Despre decorația lui Tokes în țara lui Dracula

1Din presă aflu că premierul Ponta intenționează să solicite președintelui demis de popor retragerea înaltei distincții pe care același președinte a acordat-o politicianului maghiar de cetățenie (încă) română Laszlo Tokes.

Să fiu foarte clar: nu mă număr printre fanii politicianului Tokes. Dimpotrivă. Și deși îi ofer beneficiul prezumpției de nevinovăție, am unele dubii în ceea ce privește motivațiile care i-au condus comportamentul în Decembrie 1989. În ciuda a toate acestea, consider că propunerea este oarecum inoportună din punctul de vedere al coabitării Băsescu-Ponta.

În primul rând, dacă măcar o parte despre ceea ce s-a zvonit despre apartenența lui Tokes la serviciile secrete de dinainte de 1989 ar fi adevărat (și pentru că îmi este imposibil să cred că stăpânul serviciilor nu avea știință despre această stare de fapt), atunci decorația nu ar mai fi trebuit dată. Dar dacă ea a fost dată în deplină cunoștință de cauză, atunci deja este stabilit între gubernatorul de la Cotroceni și politicianul maghiar o anumită relație pe care nici unul dintre ei nu o va denunța de bună voie.

În al doilea rând pentru că Tokes nu a spus acum câteva săptămâni, în secuime, altceva decât spune de mulți ani încoace. Inclusiv pe vremea când primea decorația. Așa încât dacă atunci a fost considerat compatibil cu o decorație românească, el este, din punct de vedere al președinției, și acum. Băsescu nu poate taxa acum declarațiile iredentiste ale lui Tokes, după ce l-a cultivat atât de intens pe acesta, cu declarațiile lui cu tot, mai bine de 10 ani.

Am prezentat pe scurt două considerente importante pentru care, consider eu, Băsescu nu va accepta propunerea lui Ponta, dacă aceasta va fi făcută într-adevăr.

Cu toate acestea repet ideea prezentată și într-un articol anterior, că Băsescu ar trebui să îi ridice decorația lui Tokes. Dacă ar dori ca cele două argumente prezentate mai sus să fie șterse din gândirea colectivă.

Cred însă că, captiv unor angajamente și aranjamente anterioare, Băsescu nu va ridica amintita decorație. Că îl va refuza pe Ponta. Caz în care vom putea realiza pentru a nu știu câta oară că pactul de coabitare este caduc. Și că, dacă mai este invocat uneori, este doar pentru că trăim in țara moroilor, a morților vii. Doar suntem în țara lui Dracula, nu-i așa?

Update: Din analiza comunicatului de presă publicat în urmă cu puțin timp pe site-ul Administrației Prezidențiale, reiese faptul că am avut dreptate în cele menționate mai sus. Deci da… Bănuielile rămân în picioare!

Etichete:, , , , , , , ,

Un comentariu pe “Despre decorația lui Tokes în țara lui Dracula”

 1. berenger 23 august 2013 la 4:25 PM #

  n-ar strica sa ne uitam pe lege putin. legea spune cam asa:
  steaua romanie poate fi retrasa, lui tokes sau altcuiva, doar daca persoana respectiva este condamnata penal sau la propunerea consiliului de onoare format din: mugur isarescu, ionel haiduc, dumitru prunariu, ion tiriac, petre roman si inca doi cetateni. basescu doar semneaza decretul de retragere. in iunie a expirat mandatul consiliului de onoare, trebuia sa fi ales altul. ma rog, astea sunt procedurile, poate le afla si ponta si toti ceilalti care vorbesc pe tema asta.

  legea 29/2000 privind sistemul de decoratii:

  „Art. 52. − Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii:
  a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate;
  b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.

  Art. 59. − Radierea din evidenţă a unei persoane decorate se face numai după ce Preşedintele României a semnat decretul de retragere a decoraţiei.”

  problemuta e ca nastase se afla fix in situatia de a-i fi ridicate decoratiile.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: