Semnificația votului grupurilor parlamentare PNL

zlatiAstă seară parlamentarii PNL reuniți în cadrul grupurilor parlamentare au dat un vot practic unanim (o singură abținere) pentru ca propunerea legislativă privitoare la exploatarea aurului de la Roșia Montană să fie respinsă. Deoarece și o parte dintre parlamentarii PSD (în frunte cu premierul Ponta) și-au exprimat intenția de a vota împotriva proiectului, este de presupus că votul masiv al PNL va duce la căderea propunerii legislative. Aceasta ținând seamă că și liderul PDL, Vasile Blaga, și-a exprimat dezacordul față de proiect, iar minoritatea maghiară prin câțiva dintre liderii acesteia, în decursul vremii și-a manifestat scepticismul față de proiectul RMGC; iar PPDD nu va pierde prilejul de a-și adăuga la panaș o ”victorie” împotriva Guvernului.

Ce se află dincolo de votul PNL din astă seară?

Unii dintre neprietenii lui Crin Antonescu s-au grăbit să vadă din declarația lui de azi dimineață, prin care se arăta net împotriva aprobării proiectului de lege pentru Roșia Montană, o ”suceală”. O răzgândire populistă, generată de mișcările de stradă din ultimele zile. Ca și cum Crin Antonescu s-ar fi arătat vreodată, cu subiect și predicat, în favoarea exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană.

Desigur, nu trebuie ignorat rolul catalizator, în decizia lui Crin Antonescu și a PNL, a demonstrațiilor anti-RMGC. Pentru că nici un om politic responsabil, și mai cu seamă un om politic care va candida la funcția de Președinte al României, nu poate închide ochii atunci când o falie apare în cadrul societății românești, când proteste de stradă, cele mai de amploare după 1990, au ca factor comun Roșia Montană.

Dar în discuțiile din cadrul grupurilor parlamentare reunite, demonstrațiile și demonstranții totuși au jucat un rol minor. S-a discutat pe fond, adică despre proiectul guvernamental; despre problemele mai mult sau mai puțin evidente ridicate de prevederile acestuia; despre obligațiile pe care PNL le are sau nu le are față de aliații din USL și față de actul guvernamental; despre obligațiile pe care PNL le are față de sine și față de electoratul său.

Personal, în scurta mea luare de cuvânt, dincolo de poziționarea împotriva proiectului RMGC, am sugerat să se formeze un grup de lucru (în cadrul grupurilor parlamentare reunite), care să creioneze o linie directoare pentru PNL în perspectiva post-proiect lege RMGC. Căci după ce proiectul RMGC va cădea în Parlament, încă va rămâne de rezolvat problema Roșiei Montane. Încă va rămâne de rezolvat problema resurselor minerale ale României în general și a aurului românesc în special; încă va rămâne de rezolvat problema exploatării gazelor de șist.

Nu cred că discuția internă în partid va trebui abandonată până când, la proiectul Vosganian de reindustrializare a României, la proiectul Fenechiu de realizare a rețelei de autostrăzi, nu vom avea un proiect liberal care să aplice deviza prin noi înșine în privința exploatării resurselor minerale ale României. Poate că nu este prea târziu să ne luăm țara înapoi.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

8 comentarii pe “Semnificația votului grupurilor parlamentare PNL”

 1. Paul-Sorin Tița 9 septembrie 2013 la 11:29 PM #

  Bun aşa.

  Apreciază

 2. alexc 10 septembrie 2013 la 12:45 AM #

  si ati vrea sa exploateze o companie de stat aurul? ar fi o gaura neagra , unde toate pilele politicienilor ar lua salarii babane, unde costurile ar fi umflate de „baeti”, pe scurt , un jaf. dar antonescu e in campanie electorala. nu stiu daca exista in lumea asta o companie care doar sa presteze serviciul de extragere si prelucrare, iar aurul sa ramana la noi. nu renteaza. si , nu in ultimul rand , valoarea metalelor este de vreo 30 miliarde(unii zic 60) de euro. Eeee, bugetul Romaniei pe un an este de 50 de miliarde. Ar acoperi niste pensii pe un an. Nu suntem Africa de Sud sau Rusia.

  Oricum protestele de la Universitate se vor indrepta si impotriva Chevron si a gazelor de sist. Si atunci se vor deschide cupele de sampanie la Kremlin si la sediul gazprom.

  Apreciază

  • Radu Zlati 10 septembrie 2013 la 12:51 AM #

   companie cu capital majoritar de stat, în partenariat stat-privat, cu manageri privați, sub controlul Băncii Naționale… cam ăsta ar fi draftul pentru exploatarea metalelor prețioase… Argintul pe piața liberă, aurul în seifurile BNR (cel cuvenit părții române). Nu cred că nu s-ar găsi investitori ”strategici” 🙂

   Apreciază

   • berenger 10 septembrie 2013 la 9:50 AM #

    da, o idee buna. s-au terminat cumva afacerile cu statul ale politicienilor si e nevoie de o noua vaca de muls? oricum, curat liberala propunerea…

    Apreciază

   • danp 11 septembrie 2013 la 1:11 PM #

    cu BNR as lasa-o mai moale. pana nu demult, cu tehnologii invechite cei de la Rosia Montana mai exploatau ceva aur pe care il trimiteau la Baia Mare. Decizia BNR de a Nu mai cumpara aur ( cam de prin 2003 daca nu ma insel) a facut sa se inchida exploatarea de la Rosia Montana si R Poieni, dar si uzina de la Baia Mare. Parerea mea este ca va luptati doar cu un singur cap al balaurului, fara sa le vedeti ( sau le ignorati) pe celelalte.Sunteti din zona, poate sunteti in masura sa imi confirmati rationamentul.

    Apreciază

    • Radu Zlati 11 septembrie 2013 la 2:33 PM #

     Cum eu nu sunt fan al BNR (nu așa cum a fost condusă de către Isărescu) îmi permit să sper că BNR se poate comporta, ca instituție, și altfel – inclusiv în problema aurului.

     Apreciază

 3. adrian 10 septembrie 2013 la 11:14 AM #

  Tocmai am scris:
  Vad la stiri ca e un mare miting de protest al celor din Rosia Montana care au fost mobilizati in urma succesului partial pe care cetatenii din toata tara l-au repurtat prin multele mitinguri de protest impotriva exploatarii RMGC.
  Supararea localnicilor este ca de mai mult de 15 ani nu s-a luat nicio decizie iar ei „n-au ce munci”. Prin urmare, blestemandu-i pe ceilalti ca nu-i lasa sa munceasca scandeaza ca „VREM SA MUNCIM!”, „VREM LOCURI DE MUNCA!” Nu au scris asta dar pe gura au spus in esenta : „NUMAI IN MINERIT, CARE E SINGURA SANSA!”
  Eu cred ca ei de fapt se antreneaza pentru ce vor face peste alti 15 ani pentru ca asta vor face atunci. Vor vedea ca s-a inchis exploatarea care va fi papat 4 munti si va fi lasat un imens lac de decantare a cianurilor in loc. Vor fi in situatia de azi cand, dupa peste 15 ani nu s-a luat inca o decizie. Isi vor da seama atunci ca, strigand exact ce striga astazi, nu vor mai avea de fapt nicio alternativa caci craca de sub ei va fi fost deja taiata (mai ales daca mineritul e singura solutie acum ceea ce inseamna ca si dupa).
  Si nici macar nu vor putea da la peste pe lacul ala minunat …

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Roșia Montană și Roșia Montană Gold Corporation - 11 septembrie 2013

  […] plan politic, țin să salut decizia grupurilor parlamentare ale PNL de respingere a proiectului de lege privind Roșia Montană și consider că este necesar ca toate partidele să își clarifice poziția cu privire la acest […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: