Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinței de presă susținute la finalul ședinței USL

Crin-Antonescu”Bună ziua, bine ați venit,mulțumim pentru răbdare.

În reuniunea de astăzi a conducerii USL s-au abordat în principal trei teme majore, două majore şi una importantă şi ea, nu de aceeaşi importanţă, dar de actualitate, în legătură cu care am găsit soluţii de consens, soluţii comune pe care toate partidele, membrii guvernului, bineînţeles, şi toţi parlamentarii USL vor merge.

Cele trei teme sunt: bugetul pentru 2014, în legătură cu care imediat după ce voi încheia primul-ministru va intra în detaliu; descentralizarea, care a intrat, practic, proiectul de lege pe care va angaja răspunderea guvernul a intrat practic în ultima fază de pregătire şi care va fi în cursul acestei săptămâni adoptată; şi a treia, punctuală, care are termen de rezolvare astăzi: poziţia comună – că avem o poziţie comună şi în această privinţă – a reprezentanţilor USL în Comisia privitoare la proiectul guvernamental Roşia Montană.

În cele trei chestiuni poziţiile de principiu comune privitoare la buget deja sunt cunoscute intenţiile guvernului, nu dezvolt aici, domnul prim-ministru va da detalii.

În ceea ce priveşte descentralizarea, mergem fără niciun fel de ezitare pe un proiect major, pe un proiect important, complicat în multe dintre aspectele sale, dar ideea este de a descentraliza cu adevărat tot ceea ce practic este posibil să fie descentralizat.

Descentralizarea nu este în viziunea noastră o negociere între reprezentanţii administraţiei publice locale şi miniştrii – mai dă de la tine, mai las de la mine. Nu are sub nicio formă drept criteriu cine şi din ce partid este ministru la un anumit minister în acest moment, pentru că acestea sunt lucruri variabile, ci are drept criterii funcţionalitatea instituţiilor, modernizarea administraţiei, apropierea deciziei cu toate componentele sale şi cu toate pârghiile sale de comunitatea locală şi de cetăţean şi, în sensul acesta, pentru fiecare dintre componentele acestei descentralizări argumentele noastre şi deciziile noastre sunt luate în funcţie de aceste criterii.

În fine, pentru comisia Roşia Montană, care astăzi îşi va da obştescul sfârşit printr-un vot final în jurul orei 18:00, sigur, detaliile vor fi finalizate în raportul comisiei, dar principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul program, pentru actualul proiect guvernamental. Și în concluzie, câteva recomandări majore, recomandări privitoare la constituirea unui cadru legislativ, în baza unor criterii care exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, nu de a bloca dezvoltarea, ci de a construi o legislaţie care să dea şansa dezvoltării, să dea şansa exploatării nu doar la Roşia Montană sau în alte chestiuni punctuale, ci ca un cadru general, în condiţii convenabile, rentabile, rezonabile pentru statul român şi pentru economia românească în condiţii de respectare a standardelor de dezvoltare durabilă, în condiţii de dezvoltare a standardului de mediu. Cu alte cuvinte, aşa cum spuneam şi de la început, acest proiect va fi respins şi mai departe se deschid toate posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii foarte ferme şi pe criterii universal acceptate, la vedere şi în beneficiul şi al comunităţilor şi al statului român şi, evident, al investitorului, să fie reglementate.

Acestea sunt în principiu cele trei chestiuni despre care am discutat, sunt şi alte lucruri care au fost de asemenea, în funcţie de calendarul, de agenda acestei săptămâni şi a celei viitoare, aşezate. Despre buget şi despre calendarul acestor decizii privitoare la descentralizare şi la buget, domnul prim ministru, pe care îl invit să intervină.”

Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: Domnul Florin Iordache a propus la comisie nişte modificări la acest proiect. PNL îşi va asuma, sunt propuneri pentru crearea unui cadru legislativ, PNL își va asuma aceste propuneri?

Crin Antonescu: Eu nu ştiu exact despre ce vorbiţi. Tot ceea ce acest raport va cuprinde – şi într-adevăr, proiectul va urma circuitul normal. Deci avem un proiect de lege, avem un raport al comisiei – da? – care este de respingere şi cu nişte consideraţii care înseamnă un mesaj politic cu deschidere legislativă, dar vorbind de proiectul ăsta, merge mai departe.

Ce propuneri de modificare a legislaţiei va face domnul deputat Iordache sau oricare altceva, astea vor face parte din ceea ce urmează să se întâmple, dar dincolo de activitatea acestei comisii care, practic, şi-a încheiat misiunea odată cu acest raport, nu ştiu, vom vedea. Pe unele probabil da, pe altele…nu ştiu, n-avem cum. În orice caz, este comună voinţa de a face o legislaţie corectă, eficientă, care să permită în anumite condiţii, nu mai reiau, exploatări în general ale resurselor naturale în România. Dar încercăm să facem o chestiune, repet, în primul rând transparentă; în al doilea rând o legislaţie care să nu mai fie suspectată, pentru că asta este una din marile probleme, că vine din interesele unui guvern sau altul, al unui om politic şi altul ş.a.m.d.

(…)

Jurnalist: Domnule Antonescu în ceea ce privește legea descentralizării, proiectul inițiat de domnul Dragnea, dumneavoastră aveți amendamente?

Crin Antonescu: Uitați-vă, vă referiți la discuția pentru asumarea unui proiect comun?  Acolo nu e vorba de amendamente.  Acolo am lucrat împreună.

Jurnalist: Propuneri de…au fost mai multe discuţii legate de…

Crin Antonescu: Ce doriți exact? Că eu vreau să vă ajut.

Jurnalist: Dacă există din partea PNL-ului propuneri de modificări a proiectului inițial,  înaintat de…

Crin Antonescu: Nu, stați puțin.  N-a făcut domnul Dragnea un proiect, ni l-a pus în față, ”aveți și voi ceva modificări?„  Domnul Dragnea, a asumat ,evident în calitatea oficială de membru al guvernului, viceprim ministru, ministru al administrației, acest proiect, ca inițiator. Dar în permanență a lucrat, chiar dumneavoastră știți, au fost echipe comune cu Klaus Johannis, cu alți colegi de-ai noștri, care au lucrat la această lege și în sensul acesta noi, în momentul în care guvernul va angaja răspunderea, avem un text asumat în comun, nu venim noi după aceea cu amendamente.

Poftiţi?

Jurnalist: Ministerul Culturii descentralizează.  Cinematografele se descentralizează?

Crin Antonescu: Domnule, eu încă o dată vă spun, n-am acum…O să discutăm când textul va fi finalizat, dar v-am spus de la început care e principiul. Se descentralizează tot ce trebuie și se poate descentraliza. Nu putem… Eu nu văd , eu, cel puțin, nu văd vreun argument în baza căruia cineva ar trebui să mențină un cinematograf din localitatea Târgu Jiu sau Tulcea în patrimoniul , în gestiunea și sub controlul unui minister. E doar un cinematograf.

(…)

Jurnalist: Domnule Antonescu, dacă îmi permiteți, aș fi vrut să vă întreb dacă propuneți în lunile care urmează să vorbiți frumos cu baronii PSD?

Crin Antonescu: Dacă, dacă…În materie de baroni nu mă poate păcăli nimeni.  Deci, ce să îmi propun?

Jurnalist: Să vorbiți frumos. Există riscul ca cei din teritoriu să nu vă mai susțină dacă vorbiți urât.

Crin Antonescu: Uitați-vă, eu de vorbit, știți cum era o vorbă, în meserii din astea de-ale noastre care nu-ți mai acordă, nu-ți mai lasă răgazul, tihna ca să mai crești spiritual, îți vine la un moment dat să spui ”Domne, eu cărțile mi le-am citit, filmele mi le-am văzut, vorbele mi le-am vorbit”. Eu vorbesc așa cum știu eu să vorbesc.  Nu am în niciun fel dorința vreodată de a jigni pe cineva. Dacă mi s-a întâmplat, nu cu domnii din PSD mi s-a întâmplat vreodată. S-a mai întâmplat, că te mai ia gura pe dinainte, nu cu dânșii însă.  Mi-am cerut scuze.  Eu cred că dacă toți ar vorbi cum vorbesc eu ar fi foarte bine și ne-am înțelege, deci nu am.  Propun alte lucruri, de vorbit, propun să vorbesc frumos cu toată lumea, iar dumneavoastră nu mă mai speriați că uitați-vă câte temeri are și primul-ministru și le împărtășesc și eu. Sunt temeri serioase, nu ne mai speriați cu chestii din-astea că abia stăm săracii de noi.

Jurnalist: Premierul Ponta a declarat vineri seara la Uniunea Consilierilor din PSD, că aveți un discurs critic de la putere…

Crin Antonescu: Vă rog frumos, vă rog frumos. Vă rog frumos, lăsați martorul. Dumneavoastră aveți apucături de procuror și eu de judecător.  Lăsați martorul să vorbească.  Deci dacă e vorba de declarația domnului Ponta, îl întrebați pe domnul Ponta. Pe mine mă întrebați de declarații de-ale mele.

Jurnalist: Cum că ați practica opoziție în cadrul puterii.

Crin Antonescu:  Eu nu practic nicio opoziție din cadrul puterii și cred că acest lucru e clar.

11 noiembrie 2013            

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: