Extrase din conferința de presă susținută de președintele PNL, Crin Antonescu, la Bacău – 29 noiembrie 2013

crin antonescu“Bună seara tuturor, aș dori să vă salut și să transmit prin intermediul dumneavoastră un salut tuturor băcăuanilor, la mulți ani pentru Andrei și Andreea și, pentru că ne îndreptăm spre sfârșitul anului, chiar sărbători fericite și un 2014 pe măsura așteptărilor și speranțelor fiecăruia.

Am avut plăcerea, într-adevăr, astăzi, să fiu oaspetele domnului primar Stavarache la încă unul din momentele sale de reușită – momente care sunt multe – și mă refer la inaugurarea podului. Încă o reușită exemplară a primarului și a oamenilor cu care domnia sa lucrează, exemplară sub aspectul utilității lucrării, sub aspectul timpului, duratei de lucru, sub aspectul costurilor, așa cum atâtea alte lucruri domnul primar a făcut.

(…)

Există un obiectiv care m-a impresionat în mod deosebit, cel al spitalului pe care l-am vizitat împreună cu domnul primar și în legătură cu care domnia sa are nevoie de un sprijin. A făcut nu numai demersurile, a făcut, practic, spitalul, a făcut un lucru extraordinar.

Eu vă mărturisesc că, deși sunt relativ sănătos și nu umblu prin spitale în calitate de pacient, dar umblând prin țară în foarte multe locuri eu nu știu dacă există, cred că nu există în acest moment un spital la această ținută, la acest nivel în România. Este o investiție și o lucrare extraordinară, un lucru de care, fără îndoială, oamenii de aici și din bună parte a Moldovei au nevoie. Toate demersurile primarului pentru un ajutor mic față de ceea ce din eforturi proprii până acum a investit, trebuie dat și i-am spus și domniei sale, vă spun și dumnveaoastră, o spun prin intermediul dumneavoastră tuturor băcăuanilor: sunt mândru de ceea ce domnia sa a făcut și face și în legătură cu acest obiectiv, cu spitalul, voi depune toate diligențele ca președinte al Partidului Național Liberal, ca președinte al Senatului, co-președinte al Uniunii Social Liberale și susținător înfocat al Guvernului, toate eforturile pentru ca acest ajutor să vină și acest obiectiv să fie finalizat.

Este păcat de tot ceea ce s-a investit acolo, de stadiul atât de avansat al lucrărilor, este păcat să nu fie finalizat cât mai repede și să nu fie dat – eu cred în cursul anului următor eventual  să fie dat – dacă această susținere financiară vine, el poate fi dat în folosință.

În rest, eu am să las loc întrebărilor dumneavoastră împreună, sigur, cu cei doi colegi ai mei. O să spun atât: Dacă la întâlnirea cu colegii din Delegația Permanentă spuneam că existența și activitatea unui om ca primarul Stavarache îți redă optimismul pentru că el arată că în România, așa cum suntem noi în România, cu guvernele din România, oricare ar fi ele, cu legislația din România, cu banii puțini din România, cu toate dificultățile din România se pot face lucruri extraordinare, așa cum el a făcut și face, nu se oprește să facă și obiective încheiate și proiecte în continuare în Bacău… aș mai spune și cred că se cuvine s-o spun în fața dumneavoastră, aș dori ca Partidul Național Liberal tot, noi toți să fim ca Stavarache și ca organizația sa, adică hotărâți, curajoși, dedicați și gata să facem tot ce putem pentru concetățenii pe care noi considerăm și vrem să-i reprezentăm atâta vreme cât facem politică. Și cred că acest lucru, care nu-i ușor, poate servi și ne servește de model în Partidul Național Liberal.

Eu mă opresc aici (…) stăm la dispoziția întrebărilor dumneavoastră.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Ce este patriotismul pentru dumneavoastră? Mai este necesar, mai se regăsește în România în momentul de față? Suntem în preajma sărbătorii de 1 Decembrie.

Crin Antonescu: E greu să definești patriotismul. Este o stare de spirit, dar ar fi normal să fie o stare de spirit permanentă. Până la urmă, chiar dacă spun o banalitate, nu avem cum vorbi altfel despre lucruri simple.

(…)

Jurnalist: Ați spus acum o oră că nu trebuie să fim slugi în fața Delegației Permanente.

Crin Antonescu: (…) Mă rog, asta era ideea, nu am spus exact așa.

Jurnalist: Dacă puteți să ne explicați situația cu steagul Uniunii Europene care a fost luat din Parlamentul țării atunci când a venit premierul Chinei. Dacă puteți să comentați cu privire la declarația domnului Traian Băsescu în legătură cu unirea cu Basarabia.

Crin Antonescu: În legătură cu steagurile, eu nu m-am ocupat. Deci, premierul chinez a avut o întâlnire și cu mine, ca președinte al Senatului, separat. Decorul salonului unde ne-am întâlnit, decorul din Senat, unde ne-am întâlnit era neschimbat. Ce steaguri aveam înainte, aveam și când a venit premierul chinez. După aceea nu eu am fost responsabil cu decorațiunile, nici nu am remarcat, am văzut ulterior. Nu mi se pare normal, evident steagul chinez pentru că era steagul oaspetelui, nu văd de ce trebuia să dispară steagul Uniunii Europene și cred că este doar o chestiune din asta administrativ gospodărească. Până la urmă eram în contextul unui summit sub auspiciile Uniunii Europene, China – Uniunea Europeană, partea ei de centru și de est. Acolo s-a vorbit despre Uniunea Europeană, nu am nici un fel de explicație pentru chestiunea asta și probabil că a fost o chestiune nefericită de organizare.

În legătură cu afirmația președintelui, este o afirmație în legătură cu care eu nu aș simți nevoia neapărat să comentez. Este o ipoteză. Deci, atunci când președintele spune: am avut două mari proiecte de țară, să intrăm în NATO – am reușit, să intrăm în Uniunea Europeană – am reușit, acum ne trebuie un al treilea și acest al treilea trebuie să fie unirea cu Basarabia, cu Republica Moldova, asta în opinia mea este un lucru care nu poate fi nici contrazis, nici susținut, este o ipoteză, este o propunere, este cum doriți dumneavoastră. Pe fond, eu cred că nu avem ce să comentăm pentru că sub o formă sau alta e clar că este o inspirație națională și este de ambele părți ale Prutului.

Jurnalist: Dumneavoastră sunteți pentru sau împotriva unei posibile uniri între România și Basarabia?

Crin Antonescu: Păi sigur, că sunt pentru. Problema în termeni politici, nu sufletești, este când, dacă și când și cum poți să faci asta. Din punctul meu de vedere –  și cred că nu este numai al meu – ceea ce era foarte important acum era ca Republica Moldova să facă acest pas. Mai departe, este extrem de important ca noi, dacă suntem interesați, și acum vorbesc de autorități, nu vorbesc de cetățeni, de poporul român în general, ci de autorități, să facem acei pași pragmatici, concreți în plan economic, în toate celelalte planuri pentru a sprijini integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Pentru că altfel nu cred că putem vorbi despre vreo unire (…). Ce ne va rezerva viitorul după aceea, ce formă ar căpăta această unire, eventual una pur și simplu oficială în care din două țări să rămână una și asta este posibil și asta este normal ca aspirație, dar cred că nu ne putem pronunța acum. Dacă asta ar putea fi proiectul național al României în următorii ani, iarăși este o chestiune asupra căreia ne putem îndoi, pe care o putem accepta, dar, repet, este o ipoteză pe care președintele a pronunțat-o.

Jurnalist: Ar putea fi pe lista dumneavoastră ca viitor președinte al României?

Crin Antonescu: Dacă eu spun că da, se înțelege că este o prioritate de mandat, dacă eu spun că nu se înțelege că nu ar fi. Nu este prima prioritate a Românie pentru că, repet, este vorba de o aspirație și noi când vorbim de priorități al unui mandat de președinte sunt acele lucruri concrete pe care te angajezi că știi că poți, vrei și le faci în patru ani de zile. Nu cred că sub această formulă ea poate fi angajată. Ca aspirație personală, la care am da concursul ca om politic, cred că asta facem de ani de zile, vorbim mai mult sau mai puțin despre asta.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: