Declarație de presă a ministrului Sănătății referitoare la anunțatele proteste ale Coaliției profesioniștilor din sistemul sanitar

05311250857911532Ministerul Sănătății își continuă acțiunile și demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar.

După cum știți, se află în dezbatere publică un set de proiecte de lege, precum și principiile și elementele componente ale pachetului de bază de servicii medicale.

Până în prezent, pe marginea acestora, am organizat deja patru dezbateri publice regionale, la Alexandria, Craiova, Constanța și Sighișoara, la care au participat sute de profesionişti şi oameni interesaţi, iar în perioada următoare organizăm dezbateri similare la Iași, Oradea și Timișoara.

Până la finele lunii septembrie vom avea alte noi runde de discuții cu toți partenerii ministerului – Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor, societățile și patronatele medicilor de familie, asociaţii ale medicilor de ambulatoriu, asociațiile de pacienți, sindicatele, reprezentanții producătorilor de medicamente etc.

În momentul de față analizăm toate propunerile primite pentru a perfecționa proiectele de acte normative și, evident, avem în vedere finalizarea lor printr-un acord larg, cuprinzător și satisfăcător pentru partenerii noștri.

Între timp, am văzut că a apărut un punct de vedere exprimat de Coaliția profesioniștilor din sistemul sanitar, în legătură cu care doresc să fac câteva precizări.

Încă de la începutul mandatului am pornit de la premisa că reforma sănătății nu se poate face decât printr-o amplă şi permanentă consultare.

Din acest punct de vedere, din partea Ministerului Sănătății a existat și există toată deschiderea și implicarea pentru colaborare.

Asigurarea unui nivel de venituri decent pentru medici și personalul medical, găsirea unor soluții privind finanțarea sistemului, precum și pentru cheltuirea eficientă a banilor publici sunt preocupări pe care Ministerul Sănătății le împărtășește, la fel ca întreaga lume medicală, ca întreaga societate românească.

Astfel, după ani de zile în care doar s-a vorbit despre problemele din sistem, inclusiv despre plecarea personalului medical, fără ca nimeni să-și asume proiecte concrete și să le aducă în fața opiniei publice, Ministerul Sănătății a venit cu pachetul de legi, care este într-o dezbatere publică desfăşurată în toată ţara, nu numai la Bucureşti.

În aceste condiții, având în vedere faptul că Ministerul Sănătății a făcut și face toate demersurile legislative și administrative care intră în competența sa și că ne aflăm în plin proces de dezbatere și negociere a actelor normative care constituie esența reformei, considerăm că posibilele proteste nu se justifică, nu au suport real.

Spunem acest lucru pentru că toate părțile, sper eu de bună-credinţă, ar trebui să se afle la masa dialogului, așa cum ne-am propus și am acționat până în prezent.

Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății îi invită în continuare la discuții și dezbateri pe reprezentanții sistemului sanitar pentru găsirea celor mai bune soluții.

Ministerul Sănătății solicită ca orice manifestare a lumii medicale să nu-i afecteze pe cetățeni.

Fac un apel la responsabilitate și echilibru, astfel încât pacienții să nu aibă de suferit în urma eventualelor proteste, iar acestea să nu distorsioneze eforturile de reformare a sistemului medical românesc.

Ca urmare a faptului că au apărut poziții divergente în rândul unor organizații profesionale ale medicilor, cu atât mai mult este necesară continuarea dialogului pe care o promovez în interesul general al societăţii noastre.

În spiritul aceleiași transparențe și bune colaborări manifestate pe parcursul acestui an, începând de sâmbătă conducerea Ministerului Sănătății este disponibilă pentru orice dialog solicitat de reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sistemul sanitar.

Etichete:,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: