declaratii, domnul Crin Antonescu trebuie sa tina seama ca este si candidatul USL la presedintia Romaniei nu doar presedintele PNL – Bugetarii cu salariu mai mic de 1000 de euro sunt mai multi si au drept de vot la alegerile prezide - 11 aprilie 2013

  […] O propunere interesanta a fost facuta de domnul deputat PNL Radu Zlati pe blogul dansului. […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: