Eduard Hellvig: Migranții europeni aduc plusvaloare economiilor țărilor de destinație, nu caută ajutoare sociale!

Eduard-Hellvig-da-explicatii--Nu-este-venitul-meu--este-al-sotieiMobilitatea cetățenilor europeni a fost una dintre temele de dezbatere în aceste zile la Strasbourg. S-au luat în discuție beneficiile și provocările libertății de circulație în Uniunea Europeană și s-a vorbit despre percepția unei așa-zise exploatări a sistemului de protecţie socială de către imigranți.

Ideea acestei exploatări a fost combătută de însuși comisarul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Laszlo Andor, dar și de studiul publicat de Comisie în luna octombrie a acestui an. Documentul arată chiar că  imigranții se numără  printre cei mai importanți contribuabili la bugetul țării gazdă”, arată eurodeputatul liberal Eduard Hellvig.

Toată această dispută legată de migrația cetățenilor europeni dintr-un stat în altul cred că ar rămâne, așa cum este, superfluă, dacă ar fi pornită corect. Dacă ar porni de la ideea că mobilitatea cetățenilor europeni pe teritoriul Uniunii este nu doar o libertate fundamentală a UE, ci și o evoluție firească pentru echilibrarea pieţei muncii în acest spațiu. O uniune economică  și monetară presupune flexibilitatea pieţei muncii, adică deplasarea forţei de muncă în zonele în care există posturi  disponibile. Este, probabil, una din diferenţele între noi și SUA, unde nici nu se pune această problemă pentru că mobilitatea profesională este absolut firească” mai spune  europarlamentarul liberal.

Eduard Hellvig a salutat  intensificarea eforturilor statului roman, ale diplomației, de a creiona adevărata imagine a românilor în țările UE.

Am arătat, într-o declarație pe tema mobilității în UE, cum criza economică și nivelul șomajului din numeroase state membre au pus sub presiune sistemele de protecție socială. Aceste dificultăţi sunt evidente, însă cetățenii care au ales să se stabilească într-un alt stat nu trebuie să fie țapi ispășitori pentru niște probleme mult mai complexe legate de sustenabilitatea statului-providență din societățile occidentale.

 Din păcate, partidele populiste exploatează tensiunile sociale și  încearcă să sperie cetățenii, exagerând impactul eliminării restricțiilor pe piața muncii aplicabile românilor și bulgarilor în 2014, sperând să mai obțină niște voturi.

Total incorect! Românii și bulgarii au putut să muncească și până acum în alte state, cu condiția obținerii unui permis de muncă. Așadar, o mare parte dintre cei care doreau să muncească în UE o fac deja, fapt pentru care temerile legate de un flux migrator masiv sunt niște fantezii.” susține europarlamentarul.

A-i suspecta pe cei care aleg mobilitatea că o fac pentru a profita de sistemul de protecție socială este o exagerare dezmințită de datele privind migrația de până acum. Marea majoritate a migranților intra-UE sunt cetățeni cu un loc de muncă, iar cei care beneficiază de șomaj, au acest drept pentru simplul fapt că au cotizat în sistem atunci când erau angajați.  Evident că pot exista abuzuri, însă acestea nu sunt un motiv pentru extrapolări care pun migrația într-o lumina proastă, lăsând la o parte toate beneficiile acesteia, cum ar fi impozitele și consumul cetățenilor străini care lucrează în țara de destinație.

 Câteva milioane de români contribuie la economia  și bunăstarea socială a unor țări europene. Dacă ar fi să exemplificăm pe categorii profesionale, putem aminti că peste 20.000 de medici  români salvează vieți în străinătate. Zeci de mii de tineri studiază în universități din afara  granițelor țării. Aceștia sunt, poate mai puțin vizibili, e adevărat. Impactul vizual mare îl are un număr nesemnificativ, în opinia mea, de cetățeni români care își petrec timpul pe străzi în unele orașe europene.  Este profund nedrept să-i confundăm, este total nepotrivit ca aceștia să fie confundați de statele europene cu românii cinstiți, care au locuri de muncă, produc plusvaloare în acele state și încurajează consumul acolo. Le reamintesc celor care se opun cu înverșunare eliminării restricțiilor că aceasta nu este nici mai mult nici mai puțin decât ceea ce statele membre au agreat unanim prin tratatul de aderare. Românii și bulgarii au dreptul legitim de a beneficia de aceleași libertăți ca și ceilalți cetățeni ai UE.”

Eduard Hellvig afirmă că ceea ce se va întâmpla la 1 ianuarie 2014, odată cu eliminarea restricţiilor, nu este altceva decât o intrare în normalitate. Românii vor avea un motiv în minus să se simtă cetăţeni europeni de rangul doi, iar normalitatea va fi deplină atunci când Romania va adera și la spaţiul Schengen, permiţând românilor să fie în rând cu toţi ceilalţi europeni.

Etichete:, , , , , , , ,

Un comentariu pe “Eduard Hellvig: Migranții europeni aduc plusvaloare economiilor țărilor de destinație, nu caută ajutoare sociale!”

  1. Ionut 25 octombrie 2013 la 11:22 AM #

    Obiectivul clasei politice ar trebuie sa fie cum sa-i determine pe romani sa traiasca si sa munceasca la ei acasa, nu sa-i ajute sa-si ia lumea-n cap. Nimeni nu pleaca de prea mult bine.
    Din pacate, Romania pierde cei mai buni profesionisti, asta dupa ce a investit in ei. Ar cam trebui sa ne fie rusine…

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: