Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, la sesiunea de închidere a primei ediții a Școlii liberale de economie ”Friedrich Hayek”, organizată de CSL

920575_1793398934132425_732756487_o”Mulțumesc foarte mult, domnule președinte, domnule primar, domnule secretar general, doamnelor, domnișoarelor, domnilor colegi!

Să nu relativizăm vorbele lui Mircea Roșca. Dacă spune că sunt cel mai onest om pe care l-a cunoscut, nu vă gândiți că este doar o chestiune de anturaj, cunoaște mulți oameni. Dacă spune că Sinaia este a doua capitală politică a României, nu vă gândiți că pentru primul loc are în vedere Ploiești sau Comarnic, ci București. Dar, mai cu seama, pornind prietenește și foarte serios, de data asta, deși noi și când glumim suntem serioși, asta îi indispune pe unii, dar așa suntem noi, Mircea Roșca amintea formula de blazon, formula de tradiție, deviza  Partidului Național Liberal ”Prin noi înșine!”, care este astăzi, cred, mai activă, mai la zi, mai importantă și mai adevărată decât oricând. Indiferent din ce unghi am citi-o, indiferent cum am aborda-o.

Este foarte clar, pentru mine cel puțin și sper că cei mai mulți dintre dumneavoastră îmi împărtășesc această abordare, că Partidul Național Liberal trebuie să facă ce are de făcut prin forțele sale, deși nu face numai pentru sine sau numai pentru electoratul său, ci pentru întreaga Românie. Este aceeași veche poveste, asta este povestea de istorie a Partidului Național Liberal de la înființarea sa demult, de foarte demult.

Partidul Național Liberal, nu numai el, dar el întotdeauna, a purtat bătăliile cu miză mare, majoră pentru această țară, foarte multe dintre ele au fost câștigate și, în măsura în care sau numai în măsura în care ele au fost câștigate, România a putut avea pe anumite segmente istorice o evoluție ascendentă, o evoluție democratică, o evoluție spre modernitate și astăzi Partidul Național Liberal, tot bazându-se pe propriile sale forțe și pe nimic altceva, are de dat bătălii grele și mari pentru România.

Repet, un lucru peste tot pe unde mă întâlnesc cu colegi de-ai noștri, mai mulți așa, Partidul Național Liberal nu a fost înființat, nu a fost reînființat sau nu și-a reluat activitatea după 1990, nu a lucrat niciodată pentru lucruri ușoare și pentru lucruri mici. A lucrat mereu – când câștigând, când pierzând – pentru lucruri grele și pentru lucruri mari.

Sigur, unii dintre noi pot fi îngrijorați, alții dintre noi pot fi dezamăgiți, alții dintre noi pot fi foarte optimiști. Oricare dintre aceste trei atitudini are explicațiile, are justificările, are argumentele sale, dar cred că este important de spus că niciuna din cele trei nu este suficientă.

Cine este îngrijorat nu poate rămâne doar îngrijorat, că altfel devine plictisitor și chiar comic. Trebuie să vadă ce se poate face pentru ca temeiul de îngrijorare, chiar real, să fi înlăturat.

Cine este dezamăgit nu poate rămâne așa pentru că dezamăgiții dacă rămân doar la dezamăgire nu pot face politică și nu pot performa în politică. Trebuie să învețe să nu se mai amăgească altă dată atât de ușor, dacă tot este dezamăgit, vorbesc chiar despre mine, și să treacă dincolo de asta, să spulbere iluzia și să cucerească realitatea sau să o îndrepte.

Cei care sunt optimiști și sper că vă numărați într-un procent considerabil printre aceștia – măcar grație vârstei și grație opțiunii politice fundamentale, pentru că liberalismul este cea mai optimistă dinte doctrine, deși nu pornește de la ideea unei bunătăți angelice a ființei umane – optimiștii trebuie să își păstreze tot optimismul, dar să înțeleagă evident că pentru a se confirma, pentru a se adeveri optimismul are nevoie de acțiune hotărâtă, că niciuna din speranțele noastre, oricât ar fi de frumoase, nu se poate îndeplini fără acțiunea noastră, cu toată energia, cu toată capacitatea de care dispunem de a ne făuri măcar o părticică din viitor. Poate că, în sensul cel mai larg, aceasta este esența liberalismului.

Suntem într-un moment foarte important și eu aș vrea să vă spun acum, în acest moment, în care din nou v-ați întâlnit, dincolo de a vă mulțumi pentru tot ceea ce ați făcut, pentru tot ceea ce reprezentați pentru Partidul Național Liberal și cred eu pentru viața politică românească, aș vrea să vă propun o percepție care pentru mine este clară.

Partidul Național Liberal stă astăzi și pentru următorii ani pe axul central al politicii românești, în sensul în care nu există și nu poate exista guvernare coerentă și legitimă fără Partidul Național Liberal, pe de o parte, și pe de alta că nu există dreaptă legitimă, competentă și capabilă să realizeze obiective politice al dreptei în afara Partidul Național Liberal sau fără Partidul Național Liberal.

Nu suntem cel mai mare partid, evident în sens cantitativ, din România, nu suntem nici pe departe partidul cel mai scutit de inconveniente din afara democrației politice, suntem un partid pe care, în afara alegătorilor noștri, în afara oamenilor care înțeleg și acceptă mesajul nostru, nu îl iubesc foarte mulți dintre competitorii, adversarii și chiar aliații politici – și, la urma urmelor, ca liberali, trebuie să înțelegem asta, că nu sunt competitori ca să ne îndrăgească pe noi – dar numai Partidul Național Liberal are această poziție axială în acest moment în politica românească. Și ea trebuie folosită, și ea trebuie onorată pentru că, așa văzând lucrurile, înțelegem că viitorul României nu se poate construi în niciun fel fără PNL și, în același timp, că PNL nu poate fi scutit în nicio formulă sau nu se poate scuti el însuși de responsabilitate. Nu există scuză pentru PNL, chiar dacă există atât de multe dificultăți.

Alegerile europarlamentare sunt un moment de o mare importanță politică nu atât în sine, deși este important câți parlamentari, câți colegi, câți liberali vom trimite într-un Parlament European, nota bene care ar putea avea o componență mult schimbată față de cel de acum. Putem trăi paradoxul să avem un Parlament European în 2014 cu foarte mulți eurosceptici acolo, ca să nu spun mai mult de atât. Gândiți-vă doar, ca oameni informați, la evoluțiile politice internaționale, la faptul că acum, în acest moment și în mod clar Frontul Național în Franța este primul partid, din ce în ce mai consolidat pe această poziție, că partidul domnului Farage din Marea Britanie explodează și așa mai departe.

Avem nevoie, așadar, de cât mai mulți dintre noi în Parlamentul European, pentru că PNL, ca și, cred, românii în general, sunt pro-europeni, au în continuare încredere în proiectul european pentru care au făcut sacrificii, pentru care au așteptat foarte multe decenii în fond și ale cărui beneficii, al cărui conținut doresc să-l sporească.

Dar alegerile europarlamentare sunt mai cu seamă importante pentru soarta PNL în echilibrul politic al României, în scena politică a României din prezent și, mai ales, din viitor. Și-mi exprim cutezătoarea și tinereasca speranță că dumneavoastră, din nou, nu e așa, veți fi între cei care vor da bătălia democratică din prima linie la aceste alegeri, alegeri care, pentru PNL, înseamnă clar, concret și punctual ”Prin noi înșine!”.

În fine, al doilea și ultimul lucru este invitația mea ca, de câte ori discutăm despre liberalism economic, despre ce se poate face astăzi în economia unei țări ca România, din punct de vedere liberal, să corelăm aceste lucruri, să ridicăm cât se poate capul și să vedem că nu prea mai putem discuta acest lucru dincolo de contextul european. Pentru că la nivelul Uniunii Europene avem probleme economice, sigur nu neapărat în formula românească, dar care ne implică, că dincolo de criza pe care o cunoaștem, că a fost descrisă în exces, deși este un pic cam târziu, există mai departe o criză de încredere și o criză de soluții și, din nou, indiferent că decidenții politici ai Europei, indiferent că analiștii care discută despre viitorul Europei în lume, nu numai al României în Europa, sunt de stânga sau de dreapta, vom vedea că nu există soluții de căutat din punct de vedere economic decât în fundamentele filosofiei liberale și decât în mijloacele de acțiune ale practicii politice și administrative liberale.

Am văzut ce a putut face, și în România, și în Europa, austeritatea neînsoțită de altceva, am văzut ce pot face, și mai cu seamă ce nu pot face de câțiva ani buni chirurgiile deficitului bugetar și este foarte clar, mai departe, că trebuie altceva. Trebuie un altceva și pentru Europa, și pentru România, dar cel mai important lucru și probabil pasul pe care noi trebuie să-l facem și în care PNL are o responsabilitate puternică în interiorul Guvernului României astăzi, al majorității parlamentare, este că și noi, românii, suntem parte a căutării unor soluții pentru Europa, că noi nu putem sta, în continuare, să așteptăm ce au decis pentru o Europă din care facem parte cu drepturi depline, deci implicit și pentru noi, unii sau alții, ci să fim la masa la care se ia decizia.

Pentru asta trebuie însă două lucruri care nu sunt ușoare. Unu, să avem idei valabile și cred că nu trăim o abundență din acest punct de vedere. Doi, să avem puterea politică, statutul, statura de a putea pleda în favoarea acestor idei în instituțiile europene.

Minunata noastră gazdă, domnul primar Vlad Oprea, să binevoiască a primi, a câta oară, mulțumirile mele sincere și respectuoase pentru că ne primește, pentru că ne omenește și mai ales pentru că este vinovatul, în ghilimele, de faptul că acest loc deosebit al României, în sensul acestei clădiri în care ne aflăm, are șansa, așa refăcut, renovat, de a ne aminti, fie și prin incinta sa, fie și prin decorul pe care îl oferă acestor discuții, că în acest colț de lume a existat, în bună parte, cu mulți ani în urmă, o Românie așa cum noi vrem să avem și pe viitor. Ne dovedește deci că se poate și încă o dată îi mulțumesc lui Vlad Oprea pentru că de fiecare dată este o gazdă minunată. Mulțumesc foarte mult!”

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: