Comunicat de presă PNL: 23 August 1944

PNLAstăzi, 23 august, se împlinesc 69 de ani de la lovitura de stat din vara anului 1944,  unul dintre cele mai dramatice momente din istoria contemporană a României.

Deși aflat la o vârstă tânără, M.S. Regele Mihai I al României, și-a asumat, la 23 august 1944, un risc major pentru răsturnarea regimului dictatorial al mareșalului Ion Antonescu. Regele a obținut încheierea unei păci onorabile cu aliații occidentali și scoaterea României dintr-un război, deja pierdut, împotriva Uniunii Sovietice, salvând astfel numeroase vieți omenești.

În perioada comunistă, momentul 23 august 1944 a suferit numeroase mistificări. Comuniștii au denaturat rolul regelui Mihai în aceste evenimente, pe care le-au prezentat ca fiind opera Partidului Comunist Român. Pe această bază au construit o întreagă ideologie a partidului-stat, transpusă public și vizual în manifestările grandomane inspirate din propaganda nord-coreeană.

Acum, la aproape șapte decenii distanță, PNL consideră că evenimentele istorice din 23 august 1944 trebuie apreciate și interpretate fără falsificări, la adevărata lor semnificație.

Partidul Național Liberal, care a promovat de-a lungul întregii sale existențe valorile democrației și ale pluralismului, consideră că preocuparea fundamentală a societății românești trebuie să fie promovarea drepturilor și libertăților cetățenilor și respingerea imediată, cu fermitate, a oricăror forme de totalitarism, oricât de neînsemnate ar părea acestea la momentul apariției lor.

Etichete:, , , , , , ,

2 comentarii pe “Comunicat de presă PNL: 23 August 1944”

 1. adrian apostol 23 august 2013 la 8:21 PM #

  Foarte multi din reprezentantii PNL si PNT dupa venirea bolsevicilor si-au pierdut vietile in puscariile comuniste de la SIGHET, AIUD, RAMNICU SARAT. Avem datoria sa comemoram acesti oameni, ei reprezinta esenta tarii in perioadele acelea crancene.
  PNL are datoria sa scrie cartea de istorie a acestor corifei ai istoriei, ai acestor oameni de o cultura greu de egalat astazi, adevarati patrioti si martiri ai neamului romanesc. Faceti lucrul asta cat sunteti la putere si iesiti in fata norodului cu istoria PNL din timpul razboiului si de dupa razboi. Sunteti singurul partid din tara asta care mai are in titulatura cuvantul national si cat va fi acolo si va fi cinstit va voi iubi neconditionat. Eu cred ca sunteti singurii care mai simtiti tara. Asasinii economici de tari si popoare vor disparitia voastra. E crunta lupta dar daca PNL nu o va duce va regreta mai tarziu si cred ca si tara va regreta cand va intelege absenta voastra. PNL este filonul istoriei Romaniei moderne, aveti datoria sa o tineti in picioare.

  Apreciază

 2. Ivan Mihai 24 august 2013 la 3:10 PM #

  Este un comunicat oficial?
  Ati consultat istorici si Casa Regala sau este o simpla aducere aminte a acestei zile de rascruce istorica care trebuia comemorata?
  Intreb asta pentru ca sper ca PNL sa fie cu mult mai bun decat ceea ce a fost pana in 1948.
  Pentru asta trebuie sa-si insuseasca si esecurile inclusiv in ceea ce priveste evenimente ca cel din 23 august 1944.
  Numai asa poate exista incredere in acest partid.
  Va urez noroc!
  Aveti nevoie de el.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: