Ultimul Crin Antonescu (”Jocuri de putere”, 6 august 2013)

crin antonescuIntervențiile telefonice de ieri seară ale lui Crin Antonescu, din cadrul emisiunii ”Jocuri de putere” (Realitatea TV) nu au adus elemente noi în ceea ce privește poziția și atitudinea ale liderului Partidului Național Liberal raportate la marile probleme politice ale momentului.

În ce mă privește am reținut ca noutate absolută doar faptul că Antonescu și-a sfătuit partenerul din conducerea USL să nu semneze faimosul Pact de Coabitare. Fără rezultat se pare, Victor Ponta dând ascultare intereselor de etapă (nominalizarea sa ca premier din partea președinției) mai degrabă decât sfaturilor lui Crin și oricărui calcul politic care ar fi ținut seama de antecedentele gubernatorului de la Cotroceni.

Alte considerații ale președintelui PNL:

Despre coabitare și efectele acesteia:

Eu cred că această aşa-zisă coabitare nu a adus niciun plus pentru România. Ea a adus câştiguri de natură politică, internă, pe spaţiu mic ca de obicei, dar câştiguri exclusiv lui Traian Băsescu şi oamenilor săi.
Traian Băsescu a fost reîncărcat de coabitare, a fost relegitimat.
(…) un om care a câştigat în fruntea unei coaliţii şi este prim-ministrul unei coaliţii care iese de la urne peste 65% are recunoaştere internaţională, nu are nevoie de niciun pact de coabitare, asta a fost poziţia mea
Traian Băsescu e cel care a câştigat tot, pentru că pierduse tot, de pe urma coabitării, a fost resuscitat, a fost spălat

Despre privatizarea CFR Marfă și situația de la Ministerul Transporturilor:

Domnul Băsescu speră ca această privatizare să eşueze şi să mai câştige în felul acesta nişte puncte într-un joc destul de meschin şi fără orizont. (…) Se pierde timpul. Se stă la pândă pentru câteva puncte electorale nenorocite care nu ştiu cui şi cum vor putea folosi
(…) ideea era că ar fi natural şi de dorit să avem cât mai repede un ministru titular şi dedicat exclusiv acestui domeniu – Transporturile

Despre poziția privitoare la declararea crimelor comunismului ca fiind inprescriptibile:

Categoric susţin aceste lucruri. (…) Am discutat cu Andrei Muraru, directorul IICCMER, acolo este o echipă de oameni tineri, capabili şi categoric calificaţi, fac o treabă foarte bună şi tot ceea ce putem face în sprijinul lor vom face. Eu personal sunt întru totul de acord

Despre Constituție și Regionalizare

Ele nu sunt în aer, sunt amânate. E o amânare regretabilă. Noi ne-am fi dorit mai devreme să facem aceste lucruri, mai ales regionalizare. Dar cred că e foarte limpede pentru oricine că nu USL, nu factori de voinţă politică, nu noi ca lideri ai acesteia am decis să amânăm îndeplinirea acestor proiecte.
Există bătălii pe care nu te rişti să le pierzi. Astfel de bătălii sunt cele ca regionalizarea şi proiectul de revizuire a Constituţiei. Ori o bătălie ca cea privind revizuirea Constituţiei în condiţiile puse de Traian Băsescu şi felul în care a fost tratat referendumul de demitere de anul trecut, şi dacă ar fi fost vorba doar de alegătorii din România ne-am fi asumat, dar aşa am decis să amânăm.

Overall, o intervenție relativ ”cuminte” pe linia celeia de la Q&A (Antena 3). Dacă avem două evenimente similare, înseamnă că avem deja un șir. Adică putem începe a trage niște concluzii, fie și provizorii. Fie și pripite.

Concluzia mea este aceea că Antonescu începe a-și clădi, încetul cu încetul, statura unui prezidențiabil mai conform cu așteptările electoratului pe care îl are în vedere. Și care nu se suprapune întru totul cu electoratul care a zis DA în iulie 2012. Un prezidențiabil care are tăria convingerilor sale, are puterea de a merge pe drumul său, dar care este mai așezat, mai puțin vitriolant în expresii, mai concesiv cu greșelile (intenționate sau nu) ale partenerilor săi. Sunt convins că președintele României  Crin Antonescu  va fi, în limitele prerogativelor sale constituționale, un președinte jucător; dar nu unul care să dea la gioale și care să facă pe durul la colțul blocului. Iar această imagine începe a fi constituită cu răbdare și inteligență. Toamna lui 2013 ne va oferi, foarte probabil, o rebranduire a mărcii politice Crin Antonescu. Cel care va trebui să convingă în 2014 poporul român că nu este numai conducătorul PNL (și unul dintre conducătorii USL) ci poate să își asume, cu demnitate și onoare, calitatea de conducător al românilor. Al tuturor românilor.

articole pe aceeași temă:

CRIN ANTONESCU LA Q&A, 21 IULIE 2013

ANTONESCU ȘI BĂSESCU, LA COTROCENI. REMEMBER IULIE 2012

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

8 comentarii pe “Ultimul Crin Antonescu (”Jocuri de putere”, 6 august 2013)”

 1. romi 7 august 2013 la 3:21 PM #

  Antonescu dorind sa se pozitioneze ca reprezentant al unui „electorat care nu se suprapune întru totul cu electoratul care a zis DA în iulie 2012” – ma ingrijoreaza, o data pentru sansele lui reale de a deveni presedinte -ce identitate va avea? cat de clar va fii mesajul lui si pe cine va mobiiza mesajul lui ?(AntiBasisist/antisecurist combatant nu, constitutie noua nu, care vor realizarile guvernarii USL pe care sa le prezinte ca fiind ale lui)?
  Si apoi ma ingrijoreaza un lucru, pe noi cei 7.4 milioane (sau mai putini care santem cumplit de hotarat anti-basisti si ani-securisti)- pe noi cine ne va reprezenta ?
  Pentru mine rebrenduirea asta (oare vine de un cosmopolit sef de campanie?) – bazata pe imagine „asezata”- ma duce cu gandul la alergerile din SUA cu candidati foarte frumosi, prezidentiabili, „echilibrati” dar cam gaunosi…..e foarte multa ipocrizie in „politically correct” in America, eu cred ca romanii sant mai pasionati de politica si nu vor cumpara un lider nepatimas.
  Nu stiu ce public votant va castiga dar sigur ii va pierde pe cei patimasi, cei vocali, cei care ar merge cu obida la vot – cei care au fost total nemultumiti de faptul ca securistii conduc din 1989 incoace. Nu avem luxul sa-l pierdem pe Antonescu pentru ca nu sant multi lideri vizibili in politica despre care sa nu se indoaie nimeni ca nu au facut parte din sistem comunist/securist/manjit intr-un fel sau altul de banii securitatii sau a afacerilor de capusare cu statul.

  Apreciază

  • Radu Zlati 7 august 2013 la 3:26 PM #

   nu pot răspunde la toate întrebările (justificate) pe care le puneți, deoarece nun sunt nici Antonescu, nici conducător al mișcprii de rebranduire (dacă o astfel ed mișcare chiar are loc – eu am emis doar o ipoteză).
   Mă risc însă să precizez că Antonescu ar trebui să păstreze (ca principiu) electoratul din iulie 2013 dar să atragă de partea sa și acea parte din electorat care nu este în mod necesar anti-Băsescu. Și, oricum, să vine cu o propunere de proiect pentru România care să nu se limiteze la proiectul anti-Băsescu (nu de alta, dar in 2014 Băsescu este oricum pe făraș…) sau anti-PDL (pe făraș și el…)
   În 2014 nu se va merge cu obidă la vot, oricum nu cu obidă la adresa Băsescu, deoarece acesta va fi un non-obiectiv politic în acel moment…

   Apreciază

   • romi 7 august 2013 la 3:43 PM #

    Obida nu ar fii numai impotriva lui Basescu ca persoana (desi o merita din plin, Basescu e pt mine reprezentantul suprem al sistemului securist si nesimtit , un varf al icebergului, o unelta si un lider in acelasi timp)- obida ar fii ca s-au pierdut atitia ani din 1989 si intr-un fel santem mai lipsiti de speranta decat in 1989, obida ca s-au pierdut alte generatii in mlastina asta securista (cu toate implicatiile care vin de aici)
    Basescu va ramane in politica din pacate, are mare grija sa nu ajunga la Rahova ci va ramane relevant in politica romaneasca – datorita referendumui ratat (si a lipsei de curaj a oamenilor de iesi in strada in august 2012) dar si datorita pactului de coabitare, nominalizarilor de procurori, toate aceste fapte pe care Crin le-a dezavuat la timpul lor. Securitatea si Basescu nu pleaca din politica la anul si un vot impotriva lor ar ramane relevant, pentru unii dintre noi.

    Apreciază

 2. Roxana Iordache 7 august 2013 la 7:49 PM #

  Aşa de bine am dormit! De foarte multă vreme nu mai prinsesem ore de somn înainte de 12 noaptea.

  Ce spuneţi nu face decât să confirme că Crin s-a prostit. Lamentabil.

  Apreciază

  • Radu Zlati 8 august 2013 la 8:33 AM #

   Sunt păreri personale. Dar ceva-ceva, vorba filmului… Poate că adevărul este în altă parte?

   Apreciază

 3. Roxana Iordache 7 august 2013 la 7:50 PM #

  Puteţi şterge mesajul de mai sus, dar principalul e să-l vedeţi dv. şi să nu încurajaţi transformarea unui spirit vertical, într-o moluscă detestabilă.

  Apreciază

  • Radu Zlati 8 august 2013 la 8:32 AM #

   În nici într-un caz într-o moluscă. Dar, vorba lui: ar fi cazul să mai și câștigăm 🙂

   Apreciază

 4. Bendis 8 august 2013 la 9:33 AM #

  Semnarea pactului a fost gura de oxigen fara de care traian basescu ar fi ramas doar un cadavru … politic!
  Crin Antonescu a pacatuit, grav, acceptand sa fie matorul unei asemenea marsavii! Efectele coabitarii se vad la tot pasul!
  Mi-as dori un Crin Antonescu activ si combativ. Manusile de bal nu cred ca sunt potrivite pentru salonul nostru … politico-mioritic!
  Sunt convinsa ca ar putea fi presedintele care ne-a lipsit in ultimii 10 ani! Dar pana atunci … mai e o batalie de dus!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: