Conferința de presă susținută de președintele PNL, Crin Antonescu, și liderul Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, 8.11.2013

crinCrin Antonescu

“Bună ziua, dragi prieteni,

Am astăzi onoarea și plăcerea de a fi gazda liderului Grupului Liberal din Parlamentul European și bunului nostru prieten, domnului Guy Verhofstadt . În întâlnirea pe care am avut-o am discutat în principal trei teme: pregătirea Partidului Național Liberal pentru apropiatele, deja, alegeri europarlamentare, situația și pregătirile familiei liberale din Europa în diferite țări pentru aceste alegeri și, desigur, despre viitorul Europei, despre soluțiile, despre proiectele pe care Grupul Liberal le va susține și în viitoarea legislatură, într-un moment în care întrebări și dileme s-au adunat la orizont, într-un moment în care valorile fundamentale, pentru care liberalii  europeni au acționat întotdeauna,trebuie reîntregite și apărate, despre diferențele între soluțiile noastre și soluțiile socialiștilor pe de-o parte, popularilor europeni, conservatorilor pe de alta și despre rolul pe care liberalii doresc să îl joace în structurile viitoare ale Uniunii Europene, Parlamentul European, Comisia Europeană șamd.

Suntem, ca de obicei, în convergență, desprindem aceleași puncte de vedere. Domnul Verhofstadt știe că are în România una din entitățile liberale cele mai puternice din Europa. Noi știm în continuare că avem in Guy Verhofstadt un lider european pe care îl vom susține și alături de care vom fi în această competiție de reașezare a formulelor europene și împreună cu care vom susține un proiect pentru prezentul și pentru viitorul Europei.

Vă las plăcerea de a-l asculta pe oaspetele nostru, care va participa în cursul zilei de azi și la evenimente foarte plăcute, în mediul academic, lansarea unor cărți pe care domnia sa le-a scris și care au fost traduse în limba română și care vor fi puse la dispoziție publicului de limbă română și, desigur, stăm la dispoziția întrebărilor dumneavoastră.”

Guy Verhofstadt

“Aș vrea, în primul rând, să îi mulțumesc domnului președinte pentru ospitalitatea manifestată și, de asemenea, pentru bunele discuții pe care le-am avut împreună.

Știm cu toții despre Partidul Național Liberal că este una din cărămizile temeinice cu ajutorul cărora se construiește și se apără tot ce înseamnă valori liberale în Europa și în Parlamentul European.

Partidul Național Liberal, în România, are o istorie  îndelungată și cu certitudine ce reprezintă acest partid va avea o mare valoare, în favoarea partidului, la alegerile care se vor organiza în mai 2014.

Grupul ALDE dorește să participe la aceste alegeri oferind o alternativă la poziția adoptată de eurosceptici în Europa. Noi oferim o alternativă pentru că socotim că euroscepticismul înseamnă o mare minciună.

De ce spun acest lucru? Pentru că pentru a rezolva criza care ne zguduie pe toți, rezolvarea nu se găsește în mai puțină Europă, ci dimpotrivă, în mai multă Europă, dacă putem spune așa, pentru că niciodată criza nu se oprește doar la granițele naționale. Doar apelând la mai multă Europă vom reuși să avem succes pentru că avem deja o monedă unică și numai prin întărirea tuturor celorlalte componente – uniune politică, uniune bancară și în toate celelalte domenii – vom reuși să ne bucurăm de succes.

Ne așteaptă o importantă bătălie și în această bătălie noi oferim, de fapt, singura alternativă. Nici PPE, nici socialiștii nu au dovedit în ultimii cinci ani că ar fi capabili să ofere o soluție. Pe de-o parte, PPE a rămas cantonat în conservatorism, iar socialiștii tind să repete aceleași greșeli, nu par să fie capabili să vină cu noi soluții. Așadar, noi oferim singura alternativă față de eurosceptici, pentru că socotim că doar printr-o mai mare dezvoltare și susținere a pieței interne, care este comună și există deja, putem să venim și să susținem viitorul propriu.”

Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: Au fost discuții concrete bazate pe nume despre alegerile europarlamentare?

Crin Antonescu: Nu am discutat pe nume concrete, în sensul de a discuta componența listei candidaturilor Partidului Național Liberal. Nu acesta era scopul nostru. Noi am discutat despre situația politică în general, despre  așteptările noastre în termeni electorali, procente în alegeri, număr de oameni pe care sperăm să-I trimitem în Parlamemntul European în grupul ALDE. Și asta a fost tot, nu acum se discută lista. Eu cunosc, dacă e vorba de nume, cunosc din relația noastră, modul în care dl Verhofstadt și ceilalți colegi de la Bruxelles apreciază prestația tuturor europarlamentarilor noștri actuali și fără îndoială că aș putea să vă spun, după toate probabilitățile, ei se vor regăsi pe viitoarea listă, având deja o experiență și o prestație apreciată de conducerea grupului și de toți colegii de acolo, dar altă discuție, pe nume, nu-și aveau rostul.

Jurnalist: Cum veți sprijini candidații liberali la alegerile europarlamentare? Aveți un mesaj pentru ei? Ce așteptări aveți de la candidații PNL?

Guy Verhofstadt: În ceea ce privește răspunsul la întrebarea dumneavoastră referitoare la așteptări, este ce oferim noi în Parlamentul următor, dorința de a face față mai bine prezenței euroscepticilor, pentru că noi reprezentăm, ca dimensiune, al treilea cel mai mare grup, cu 86 de membri în Parlamentul European la această oră și așteptările sunt să obținem cel puțin același număr de membri, dacă nu chiar  și un număr mai mare pentru că întotdeauna ținta pe care ne-o propunem trebuie să fie mai bună decât situația actuală.

Sigur, vom sprijini toate partidele care vor prezenta candidați pentru alegerile europarlamentare, vom susține o platformă comună pentru că trebuie să dăm un singur glas felului în care ne imaginăm construcția Europei viitoarei.

Dacă partidul mă va desemna pe mine în calitate de candidat, și acest lucru se va întâmpla spre sfârșitul anului, intenția mea, în acest moment, ca lider, este să organizăm și să susținem dezbateri în fiecare stat membru, inclusiv în România, așa că acum mă vedeți prima oară, dar o să mai revin cât de curând pentru că socotim că importantă este campania transnațională, organizată în toate statele unite ale Uniunii Europene, iar alături de PNL, care este prietenul și sprijinul nostru de nădejde, vom lupta împotriva euroscepticilor, care își fac vocile auzite în țări precum ar fi Franța sau Țările de Jos și, prin atitudinea pe care aceștia o adoptă, se ajunge, de fapt, la o înrăutățire a crizei, nu la o îmbunătățire a situației. Noi liberalii considerăm că ce vine ca soluție este o mai mare integrare la nivel european și, în calitate de lider al grupului, voi susține acest lucru.

Jurnalist: Ne așteaptă un Congres al ALDE acum, ne așteptăm la schimbări majore după acest congres? Ne puteți spune câte ceva despre mesajul cărții pe care o veți lansa astăzi?

Guy Verhofstadt: Cartea, pe care o voi lansa astăzi, a fost scrisă împreună cu domnul Daniel Cohn-Bendit, care reprezintă Partidului Verzilor, iar eu sunt liderul Grupării familiei liberalilor și, în ciuda faptului că ne despart și diferențe, pe care le avem pe anumite subiecte, am ajuns la o voce comună, am scris împreună această carte pentru a apăra ceea ce am putea numi ”Cazul Europei”, pentru că, pe de o parte, există niște pro-europeni care sunt mai curând așa soft, sunt prea blânzi, prea catifelați în felul în care abordează problemele și de fapt ce se întâmplă în acest moment este că, în Europa, gestionarea este de proastă calitate. Pe de altă parte, euro-sceptici nu fac altceva decât să critice, fără să aducă ceva constructiv în loc.

Nimeni, în afară de noi, nimeni nu vorbește de nevoia de mai multă Europă care, pentru mine, este singura soluție valabilă. În primul rând, pe scena politică, ceea ce se evidențiază este o gestionare proastă a Europei, iar pentru mine, vă spuneam, ce este important este să venim cu această altă alternativă de mai multă Europă.

        8 noiembrie 2013   Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , ,

Un comentariu pe “Conferința de presă susținută de președintele PNL, Crin Antonescu, și liderul Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, 8.11.2013”

  1. alexc 8 noiembrie 2013 la 4:50 PM #

    partidele liberale europene nu sunt de dreapta si se afla in prabusire accelerata. pnl ar trebui sa asculte sfatul lui frunzaverde si sa paraseasca acest grup european penibil

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: