Vicepreședintele PNL Relu Fenechiu – răspunsuri la acuzațiile formulate de Cătălin Predoiu

Relu FenechiuÎn această dimineață, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Realitatea TV, prim-vicepreședintele Partidului Democrat Liberal, dl. Cătălin Predoiu, m-a acuzat direct, motivând lipsa mea de credibilitate, că nu am reușit să aduc un investitor major în procesul de privatizare a CFR Marfă.

Deși am avut o intervenție scurtă și în cadrul emisiunii, vreau să fac câteva precizări cu privire la activitatea mea în cadrul Ministerului Transporturilor, pentru a oferi răspunsuri problemelor domnului Predoiu.

În primul rând, îi aduc aminte domnului prim-vicepreședinte PDL faptul că eu nu mi-am dorit această privatizare a CFR Marfă și am afirmat în nenumărate rânduri acest lucru, dar acest proces a devenit obligatoriu din cauza hoțiilor de miliarde de lei făcute de partidul dumnealui.

Colegii domnului Predoiu din guvernarea Băsescu-Boc și-au asumat această privatizare în cadrul acordului încheiat cu Fondul Monetar Internațional și, pe lângă faptul că nu au făcut niciun demers în respectarea angajamentului, au adus în pragul falimentului compania respectivă. Eu nu am făcut decât să îmi asum rezolvarea acestei probleme și să respect termenul maxim impus cu privire la desemnarea unui câștigător, lucru pe care l-am realizat.

Am discutat personal cu mai mulți miniștri de transporturi din alte țări europene care au în proprietate companii de transport de marfă, precum Germania, Italia, Olanda, pentru a găsi cea mai bună soluție pentru privatizarea CFR Marfă, iar prezența celor trei mari companii la startul procesului atestă faptul că am reușit promovarea acestei companii la nivel european.

Un alt subiect de discuție pe care l-au abordat frecvent atât colegii domnului Predoiu, cât și președintele țării, a fost faptul că Grup Feroviar Român, câștigătorul licitației de privatizare a CFR Marfă nu ar fi un investitor îndeajuns de mare pentru a gestiona această achiziție. Vreau să le atrag atenția domnilor și doamnelor din PDL asupra faptului că mi se pare o ipocrizie cruntă să îți permiți să caracterizezi o companie ca fiind de mâna a doua, în condițiile în care participă activ la privatizări în toată Europa. Să înțeleg că pentru croați, de exemplu, GFR reprezintă un investitor strategic, dar pentru noi, nu?

Domnul Predoiu și colegii săi de guvernare din perioada 2008-2012 și-au făcut un obicei din a nu permite dezvoltarea companiilor cu capital românesc, pentru care au avut mereu un program „special” de falimentare.

În al doilea rând, aș vrea să răspund și discuțiilor despre lipsa mea de credibilitate și de eficiență în cadrul Guvernului USL.

Da, domnule Predoiu, am pierdut mult din credibilitate și nu am fost deloc eficient când am deblocat peste 4,5 miliarde de euro în fonduri europene din cadrul Programului Operațional Sectorial Transporturi, bani blocați în urma hoțiilor colegilor dumneavoastră! Mai mult, am fost ineficient când crescut gradul de absorbție a POS T la 19,5% sau când am finalizat proiectul podului mixt Calafat-Vidin, proiect ignorat total de colegii dumneavoastră!

Am fost complet lipsit de credibilitate când am preluat companii aduse de dumneavoastră în pragul falimentului, iar, după doar șașe luni de mandat, astăzi, CFR Marfă înregistrează profit, CFR Călători și-a diminuat pierderile cu 65% față de anul trecut, iar CFR Infrastructură își achită datoriile!

Nu am fost credibil nici când am oprit jaful de la Societatea Feroviară de Turism sau când am numit manageri privați și performanți la conducerea a 20 de companii de stat din subordinea Ministerului Transporturilor.

Am dus lipsă de credibilitate și de eficiență și când am implementat cu succes programul privind funcţionarea şi organizarea şcolilor de şoferi prin asumarea pregătirii integrale a cursanţilor, când am transferat, la recomandarea experţilor Băncii Mondiale, reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii sau când am pus în funcțiune serviciul Call Centre a Registrului Auto Român, ceea ce a însemnat dispariţia cozilor şi, implicit, a șpăgilor!

Eu tot ce vorbesc din mandatul meu, o fac pe chestiuni și realizări concrete, domnule Predoiu! Nu intenționez să intru în polemici și nici o voi face, dar am simțit nevoia acestor precizări, deoarece nu mai doresc să las să se treacă cu vederea declarațiile dumneavoastră și ale colegilor dumneavoastră din ultima vreme cu privire la activitatea mea.

Din câte îmi aduc aminte, dumneavoastră, domnule Predoiu, ați fost adus în Guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu ca un tehnocrat, un specialist apreciat în domeniu. Îmi lasă un gust amar însă faptul că observ că timpul petrecut de dumnevoastră în cadrul PDL v-a transformat într-un politruc, specialist doar în afirmații și acuzații nefondate și lipsit de soluții.

 

Materialul poate fi accesat si pe blogul vicepresedintelui PNL Relu Fenechiu la adresa http://www.fenechiu.ro/blog/

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: