Comunicat de presă – Ministrul Sănătății l-a demis pe directorul general al Institutului „Cantacuzino”, la solicitarea CA

Ministerul Sănătății și-a asumat ca prioritate susținerea activității Institutului „Cantacuzino”, în scopul reluării producției de vaccinuri și recâștigării prestigiului acestei instituții în plan național și regional.

Constatând deficiențe în conducerea Institutului, ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, a cerut o întrevedere cu Consiliul de Administrație și Comitetul director pentru o analiză profundă a situației de la „Cantacuzino”. După o discuție avută săptămâna trecută cu membrii organismelor de conducere, ministrul sănătății a solicitat administratorilor să-și asume responsabilitatea pentru situația neclară și nesatisfăcătoare de la Institut. Cu această ocazie, ministrul a operat schimbări și în componența Consiliului de Administrație. Membrii CA s-au întrunit la sfârșitul săptămânii precedente și după o evaluare complexă au propus demiterea Directorului General.

Având în vedere neregulile majore constatate de către Consiliul de Administrație al Institutului „Cantacuzino” în activitatea Directorului General Radu Iordăchel, precum și managementul defectuos care a afectat dezvoltarea Institutului în acord cu obiectivul asumat de Ministerul Sănătății, ministrul Eugen Nicolăescu a decis revocarea din funcție a Directorului General.

Disfuncțiile semnalate de raportul Consiliului de Administrație, înaintat ministrului sănătății, se referă atât la aspecte de ordin legal, juridic și organizatoric, cât și la absența oricărei strategii de dezvoltare și a oricăror soluții manageriale. Acestea au fost confirmate ulterior și de Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Printre acestea se numără:

  • nepunerea în aplicare a măsurilor de reorganizare, asumate de Directorul General, care priveau politica de personal, precum și altor măsuri organizatorice necesare funcționării Institutului;
  • nepunerea în aplicare a Hotărârii judecătorești cu privire la plata unor drepturi salariale câștigate în instanță, ceea ce constituie infracțiune;
  • scoaterea la concurs a unor posturi înainte de intrarea în vigoare a organigramei și organizarea concursului fără respectarea reglementărilor legale;
  • modificarea unor procese verbale ale ședințelor CA, neconvocarea comitetelor de direcție pentru a pune în aplicare hotărârile CA și neîndeplinirea angajamentelor privind demararea negocierilor contractului colectiv de muncă;
  • grave probleme de implementare în cazul mai multor proiecte finanțate din fonduri europene, derulate de Institut.

De asemenea, lipsa de viziune a Directorului General și absența unui plan de redresare pe termen scurt, mediu și lung a avut un impact negativ asupra funcționării Institutului Cantacuzino. Directorul General a ignorat din punct de vedere managerial probleme esențiale ale Institutului „Cantacuzino” și nu a identificat nicio soluție pentru achitarea datoriilor sau realizarea de venituri suplimentare, care să asigure buna funcționare a acestuia.

Un fapt de o gravitate deosebită este acela că Directorul General a încercat să eludeze atribuțiile ce îi reveneau cu privire la reluarea producției de vaccin, riscând astfel întârzierea acesteia.

Prin măsura luată se elimină riscul referitor la nerealizarea programului de repunere în funcțiune a principalelor activități ale institutului si obținerea GMP-ului, calitate absolut necesară pentru a furnizor intern de vaccinuri și chiar extern.

În prezent domnul Radu Iordăchel se află în concediu medical, iar Ordinul de revocare va intra în vigoare la data încetării perioadei de suspendare a raportului de muncă pentru incapacitate temporară de muncă.

Reamintim faptul că la sfârşitul lunii mai 2013, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Guvernul a redat rolul strategic Institutului „Cantacuzino”, oferindu-i statutul de serviciu de interes economic general.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: