Lin, învățământul murea

În articolul său (de citit aici) Ciprian Șiulea are dreptate când spune că nu ar trebui elogiat în atât de mare măsură curajul sindicalistei care a spus câteva lucruri amare ministrului educației naționale. Căci curajul trebuie evaluat în raport cu riscurile asumate, iar doamna sindicalistă, proaspăt pensionară, nu avea a se teme de repercusiuni pentru discursul său care dacă ar fi fost ținut, de exemplu, de către un director de unitate școlară aflat în funcție ar fi avut o cu totul altă relevanță.

scoalaAdevăratul curaj, dacă a fost vreunul (deoarece era parțial dizolvat în anonimitatea mulțimii) era a celor care au aplaudat discursul acuzator al doamnei profesoare. Acest curaj, fie și așa, cumva pus între ghilimele, ar trebui să dea cu atât mai mult de gândit conducătorilor actuali ai învățământului românesc. Aceasta cu cât cei care se aflau în sală erau, pe o cale sau chiar mai multe, oameni ai regimului. Nu își face nimeni iluzii asupra legăturilor dintre majoritatea sindicaliștilor și aripa de centru-stânga a guvernării USL. Iar dacă în sală au fost și conducători de instituții gravitând în subordinea ministerului condus de către domnul Pricopie, atunci  ei erau tot atât de politizați pe cât este întregul sistem preuniversitar de învățământ. Iar dacă tocmai acești oameni au aplaudat – ba unii dintre ei au și completat prin discursurile proprii tabloul negativ încropit de către doamna Leca, putem trage singuri concluzia despre starea de nemulțumire din sistem, pe toate palierele acestuia: cadre didactice, manageri școlari, elevi și părinții acestora.

Ceea ce nu s-a subliniat îndeajuns în cadrul întâlnirii cu ministrul educației (fapt subliniat de către autorul articolului) este starea de subfinanțare cronică a învățământului. Poate că vom tenta până la urmă depolitizarea sistemului de învățământ preuniversitar; poate că vom limita corupția endemică din cadrul acestuia; poate că vor restructura curricula școlară. Dar toate acestea ar fi de prisos dacă nu am asigura școlii românești o sumă din PIB cât de cât apropiată de acel 6% propus de către legislativ – propus dar niciodată, nici măcar în epoca de aur a guvernării liberale, atins deplin.

Învățământul românesc ar trebui să fie prioritatea priorităților, regele  bugetului. Există zeci, sute de argumente pertinente care spun că investiția în educație este, pe termen mediu și lung, cea mai răsplătitoare investiție. Numai că, după cum se vede, urechile tuturor guvernanților post-revoluționari au fost închise în fața acestor argumente. Și din toți miniștrii care s-au perindat la conducerea învățământului românesc numai unul a plătit cu generozitate și demnitate (și cu demisia de rigoare) strigând că împăratul este gol.

Etichete:, , , , ,

20 comentarii pe “Lin, învățământul murea”

 1. pozedecat 12 octombrie 2013 la 9:40 PM #

  Orice curaj de a spune lucrurile care trebuie spuse trebuie admirat in tara asta. Dincolo de curaj e mai important insa daca avea sau nu dreptate. E adevarat ca in guvernarea asta USL, a spune lucrurilor pe nume are consecinte imediate. Oamenii care au semnat petitia impotriva dlui Ministru al culturii au fost demisi din comisiile monumentelor – zonala de Bucuresti si cea nationala – asa, ca sa fie clar ca ei nu sunt acolo pentru calitatea lor profesionala (oricum pe langa de cand cu idiotenia aia cu „conflictul de interese” al celor atestati ca specialisti in monumente) ci pentru ca i-ar pupa mana ministrului. Foarte liberal. Iar la nivelul guvernului una si mai si. Dupa cum stiti, Romania incearca sa intre in comitetul patrimoniului mondial. Pentru aceasta candidatura (dupa ratari anterioare) a fost desemnat a conduce delegatia dl prof. Sergiu Nistor, fost director general pentru patrimoniu in minister, fost comisar pentru Sibiu 2007, fost consilier personal al ministrului (ala adevarat, Mircea Diaconu) si fost secretar de stat pentru patrimoniu, fost secretar al comisiei nationale pentru UNESCO, presedinte ICOMOS Romania. Data fiind pozitia sa ferma impotriva proiectului RMGC de la Rosia Montana a fost revocat din aceasta postura iar in locul sau a fost numit acelasi actual presedinte al CNMI sustinator al RMGC, prof Augustin Ioan. Ce va spune asta despre politica_culturala si externa a Romaniei? E ca si cum mi-as aminti ca presedintele comisei pentru relatia cu UNESCO este Traian Igas, cunoscut bacalaureat intarziat si branconier. Sau ca Gigi Becali era membru in comisia juridica … Orice spunea doamna cu pricina la acel microfon era ceva de curaj in aceeasi masura in care era si profund inutil.

  Apreciază

  • Radu Zlati 13 octombrie 2013 la 11:19 AM #

   sincer, nu văd curajul. Acela adevărat. Că de mult timp ne-am obișnuit să tăcem, asta este altceva. Partea bună, este că starea asta de lucruri durează în învățământ de ani mulți. Dacă lumea începe să vorbească, este bine!

   Apreciază

   • adrian 13 octombrie 2013 la 11:43 AM #

    Era o vorba aparuta la cativa ani dupa ’89. Cica inainte de ’90 nu prea vorbea nimeni dar toti erau „ascultati” iar acum desi toata lumea vrea sa vorbeasca nimeni nu te mai asculta …
    Sper ca sunteti de acord cu incheierea pe care am facut-o, anume ca orice luare de pozitie este inutila caci pana si 7,4 milioane de voturi au putut fi ignorate.

    Apreciază

    • Radu Zlati 13 octombrie 2013 la 2:34 PM #

     7,4 milioane de voturi nu au fost ignorate de către nimeni – nici pe plan intern nici pe plan internațional. Faptul că USL în respectivul moment nu le-a valorificat, iar ulterior lui decembrie 2012 nu le-a transformat în valoare netă, se datorește nu numai slăbiciunilor sau nepriceperii unor lideri USL, dar și unor factori care nu au fost la îndemâna USL pentru a le modifica. Pe de altă parte, adevărul trebuie spus – cel puțin atâta vreme cât Adevărul nu daunează Binelui.

     Apreciază

  • adrian 13 octombrie 2013 la 3:43 PM #

   Adevarul este ca la proximele alegeri s-ar putea sa vedeti cam cat de ignorati s-au simtit cei 7,4 milioane. Pentru ca nu era vorba de valorificare ci de „dreptate pana la capat”. Si asta zic ca va servi binelui, oricare ar fi acesta. Ati vazut, de exemplu, ca Front National in Franta are prima optiune? Mai socotiti partidul piratilor in Suedia, Zorii Aurii in Grecia si cred ca daca ii numaram pe papitoii intrati in parlament gratie PPDD o sa va faceti o idee unde duce superioritatea in politica. Nu a dvs personal ci a sistemului puterii in general.

   Apreciază

   • Radu Zlati 14 octombrie 2013 la 12:10 AM #

    să nu confundăm Partidul Piraților cu extrema dreaptă.

    Apreciază

   • adrian 14 octombrie 2013 la 8:25 AM #

    Nici PPDD nu e extrema dreapta. Eu vorbesc despre expresii evidente ale nemultumirii oamenilor care trebuie sa se manifeste cumva. O varianta ar fi lipsa de la vot. Alta este votul la misto sau votul pentru radicali. Stiu pentru ca l-am practicat vazand ce mi se propune in colegiul meu sau cand vad nulitatea celor alesi – ceea ce-mi confirma motivul de protest. De aceea varianta mea de revolta la europarlamentare va fi Laszlo Tokes. Si ii voi face si promovare in randul cunoscutilor. Sigur voi convinge cativa sa protesteze cu mine in felul asta, votand un extremist ale carui voturi nu vor putea fi altfel justificate decat prin faptul ca sunt expresia unei profunde nemultumiri.

    Apreciază

    • Radu Zlati 14 octombrie 2013 la 9:32 AM #

     Personal consider aberante astfel de voturi. Pentru că utilitatea lor este negativă. Un vot la mișto l-a făcut pe Funar primar a treia oară, după ce dovedise cu prisosință ce putea în primele două mandate. Ceea ce a ținut Clujul prizonier încă 4 ani…

     Apreciază

   • adrian 14 octombrie 2013 la 10:45 AM #

    Aberante sau nu, astea sunt singurele forme de manifestare posibile impotriva atitudinii de stapani electorali a unor lideri politici – in sensul ca atitudinea lor este „astia suntem si doar pe astia trebuie sa ne votati”. In contextul acestui prizonierat electoral ce ramane? Pe Funar nu cred ca l-au votat la misto ci impotriva atitudinii agresive a ungurilor din anii ’90 si impotriva unor trepadusi precum Ioan Rus si a altora de teapa lor. Mai curand pe Boc cred ca l-au votat la misto. Daca numai acest personaj a putut sa fie scos din palarie de sistemul politic local, va dati seama despre ce vorbim. Deci nu, nu este o atitudine aberanta ci una de tipul lui Pilat din Pont. Adica electoratul s-a spalat pe maiini si a spus politicienilor ca sanagele o sa fie pe mainile lor daca nu se schimba ceva in morala politica si in sistemul de selectare a liderilor/candidatilor. Un fel de „dreptate pana la capat” …

    Apreciază

    • Radu Zlati 14 octombrie 2013 la 5:29 PM #

     Rea îndestul este neparticiparea la vot sau votul alb… Votarea însă la mișto mi se pare, dincolo de ce zici tu, o aberație politică.

     Apreciază

 2. adrian 12 octombrie 2013 la 9:43 PM #

  Iar n-am nicio posibiitate sa comentez cu o identitate legata de blog. Reiau deci:

  Orice curaj de a spune lucrurile care trebuie spuse trebuie admirat in tara asta. Dincolo de curaj e mai important insa daca avea sau nu dreptate. E adevarat ca in guvernarea asta USL, a spune lucrurilor pe nume are consecinte imediate. Oamenii care au semnat petitia impotriva dlui Ministru al culturii au fost demisi din comisiile monumentelor – zonala de Bucuresti si cea nationala – asa, ca sa fie clar ca ei nu sunt acolo pentru calitatea lor profesionala (oricum pe langa de cand cu idiotenia aia cu „conflictul de interese” al celor atestati ca specialisti in monumente) ci pentru ca i-ar pupa mana ministrului. Foarte liberal. Iar la nivelul guvernului una si mai si. Dupa cum stiti, Romania incearca sa intre in comitetul patrimoniului mondial. Pentru aceasta candidatura (dupa ratari anterioare) a fost desemnat a conduce delegatia dl prof. Sergiu Nistor, fost director general pentru patrimoniu in minister, fost comisar pentru Sibiu 2007, fost consilier personal al ministrului (ala adevarat, Mircea Diaconu) si fost secretar de stat pentru patrimoniu, fost secretar al comisiei nationale pentru UNESCO, presedinte ICOMOS Romania. Data fiind pozitia sa ferma impotriva proiectului RMGC de la Rosia Montana a fost revocat din aceasta postura iar in locul sau a fost numit acelasi actual presedinte al CNMI sustinator al RMGC, prof Augustin Ioan. Ce va spune asta despre politica_culturala si externa a Romaniei? E ca si cum mi-as aminti ca presedintele comisei pentru relatia cu UNESCO este Traian Igas, cunoscut bacalaureat intarziat si branconier. Sau ca Gigi Becali era membru in comisia juridica … Orice spunea doamna cu pricina la acel microfon era ceva de curaj in aceeasi masura in care era si profund inutil.

  Apreciază

 3. berenger 13 octombrie 2013 la 8:35 AM #

  exista o legatura directa intre politizare si subfinantare. prima este una din cauzele principale ale celei de-a doua. asta pentru ca vointa politica de a NU da bani este implementata, cu forta, tocmai de parghiile de conducere politizate. daca acestea ar fi independente, politicienii ar avea mult mai mari probleme in a-si aplica politicile de subfinantare. si mai este un aspect foarte important unde legatura politizare – subfinantare e evidenta: investitiile materiale in educatie. lucrarile publice cu dedicatie din educatie (toate sunt cu dedicatie), unde se pierd foarte multi bani, nu ar fi posibile fara semnaturile birocratilor cu functii de conducere numiti politic.
  a, si mai ceva: e amuzant a crede ca usl va initia o depolitizare a invatamantului. sunt atatea posturi aici pentru clientela…

  Apreciază

  • Radu Zlati 13 octombrie 2013 la 11:25 AM #

   ceva-ceva dreptate ai, în acest punct. Cu structuri manageriale politizate și cu sindicate așijderea, puterea de rezistență a celor ce ar putea reprezenta sistemul scade dramatic. Demult nu am mai avut o grevă serioasă în învățământ…

   Apreciază

 4. da 13 octombrie 2013 la 4:02 PM #

  oricum grevele „serioase” erau puse la cale de actualul PSD,
  Nu se intelege inca ca acest partid este o calamitate pentru tara asta ????
  Ce sa discutam de invatamnt : membrii PSD chiar primul ministru sunt dovezi vii
  ca sistemul de invatamnt NU este respectat si din lipsa asta de respect vine si nefinantarea………..Cati din parlamentarii de azi merita sa fie in parlament din punct de vedere al studiilor….?????
  Daca promovam incultura prostia si prostul gust ce sa mai cerem de la sistemul de invatamant……dar poate asta este blestemul tarii asteia ….trebuie sa ajungem jos jos jos de tot ca sa putem arunca toate prostiile si sa pornim curati de la capat…..
  Pai tov.Zgonea normal ca aprecieaza „curajul” sindicalistei ….pai daca era un prof. sau un director in activitate ….avea el si partidul lui de nenorociti sa il scuture din functie pe dl.prof. sau director….PSD ul …eu unul nu am uitatat….precum PNL ul, ca punea botnita la presa in anteriorul mandat…si ne-am bucurat toti cand nu a mai iesit …..
  CE NU INTELEG ESTE CAT O SA MAI INGHITA NEMERNICIILE MEMBRII PNL …..
  DE CE DOMNULE NU VA SCUTURATI DE NENOROCITII ASTIA ….DACA NU VA MISCATI…CRED CA VA SCUTURA EI DE TOT …..ORICUM ATI FACUT MARE GRESEALA CA NU ATI MERS INDEPENDENTI IMPOTRIVA PDL SI A LUI BASESCU ATI FI FOST PARATRAZNETUL DE DESCARCARE A OPTIUNII MULTOR ROMANI….
  ATI PIERDUT TRENUL….SI ACUM PIERDETI CU FIECARE CLIPA SI TRENURILE VIITOARE….

  Apreciază

  • Radu Zlati 14 octombrie 2013 la 12:09 AM #

   discursul ăsta l-am mai auzit, și din păcate 70% din argumente sunt, vorba englezului, garbage. Buna intenție (pe care o prezum) nu poate înlocui alte calități ale unei argumentații care, în cazul de față, cam lipsesc.

   Apreciază

 5. alexc 14 octombrie 2013 la 12:56 PM #

  sa inteleg ca antonescu nu mai candideaza la presedintie? udrea si ponta tot timpul pe TV, prin tara, vizite peste vizite, iar crin, predoiu si mru absenti. sa zica daca mai candideaza, sa stie lumea o treaba

  Apreciază

  • Radu Zlati 14 octombrie 2013 la 5:23 PM #

   Fi sigur ca va candida :))

   Apreciază

   • val vartej 18 octombrie 2013 la 12:15 AM #

    Se spune „Fii sigur ca va candida”.

    Apreciază

 6. Ultor 14 octombrie 2013 la 1:03 PM #

  De ce nu se mai aude nimic despre o greva serioasa in invatamant? Pentru ca actualul Cod Social, marca PDL-basescu, nu permite efectiv un astfel de demers. Sa va amintesc ca nici macar cu cele 25 de procente taiate nu a fost posibila o greva in timpul guvernarii Boc? De ce avem acest tablou? cauzele sunt prea numeroase sa le detaliez, dar tin atat de pasivul sistemului ( politizare, subfinantare, esecuri sindicaliste, etc.) cat si de cadrul institutional recent ranforsat de reforma statului in maniera basescu… La asta se adauga si lipsa crasa de preocupare din partea clasei politice vizavi de system. La liberali numai Marga se mai pronunta asupra sistemului, dar si el din perspectiva mai mult paseista.

  Apreciază

  • Radu Zlati 14 octombrie 2013 la 5:27 PM #

   Cred că mai degrabă sindicatele, cu slăbiciunile lor congenitale, sunt de vină (evident legislația în materie nu le este favorabilă, dar nu-mi aduc aminte să se fi legat de gardul palatului Victoria când Boc a modificat legile pertinente in domeniul muncii și al dialogului social).

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: