21 Iulie 2013 – Fiecare cu gubernatorul său…

În 21 iulie 356 î.Hr. Templul zeiței Artemis din Efes, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, a fost distrus prin incendiere. Incendiatorul, un anume Herostrat, a indicat drept cauză a gestului său dorința ca numele să îi rămână în istorie. Primul caz, după cunoștința mea, când are loc un act de terorism justificat doar printr-o dorință strict personală. Noroc că nu era șef de stat important, acest Herostrat, căci ar fi dat foc lumii cunoscute de către eleni… Mai aproape de noi, multe state, în deficit de democrație, și-au avut fiecare micul sau marele lor Herostrat. Pentru care pasiunea de a rămâne în istorie a fost mai puternică decât orice. Vorba aceea: fiecare cu gubernatorul său…

Tot într-un 21 iulie dar mai aproape de zilele noastre, 1968, se inaugura Combinatul petrochimic Pitești. În zilele sale bune, dădea de lucru la peste 10.000 de muncitori. Dar zilele acestea sunt apuse. Nu cu foarte multă vreme în urmă (guvernul Năstase) Combinatul exporta în valoare de peste 500 milioane dolari. Azi guvernul, neputând să investească 10 milioane de euro necesare continuării activității, pare resemnat să privească cum resturile încă în picioare ale Combinatului se duc și ele acolo unde nici întristare nici durere nu este. Întristarea și durerea rămân în familiile celor disponibilizați.

Revenind la chestiuni mai optimiste, azi sărbătorim nașterea lui Cat Stevens (n. 1948), cantautor cunoscut mai degrabă generației mele dar care sper să placă cititorilor mei, indiferent de vârsta lor:

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: